Tuesday, May 21, 2013

ayam golek dalam periok


as-salam,
dah berapa hari kkida tak berentri ye.....:)
ada yang termimpi-mimpi tak?
mesti ada...kan...kan...hehe....perasaan je kkida ni....:D

sebenarnya kkida agak sibuk sikit dengan macam-macam hal....hal anak le, hal rumah le...hal maid le....poning kepalo eden ni....

dua tiga hari lagi baru wet kitchen yang tengah direnovasi tu siap....cooker hood tak gi beli lagi...dari sehari ke sehari nak gi beli...tak jugak kesampaian....ada aje halnya....

hal anak-anak pun tak habis-habis....selagi depa tak graduate dan tamatkan alam pembelajaran selagi tu tanggungjawab mak ayah belum selesai....tak kesah anak lelaki atau anak perempuan....pening kepala mereka nak habiskan belajar sama gaklah pening kepala kita...contohnye seperti anak-anak kkida yang 4,5 orang ni...huhu....

lepas dah habis belajar dan kerja pun belum tentu kita boleh tarik nafas lega...belum selesai lagi tugas kita sebagai parents sebenarnya....pendek kata hingga depa kawinlah kot...mungkin baru kita boleh rasa lega sikit (tu pun belum tentu lagi...hehe....:)


takpalah, maleh nak pok pek hal tu panjang-panjang....meh kita sembang hal ayam yang tergolek dalam periok cookline ni pula....apa hal pun....perut perlu di isi....tul tak!...hehe...


sorry laaa....kkida biarkan entri ni tergantung lama sangat....:)
bukannya apa....sebenarnya takda apa kkida nak cerita lagi selain resepi....dan kkida percaya jika kkida letak resepi pun bukan ada yang nak buat ayam golek ikut resepi kkida ni...tul tak!....:-D

bahannya tiada yang special....selain rempah photo kat bawah tu kkida tambah garam, perisa, lada hitam dan kkida sumbat sebiji lemon kat dalam perut ayam tu...tujuan untuk menghilangkan bau yang tak enak...drizzle dengan minyak olive....marinade sebentar sebelum masukkan dalam periok cookline anda...


tutup periok dan letak atas api perlahan...sekali sekala pusingkan posisi ayam tersebut....biarkan atas api kecil sehingga masak (dalam sejam)...nak tau dah masak ke tidak, cucuk dengan pisau atau lidi tajam....jika tiada lagi cairan keluar maknanya ayam tersebut dah masak...

anda boleh tambahkan bahan sampingan lain bersama ayam...seperti kentang, lobak merah, sayuran dan sebagainya...


bila ayam dah masak keluarkan dari periok dan letak dalam bekas lain....tambahkan susu, cream atau sour cream ke dalam lebihan juice ayam dalam periok cookline anda...biarkan didih dan pekat....tuangkan gravy tersebut atas ayam golek tadi...sedia untuk dihidang...


sebenarnya terdapat bermacam resepi yang anda boleh perolehi dari internet dan website...apa yang ingin kkida tekankan di sini adalah periok cookline yang unik ini....anda boleh roast ayam dalam periok tersebut dan hasilnya lebih baik dari panggang ayam dalam oven kerana ia tidak kering dan ayam golek anda sangat sedap dan juicy.....kena beli periok cookline dulu ok...:)




12 comments:

  1. sedapnye nmpak ayam kak ida nie..

    ReplyDelete
  2. mana leh tengok jer Kak Idaaaaaaaaa... nak resepi...

    & paling penting nak tau, bolehkah masak ayam tu tergolek sekor2 dlm cookline tu atau kena rebus dulu, aishhh!! Kak Idaaaaaaaaaaa!!!

    :(

    ReplyDelete
  3. xsabar nk tunggu kkida complete entry

    ReplyDelete
  4. kuar air liur tengok ayam tu..menggiurkan..

    ReplyDelete
  5. cantik masak isi ayam tu..nak resepi..hehehe

    ReplyDelete
  6. Tu la.. jengah juga tapi takde entri baru..Ayam tu masak terus ke kak? Nampak sedap..

    ReplyDelete
  7. Sumbat2 macam gitu jer Kak Ida? Tak yah pakai oven? Oh..bahagianya....

    ReplyDelete
  8. nak resepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  9. salam, kkida dah share resepi dan cara buat ayam golek ni...:)

    ReplyDelete
  10. Ayam bergolek dalam periuk. Menarik!! Dan yang pasti nampak sedap, tentunya memang sedap :D

    ReplyDelete
  11. sungguh menarik la ayam golek ni.
    salam singgah dan salam kenal

    ReplyDelete
  12. Memang betul x bohong. Saya dah beli dan mencuba berbagai masakan.

    ReplyDelete