Wednesday, August 28, 2013

pai rendang ayam

Assalam,
lama dah kkida tak share entri masak-masak....sejak seminggu sebelum raya....lepas raya.....hinggalah anak bujang kkida balik UK dua hari lalu....aktiviti kkida tak henti-henti....masak macam biasa, tapi mood nak ambik gambar tu kurang sikit....letih pun ye juga...:)
wbp, sempat gak kkida pegang camera dan ambik gambar pie yang ni....shortcrust pastri ni sebenarnya lama sangat dah kkida beli....dah lebih tiga bulan....simpan aje dalam freezer....dari sehari ke sehari nak guna, tapi asyik tertangguh aje....tu sebab jadi camtu rupanya tu....hehe....

bawah ni puff pastry....beli baru....tu cantik aje rupanya tu.....kkida suka guna pastry jenama pampass....good quality....harganya tak jauh beza dari jenama lain...
untuk pie ni kkida guna leftover rendang ayam.....sebenarnya pie ni kkida buat tiga hari lepas raya...tadi selak balik gambar-gambar lama ternampak photos ni...:)
nothing new...pie biasa aje...banyak sangat isi rendang ayam yang kkida buat pada raya kedua hari tu...oleh kerana jemu dah makan lemang dan ketupat, maka kita pelbagaikan penggunaan rendang tersebut....

kkida mix isi rendang ayam dengan kentang yang direbus dan dihancur....tambahkan perisa sikit...
beginilah rupanya bila dah dicampur adukkan kedua-dua bahan tersebut....
dan untuk menambahkan kesedapan dan kalorinya...hehe kkida tambah crumbled feta cheese sikit....:)
Alhamdulillah...anak kkida Ajwad selamat tiba ke destinasinya malam tadi selepas hampir 27 jam perjalanan...dia transit kat Dubai lama sangat...hampir 10 jam...
nampak tak bag kertas berbunga yang dia pegang kat tangan tu....:)....bekalan tu....hehe....macamlah dalam kapal terbang takda benda makan....lol....

since dia nak duduk kat airport dubai lama sangat, kkida pun masaklah makanan yang dia suka buat kunyap-kunyap masa lepak kat airport tu nanti....pulut dan rendang daging....makanan kegemaran awad....:']
selain tu, since banyak lagi pulut udang frozen dalam peti ais....kkida pun perabihkan/masak semua....grill aje atas dapor guna grill pan biasa....:)

separuh makan dan separuh lagi bekalkan untuk awad...hmmm.....memang ngantuk habis lah anakku tu dalam kapal terbang dek kerana banyak sangat makan pulut.....lol

btw, penerbangan ajwad dari KL to Dubai amat selesa...tiket beliau diupgrade dari ekonomi ke business class....murah rezki....Alhamdulillah....lepak habislah dia dalam kapal terbang A380 tu....:)
apa-apa pun esok ajwad akan memulakan kelas semester baru....Syukur Alhamdulillah....3 paper pada peperiksaan semester lalu beliau berjaya lulus dengan baik....dan semester ini, 3 paper lagi....terdapat 11 paper semuanya yang awad kena ambik dan kena lulus bagi melayakkan beliau menjadi accountant bertauliah...:0)

belajarlah bersungguh-sungguh.....mama hanya mampu iringi usaha abang itu dengan doa yang tidak putus-putus...:')

Sunday, August 25, 2013

asam padeh melaka....


salam,
sebenarnya banyak cerita raya yang ingin kkida kongsikan...tetapi sehingga saat ini mood kkida untuk mengupdate blog berada pada tahap 4/10...:)

semalam my sister kak jun cupcake kasih ajak makan-makan kat rumah dia....untuk 'memancing' orang ramai...lol....kak jun buat asam pedas....eh! bukan dia yang buat tapi mum in law nye yang buatkan....asam pedas ibu mertua kak jun memang sedap....oleh itu mau tak mau walau pun perut kekenyangan dek penangan laksa opah kkida gagahkan juga....hehe....asam pedas memamg kegemaran ku....:)

kenapa orang melaka pandai buat asam pedas yek? mertua kak jun memang pakar asam pedas....pasti ada rahsia di sebalik asam pedas mertua kak jun yang sedap tu....


kueh bawah ni pula datangnya dari negeri cik siti wan kembang....since menantu kak jun asal orang sana....maka pasti sekali sekala kami akan merasa juadah dari negeri tersebut yang manissss manissss gitu....kueh ni bentuknya seperti baulu kemboja....ia diperbuat dari telur itik dan gula sahaja....

makan sepotong kecil utk rasa-rasa boleh le....jangan ngap macam makan kueh karipap udah le....takut nanti masuk spital pulak...huhu....


esok akan ada sedikit episod airmata....lol....anak bujang kkida ajwad akan terbang pulang ke tempat belajarnya London....flight malam esok....kejap benar masa berlalu....tak sampai dua bulan kat rumah....terasa baru aje jemput dia kat airport puasa ke empat hari tu....:-/

esok pagi kkida nak shopping sikit-sikit bahan makanan yang dia nak bawa balik....ikan bilis, udang kering, serunding, rendang dan beberapa makanan instant yang lain...

foto bawah ni diambil pada raya kedua hari tu....hani buat kek birthday untuk ayahnye yang ke......muda lagi...kan....:)


