Saturday, May 11, 2013

perencah segera mee rebus


mee rebus johor dan mee bandung johor...hebat kkidakan...dua jenis mee sekali gus disediakan dalam satu masa...:)

nak tau rahsia bagaimana saya menyediakan mee sesedap ini dalam sekelip mata?

...guna perencah segera je...:)...kini ia mudah didapati....tak perlu susah-payah kopek bawang, tumbuk-tumbuk, blender-blender....cuma jerang air hingga mendidih, masukkan perencah mee dan lain-lain bahan kegemaran anda seperti udang, daging, telur, sayuran...etc...kemudian sediakan bahan utama lain seperti mee, sayuran, bawang goreng, asam limau, cili jeruk dan sebagainya...siap dihidang....:)


pada pendapat kkida yang suka shortcut-shortcut ni....hehe...perencah-perencah instant seperti ini amat membantu....so far bagi saya perencah-perencah ini memang sedap dan mampu menghasilkan hidangan yang menyelerakan...terima kasih kepada pengeluar-pengeluar produk dan perencah-perencah ini...anda telah menyenangkan kerja-kerja kami...:)

foto atas adalah mee rebus muar/johor...masak ikut arahan yang terdapat pada bungkusan perencah tersebut...dan bawah mee bandung...kedua-duanya sedap...saya suka....anda juga pasti gemarkannya...

tengok le daun sup yang kasar sangat potongannya tu....buat-buat tak nampak ajelah ye...yg potongnya bibik...biasalah...depa jenis tak kesah nak beradun, janji boleh makan dan kenyang...bila kita tegur katanya masuk perut dah tak nampak buk...:\

bahan-bahan sampingan terpulang pada selera masing-masing...samada makanan laut atau daging....atau paling ringkas letak telur aje pun dah memadai...


kkida rasa semua orang pun tau akan kewujudan produk-produk ini...ia memang terkenal di negeri johor....jika anda ke johor jangan lupa beli perencah-perencah ini....kat R&R plus highway juga ada dijual...selain mee rebus dan mee bandung terdapat juga perencah soto, lontong, mee kari, mee sup, beriani gam johor, rendang dan banyak lagi...semuanya merupakan perusahaan kecil bumiputra...yang pasti ia terjamin halal dan berkualiti...

kini produk-produk ini boleh didapati di mana-mana...terutama pasar-pasar basah, kedai runcit dan mungkin supermarket...bawah, contoh perencah mee bandung dan mee rebus segera...


wbp, saya pasti bukan semua orang suka guna perencah segera seperti ini....apa-apa pun terpulang pada selera masing-masing...bagi kkida yang tak pandai nak buat kuah mee sendiri...ini adalah pilihan terbaik...hehe..

p/s...kepada kawan-kawan fb...maaf...saya telah deactivate my personal fb account...mungkin anda tak perasan...so better beritahu kat sini...takut nanti ada yang salah anggap saya unfriend kalian...wbp, Insyaallah saya akan guna semula khidmat fb jika perlu...akhir kata saya ingin meminta ampun dan maaf jika sepanjang bermuka buku saya ada terkasar bahasa, menyakiti hati atau menyinggung perasaan mana-mana pihak...tk....:'|




7 comments:

  1. salam..

    adanya perenceh instant ni memang memudahkan kerja2 di dapur apalagi untuk yang sangat sibuk dengan pelbagai tugas harian..

    ReplyDelete
  2. Kak Ida...welcome to the club. Hehehhehehe. Percayalah, fb will be fine without us. Hehehehehhe.

    P/S : Saya memang akan cuba. Insya Allah. Dah usha a few di Mydin Hypermarket dah...

    ReplyDelete
  3. Kalau dah kak ida yg olah, segera pun nampak sedap sgt2 :-)

    ReplyDelete
  4. oooo, patut lama tak nampak post kak Ida kat fb... :(

    Kak Ida, sy pun suka rempah2 segera ni sebab sy memang failed bab nak masak mee bandung ke, mee rebus ke. Kalau mee goreng tu pandailah, hehehe. Tapi sebab husband sy jenis yg tak kisah (kalau nak makan mee beli jer kat kedai) so sy taklah simpan sangat pes2 mee ni. Tapi bagus jugakan, kot2 ada tetamu sesat bila2, kita belasah benda ni jer, hehe

    ReplyDelete
  5. Its ok kak.. Banyak lagi medium yang boleh kita guna selain FB.. Dah tentu akak ada sebab deactivate account fb tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiada sebab Nur....cuma rasa tak ada keperluan utk bermuka buku buat masa ni...:)

      Delete