Friday, March 29, 2013

telur dadar cencalok


assalam,
selamat berhujung minggu dan selamat bercuti...
kkida nak share resepi telur dadar aje kali ni....heheee...jadilah...kan...kan....:)


resepi ni kkida belajar dari chef florence...iaitu dari buku resepi beliau yang terbaru ~ best nyonya recipes...:D


caranye macam buat telur dadar biasa...cuma tambah cencalok...resepinye ada kat atas sana tu...senang aje...hehhe...sapa yang tak pandai buat teluq dada simple camni memang tak leh kawin...lollll.....:)


hari ni kkida rasa happy banget...my mum and sis datang dari Kuantan...jalan-jalan, makan-makan....penghujung cuti sekolah baru depa ada masa nak mai....yelah tuntutan kerja....biasalah kan...:)

apa-apa pun selamat mencuba buat telur dadar resepi chef florence tu yek....jika suka anda boleh beli buku resepi chef florence ni kat mana-mana kedai buku berhampiran...terdapat banyak lagi resepi menarik kat dalam buku tersebut...selain cara buat telur dadar yang sempoi ini....:D



Saturday, March 16, 2013

peanut butter toast...mihun tomyam

salam,
lama kkida tak share food photo yang kkida masak sendiri kan...:)
bukan kkida tak masak...tapi lately rasa macam malas aje nak ambil gambar...entah kenapa...mungkin dah jemu kot...hehe...


btw, kkida nak share gambar breakfast yang sempoi ni dengan anda...peanut butter toast (mungkin kkida pernah share resepi ni before...tak pasti...:)

segan gak sebenarnye ni...macam dah takda modal kkida ni kan...gambar roti camni pun nak tayang kat blog ..:P


cara buatnye mudah sangat...sapukan peanut butter pada 2 keping roti...susun potongan nipis buah pisang atas peanut butter dan letak sekeping roti lagi atasnya...pukul sebiji telur dengan sedikit susu...tambahkan cinnamon powder atau parutan kulit limau...celup rata roti tadi dan gril atas frying pan (butter) hingga keperangan...serve dengan maple sirap atau gula aising...


makan ketika masih panas...kanak-kanak pasti suka...mak-mak pun suka juga...hehe...:)


yang ni pulak kkida nak share gambar mihun....hmmm...takda modal lagi kkida ni...huhu....mihun ni kkida tumis guna bawang merah dan putih (tumbuk) perencah tomyam, cili padi dan serai titik...lain bahan udang sotong dan telur...dah hirisan daun limau...tambahkan lain perisa jika perlu...sedap tau...tambah kkida yang buat...lol...:-D


selamat bercuti dan beristirehat di hujung minggu....daaaa...........



Tuesday, March 12, 2013

stuffed mushroom with beef brisket and cherry tomato


salam,
kkida nak share dengan anda resepi istimewa yang kkida pelajari semalam dari Chef Firuz from Fonterra...iaitu pengeluar product dari bahan tenusu terbesar yang berasal dari negara New Zealand.

semalam Fonterra perkenalkan cheese terbaru keluaran syarikat mereka...jenama Mainland...product ini akan berada di pasaran pada bulan June 2013.


bahan-bahan
80ml olive oil 
3 shallots (chopped) 
3 garlic (chopped)
12 cherry tomato (wedges)
4 slices beef brisket (chopped)
fresh thyme (chopped)
salt and pepper
20 fresh button mushroom
150 mainland colby cheese (shredded)


1) in a mixing bowl, combine olive oil, shallot, garlic, cherry tomato, beef brisket, fresh thyme and season with salt and pepper.
2) stuff into fresh button mushroom and then top with shredded cheese (mainland colby)
3) bake in a preheated oven with a temperature of 180C for around 10 minutes or until nicely cook. 
serve hot.


nanti kkida share resepi yang satu lagi tu ye....tengah tunggu pihak Fonterra emailkan ke kkida resepinye...

berbalik kepada cerita cheese semalam....selama hari ni kkida hanya tahu guna cheese cheddar, mozarella dan parmesan sahaja....kkida pernah lihat cheese seperti gouda, edam, colby jual kat cold storage...since tak tau nak makan macam mana/kegunaannye, kkida tak pernah beli cheese tersebut...sehingga semalam bila chef fairuz terangkan barulah kkida tau sikit-sikit...lol....tq...:)


orang kuat Fonterra....kakak yang pakai baju kuning itu juga seorang chef selain chef firuz...


Isyaallah, nanti kkida sambung lagi kesah cheese ini ye...ada banyak lagi yang kkida nak share dengan anda...:)



Monday, March 4, 2013

makan-makan semalam...


nasi kerabu adik ipar buat...makan ketika bertandang ke rumah dia sabtu lepas...sedap...not bad...:)


rice paper roll lagi....kulitnye masih banyak...jika simpan lama takut rosak nanti...intinye kkida campur apa saja yang ada kat dalam peti ais....


pastu goreng....sedap juga...maklumlah kkida yang buat...hehe....makan ketika panas...


yang ni memang my favourite...:)...simple rojak...orang Perak sebut jelatah...nanas dan timun aje....hiris bawang dan cili...masukkan semua dalam satu bekas....masukkan sedikit sos tomato, garam, gula, perisa, cuka...dan akhir sekali taburkan sebuk kacang  (kkida guna instat serbuk kuah kacang)...gaul rata dan hidang cepat...