Saturday, February 9, 2013

pisang coklat cheese


salam,
lepas dah kempunan kkida...punyalah lama simpan hajat nak buat penganan ni...baru semalam jadi kenyataan...:)

pisang coklat berkeju....dessert yang sangat popular dari negara seberang....kkida pernah lihat penjaja jalanan kota Jakarta jual makanan ini...tapi dek kerana tahap kebersihannya agak kurang...maka kkida hanya memerhati dari jauh aje....lihat bagaimana cara beliau sediakan...mudah saja sebenarnya...



wbp, bila balik malaysia terus kkida terlupa tentang pisang berkeju tersebut sehinggalah beberapa hari lalu kkida search kat youtube dan jumpa video ini....penjaja jalanan menjual pisang top with coklat dan keju...oh! gitu rupanya...mudah aje....

....dan semalam kkida usaha gi cari pisang dan lain-lain bahan...nak buat juga pisang goreng coklat berkeju yang nampak sedap tu....:D


dan hasilnye...yummy....cara terbaru makan pisang goreng jika jemu makan cara biasa, iaitu cicah dengan gula atau susu pekat semata-mata...


wbp, pisang yang kkida beli hampir ranum...jika boleh anda cari pisang yang sesuai utk digoreng...dan kkida guna pisang berangan...sebab itu aje yang ada...tapi sedap juga...


dalam video tersebut, penjaja tu goreng pisang tanpa tepung...bolen aje....dan seperti biasa kkida akan cuba tokok tambah mana yang perlu supaya hidangan tersebut lebih umppp!

kkida celup dulu pisang dalam tepung goreng pisang adabi...kemudian goreng dalam minyak panas hingga keperangan...


atas pisang yg di goreng dengan tepung adabi dan bawah pisang goreng tanpa tepung....seperti yang kkida jangka....pisang memang tak sesuai goreng kosong...ia mudah lembik dan makan banyak minyak...pisang lebih sesuai di goreng bertepung...memang dah betullah cara goreng pisang yang di reka oleh tok nenek kita dulu-dulu...tak perlu ubah....:)


drizzle pisang panas dengan susu pekat manis sikit...kemudian tabur coklat rice...dan akhir sekali parut cheese cheddar atas pisang tersebut....


chocolate rice kkida duo color...mix dengan white coklat...


makan ketika masih panas....wallah....sedap beb....cubalah....:)



9 comments:

  1. Enjoy and delicious kalau ada masa Tie pun nak try.

    ReplyDelete
  2. uishhh...simple tapi nampak ohsemm sangat! sedapnya!

    ReplyDelete
  3. Menjamu mata kat sini... Sedapnya...

    ReplyDelete
  4. owhh.. sungguh menggoda sekali.. sedapnya..

    ReplyDelete
  5. Kak Ida, guna pisang jenis apa yang lebih sedap?

    ReplyDelete
  6. sedap ni kalau nak wat untuk berbuka puasa.... selamat berpuasa ya empunya blog ni. resepi mmg ringkas tp menyelerakan....

    ReplyDelete