Monday, July 22, 2013

cokodok kurma...


salam buat semua,
hari ni dah masuk tiga belas hari kita puasa kan....you all rasa masa berjalan laju tak?....kkida rasa laju sangat...kenapa ye....kenapa laju sangat masa beredar....atau hanya perasaan kkida aje...:)

walau bagaimana pun takpalah....lagi laju lagi bagus...hehe.....tak sabar rasanya nak menyambut hari raya aidil fitri sekali lagi....Insyaallah semuga kita semua dapat meraikan hari yang terindah itu bersama-sama sekali lagi...:)


kkida takda resepi istimewa nak share dengan kalian sepanjang ramadhan kali ini....setiap hari kkida masak hidangan yang tak jauh berbeza dan kebanyakannya adalah resepi-resepi yang pernah kkida share kat blog ni....

dua tiga hari lalu my dh nak makan cokodok pisang letak buah kurma....so kkida pun buatlah....senang sangat....cokodok pisang yang biasa kita buat tu cuma tambah hirisan buah kurma....kkida rendam sikit buah kurma tu supaya lembut....jika buah kurma jenis lembut tak perlu direndam....terus aje cincang dah campurkan kepada pisang yang dah dihancurkan....lain-lain bahan sama....kkida tambah soda sikit selain gula dan garam....tepung kena agak sendiri ye....jika letak banyak tepung cokodok anda akan keras...jika kurang sangat lebik pula nanti....dan akan makan banyak minyak pula masa goreng....


ginilah rupa cokodok kurma kkida...sama aje seperti cokodok tanpa kurma....cubalah....

2 comments:

  1. bagus betul idea husband Kak Ida tu utk menyekodokkan kurma.. kat umah sy ni kurma berkotak2, dah bagi org pun ada lagi kotak baru yg sampai.. hihihi...

    wahhhhh!! Meriah lagilah gathering Kak Ida tahun ni ya.. kenapa ya kurang sambutan, agaknya meka2 ni demam puasa kot Kak Ida, huhu.. sy takleh janji leh dtg ke tak, insyaAllah kalau takde apa aral ya, Kak Ida..

    ReplyDelete
  2. bagusnya idea ni.. nanti nak try lah..

    ReplyDelete