Monday, March 18, 2013

cookline...makes cooking much easier!


hanya jauhari kenal makikam....bagi mereka yang suka memasak pasti suka akan ciri-ciri kelebihan yang di miliki oleh set periok ini....:-)


Insyaallah jika ada kelapangan kkida akan kongsikan dengan anda ye...lagi pun kkida sendiri belum guna pakai sepenuhnuya set ini...kkida tengah mencari resepi nasi arab yang sedap untuk masak guna periok ini...hehe....sapa ada resepi nasi arab yang sedap share la dengan kkida....pleaseee...:)

dari mana kkida dapat periok ni?...hmmm....bukan kkida beli....periok yang sedia ada pun tak terpakai dan kkida memang jarang beli set periok camni....sebenarnya seorang blog reader minta kkida cuba masak guna periok ini...dan kemudian kongsikan pengalaman kkida dengan anda semua....

mula-mula berat juga kkida nak terima...tapi bila pikir balik apa salahnyekan...rezki jangan ditolak...orang dah beri kepercayaan kat kita...tak perlulah jual mahal...terima kasih kkida ucapkan pada Zuliana (019-2421121) email: zulianaahmad@yahoo.com 

Insyaallah...kkida akan cuba beberapa resepi yang Ana sarankan...:) dan pasti kkida akan share dengan anda hasilnya nanti....tunggu.....:D


tengahari tadi kkida masak kari kepala ikan kerapu dalam periok ini...apa yang kkida perhatikan walaupun kkida kecilkan api (sangat kecil)...kuah kari tersebut masih terus mendidih membuak-buak seolah apinye besar....salah satu ciri utama set cookline ini adalah...

~ rekaan bawah 'fire wall' pemerangkap haba yang menjimatkan tenaga dan pengkonduksian haba hebat untuk penyebaran haba yang sekata ~

maksudnya bahagian bawah periok direka khas untuk memerangkan haba....oleh itu periok terus panas walaupun api gas diperlahankan...dengan lain perkataan ia menjimatkan tenaga atau gas....jika pada kebiasaannya satu tong gas boleh tahan untuk sebulan....mungkin dengan menggunakan periok ini gas anda akan tahan sebulan setengah...satu penjimatan untuk jangka panjang...:)


masa yang kkida ambik untuk masak kari ikan ni tadi lebih cepat berbanding guna periok biasa...

tapi tulah....rempah kari jenama ni kureng sedap sikit...selalunye kkida guna baba's...tapi ntah kenapa hari tu gi beli rempah kari ni kerana ingin mencuba...

orang johor bukan pakar kari berbanding orang utara...hehe...jadi bila mereka cuba rekacipta rempah kari mesti tak leh lawan mamak penang punya rempah kari...lol....ada kureng sikit....:D....jangan marah yek orang Johor...ini pandangan ikhlas dari kkida je...:-)



oklah...kkida stop kat sini dulu...jika ada kesempatan kkida akan kongsi lagi kelebihan set periok merah yang cantik ini dengan anda....InsyaAllah....:)



19 comments:

  1. mcm bes je..bleh jimat gas..klau beli kat mak, mesti mak suka..hehe

    ReplyDelete
  2. bp hg satu set? bgus ni bli klo de rumah baru

    ReplyDelete
  3. .....betul kak ida...Baba's tetap menjadi pilihan....

    ReplyDelete
  4. Hehhehe D5 suker bab periuk2 nie,Ermm kari mamak penang mmg terbaek lah windu lak kat penang :D..

    ReplyDelete
  5. nampak kari dah terliur plak... hehehe

    ReplyDelete
  6. Akak.. Nurul terliur yg ade dalam periuk tu.. hehehe :)

    ReplyDelete
  7. merajuklah orang Johor ni.... hehehe..

    Kak Ida, sy suka guna Alagappas & Babas.. kalau yg lain tu memang tak bleh percaya rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry ye orang johor...maksud kkida tu org johor pandai masak kuah kari... cuma mungkin tak pandai buat serbok rempah kari...:)

      Delete
  8. wah best nyer dtg cni macam2 ada..jom try menu ni lak http://eyfafoods.blogspot.com/2013/03/puding-triffle-marine-collogen.html

    ReplyDelete
  9. Baca entry kak ida ni pun dah membayangkan keistimewaan periuk ni.. :D

    ReplyDelete
  10. salam kak ida ...

    bila baca kak ida nak masak nasi arab ni teringin pulak saya bagi kak ida cuba set rempah nasi arab al bayt. insyaallah sedap... nak2 pulak kalau kak ida yang masak kan :). tapi macamana cara ye saya nak sampaikan pada kak ida? kalau kak ida sudi jenguk2 la page saya yang tak seberapa tu .... http://www.facebook.com/IntanNasiArabCorner.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,
      kkida dah jengah dah page Intan...meleleh air lior kkida nengoknye...sedap nampak...Intan jual ke rempah tu...atau buka restoran? Boleh juga jika Intan nak bagi kkida cuba...boleh le kkida tolong promo rempah Intan kat blog kkida ni...lagi baik kalau Intan tolong kkida masakkan...lol...meh datang rumah kkida tolong buatkan...ok tak? hehe...

      Delete
    2. Wsalam kak ida ...

      Saya ni ejen menjual rempah al-bayt kat area Kepong. Kalau nak bagi kat kak ida tu memang tak ada masalah la rasanya sebab saya ni kalau area rumah kak ida/the curve/ikea/tesco tu memang selalu sangat lah pegi. Bukan tak sudi nak masakkan untuk kak ida ... tapi belum apa2 lagi saya dah menggigil dah ni hehe ... almaklum le kak ida kan sifu masak memasak saya... aduhai macam mana tu??? hehehe. kalau kak ida sudi boleh je saya mintak tuan empunya company al bayt sendiri datang masakkan untuk kak ida. Insyaallah mesti dia berbesar hati nak share banyak lagi rempah2 al bayt ni dengan kak ida.

      Delete
    3. alamak...tuan punya company rempah nak tolong masakkan...segan le pulak kkida ni...:)..orang pompuan ke lelaki?...hehe...ok gak kan...:)
      kalau kkida masak sendiri boleh, cuma takut jadi tak cantik macam gambar kat fb intan tu...

      Delete
    4. perempuan kak ida :)... insyaallah kalau kak ida setuju tak ada masalah saya boleh cuba aturkan ikut masa yang sesuai. kalau tidak pon saya masih boleh bagi rempah untuk kak ida cuba. saya serahkan pada kak ida macamana ye :). tapi saya memang percaya sangatlah kalau kak ida yang masak... memang akan jadi cantik macam yang tauke al bayt yang masak :)... kan kak ida yang masak kan :)...

      Delete
    5. takpalah...Intan bagi jelah kat kkida rempah tu...kkida cuba buat sendiri dan bagi kat kkida cara masaknye juga ye...kkida nak cuba guna periok cookline ni...harap resepinya mudah aje ye...kkida ni malas sikit jika banyak benar bahannye...hehe...

      Delete
  11. Okay takde masalah kak ida :-). Resepinya memang mudah sesangat n rempah & berasnya nya semua dah sedia...cuma perlu tambah bbrp bahan je. Bila & macamana saya nak bagi kat kak ida ye?. Maybe kak ida boleh tinggalkan contact number kak ida utk saya hubungi. Contact number saya 011-2311 4221. Tq kak ida...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...