Insyaallah 21 september nanti kami berkumpul semula kat rumah kkida....my sis Dr Nor dan suami Dr Salleh akan bertolak ke tanah suci Makkah malam tersebut melalui KTH Kelana Jaya....sayu juga rasa hati....pergi haji bolehlah diibaratkan seperti pergi menemui Illahi....moga-moga segalanya akan selamat....anak gadis cilik di atas riba mummynya itu yang paling terasa nanti....tetiba je kelibat orang yang paling dia sayang tiada untuk jangkasama yang agak panjang juga....:'|

Wednesday, August 21, 2013

soto yang sangat marbeles....

setiap kali makan soto kkida pasti akan teringat soto yang ini....so far my sister nannie punya soto memang tiada tolok bandingnye....pada selera kkida le...tak caya anda tengok ajelah foto kat atas tu....nampak sedap sangatkan...

kkida tak tau apa rahsianye...mungkin ia terletak pada resepi sup tersebut...tapi memang sedap....kalau boleh tiap minggu kkda nak suruh nannie buat dan kkda sanggup turun ke Nilai tiap minggu hanya kerana nak makan soto nan....hehe....
cukup dengan bergedel, suhun goreng, bawang goreng dan lain-lain bahan....tapi yang paling marbeles adalah supnye tu....hmmmm....kesedapannye tu buat kkida lupa pantang larang....memang tak leh makan hari-hari le kalau tak mau tidor kat hotel KPJ...hehe....

jika anda nak tengok resepinya boleh lawat blog my sis ni kat sini....
foto yang atas tu mangkuk yang kedua sebenarnya....huhu...yang bawah ni mangkuk pertama....:-)
selain soto ada rendang ayam pencen negori (hubby nannie orang negori)...lain sikit dari rendang pedas perak....apa-apa pun nannie memang pandai masak...
dah le makan sup daging...pastu dijamu pula dengan pulut deroyan kuah santan...memang parah dibuatnye...haha....tapi kkida rasa sikit aje sebab kepala dah mula berat...:)
lepas makan dan kenyang semuanye seronok melepak....my sis ni jenis suka kemas rumah...rumahnye sentiasa tertatur dan bersih aje....datang anak sedara semua...habis lintang pukang dibuat dek deme....hehe....biasalah kan....:)
dan brand new mother in law ni malu-malu pulak bila orang nak snap gambar dia....lol...ntah trip ke berapa gamaknya soto dalam mangkuk tu...hehe....
kak jun, kak nannie dan mak...
kak nannie kita ni suka kumpul pinggan mangkuk lama dan macam-macam lagi barangan hiasan....semuanya tersusun cantik aje....
to nannie...terima kasih kerana jamu kkda dengan sup soto yang sodap banget tu...lain kali nan buat lagi yek!

Friday, August 2, 2013

kueh dadar ~ aka ~ ketayap


Assalam,
wah! suka kkida...akhirnya pencarian crepe ketayap yang marbeles telah kkida temui....hehe...
terima kasih kepada Puan Yatie kerana berkongsi resepi kulit ketayap yang lembut dan sedap ini...


sebenarnya seumur hidup baru 2,3 kali je kkida pernah berketayap ni...boleh bilang dengan jari (tu sebab kkida terlebih teruja tu...:)

kenapa kkida jarang buat kueh ni...pertama kerana kurang rajin nak mendadar kulit ketayap tu berjam-jam....kedua kerana kkida ni bukanlah peminat tegar ketayap...:)

kkida terpanggil utk buat ketayap ni dek kerana geram dengan rupa dan rasa ketayap yang hani beli last week kat pasar ramadhan....pandangan kkida majoriti peniaga bazaar ramadhan meniaga asal boleh aje...kebanyakan memang tak cukup syarat...tujuan hanya nak cari duit raya...tapi tulah....berkat ke rezki yg mereka perolehi....jika camtulah rupa/rasa makanan yang dijual memang hari-hari 'kenyang' mereka kena sumpah dengan pelanggan....:(

jika harga sepadan dengan makanan yang dijual takpalah juga....ini mahal kemain...patutnya pihak berkuasa kena pantau kualiti makanan dan harga makanan yang dijual...

wbp, kita pun salah juga...jika tiada pembeli pasti tiada penjual...betul tak!....no demand no supply...:)


berbalik kepada cerita ketayap....gulungan ketayap kkida taklah cantik...dalam keadaan kurang tenaga dek puasa, hadap dapor panas pula...tangan pun dah naik menggigil...heheee....wbp, itu tak jadi hal....paling happy...jualan ketayap kkida laris semalam....:D

apa-apa pun lepas ni rajinlah kkida berdadar guna resepi ini...boleh varietikan intinya....lepas ni kkida nak cuba letak savoury filling pulak....biasalah...kan....kkida kan suka bega membega ni...lol...

jika anda nak cuba ini resepinya...kkida copy paste dari blog Puan Yatie...


p/s kkida nak share satu lagi perkara yang buat kkida terlebih happy semalam...:)


pertama kali kkida tengok uniques visitors seramai itu utk blog ini...:)
blog kkida ni bukanlah yang terbaik...tapi jika ramai yg sudi masuk dan jengah kemari berkali-kali kkida rasa happy banget...terima kasih ye....bukannya apa...maknanya blog ni masih relevan lagilah...maka bolehlah kkida terus berceloteh kat sini selagi termampu....:-)