Thursday, February 28, 2013

'hantu' kopi


kkida memang 'hantu' kopi, jika tak pekena kopi walaupun sekali dalam sehari pasti kkida rasa seperti ada yang tak kena...ngelibang-ngelibu dibuatnye....hehe...

anda pula bagaimana? suka minum kopi?

oleh itu, jika travel ke mana-mana pasti kkida akan bawa bekalan kopi dari rumah....and so far kopi pilihan kkida adalah kopi cap hang tuah...itu je kopi yang sedap pada selera kkida buat masa ni....3 in 1 coffee memang kkida tak boleh minum....kata orang terdapat bahan kapur dalam semua jenis kopi 3 in 1...betul ke? kkida tak pasti, tetapi setiap kali minum kopi 3 in 1 (sebarang jenama) pasti perut akan rasa pedih yang teramat sangat, macam orang kena gastrik gitu...:(

so, jika kkida datang bertandang ke rumah anda, janganlah jamu kkida dengan kopi 3 in 1 ye...:)


oleh kerana addicted to coffee, kemana pergi pasti kkida mencari kedai kopi, begitu juga dengan my hubby...dan Vietnam memang terkenal dengan kopinye....tanyalah dengan sesiapa saja yang pernah sampai ke Vietnam, pasti setuju dengan kkida...rugi rasanya jika tak minum kopi asli Vietnam jika anda ke negara tersebut...

kedai kopi (foto atas) terletak berhampiran dengan hotel penginapan kkida...comel sangat kedainye...terselit antara dua kedai yang lebih besar....mungkin ruang tersebut merupakan lorong kecil satu ketika dulu....pemiliknya pasangan muda Vietnam...


kkida dan hubby order kopi asli vietnam....aroma dan rasanya memang kuat....kopi tersebut dibancuh pekat....terdapat cara tersendiri untuk buat kopi vietnam....mula-mula letakkan sesudu besar serbuk kopi dalam bekas aluminium (foto atas....alat ni cuma ada jual kat Vietnam aje)...kemudian siramkan sesudu besar air panas mendidih dan biarkan kopi tersebut kembang....letakkan bekas saring tersebut atas cawan dan tuangkan air panas mendidih ke dalam bekas saring tersebut hingga penuh....tutup....

kopi akan menitis ke dalam cawan....kena sabar sikit sebab prosesnya ambil masa beberapa minit...sebelum tu letak sikit susu pekat manis dalam cawan/gelas anda....


yummy...kopi yang sebenarnya...memang sodaplah...pada pendapat kkida tiada kopi sesedap ini kat negara kita ni....:-D

foto bawah ni pula kopi ice vietnam....kkida minum kat nisa restoran...


foto atas...sempat singgah kat sebuat cafe yang penuh dengan mat saleh petang sebelum bertolak ke airport....hubby kkida nak pekena kopi terakhir sebelum balik...hehe....dia order kopi yang pelik sikit...tengok le betapa gelapnye warna kopi tu....ditambah cream kat atasnye...

apa rasanye?
kalau dah hitam camtu memang lah pekat rasa kopinye...namun sebab ditambah cream sedap pula kkida rasa...dengan aroma kopinye yang wangi...:)

pandai sungguh orang Vietnam ni mencipta minuman dari kopi....kita pun tak se terer mereka...kan....:)))


dan seperti biasa pasti ada 'bekalan' yang dibawa pulang....kopi dalam bungkusan aluminium tanpa cap tu kkida beli dari cafe cute (foto atas sana)....regenya RM25 sebungkus...huhu....beli 2 bungkus...kopi yang tengah tu kkida beli dari convenience store berhampiran hotel dan kopi Long kkida beli dari Nisa (belum cuba lagi...:)


sekarang ni setiap hari me and hubby mesti minum kopi vietnam sekurangnye sekali sehari....kkida ikut cara buat seperti yang diajar oleh pemilik cafe Minh...memang ump! habislah....hehe....jika minum malam sebelum tidor pasti mata akan terbuka luas hingga jam 3 pagi...:P


ada sesiapa yang teringin nak rasa kopi vietnam tak?

30 comments:

  1. Wahh.. sama la kita.. saya & hubby pun suka test kopi. Kalau kopi local, hang tuah jadi pilihan!!! Jelesnya Kak Ida ada bekas buat kopi tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selain hang tuah kopi apa lagi yang sedap Kina?

      Delete
  2. Saya! Saya! Saya teringin Kak Ida. Saya dengan hubby pun suka kopi juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azielah meh datang rumah kkida, bawa hubby sekali, boleh kita mengopi...hehe...:D

      Delete
  3. saya.. saya pun hantu kopi! teringat2 kopi kat umah Kak Ida.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. seri pun hantu kopi...lol...kopi hang tuah aje kkida hidang masa seri dtg hari tu...:)

      Delete
  4. sayaaaa.....saya peminat tegar kopi o'. kalau nescafe eena boleh pengsan kalau minum lalokkk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jika kkida minum nescafe pasti sakit kepala...kuat sangat powernye tu...:)

      Delete
  5. ingtkan camana la rupa hantu kopi tu...rupanya org...hehe. Sypun suka kopi...3 in 1 pun suka...tp xsemua jenis. Yg xbestnya, bila minum kopi perut saya ni cepat lapar...Nak mbesar lagi kot...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hantu kopi tu kkida le Zurina...hehe...
      pasal apa plak bila minum kopi perut jadi lapar?
      betul la...mungkin zurina nak membesar lagi...:)

      Delete
  6. Pekatnyer kopi dia kak.. kalau minum malam confirm x tido..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi pekat lagi sedap nurul....kkida hantar mesange pasai apa tak balas sayang oi...:/

      Delete
  7. salam kak ida..saya pun peminat kopi tapi la ni minat kopi kambing ;)
    kopi luwak pun superb gak...

