Thursday, May 16, 2013

nasi ayam segera...



salam,
terlalu letih kkida hari ni...kesana kemari....ruang yang nak di renovate kecil aje...tapi sebab sendiri terpaksa cari tile dan sebagainya...maka tak dok diam sehari ni...

pagi tadi kkida ke white horse selayang cari tile...balik selayang gi lunch ngan hubby dulu...pastu balik rumah settle apa yang perlu...dalam kul 3 keluar lagi cari sinki pula...sinki lama tu bahagian bawahnya habis karat (atas elok lagi)....oleh kerana terlanjur buat renovation...maka kita tukar ajelah sink yang baru sekali arung kan...hehe...:-D

satu lagi....kkida cadang nak sambungkan air panas ke sinki wet kitchen..since rumah kkida guna sistem solar untuk air panas...so oklah...tak perlu pasang tangki air panas dan sebagainya....buat piping aje memadai...better ada air panas, mudah utk cuci kuali dan periok belanga berminyak...juga mudah mencuci ayam dan makanan mengandungi lemak....sinki pun tak mudah tersumbat...


semalam kkida buat nasi ayam segera....guna perencah nasi ayam segera...masak ikut arahan pada bungkusan...kkida masak guna periok cookline atas api yang sederhana/perlahan...

memang bagus set periok jenama cookline ini kerana ayam dan nasi cepat dimasak dan memang sedap rasanya...kkida dapati fungsi periok ini adalah separa periok tekanan (pressure cooker)...ayam cepat empuk dan nasi juga masak dalam jangkamasa yang singkat...


mula-mula kkida campur ayam dengan perencah segera dan masak 15 minit atau sehingga ayam separuh masak....kemudian masukkan beras (kkida guna beras wangi) dan air (ikut sukatan)...bila air dah kering perlahankan api dan kacau rata....kkida letak daun pandan supaya wangi...


periok cookline....jika anda berminat nak beli atau ingin tahu lebih lanjut lagi sila klik add kat tepi sidebar (kanan)....alah membeli menang memakai...amat berbaloi...small investment, big returns...

Insyaallah nanti kkida nak share dengan anda beberapa lagi resepi dan photos nasi dan lauk pauk yang kkida masa guna periok ini...:)


nasi ayam kena ada sos cili....jika rajin buat sos cili sendiri....resepi sos cili kkida...blend cili merah, bawang putih, garam, gula, cuka, air secukupnya....tambah cili blender sikit supaya pedas.....masak sambal dalam periok kecil selama 5 minit atau hingga pekat serta hilang bau cili....


yummy....hidang nasi ayam dengan salad, sup sayur dan lauk-pauk sampingan lain yang anda suka...

oklah, kkida nak beradu dulu yek...letih banget ni....mata pun tak leh nak buka dah ni....selamat beristirehat dan selamat malam.....:)



14 comments:

  1. salam kkida..

    nasi ayam segera tu nampak sedap dan menyelerakan..mintak skit..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje wana...mai la rumah kkida...:)

      Delete
  2. wah menariknye..ade jugak periuk tekanan cenggini ek..zaman2 sekarang yg jenis kejar masa ni mcm wajib je dapatkan satu.hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ada...masak apa pun elok aje hasilnya...

      Delete
  3. nmpak sedap je nasi ayam kak ida nie..nyum2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oklah syuhada...kalau lapar semuanya sedap...:)

      Delete
  4. dalam kepenatan sempat lagi memasak nasi ayam yang menyelerakan, memang hebat Kak Idaku..

    betul jugalah Kak Ida, kalu ada pili air panas terus kat dapur senang nak basuh2 yg berminyak & berlemak, kan. Ops! Entah2 sinki kat umah sy pun bwhnya dah berkarat kot, atas jer nmpk elok.. ahhh, jgn tengok.. jgn tengok.. karang kena kuar fulus, hihi..

    p/s Dah dapat hood???

    ReplyDelete
    Replies
    1. esok baru nak gi beli...tile pun belum habis pasang lagi seri...hope by nextweek siap lah hendaknye dapor kkida tu...:\

      Delete
  5. Chop!! Kak Ida tak share perencah nasi ayam segera brand apa yg Kak Ida masak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah kkida lupa pulak nama rempah nasi ayam tu...tapi boleh aje guna apa2 brand seri...trial an error...hehe...

      Delete
  6. Dah kata dah...Kak Ida kan creative. Tiles pun cari sendiri tu... Hushhh, saya kagum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa pula kretifnye azila...kalau kkida tak cari tile tu sapa nak cari...:)

      Delete
  7. Sedapnya nampak nasi ayam kak ida buat....nanti habis sesi 'berdietlah sgt' boleh cuba....luv u and miss u always Kak Ida cayang..muahhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  8. Bagus sgt2 kak ida ni, penat2 pun masak juga. Travel pun masak juga.. kalau sy, tu semua sy jadikan alasan utk cuti masak. hehe..

    ReplyDelete