Wednesday, January 9, 2013

bristol and bath


Salam,
kkida nak sambung story....hari kedua di Cheltenham...selepas rehat secukupnya...keesokan hari bermulalah kesah jalan-jalan kkida sekeluarga di UK...sebelum tu dari rumah lagi kkida dah survey area dan pekan sekeliling cotswold....tempat-tempat yang menarik yang harus di lawati jika ada kesempatan...

satu kekurangannya jika datang UK hujung tahun ni selain cuaca yang sejuk adalah hujan...hujan hampir setiap hari dan tidak henti-henti...dari pagi hingga ke malam...bukanlah hujan lebat...tapi hujan renyai-renyai atau rintik-rintik...kkida tengok orang UK ni depa dah tak peduli dengan hujan...depa jalan macam biasa aje dalam hujan...macam tak hujan...hehe....sesetengah tu berpayung, setengah tu bolen aje...:)

siang juga pendek jika datang UK bulan december ni...jam 4 petang dah gelap...cerahnye pendek sangat.....tak banyak sightseeing yang boleh kkida lakukan...bila dah gelap bukannye nampak apa....hanya lampu-lampu aje...itulah kekurangannye...jika nak cerah yang panjang anda kena datang masa lain...time summer mungkin lebih baik...(2010 kkida datang ketika summer...better...:)


...hari kedua kkida ke Bristol dan Bath...lebih kurang sejam perjalanan dari Cheltenham....pusing-pusing dengan kereta aje kerana hujan renyai-renyai...kkida ambik gambar dari dalam kereta aje...anak-anak kkida dan ayahnye rajin nak bergambar...suka hatilah...mama takyah le...tak kuasa kkida nak berhujan...hehe

University of Bristol...cantik...oleh kerana masa tu cuti krismas maka sunyi aje kawasan universiti dari kelibat pelajar...bangunan lama...tapi menarik...hubby kkida kata University of Bristol adalah salah satu top uni kat UK...


kkida perhatikan kat UK ni...setiap rumah di bekalkan dengan tiga tong sampah (even kat rumah ajwad ada 3 tong sampah depan rumah)...kenapa? kerana mereka harus asingkan sampah sarap...plastik, tin/kaca dan kertas...jadi bila lori nak angkut sampah senang...sangat sistematik...lori sampah datang pepagi sangat...masa orang belum bangun tidor lagi...


lepas Bristol kkida ke Bath...cadang nak ke Stonehenge...tapi dek kerana hujan dan hari mula gelap...maka tak jadi ke Stonehenge...jika pergi pun tak boleh nak enjoy sebab sejuk, hujan dan pasti tak nampak apa...lepas pusing-pusing dalam kawasan University of Bath dan bandar Bath kkida ajak hubby balik...:[

on the way back berhenti kat Services...services ni macam RnR kita lah...tapi lebih canggih dan lebih kemas sikit berbanding our RnR...:)...toiletnye memang bersih sebab tak basah....takda bidet...hmmmm....depa main lap-lap aje...hihi....toilet memang bersih....tapi.......muahahaaa........:-)


pertama kali masuk Services...kkida pun rajinlah snap sana snap sini....mungkin kerana cuaca yang sejuk, cafe tersebut sediakan sup panas...self-service...senduk aje dalam mangkuk yang di sediakan dan bayar...


kek dan roti yang yummy dah murah...


seperti biasa coffee dan hot chocolate...dan cake...depa pakar buat kek mestilah kkida nak rasakan...


....anak bongsu kkida ni asyik lapar aje...nasib kkida ada bawa bekal nasi...hehe...sejuk-sejuk pun dia makan juga...:)


sebelum sampai apartment kkida ajak hubby cari ayam dan daging halal...nasib jumpa kedai indian muslim kat pekan Gloucester....kkida pun belilah ayam dan mutton sikit....oleh kerana keletihan lupa kkida nak ambik gambar kedai tersebut...ramai rupanya muslim tinggal kat UK ni...bermacam bangsa...baik gak hati mat saleh ni kan...benarkan bangsa lain menumpang teduh kat negeri depa...:)


maka inilah rupanya dua lauk kkida malam kedua di Cheltenham (sebelum ni kkida dah share kedua-dua photo ni)...sedap tau...yelah...sebab kkida yang masakkan...hehe...guna rempah kari instant aje...:)))


cam gitulah lebih kurang cerita hari kedua kkida....apa nak buat lagi....masak, makan, jalan-jalan...balik rumah tidor...memang relax habis lah.....sekali-sekala bercuti...:)...cuma yang tak bestnye dua anak pompuan kkida tak ikut sama...jika tak mestilah lebih happening lagi...:')

