Thursday, April 25, 2013

kek yang sedap...


Salam buat semua,
petang semalam kawan lamaaaaa kkida datang rumah bawa kek yang kkida pesan kat dia dua minggu lalu...kawan kkida ni namanya Tengku Noraishah...kawan satu office masa zaman bujang dulu...:)
...hingga sekarang kami masih berhubungan....kini anak masing-masing dah besar panjang dan ada yang dah nak bermenantu...hehee...

kawan kkida ni juga pandai jahit baju kurung (ambil upah) dan kebelakangan ni dia buat dan jual kek pula....hmmmm...sebenarnya kkida ni di kelilingi adik-adik dan kekawan yang pandai baking belaka....
walhal yang berblog masaknye kita...tapi dek kerana mudahnye nak dapat supply berbagai jenis kudapan...maka kkida jadi malas benar nak buat sendiri....LOL...


wbp,  jika breakfast camni kkida rajin sediakan....:)...benda senang dan digemari seisi keluarga...haha...
cheesy scramble egg....nak makan camtu aje pun boleh nak buat sandwich pun boleh....


berbalik pada kek kawan kkida tu....memang sodaplah....kkida suka rasanya yang manis lemak dan ada rasa masin sikit....dan texturenye yang seroi dan gebu gitu (kkida pun tak pandai buat kek camni...hehe...)

...melt in your mouth....kek atas ni namanye marble butter kek...sedap benar pada tekak kkida...lain kali nak order lagilah ye ku noraishah....next order leh bagi I diskaun sikit yek...hehe....gurau aje....:)


selain marble butter cake kkida juga minta kawan kkida tu buatkan red velvet cake....lamanye tak makan red velvet....kempunan betul rasanye....since dia boleh buat kek ni kkida pun order sekali lah....memang sedap...tak manis sangat dan texturenye juga sangat moist....cream cheese toppingnye yummy....


pada yang teringin nak rasa kek kawan kkida ni cuba call dan tanya kat dia sendiri...dia tinggal kat area TAR College KL...sorry tak ingat pula nama area tu.....:)

phone number 012 6579870 (Tengku Noraishah)...dia boleh deliver jika dekat....:)

Monday, April 8, 2013

pencak silat


Assalam,
salam hari senin....dah lewat petang pun....:)
anda kemana semalam...kkida ke Ipoh, makan kenduri kahwin anak sepupu hb...kat kampung manjoi...keluar pagi jam 10...balik singgah sana sini....hampir malam baru sampai rumah...letih ya amat...:)

agak meriah juga kenduri semalam...makanannya pelbagai dan sedap...maklumlah sepupu hubby kkida tu memang buat business catering....ayam gorengnya masih panas lagi...sedap ala-ala ayam goreng kentucky gitu...

tapi tulah...gambar makanannya kurang...kkida minta anak bongsu kkida snapkan foto sekitar majlis kenduri tersebut termasuklah gambar makanan sekali....sebabnya masa tu kkida tengah rancak bersembang...lol...


....dan inilah hasilnya....hehe...dia gi snap bebanyak gambar orang tengah bersilat...:-D
gambar foodnya satu aje...memang bertuah betul anak bongsu teman tu...:)


ish!!! ni silat betul ke main-main ni....sampai terbaring atas jalan....


macam-macam gaya ada....haha...


mak ai....biar betul bang oi....kang teberotas seluar kome tu...hehe...


beria gakkan depa bersilat....berguling gelantang atas jalan...tak ke sakit tapak kaki depa...tengah-tengah panas terik dengan tak berkasut pulak tu...


sampai terpelanting kopiah kawan kita tu....


bawah ni...inilah saja satu-satunye gambar makanan yang diambik dek anak bongsu kkida tu....hmmmm...memang nak kena 'potong gaji' nampaknya camera man ni...lol...


nasib baik kkida sempat gak snap 2,3 keping foto (bawah)...


gulai nangko yang sedap...


sambal sotong dalam periok...


rendang daging...yummy...


tapi yang paling menghiburkan kkida semalam adalah alunan gendang dan alat muzik dari kumpulan ini...mereka adalah penuntut sekolah tahfiz berhampiran kampung tersebut tak silap kkida...alunan irama dari gendang tersebut belum pernah kkida dengar...sedap sekali....ala-ala padang pasir gitu...kalau dekat nak gak kkida hire depa utk hiburkan tetamu masa kenduri anak dara kkida nanti...ni jauh bebeno...mesti depa tak mau datang punya...:|


apa-apa pun kkida happy dengan trip semalam....sempat singgah kat tapah ambil barang hani....hari ni dia last paper...esok dia akan balik for good...Insyaallah...senang hati kkida....lepas ni jika nak sambung study lagi tak yah gi jauh-jauh...kat KL pun banyak tempat belajar yang bagus-bagus...:)

....ada sorang lagi anak yang masih jauh dari celah ketiak mama....huhu...