Friday, June 21, 2013

koci labu, kacang kuda...


kueh koci labu yang sedap....nak buat sendiri memang tak rajin....nasib baik kkida tinggal dalam kawasan yang dikelilingi oleh pakar-pakar masak.....hehe...nak makan apa semua ada...

terdapat dua versi koci labu yang dijual oleh isteri pak kitam ni...:)...satu jenis bersantan dan satu lagi plain camni...Insyaallah, next kenduri kendara kkida nak order bebanyak koci labu ni utk jamu tamu...:)


kacang kuda...dah banyak kali kkida tayang gambar ni....tapi since lama tak buat kacang kuda rebus macam ni, takpalah yek...kkida tayang sekali lagi....:)

hb kkida memang suka makan kacang kuda rebus...tu sebab kkida rajin buat...lol...


mula-mula kkida rendam dulu kacang kuda ni dalam 3,4 jam hingga kembang....lepas tu rebus hingga empuk....tambah garam....tadi kkida cuba rebus dalam periok cookline....hasilnya amat memuaskan....cepat aje kacang tu lembut...


oleh kerana my dh suka kacang kuda pedas...so kkida goreng dengan cili kering yang di potong kecil, cili blender, daun kari, rempah kari dan bawang merah cincang....tambah perisa sikit...hasilnya memang sedap...memang tak henti mengunyap...:D


ni nak sembang sikit kesah anak bujang kkida, ajwad....bulan depan dia balik cuti....:)))
tapi tak lama...sebulan lebih je....ikutkan dia tak nak balik, nak raya kat London, tapi sebab kkida bising suruh gak dia balik....maka akan/terpaksa balik juga le dia....huhu...."mama rindu kat abang...:')"

....lepas aje habis periksa hari tu dia gi makan angin dengan kenkawan seramai lapan orang ke Amsterdam dan kemudian terus ke Rome, Italy dengan pesawat dari Amsterdam...nak tau kenapa depa nak sangat ke Italy tu....:)


...lelaki tetap lelaki...jika diberi pilihan mesti kita nak ke Milan shopping barangan branded...atau sighseeing ke Florence atau Venice...betul tak!...ni depa tak...dalam banyak-banyak bandar peranginan kat negara Italy tu depa tuju ke satu bandar ni namanye Maranello...

sebabnye......


nak ke muzeum ferrari....lol....(pasti boring habis dua orang kawan pompuan yang ngekor budak-budak lelaki ni travel...heheee....memang tak merasalah depa nak masuk kedai handbag branded yang banyak kat Milan tu.....:-)


sukanya anak bujang kkida dapat test drive keta laju ni...dia pecut hingga 200km/h...berderau darah kita dibuatnya...tu pun dia kata nak gi hingga 300...tapi tak dibenarkan...

dahlah lesennye tertinggal kat London pastu kalau bawa pun lesennye dah mati dan dia pulak tak cukup 21 tahun lagi....memang cari penyakitlah abang ni...if anything happen memang jenuhlah ma dan ayah kat sini abang oi....(ada pernah sekali anak betuah kkida ni drive keta bm ayah dia hingga 220km atas highway ke klia)...hmmm....memang tak larat nak larang dah budak ni...:)

image from google

dan gadget ni....uolls ada guna tak? ....ok tak hasil hidangan yang anda masak dengan alat ni?
kkida ingat nak minta anak kkida beli kat London...kat malaysia belum sampai lagi jenis ni...Tefal Actifry...



Wednesday, June 12, 2013

rendang ayam turkey


salam,
rendang ayam turkey, pelik sikit kan....:)
semalam kkida ke jaya grocer...tujuan asal nak cari product mychef terbaru, resepi chef ezani...iaitu meatball dan spaghetti...kkida pusing beberapa kali kat bahagian freezer makanan...tapi takda satu pun product mychef display kat situ...bila tanya kat supervisor jaya grocer mengapa takda satu pun product mychef jual kat situ, dia kata mereka terpaksa remove product tersebut dari freezer kerana susah nak jual...:(

kkida tanya kenapa susah nak jual, pekerja tu kata mungkin sebab product tersebut mahal....even mat saleh pun kata mahal...hmmm....kkida terdiam...tak tau nak kata apa...susah juga rupanya product 'orang kita' nak tembusi pasaran makanan tempatan ni...terpaksa bersaing hebat dengan product makanan syarikat lain yang rata-rata bukanlah product keluaran tempatan atau syarikat bumiputra yang status halalnya ada ???


