Saturday, January 19, 2013

sandwich dan sosej...


Assalamualaikum,
selamat beristirehat hujung minggu kkida ucapkan....anda dah dinner ke?
hujung minggu ramai yang santai di luar sambil menjamu selera....kkida juga...:)


wbp, pagi tadi kkida buat juga makan sikit-sikit...yang simple-simple aje...tujuan...jika ada yang baru nak belajar masak boleh cuba resepi ni....hehe.....:)


sandwich ni fillingnye senang aje....cucumber pickle...banyak jual kat supermarket dalam botol...sosej ayamas keju (kkida tak masak pun sosej ni)...cube kecil dan campur dengan pickle (cincang) dan mayonnaise...salt and pepper....gaul rata...(ada sosej yang anda perlu masak dulu kerana dagingnya masih mentah)


panaskan pita bread (toast)...potong dua...buka poketnye...letakkan sekeping daun salad dan sehiris tomato...sudukan sosej mixture...makan terus...simplekan...


bawah ni...sosej yang sama seperti yang kkida guna untuk sandwich di atas...celup dalam batter dan goreng dalam minyak panas....


kkida lihat kat youtube resepi ini...simple and crunchy...kkida cuba olah sendiri resepinya...dan hasilnye memang sedap...

campuran batter...1 cawan tepung, 1 sdt baking powder, 1/2 sdt soda, 2 sdt gula halus, 1 sdt garam, 1/2 cawan buttermilk, 1/2 cawan yellow corn meal mix dengan 1/2 cawan air sejuk (ice water, biarkan kembang sebentar)...dan 1/4 cawan air sejuk...campur semua bahan dan gaul rata...jika anda rasa pekat sangat tambah sikit air...ketepikan batter 1/2 jam.

(resepi asal guna polenta, since kkida takda polenta, kkida guna sahaja apa-apa bahan yang ada dalam simpanan...next time kkida nak cuba dengan polenta pula)


cucuk sosej pada lidi satay (jika ada)...jika takda celup aje sosej dan goreng dalam minyak panas...


jangan terus masukkan sosej camtu aje...pegang lidi satay dan masukkan dulu hujung sosej dalam 30 saat...lepas tu baru lepaskan ke dalam minyak panas...goreng hingga kekuningan...dalam 2,3 minit lebih kurang...

makanan seperti ini sedap di makan ketika masih panas....kalau dah sejuk....hmmm...memanglah kurang enak...oleh itu jika ada yang nak makan baru order (buat)....hehe....macam restoran gitu...cicah dengn sos cili dan mayonaise...

6 comments:

  1. tiba-tiba rasa lapar tengok apa yang Kak Ida tayang. Kalau bagi Yaya, sekejapan jer hilang. tak tahu dia kunyah ke dia telan, hehehe

    ReplyDelete
  2. Ermmmm simple but nampak sedap, lapo terus tgk nyer :)

    ReplyDelete
  3. kak ida...mana nak carik corn meal tu...selalu tgk org pakai tp carik x pernah jumpe

    ReplyDelete
  4. Dah lama tak merayau supermarket. Tak pasti pula boleh jumpa cornmeal tu atau tak. Polenta tu sebenarnya apa yer Kak Ida?

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak ida...nak cari bahan.. nak cari bahan...

    ReplyDelete
  6. Beberapa hari tak bw, harini marathon baca entry kak ida yg sy tertinggal. Baru je tadi terlintas nak cari cucumber pickle, tgk2 ada disebut oleh kak ida dlm entry ni.. :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...