Wednesday, July 31, 2013

Monday, July 29, 2013

food entri pula....

salam buat semua,
hari baru minggu baru...minggu akhir kita berpuasa sebelum menyambut raya minggu depan...Insyaallah...

minggu ni minggu akhir kerja bagi kebanyakan warga kota....hujung minggu ni mungkin ramai yang akan memulakan perjalanan pulang ke kampung halaman masing-masing.....:)

bagi yang raya kat rumah sendiri macam kkida ni sama aje...tahun ni Insyaallah mak kkida akan datang beraya dengan kkida kat KL...:)...gitulah rutin my mum....selang setahun dia suka datang beraya kat KL....kkida pula memang dah lama tak balik raya ke kampung...selesa beraya di rumah sendiri...rumah kkida pun dalam suasana kampung...oklah...meriah juga...:)

lagi pun anak-anak dah besar panjang...payah juga nak balik raya rumah my mum yang agak sempit bila ramai-ramai balik serentak...suasana jadi kelam kabut dan kurang selesa....mak kkida pula kurang sihat...tu sebab kkida ngalah...tak balik pun takpalah since rumah kkida memang 'tempat lepak' my mum bila dia jemu di kampung....:)
oklah, berbalik kesah masak-masak...since pagi lagi dan memasing belum lapar lagi...elok lah kkida share sikit-sikit food photo kan....juadah semalam-semalam dan semalam....kkida memang masak hari-hari...tak main instant-instant....hehe....masak aje apa yang termampu....simple pun takpa...
terung ni kkida gril dalam airfyer....potong bulat dan masak hingga empuk....guna satu sudu besar minyak aje....sambal tu kkida tumis asing dan siram atas terung tu...kkida blend cili merah besar (buang biji), bawang putih, bawang merah, belacan dan udang kering sikit....tumis hingga kering...tambah perisa dan asam jawa...itu aje...
yang ni pun lebih-lebih bahan dalam peti sejuk...kubis, kucai sikit dan udang kecil sikit...rendam suhun...tumis seperti goreng mihun gitu...tambah kicap, telur dan perisa secukupnye....ramai peminat suhun goreng camni...:)
bawah ni pula leftover bahan juga....kacang panjang tumis dengan hati lembu...pembuka selera ni...sesuai le kalau time sahur...jika kkida ada lauk camni ok dah masa sahur....:)
yang ni pula kkida nak share cokodok pisang....kelainannye adalah buah kurma yang kkida campur dalam cokodok tersebut....rendam sebentar kurma tersebut jika jenis keras...pastu cincang dan masukkan ke dalam batter cokodok....kurangkan gula...tambah garam dan soda sikit...tepung kena agak sendiri....jika banyak cokodok jadi keras, jika kurang cokodok jadi lembik....
goreng seperti biasa....hb kkida suka cokodok hitam...tak suka cokodok yang tak cukup gelap...hehe...
murtabak?
kkida taklah rajin nak buat murtabak...yang ni aje bazaar mari...murtabak ni mesti ada selang 2,3 hari sekali...kegemaran seisi keluarga kecuali kkida...jika nak beli murtabak ini anda kena bersedia utk Q sepanjang beberapa meter seawal jam 4 petang...

sedap sangat ke murtabak ni.....pada kkida biasa aje....sama seperti rasa murtabak yang jual kat tempat lain....tak tau kenapa ramai benor yang teruja hingga sanggup beratur panjang...:)

oklah, itu le cerita makan-makan kkida....sorry yek....ada yang bagitau kat kkida tak baik kongsi gambar food time posa-posa camni...mengurangkan pahala puasa....so nasihat kkida bagi anda yang rasa tak sesuai entri seperti ini....please jangan jengah kemari sepanjang bulan ramadhan yang mulia ini....dan sebaiknye jangan buka sebarang link yang berkaitan dengan makan-makan seperti ini.....:| 

Monday, July 22, 2013

cokodok kurma...


salam buat semua,
hari ni dah masuk tiga belas hari kita puasa kan....you all rasa masa berjalan laju tak?....kkida rasa laju sangat...kenapa ye....kenapa laju sangat masa beredar....atau hanya perasaan kkida aje...:)

walau bagaimana pun takpalah....lagi laju lagi bagus...hehe.....tak sabar rasanya nak menyambut hari raya aidil fitri sekali lagi....Insyaallah semuga kita semua dapat meraikan hari yang terindah itu bersama-sama sekali lagi...:)


kkida takda resepi istimewa nak share dengan kalian sepanjang ramadhan kali ini....setiap hari kkida masak hidangan yang tak jauh berbeza dan kebanyakannya adalah resepi-resepi yang pernah kkida share kat blog ni....

dua tiga hari lalu my dh nak makan cokodok pisang letak buah kurma....so kkida pun buatlah....senang sangat....cokodok pisang yang biasa kita buat tu cuma tambah hirisan buah kurma....kkida rendam sikit buah kurma tu supaya lembut....jika buah kurma jenis lembut tak perlu direndam....terus aje cincang dah campurkan kepada pisang yang dah dihancurkan....lain-lain bahan sama....kkida tambah soda sikit selain gula dan garam....tepung kena agak sendiri ye....jika letak banyak tepung cokodok anda akan keras...jika kurang sangat lebik pula nanti....dan akan makan banyak minyak pula masa goreng....


ginilah rupa cokodok kurma kkida...sama aje seperti cokodok tanpa kurma....cubalah....

Thursday, July 4, 2013

buat sendiri juice dan smoothie


salam,
second entri untuk hari ni....jarang sangat kkida buat dua entri dalam satu hari....:)
since esok banyak hal dan urusan, elok le kkida share dulu mana-mana yang boleh...kan...


sebenarnya kkida nak bercerita mengenai kelebihan blender ni...pasti ramai yang semakin kenal dengan papablend....:)

so far, papablend adalah blender 'terkuat' yang pernah kkida guna....maksud kkida blender ni mampu kisar apa saja sehingga hancur (tolak batu ngan kayu aje...ok...:)

jika nak buat smoothie atau milk shake memang sesuai bebeno guna blender ni....pasti smooooth aje rasa fruit smoothie anda...seperti smoothie mango dan asam jawa kkida ni....sedap weh....masam-masam manis gitu...tambah gula perang atau pemanis sikit masa blend....:D


jika sakit tekak atau kerongkong tak selesa, cuba buat drink ni......kkida suka sangat....:-)


bawah ni pula kkida blend apa aje bahan yang ada dalam fridge....maka jadilah smoothie ni....iaitu campuran buah kiwi, pisang dan pineapple juice....since kkida yang buat maka hasilnya mestilah sedap....heheee....:)))


pili tu memudahkan kerja anda....takyah teruk nak angkat blender berat tu untuk tuangkan isi kandungannye ke dalam gelas...sambil blender tu berputar...naikkan knob paip untuk alirkan liquidnya keluar/ke dalam jug/gelas...


yang ni pula jus laichi dan ribena....kkida pernah share dengan anda resepi ni....guna blender ni memang best kerana hasilnya memang sangat memuaskan....


jika anda suka minum minuman camni...better beli papablend....hari-hari boleh buat smoothie, juice atau milk shake....sangat berbaloi....beli kat luar segelas regenye berbelas ringgit....mahal kemain....buat sendiri dengan modal yang sama boleh minum reramai....anak-beranak dapat nikmati hidangan juice yang enak seperti ini setiap hari....:)