Monday, July 29, 2013

food entri pula....

salam buat semua,
hari baru minggu baru...minggu akhir kita berpuasa sebelum menyambut raya minggu depan...Insyaallah...

minggu ni minggu akhir kerja bagi kebanyakan warga kota....hujung minggu ni mungkin ramai yang akan memulakan perjalanan pulang ke kampung halaman masing-masing.....:)

bagi yang raya kat rumah sendiri macam kkida ni sama aje...tahun ni Insyaallah mak kkida akan datang beraya dengan kkida kat KL...:)...gitulah rutin my mum....selang setahun dia suka datang beraya kat KL....kkida pula memang dah lama tak balik raya ke kampung...selesa beraya di rumah sendiri...rumah kkida pun dalam suasana kampung...oklah...meriah juga...:)

lagi pun anak-anak dah besar panjang...payah juga nak balik raya rumah my mum yang agak sempit bila ramai-ramai balik serentak...suasana jadi kelam kabut dan kurang selesa....mak kkida pula kurang sihat...tu sebab kkida ngalah...tak balik pun takpalah since rumah kkida memang 'tempat lepak' my mum bila dia jemu di kampung....:)
oklah, berbalik kesah masak-masak...since pagi lagi dan memasing belum lapar lagi...elok lah kkida share sikit-sikit food photo kan....juadah semalam-semalam dan semalam....kkida memang masak hari-hari...tak main instant-instant....hehe....masak aje apa yang termampu....simple pun takpa...
terung ni kkida gril dalam airfyer....potong bulat dan masak hingga empuk....guna satu sudu besar minyak aje....sambal tu kkida tumis asing dan siram atas terung tu...kkida blend cili merah besar (buang biji), bawang putih, bawang merah, belacan dan udang kering sikit....tumis hingga kering...tambah perisa dan asam jawa...itu aje...
yang ni pun lebih-lebih bahan dalam peti sejuk...kubis, kucai sikit dan udang kecil sikit...rendam suhun...tumis seperti goreng mihun gitu...tambah kicap, telur dan perisa secukupnye....ramai peminat suhun goreng camni...:)
bawah ni pula leftover bahan juga....kacang panjang tumis dengan hati lembu...pembuka selera ni...sesuai le kalau time sahur...jika kkida ada lauk camni ok dah masa sahur....:)
yang ni pula kkida nak share cokodok pisang....kelainannye adalah buah kurma yang kkida campur dalam cokodok tersebut....rendam sebentar kurma tersebut jika jenis keras...pastu cincang dan masukkan ke dalam batter cokodok....kurangkan gula...tambah garam dan soda sikit...tepung kena agak sendiri....jika banyak cokodok jadi keras, jika kurang cokodok jadi lembik....
goreng seperti biasa....hb kkida suka cokodok hitam...tak suka cokodok yang tak cukup gelap...hehe...
murtabak?
kkida taklah rajin nak buat murtabak...yang ni aje bazaar mari...murtabak ni mesti ada selang 2,3 hari sekali...kegemaran seisi keluarga kecuali kkida...jika nak beli murtabak ini anda kena bersedia utk Q sepanjang beberapa meter seawal jam 4 petang...

sedap sangat ke murtabak ni.....pada kkida biasa aje....sama seperti rasa murtabak yang jual kat tempat lain....tak tau kenapa ramai benor yang teruja hingga sanggup beratur panjang...:)

oklah, itu le cerita makan-makan kkida....sorry yek....ada yang bagitau kat kkida tak baik kongsi gambar food time posa-posa camni...mengurangkan pahala puasa....so nasihat kkida bagi anda yang rasa tak sesuai entri seperti ini....please jangan jengah kemari sepanjang bulan ramadhan yang mulia ini....dan sebaiknye jangan buka sebarang link yang berkaitan dengan makan-makan seperti ini.....:| 

8 comments:

  1. salam ramadhan ke 20 kak?sedap nampak sambal terung tu..hehe..(^_^)

    ReplyDelete
  2. Kkida,

    sedapnyaaaaa terung belado tuhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mestilah sedap sebab kkida yang buat....hehe...:)

      Delete
  3. alah.. menyampah dgn org yg bagi nasihat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. menyampah punya pasal sampai terlupa nak komen... hihi..

      masakan Kak Ida semua nampak sedap, semua ni campak baling, kan?? Tapi kenapa nampak sedapppppppppp jer lagi2 terung tu, kalau saya sorang semangkuk pun jalan tu, hehehe

      Delete
    2. jangan nyampah tak baik...posa-posa ni kena banyak bersabor seri...:)
      ye, ni semua masak stail baling-baling aje seri...masak orang letih namanye...:)

      Delete
  4. kak... terliurnya terung tu... nasib semalam dah mkn...

    ReplyDelete