Sunday, February 24, 2013

lempeng kelapa dengan kari semalam


sedap...:)
berbanding roti canai, kkida lebih suka lempeng kelapa....makanan 'ruji' ketika zaman kanak-kanak...walaupun kini pizza dan pancake dah seperti juadah harian....selera kkida tetap tidak berubah...masih seperti dulu...setiap kali buat kari ikan mesti teringat nak buat lempeng (orang putih panggil flat bread...:)


flat bread ori resepi tok kkida dulu simple aje....tepung, garam air....tok kkida dulu masak lempeng guna kayu api...boleh lena dulu sementara tunggu lempeng masak....hehe...

mak kkida pula membega resepi lempeng tok kkida dengan menambah kelapa ke dalam adunan batternye...so jadilah lempeng kelapa....dan itulah resepi lempeng yang kkida makan hingga kawin dan beranak pinak...tetapi sejak pandai mengadun sendiri (mungkin lepas beranak tiga kot...hehe...)...lempeng ori resepi tok kkida itu telah mengalami pelbagai perubahan...:-)

saknika benda kkida tambah...ikan bilis, udang, bawang, cheese, lada, sayuran dan sebagainye...nak bereksperimen ...walhal resepi asli tu dah cukup sedap...biasalah...:)


pagi tadi kkida buat lempeng simple aje...tak lari jauh dari resepi asal, kkida cuma tambah bawang merah cincang dan sedikit soda selain kelapa, garam dan gula...bancuh dengan air biasa...kuantiti air kena agak sendiri...seperti batter pancake...jangan terlalu cair atau terlalu pekat...

panaskan kuali leper, renjis dengan minyak dan tuangkan beberapa sudu bancuhan lempeng...ratakan dengan belakang sudu/senduk...masak atas api perlahan hingga keperangan...hasilnye, lempeng yang ditambah bawang dan soda lebih lembut dan lebih sedap...:)


dan inilah sarapan kkida pagi ni...sempoi ajekan...tetapi mengenyangkan...tambah makan dengan kari semalam semalam (le ni sejak ahli rumah dah berkurang dan ada yg nak kurus, tak nak makan...makanan asyik berlebih aje..:)

~ teringat anak bujang kkida nun jauh di perantauan...dia pun makin kurus...macam orang tak cukup makan aje...al-maklumlah masak sendiri....ada kalanya jika malas masuk ke dapor dia makan cereal je....huhu....siannye abang...:'|

...anak bujang kkida kat London...foto semalam...:)


sorrylah yek!....tiada cerita interesting yang kkida share kat blog pepagi minggu ni...lol....hanya cerita lempeng.....:D



13 comments:

  1. ~wow suke suke baru buat smlm bfast pag sabtu, teringat lempek ibu buat, n nak mkn yg simple tapi kenyang sblm ke 2 jemputan kenduri smlm...nie nak copy pict n resepi hehehe...thanks kak ina

    ReplyDelete
  2. Lempeng nie mmg sentiasa menjadi pebret kiter kan.. Cicah kari semalam pergghhh mmg sedap dan pekat terliur rasa nyer KKIDA :)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kari semakin di simpan semakin sedap delima...:)

      Delete
  3. Cobaaannn!.......macam nak buat juga lah, cicah sambal tumis ikan bilis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes cicah sambal tumis pun sedap mat...:)

      Delete
  4. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks amer, nanti saya jengah ke blog anda...:)

      Delete
  5. Kalau letak depan mata, lempeng kelapa ni dgn pancake ke, kek ke....sah sah lempeng kelapa kena sambar dulu dek Ummi... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah Ummi...mana nak lari selera kita nikan...:)

      Delete
  6. sedap nyer..salam perkenalan kak.

    ReplyDelete
  7. Antara lempeng dan roti canai, selera saya pun menangkan lempeng. Antara lempeng dan roti canai, kolesterol siapa yang lebih menang, ek Kak Ida?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...