Friday, February 8, 2013

instant mac n cheese


Assalamualaikum,
lip lap lip lap....dah hari jumaat semula...pantas sungguh masa bergerak...:\

anda apa khabar? harap semuanye sihat sejahtera....hujung minggu ni cuti panjang kan....chinese new year...pasti ramai yang telah rancang untuk kesana sini...balik kampung dan sebagainya....dan pasti ramai juga yang ambil kesempatan cuti panjang ni untuk mengadakan kenduri kendara....:)

seronoknye tinggal di negara kita yang tercinta ni kan...cuti banyak sungguh....jap jap cuti jap jap cuti....hehe...sampai dah tak tau nak kemana.....:)

apa-apa pun utamakan keselamatan....pandu dengan cermat...kenderaan pasti banyak atas jalanraya...semua pun nak cepat sampai ke destinasi....dan kadar kemalangan jalanraya pasti akan meningkat setiap kali cuti perayaan seperti ini...:(....so hati-hatilah ye...


jika anda tak tau nak kemana...dok aje diam-diam kat rumah dan masak....lagi best...:)

....kali ni kkida nak share satu lagi resepi orang penyegan....macam kkida ni....hehe....resepi yang sama aje yang dah berkali-kali kkida tayang kat blog ni....:D

anda tau tak apa makna 'penyegan' tu?

.....'penyegan' tu bahasa orang Perak...terutama orang kuala.....:)...maksudnye lebih kurang 'pemalas' le...yelah dah masak pun main celum celam aje....malas le namanye tu....kan...:)

masa beli barang makan kan jaya grocer hari tu kkida ternampak mac n cheese ni....murah...2 kotak baru RM5 +....promosi....kkida pun belilah 2 pack (4 kotak)....nak buat mac n cheese dengan mince beef...


dalam kotak tu siap ada sebuk cheese....then kkida beli ori prego sos ni...dan mince beef...


masak dulu beef dengan olive oil hingga berubah warna....kemudian masukkan sos...masak hingga airnye kering...tambah perisa jika perlu...


masak mac n cheese seperti arahan pada kotak bungkusan...


nampak sedapkan....makan camtu saje pun ok...very creamy...bila dah campur dengan cheese kena makan cepat cepat...

wbp, seperti biasa kkida pasti nak tokok tambah bagi menambahkan kalori dan kesedapan mac n cheese ini...heheee...biasalah....:)


grease dulu baking pan atau mangkuk kaca tahan panas dengan butter atau minyak...letak separuh mac n cheese...ratakan...kemudian tuang beef gravy...ratakan....akhir sekali senduk dan ratakan lebihan mac n cheese tadi...tabur dengan grated cheese dan herbs dan bakar dalam oven sehingga cheese cair dan keperangan...


jika anda tak ke mana-mana cuba resepi ni ye....beli aje mac n cheese yang dah siap dalam pack...mince beef tu optional....makan plain pun ok....makan dengan grill chicken, beef steak pun sedap....

ok...kkida ucapkan selamat berhujung minggu....luv...kkida....:) 



16 comments:

  1. akak!!! this is awesomeeee!!!! kak, kat supermaket mana akak beli kraft mac and cheese instant tu.... nak beli nih.. daging dah ada, sos prego dah ada, oven pun dah ada.... apa lagi kan??? kita mencuba laa nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak beli kat jaya grocer damansara perdana...kat supermarket lain pun pasti ada...

      Delete
    2. ok kak, kena pi empirelah saya kalau nak cari jaya grocer nih..tq

      Delete
  2. Salam, Kak Ida..

    Kita pun penyegan juga ni, hehehehe..

    Tapi dalam penyegan tu tetap ada gravynya, berlapis-lapis pulak tu. Memang tak tertanding hebatnya Kak Ida di dapur. Tu ada segannya, kalau tak segan mesti lagilaaaahhh... hebat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. seri lagi best....kkida terliur aje tengok cheese tart seri tu...bila seri nak mai KL...kkida nak pesan tart tu...kalau datang plese buat utk kkida ye...:)

      Delete
  3. Salam kkida,
    Pergghh..ini bukan menu orng penyegan....ni orng rajin ni....sedap plak nmpk tu ha....:-)

    ReplyDelete
  4. kak Ida nampak sangat sedap.. Bila lah dapat rasa air tangan Kak Ida.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai sian nurul...meh le jalan rumah kkida...nanti kkida goreng cucuq udang...:)

      Delete
  5. ingatkan penyegan tu pemalu,...tp nmpk best la menu org penyegan ni...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu segan liza...bunyi nak sama tapi lain makna.

      Delete
  6. Kalau kak ida yg ada blog masak2 ni pun dipanggil penyegan, sy ni apa agaknya. Penyegan kuasa 10 kut.. Hihi..

    ReplyDelete
  7. Akak....2 minggu lepas, saya buat mac n cheese juga. Tapi saya tersilap sebab pi tambah garam. Sudahnya jadi masinnn. Uwaa...kesian anak dan hubby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak mana pi tambah garam tu aziela...ciannye cik abang...mesti terkulat-kulat dia makan...hehe...

      Delete
  8. kita penyegan dan jaya grocer dekat umah kite...;)

    ReplyDelete
  9. Kak ida. Org kedah pun cakap penyegan jugak. Saya salah seorang antara yg penyegan hihihi

    ReplyDelete