Saturday, January 19, 2013

sandwich dan sosej...


Assalamualaikum,
selamat beristirehat hujung minggu kkida ucapkan....anda dah dinner ke?
hujung minggu ramai yang santai di luar sambil menjamu selera....kkida juga...:)


wbp, pagi tadi kkida buat juga makan sikit-sikit...yang simple-simple aje...tujuan...jika ada yang baru nak belajar masak boleh cuba resepi ni....hehe.....:)


sandwich ni fillingnye senang aje....cucumber pickle...banyak jual kat supermarket dalam botol...sosej ayamas keju (kkida tak masak pun sosej ni)...cube kecil dan campur dengan pickle (cincang) dan mayonnaise...salt and pepper....gaul rata...(ada sosej yang anda perlu masak dulu kerana dagingnya masih mentah)


panaskan pita bread (toast)...potong dua...buka poketnye...letakkan sekeping daun salad dan sehiris tomato...sudukan sosej mixture...makan terus...simplekan...


bawah ni...sosej yang sama seperti yang kkida guna untuk sandwich di atas...celup dalam batter dan goreng dalam minyak panas....


kkida lihat kat youtube resepi ini...simple and crunchy...kkida cuba olah sendiri resepinya...dan hasilnye memang sedap...

campuran batter...1 cawan tepung, 1 sdt baking powder, 1/2 sdt soda, 2 sdt gula halus, 1 sdt garam, 1/2 cawan buttermilk, 1/2 cawan yellow corn meal mix dengan 1/2 cawan air sejuk (ice water, biarkan kembang sebentar)...dan 1/4 cawan air sejuk...campur semua bahan dan gaul rata...jika anda rasa pekat sangat tambah sikit air...ketepikan batter 1/2 jam.

(resepi asal guna polenta, since kkida takda polenta, kkida guna sahaja apa-apa bahan yang ada dalam simpanan...next time kkida nak cuba dengan polenta pula)


cucuk sosej pada lidi satay (jika ada)...jika takda celup aje sosej dan goreng dalam minyak panas...


jangan terus masukkan sosej camtu aje...pegang lidi satay dan masukkan dulu hujung sosej dalam 30 saat...lepas tu baru lepaskan ke dalam minyak panas...goreng hingga kekuningan...dalam 2,3 minit lebih kurang...

makanan seperti ini sedap di makan ketika masih panas....kalau dah sejuk....hmmm...memanglah kurang enak...oleh itu jika ada yang nak makan baru order (buat)....hehe....macam restoran gitu...cicah dengn sos cili dan mayonaise...

Thursday, January 17, 2013

terung pipit, tempe dan tempoyak vs piri-piri chicken


salam,
lama juga kkida tak share gambar foodie...kan...yelah mood kkida belum mari lagi...:)
since ada yang tanya kat kkida bila nak share gambar makanan pula....oklah kkida share apa yang kkida masak hari ni...

kkida masak goreng-goreng aje...sangat simple...and most important semua makanan yang kkida share ni anak kkida yang duduk jauh tu tak terliur nengoknye....hehe....


jika dia ada kat rumah pun memang dia tak makan lauk-lauk camni...sebabnye...menu kat atas sekali tu ada petai dan tempoyak...:) mungkin udang tu dia makanlah sekor dua kot....menu masak lemak bibik ni lagi laaaa...mungkin dia cedok kuah aje...tinggal isi...haha...dan menu bawah ni...pasti dia tak usik langsung...hehe...


tapi semua menu ni mampu membuka selera hubby dan kkida...yang lain tu suka hatilah yek...jika tak mo makan apa yang mama dah masak ni....takpa....maggi banyak....:)


peri-peri chicken....fuh! sedapnye ye bang....kita makan ni kat Glasgow hari tu...ingat tak!....kat kedai pakistan muslim...

dan yang pastinya abang boleh makan ni dan banyak lagi food yang sedap-sedap kat London sana berbanding mama kat KL sini....:')....banyak sungguh kedai/cafe yang jual makanan camni kat sana....even kat sebelah Kaplan (college abang) ada kedai makan Pakistan tak silap mama....nampak sedap sangat kebab dan grill chickennye....jealous...:P


haish!!!...apalah yang kkida melalut ni....just miss my son....huhu....:'\


kkida ke Glasgow pada hari boxing...iaitu hari kedua krismas...memang dah jadi tradisi mereka pada hari tersebut semua orang berebut shopping bagaikan tiada hari esok...semua gedung beli-belah adakan jualan murah...bukan takat UK saje...kkida rasa seluruh dunia kot....kat KL pun ada boxing day ke?