Thursday, January 10, 2013

nasi biryani Manchester


As-Salam
kkida nak jump story...nak letak gambar makananlah pula...jemu tengok gambar bangunan aje kan....:)


lepas empat malam kat Cotswold kkida sekeluarga meneruskan perjalanan ke utara...ke Manchester dan Liverpool...saje nak lawat bandar-bandar yang dikatakan cantik dan terkenal dengan bola tu...perjalanan antara Cheltenham ke Manchester/Liverpool hanya makan masa 2 jam aje...ikut highway...

mula-mula ke Liverpool dulu...orang kata bandaraya Liverpool cantik...teringin juga nak tengok dengan mata sendiri since dah sampai UK ni....bila lagi...dan laju aje 'driver' (ajwad) mencari stadium bola bila masuk bandar Liverpool...:)...terdapat dua stadium bola kat Liverpool...nanti kkida update gambarnye kemudian yek!

kkida bukan peminat bola...tengok sikit-sikit aje kat tv...so anak n hubby ajelah sibuk bergambar pada setiap sudut stadium tersebut...dalam hujan renyai-renyai...hehe....takpa...bola punya pasal...lagi pun ntah bilalah nak sampai ke situ lagi (ajwad mungkin ada peluang...:)


balik kepada cerita makan...kkida sempat jamah nasi biryani kat sebuah cafe pakistan di Manchester....iaitu pagi selepas check-out dari hotel....oleh kerana hari tersebut hari krismas...bandar Manchester amat lengang...seperti bandar tidak berpenghuni...kenderaan juga amat kurang atas jalanraya...relax aje awad bawa kereta...:)


nasib baik ada kedai makan yang buka walaupun majoriti tutup...kkida dapati memang senanglah student muslim kat Manchester...senang makan...banyak sungguh kedai makan islam...saknika bangsa...india, melayu, cina, pakistan, arab, turki, lebanese...semua ada...happening sungguh...:)


kerana teringin nak makan biryani....kkida ajak hubby makan kat cafe ni....sedap atau tidak itu cerita kemudian...janji ada rasa curry dah ok dah pada kkida...hehe...


kkida order biryani ayam, hubby order mix biryani....lama jugalah kena tunggu sebab masih awal lagi...baru jam 10am...hampir setengah jam jugalah...:(


dan beginilah rupanya nasi biryani yang kkida makan pagi tu...Pakistani mari...sedap...rasanya more like nasi goreng i/o nasi biryani...haha...sangat spicy...terasa rempahnye yang pekat gitu...masing-masing makan dengan berselera sekali...yelah...malam sebelumnye makan maggi aje sebelum tidor...:)

kkida sewa hotel biasa (bukan apartment) kat Manchester...nak tidor hanya untuk satu malam...since stok maggi banyak lagi kkida suruh depa (anak2) makan apa yang ada...buat sendiri...masak air panas dan tuang aje dalam cup maggi tu...janji larat tarik selimut...:)...lagipun hotel provide breakfast...so awal pagi esok dah boleh turun makan breakfast...


senang nak makan jika belajar kat Manchester ni...universitinye pun cantik...dalam bandar...kkida teringat ada beberapa orang kawan eka belajar kat Manchester ni...memang sangat bertuah...untung jadi budak pandai...dapat merantau dan dapat timba pengalaman hidup di negeri orang...sebenarnya itulah angan-angan setiap pelajar yang punya cita-cita tinggi...


foto atas...sepanjang kiri-kanan jalan ni adalah deretan kedai makan dan antaranye terdapat banyak kedai makanan muslim...jika anda ke UK jangan lupa singgah Manchester...bandar yang popular dikalangan rakyat Malaysia sejak dulu lagi...:)



11 comments:

  1. habis tak bekalan maggi kak ida bawa dari msia tu?

    ReplyDelete
  2. Sedap plak nmpk bende yg cucuk2 tu.....:-)

    ReplyDelete
  3. Rasa macam nak masak nasi beriani pulak....haha....

    ReplyDelete
  4. Salam hari Jumaat, kak Ida.

    Nampak pekat & sarat betul dengan rempah beriyani tu ya. Rasanya kalau sayalah, kalau dah berempah gitu tak ada kari pun ok, kari utk bagi basah2 sikit jer. Kak Ida, yang bercucuk2 tu apa ya? Adakah daging yg akan dipanggang & akan jadi lauk beriyani tu??

    ReplyDelete
  5. salam kak Ida...

    seronok baca kisah perjalanan kat Ida tu... thanks for sharing....

    Aida, Al-Khobar, KSA

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama...thanks kerana sudi membaca...:)

      Delete
  6. seronoknye dapat tengok negara org...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tengok negeri orang...tapi amat teruja bila nak jejakkan kaki ke negeri sendiri...:D

      Delete
  7. Hi kak ida. Seronok berjalan negara orang. Suami saya suka kalau dpt jalan2 begini daripada ikut rombongan. Yg begini cukup santai kan. Insyallah ingin juga ke sana.

    ReplyDelete
  8. Rasanya takde masalah nak cari makanan halal kat London.. Teringin nak bercuti ke sana.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...