    ReplyDelete
  8. Pernah cuba kopi muar tak? Sya dah lupa nama kopi tu, tp famous gak k kida. Bulan.10 ni,saya nak ke vietnam, nak cuba minum kopi sana. Thanks for the info kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti cuba angah ye...pada kkida memang sedap...tak pasti angah suka ke tidak...:)

      Delete
  9. Saya suka juga kopi, tapi tidaklah tegar. Minum sekali sekali.. Dirumah ada juga kopi viatnam pemberi kawan, tapi 3 in 1 lah.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 in 1 kurang umpnye zefa...kena cuba yang pure coffee...kopi hitam...:)

      Delete
  10. As Salam Kak Ida sy ni coffee addict, hehe
    Prnh baca kat blog Kak Rima Bisous A Toi fasal kopi Vietnam ni, mmg sodap ye kak?
    Teringin sgt ni, x kn nk kena gi Vietnam baru dpt minum, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap Ezra...kkida rasa kat malaysia pun ada kedai makan vietnam...cuba search kat internet...mungkin ada...:)

      Delete
  11. aduihh..saya gila kopi sejak kecil..masa mengandung lagi la..biji kopi tu menyelerakan..serbuk kopi Arsyad pon lemak2 gitu
    sedapnya kopi akak..hee

    ReplyDelete
  12. Maaf tt, saya nak menumpang mencelah sikit, sesiapa berhajat nak beli kopi vietnam boleh beli dng saya sbb baru2 ni saya pergi sana dan ada kawan kirim 10 kilo -- bila balik ke sini kawan tu tak jadi beli so rasa sedih lah kan. Duit kopi dah lah guna duit kita dulu. Saya kasi harga borong yang saya dapat jek: RM45.00 sekilo -- siapa nak boleh terus sms saya ye 012-6710956.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm...jenuh le awak nak perabihkan kopi tu....:)
      sian awak....

      Delete
  13. salam kak ida.....bila sy baca entry kak sal vietnam..hati sy meronta2 nk p....tp sy sabar...dok pjuk kawan2 sdara mara ajak p sma...akhirnya 11/9 lepas dpt jgk lah jejak kaki kt hanoi...ha long bay...tam coc...hanoi mmg best..tp ada jgk yg mnakotkan..percaaya tak...sy borong kopi G7 smpi 30kotak..tu pon xckup...kopi vietnam asli mmg sdapp..ketagih nk minum kat sna...letak fresh milk...perghhh..mmg wngiii...tuk mkluman sy jrg minum kopi/nscafe kt mlysia ni..sb akan skit perut..tp kopi vietnam sy tak skit..alhmdulillah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, wah sampai 30 kotak kopi, biar betul faezah....ni kalah kkida ni...hehe...vietnam tu ada yg best ada yg kurang bestkan....kkida tak berkenan dengan persekitarannya tu...agak kotor...itu aje...:)

      lepas ni faezah nak gi mana pula?

      Delete
    2. huhu...btoi kak..30 kotak pastu sblm balik pg tu sy tmbah lg 5 kotak..cuma kena hati2..15 kotak pertama sy beli dgn harga rm8 sekotak..bila pergi psar sekotak rm3..adoii..terkena dah...rugiiii sgt..xpla..nk bt cmna..tmpat org kann..tmpat mmg kotor..mula smpai..dok tgk kbnyakn org pkai penutup idung..igtkan depa ni jga ksihatn sb cuaca jerebu sket..rupanya..bila kuar dari van..baru tau..busukk yg amat tmpat tu...tabiat org sna suka kencing tepi jlan..erkkk...insya ALLAH klo da rezeki awl thn dapn sy akan ke padang n bukit tinggi...dlm pertghan thn ada rezeki akn buat umrah...doakan sy yer ;)

      Delete
    3. ye akak doakan...padang bukit tinggi akak dah sampai...ingat nak gi lagi satu hari nanti...kat sana boleh beli telekung dan kain baju sulam...:)

      Delete
    4. Tu laa..sy tgk akak p n cerita lg la sy rasa x sbar nk p..sal artikel akak ke kundasang pon sy jdkan pnduan sblm sy pergi kndasang thn lepas...sy mmg pmbaca tegar blog akak tau..stiap pagi wajib bukak trtgu2 kak update..sy rasa sehari mau 10x dok refresh page akak jer..huhu...bila baca pengalaman org lain..baru la kita pham serba sket sal tmpat tu..baru le sng sket bila nk jlan2 kat sna nt...sy ska tgk akak shopping pinggan Portmeirion....kna rajin menabung ler klo nk p sana..huhu ;)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...