22 comments:

  1. Bath cantik n unik sgt kn kak ida.. Suka sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bath memang cantik, cuma timing kkida tak betul...tak dapat nak explore semua tempat...:(

      Delete
  2. Cntik header akak.....:-)
    Mnriknya....sy suka tgk gmbr bngunan2 lama tu.....

    ReplyDelete
  3. Salam, kak Ida. Catatan perjalanan yang sungguh menerujakan. tergeliat-geliat lidah kita ni nak sebut nama-nama tempat walaupun sekadar baca di dalam hati... hehehehe. Bila tengok bangunan2 yg Kak Ida rakamkan tak berpenghuni tu dah macam dalam filem horror orang puteh pulakkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. janganlah sampai tergeliat...lol...kkida pun tak tau nak pronounce betul2...:) hantam ajelah...

      Delete
  4. kak ida,

    sahre la resepi lamb roasted tu..nmpk sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai sayang...simple aje tu...main goreng2 aje...cuba gi tengok entry sebelum ni kkida ada cerita macam mana nak masak lamb tu...

      Delete
  5. dulu masa kat sna.. 1 minggu nak biasakan diri dgn tong sampah dorang. kena fikir nak masuk plastik mana. kalau salah masuk dorang tak angkat.

    bila balik msia.. dah tak praktikal nak buat mcm tu. sume sumbat dlm tong yg sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fazlinil belajar kat UK ke? tahun bila...kat mana...ish banyak pula soalan kkida ni...:) sistem kehidupan mereka lebih proper lagi berbanding kita...banyak lagi yg nak kita catch up...tapi yg positif ajelah...

      Delete
  6. Lama tak jenguk n komen kak ida. cbuk bebenor. hehehe... smpai nama terkeluar dr list top commentators. huhuhu... bestnya jalan2. tgk kari tu rs lapar la pulak. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sian siti...takpa komen bebanyak nanti masuk le nama tu...:)

      Delete
  7. As salam KKIDA mahal tak sewa kereta n susah tak akak jalan2 drive sendiri kat sana tuk jelajah UK.. :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. delima,
      harga kereta ikut size jumlah hari...kalau keta kecik taklah mahal sangat...drive luar London tak susah sangat...kena ada GPS...dalam London memang susah.

      Delete
    2. Ooooo so lg jimat lah kiter sewa kereta dr naik train tu kan.. Mekasih akak KKIDA atas info yg diberi.. Teruja tgk gambar2 akka kat sana lawa sgt2 tetiba nk booking tiket je hehehhehhe :D..

      Delete
  8. Kak, costwold tu kat bristol ke? Kami plan nak p uk bln march ni, tringin plak nak singgah costwold hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cotswold tu satu kawasan yang luas...ada banyak pekan kecil dalam Cotswold...nanti kkida buat entri khas mengenai Cotswold ye...ramai yg tak tau mengenai daerah ini...:)

      Delete
  9. Satu lagi.....kalau xkeberatan bleh tak bgtau harga apartment tu berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga apartment tu sentiasa berubah...kkida book tru booking.com...mudah aje...just key in bandar mana nak duduk nanti keluar semua senarai hotel dan apt...pastu pilih aje mana yg berkenan...

      Delete
  10. Alhamdulillah..walau sy z dpt pegi sana utk jln2..dapat juga sy menatap keindahan negara lain dlm blog kkida ni...tq kak sudi share gambar2 & cerita2 perjlanan akak...enjoy sgt!

    ReplyDelete
  11. Bekal nasi pun tetap kena bawa ye kak...hehehehehehe. Sedapnya nampak coffee n hot choc di waktu sejuk tu.

    ReplyDelete
  12. Seronok tengok gambar2 Kak Ida... Macam nak terbang ke sana je... FYI Abang sulung Nur bekas penuntut University of Bristol..ambil course medic. Dia sorang je dalam family Nur yang sambung belajar ke luar negara..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...