Tuesday, June 11, 2013

nasi minang/nasi padang


anda tahu tak apa yang membuatkan nasi padang sedap?
pasti semua tahukan....:)

ye....yang membuatkan nasi padang/minang sedap adalah kerana kandungan kalori dan lemaknya dan minyaknye yang....mak ai....sangatlah tinggi...huhu....mana tak sedapkan...:P...cer tengok foto gulai kambing kat bawah ni....:)


anda sanggup makan tak? bagi yang ada penyakit jauhkanlah....hehe....takut nanti lepas makan terus nampak bintang berpinar-pinar di angkasa...hehe...

hmmmm.....pandai jelah kkida cakap....habis tu ngapa gi order lauk tu....:|
kkida order for my dh....saje je nak bagi dia rasa...sebab hubby kkida suka sangat makan kambing...kkida tak sentuh pun....akhirnya...dia pun tak lalu makan dan hani yang tukang perabih.....lol...


orang padang tak pandai makan kari....anda nak tau tak kenapa?
pandangan kkida lah...mungkin mamak from india tak sempat sampai ke tanah besar sumatera....depa sempat belayar hingga takat penang aje...dan terus lekat kat pulau tu....hehe...pastu mungkin kerana dah selesa kat penang....terus depa tak mau balik negeri....kawin dengan minah local yang comel-comel kat pulau pinang dan lahirkan generasi mami jarum....nana dan mami combi...LOL...betul ke faten rafie?

sebab tu jika gi padang anda takkan jumpa gulai kari (kerana takda orang yang ajar mereka makan kari) yang selalu kkida nampak hanyalah gulai lemak camni....semua jenis sayur berasaskan kuah yang sama...atau guna sambal goreng cili hijau atau cili merah yang kasar dengan bijinye sekali...:)...tengok le...nampak sodap bangat buk....hehe...


satu lagi yang anda tak boleh lupa jika makan kat kedai minang....jangan lupa pesan rendang daging minang....yang tu memang specialty mereka...memang sangat lemak dan sangat berasa rempah ratusnye...:) 

and last but not least....kena order jus/smoothi apokat yang memang popular kat negara jiran kita tu....itu satu kemestian....yum yum....:)


my hani and my mum enjoy makan nasi padang kat sebuah restoran nasi padang kota damansara....masa ni baru lepas shopping kain-kain kat Gulatis berhampiran...

1 comment:

  1. gulai kambing tu menggoda, kalau sy confirm boleh habiskan, lepas tu kuahnya tinggalkan jer dalam pot tu, hehehe.. sambal tu sepatah kata mak saya, ladanya boleh buat tampal gigi, hihihi..

    kelakarlah entri Kak Ida kali ni. Siap ada sejarah wujudnya anak mami kat Penang, haaaaaa.. lawak tapi logik!!

    ReplyDelete