Friday, June 21, 2013

koci labu, kacang kuda...


kueh koci labu yang sedap....nak buat sendiri memang tak rajin....nasib baik kkida tinggal dalam kawasan yang dikelilingi oleh pakar-pakar masak.....hehe...nak makan apa semua ada...

terdapat dua versi koci labu yang dijual oleh isteri pak kitam ni...:)...satu jenis bersantan dan satu lagi plain camni...Insyaallah, next kenduri kendara kkida nak order bebanyak koci labu ni utk jamu tamu...:)


kacang kuda...dah banyak kali kkida tayang gambar ni....tapi since lama tak buat kacang kuda rebus macam ni, takpalah yek...kkida tayang sekali lagi....:)

hb kkida memang suka makan kacang kuda rebus...tu sebab kkida rajin buat...lol...


mula-mula kkida rendam dulu kacang kuda ni dalam 3,4 jam hingga kembang....lepas tu rebus hingga empuk....tambah garam....tadi kkida cuba rebus dalam periok cookline....hasilnya amat memuaskan....cepat aje kacang tu lembut...


oleh kerana my dh suka kacang kuda pedas...so kkida goreng dengan cili kering yang di potong kecil, cili blender, daun kari, rempah kari dan bawang merah cincang....tambah perisa sikit...hasilnya memang sedap...memang tak henti mengunyap...:D


ni nak sembang sikit kesah anak bujang kkida, ajwad....bulan depan dia balik cuti....:)))
tapi tak lama...sebulan lebih je....ikutkan dia tak nak balik, nak raya kat London, tapi sebab kkida bising suruh gak dia balik....maka akan/terpaksa balik juga le dia....huhu...."mama rindu kat abang...:')"

....lepas aje habis periksa hari tu dia gi makan angin dengan kenkawan seramai lapan orang ke Amsterdam dan kemudian terus ke Rome, Italy dengan pesawat dari Amsterdam...nak tau kenapa depa nak sangat ke Italy tu....:)


...lelaki tetap lelaki...jika diberi pilihan mesti kita nak ke Milan shopping barangan branded...atau sighseeing ke Florence atau Venice...betul tak!...ni depa tak...dalam banyak-banyak bandar peranginan kat negara Italy tu depa tuju ke satu bandar ni namanye Maranello...

sebabnye......


nak ke muzeum ferrari....lol....(pasti boring habis dua orang kawan pompuan yang ngekor budak-budak lelaki ni travel...heheee....memang tak merasalah depa nak masuk kedai handbag branded yang banyak kat Milan tu.....:-)


sukanya anak bujang kkida dapat test drive keta laju ni...dia pecut hingga 200km/h...berderau darah kita dibuatnya...tu pun dia kata nak gi hingga 300...tapi tak dibenarkan...

dahlah lesennye tertinggal kat London pastu kalau bawa pun lesennye dah mati dan dia pulak tak cukup 21 tahun lagi....memang cari penyakitlah abang ni...if anything happen memang jenuhlah ma dan ayah kat sini abang oi....(ada pernah sekali anak betuah kkida ni drive keta bm ayah dia hingga 220km atas highway ke klia)...hmmm....memang tak larat nak larang dah budak ni...:)

image from google

dan gadget ni....uolls ada guna tak? ....ok tak hasil hidangan yang anda masak dengan alat ni?
kkida ingat nak minta anak kkida beli kat London...kat malaysia belum sampai lagi jenis ni...Tefal Actifry...



6 comments:

  1. Assalamualaikum kak ida...selalu singgah tapi lama tak tinggal jejak kat sini...hope kak ida sume sihat...seronok tengok gelagat anak2 ya kak...

    Bestnya kacang kuda rebus...masa kekecik dulu arwah mak selalu buat skrg ni kalau nak selalu beli je kat pasar malam...he he...punyala malas..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cikcek...mimpi apa ni...heheee....lama kkida tak 'nampak'
      kkida ok aje...Alhamdulillah...tk...:)

      Delete
  2. as salam Ida ... TEFAL ACTIFRY memang belum ada di Malaysia .. PHILIPS nyer adalah. Memang amat wajar suruh anak Ida belikan ... lebih murah di sana dan bermanfaat. saya belum ada tapi dalam proses mendapatkannya juga. Kata orang tu ... yg putih sedang on sale ( masa saya tanya dia ari tu lerr .. ) yang body hitam tak. Ada pelbagai saiz ... kapasiti 1kg paling kecil. LG ( salam dua benua ) selalu guna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, kkida tak pasti nak beli yg mana satu...yg hitam atau yg putih...masalahnya beli kat luar negara ni guarantee tu lah...takut apa2 hal susah sikit...time kasih shaty...:)

      Delete
    2. yg HITAM tampak ' lawa ' :) pasal guarantee tu memang lah agak menyulitkan sebab produk di beli di luar negara. Tapi kalau setakat 5 tahun .. insya Allah ... ok tu

      Delete
  3. sedapnya koci labu kak..selalu suh mak mertua jer buatkan..hehhe

    ReplyDelete