maka, terpadamlah hasrat nak merasa menu dari chef ezani, tidak boleh gak kkida review menu-menu tersebut....takpalah, lain kali kkida cuba cari kat tempat lain pula...:)

since hajat asal mencari mychef tak kesampaian, maka seperti biasa mulalah tangan kkida 'gatal' capai benda lain yang bukan kkida rancang nak beli...laju aje tangan tu masukkan satu persatu ke dalam troley...hehe....

ternampak dalam freezer frozen turkey drumstick ni....teringat lama gak kkida tak beli ayam jenis ni...so kkida pun ambiklah beberapa ketul, ingat nak buat kari...tapi akhirnya tukar fikiran dan jadilah hidangan ni....rendang ayam turki (kenapa dinamakan ayam turki yek???)


proses membuat rendang cara kkida sama aje dengan resepi-resepi yang pernah kkida kongsi sebelum ni...iaitu resepi rendang ayam, rendang kerang, rendang daging dan lain-lain...


masukkan semua bahan kisar ke dalam kuali dengan ayam...dan masak hingga separa empuk, masukkan santan, garam dan lain bahan perisa...tutup kuali dan biarkan sehingga ayam tersebut empuk dan lembut...masukkan kerisik, daun kunyit dan lain-lain bahan jika ada...


masak sehingga gravynye kering....kkida masak guna periok special ni...elok aje jadi rendang kkida tu...tak berkerak langsung...


ayam turki berlainan dari ayam biasa...ia tak berlemak...isinye pejal dan kurang tasty...tapi ia lebih baik berbanding ayam daging...terutama bagi mereka yang nak jaga kesihatan....:)





Tuesday, June 11, 2013

nasi minang/nasi padang


anda tahu tak apa yang membuatkan nasi padang sedap?
pasti semua tahukan....:)

ye....yang membuatkan nasi padang/minang sedap adalah kerana kandungan kalori dan lemaknya dan minyaknye yang....mak ai....sangatlah tinggi...huhu....mana tak sedapkan...:P...cer tengok foto gulai kambing kat bawah ni....:)


anda sanggup makan tak? bagi yang ada penyakit jauhkanlah....hehe....takut nanti lepas makan terus nampak bintang berpinar-pinar di angkasa...hehe...

hmmmm.....pandai jelah kkida cakap....habis tu ngapa gi order lauk tu....:|
kkida order for my dh....saje je nak bagi dia rasa...sebab hubby kkida suka sangat makan kambing...kkida tak sentuh pun....akhirnya...dia pun tak lalu makan dan hani yang tukang perabih.....lol...


orang padang tak pandai makan kari....anda nak tau tak kenapa?
pandangan kkida lah...mungkin mamak from india tak sempat sampai ke tanah besar sumatera....depa sempat belayar hingga takat penang aje...dan terus lekat kat pulau tu....hehe...pastu mungkin kerana dah selesa kat penang....terus depa tak mau balik negeri....kawin dengan minah local yang comel-comel kat pulau pinang dan lahirkan generasi mami jarum....nana dan mami combi...LOL...betul ke faten rafie?

sebab tu jika gi padang anda takkan jumpa gulai kari (kerana takda orang yang ajar mereka makan kari) yang selalu kkida nampak hanyalah gulai lemak camni....semua jenis sayur berasaskan kuah yang sama...atau guna sambal goreng cili hijau atau cili merah yang kasar dengan bijinye sekali...:)...tengok le...nampak sodap bangat buk....hehe...


satu lagi yang anda tak boleh lupa jika makan kat kedai minang....jangan lupa pesan rendang daging minang....yang tu memang specialty mereka...memang sangat lemak dan sangat berasa rempah ratusnye...:) 

and last but not least....kena order jus/smoothi apokat yang memang popular kat negara jiran kita tu....itu satu kemestian....yum yum....:)


my hani and my mum enjoy makan nasi padang kat sebuah restoran nasi padang kota damansara....masa ni baru lepas shopping kain-kain kat Gulatis berhampiran...