Thursday, November 14, 2013

cucur sukun


buah sukun ni terlebih masak....dah terlalu lembik....oleh kerana tak boleh goreng seperti biasa kkida lenyek hingga lumat...:)


campurkan gula, garam, soda dan tepung gamdum....jangan banyak sangat tepung tu....nanti keras...


goreng seperti kita menggoreng cokodok pisang....senangkan...sesuai untuk minum petang....:)

Wednesday, November 13, 2013

taucho


setiap kali upload gambar masak taucho kat ig mesti ada yg tanya resepinye....lama dah kkida janji nak share...tapi kerana sibuk yg dibuat-buat maka terlupa aje...hehe....(bukan lupa sebenarnya...saje je penyakit malas menaip...:)

takpalah...kali ni kkida kongsi resepinye ye....bukannya susah pun masak taucho ni....pada kkida gulai taucu ni adalah masakan paling sempoi dan penyelamat meja....hehe....kalau ada lebih ikan goreng semalam dan tak tau nak buat apa...maka kkida akan masak tauco aje...:)

ada banyak jenis taucho jual kat kedai....tengok simbol halalnya ye....kalau beli kat kedai/supermarket kkida suka guna jenama tamin...wbp, mak kkida suka bawa taucho dari kampung tiap kali dia datang...jenama Opah Nur...sedap taucu ni dan yg paling utama garenti halal....orang kampung yang buat...

foto atas tu masak taucho cara kkida dan bawah tu pula gulai taucho opah masak....ada sikit kelainan...tapi cara mak kkida lebih betul mungkin....al-maklumlah orang lama yang masak....hehe...


bahan-bahan:
ikan goreng
taucu opah nur atau sebarang jenis taucu
timun, bawang besar dan cili-cili
asam keping
air secukupnya

masak taucho cara opah:
tumbuk bawang merah kecil, bawang putih dan halia....kuantiti agak-agak lah ye (semua pun terer masak mesti pandai agakkan....:)...tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkan beberapa sudu taucu (tumbuk sikit) dan kacau rata....biar naik baunye...masukkan air masak suam (bukan sejuk)....kuantiti terpulang....masukkan hirisan timun, bawang besar (potong memanjang/wedges), cili padi, dan asam keping....biarkan mendidih dan bawang lembut...masukkan ikan goreng....biar didih sebentar....jangan letak garam dan kkida suka tambah gula sikittt....

siap dihidang....makan dengan nasi panas....tak perlu lauk lain....nanti rasanye kurang...

masak taucho cara kkida:
kkida tak guna bawang merah...cuma halia dan bawang putih aje yg dihiris atau cincang....tumis bersama beberapa sudu besar taucu...kacau beberapa ketika, kemudian masukkan air biasa....biar mendidih, masukkan timun, cili padi dan bawang besar hiris memanjang....biar mendidih dan bawang lembut...masukkan asam keping dan akhir sekali masukkan ikan goreng...biar didih sebentar (ingat taucu masin tak perlu tambah garam, gula ok)

ikan yang sesuai untuk masak taucho....ikan tenggiri, kurau, senangin, nyoknyok, kembung, ikan kembung rebus, ikan selar, ikan cencaru, ikan bawal hitam/putih dan banyak lagi....belum pernah cuba masak taucu dengan ayam atau daging....sapa 'berani' boleh cuba....hehe...

Friday, September 27, 2013

biryani masala


Salam buat semua, sorry yek kkida jarang update lately....bukan apa...kkida kini telah mulai sibuk...ada je benda yg nak dibuat...semakin hampir semakin banyak yg nak digapai....:)

wbp, masak tetap masak....tapi since dah pandai intagram ni kkida banyak share photo kat situ aje...mudah sungguh applikasi tesebut...click click, edit dan pos ke instagram...mudah kemain....tak perlu tulis panjang-panjang sebab kat situ lebih mudah berkomunikasi berbanding blog....

tapi kkida tetap sayang blog ni, banyak kenangan kat sini dan Inysaallah kkida akan terus menulis walaupun tak sekerap sebelum ni...:|


lunch tadi kkida guna rempah yang ika beli kat bangladesh dua tahun lalu untuk buat nasi biryani....masih elok lagi sebab kkida simpan rempah tersebut dalam peti sejuk...

kkida masak nasi ikut cara yang terdapat pada kotak...guna beras basmati panjang....rendam dulu 15 minit...kemudian masak seperti biasa dalam rice cooker...tapi kurangkan air sikit...


marinade ayam dengan yogurt, rempah biryani dan halia yang ditumbuk lumat....perap dalam satu jam...


panaskan minyak sapi dalam periok besar...tumis bawang besar merah (sebiji) dan cili hijau besar (3 biji)...bila wangi masukkan ayam yang diperap tadi...masak hingga ayam separuh masak dan liquid tinggal sikit...tambahkan garam dan perisa jika suka...


masukkan nasi yang dah masak tadi atas ayam...taburkan sedikit serbuk biryani masala dan bawang goreng....tutup periok dan perlahankan api ke tahap minima....biar nasi masak dan lembut (dalam 20 minit)


...lepas 20 minit gaul nasi dan ayam supaya bercampur...tutup balik periok....hidang panas dengan curry, dalca, sambal, acar dan sbagainya...


kkida buat sambal telur rebus dan acar nenas timun untuk kawankan dengan nasi biryani tadi....


gaul nenas dan timun dengan serbuk kacang segera, sos tomato, garam dan gula sikit....memang sedap..:)

cuba nanti yek!!!

kkida ada tak sampai tiga bulan lagi utk prepare wedding eka...Insyaallah...oleh itu kkida akan jadi lebih sibuk hari ke hari....bererti semakin kurang masa utk update blog kecuali jika ada sesuatu yg istimewa yang kkida nak share dengan kalian....hope youall faham ye...:)

pada yang berminat boleh follow instagram kkida...:)

p/s ikan masak taucho tak sempat nak share lagi....later ye (pemintaan dari follower ig)

Thursday, September 12, 2013

sandwich sahaja...


salam,
beberapa hari lalu kkida masak ringkas-ringkas aje....and most of the time lunch kat luar....kkida sibuk sikit...banyak keluar rumah day time...kesana kemari mencari itu ini....paham-paham ajelah kannn....hehe...


wbp, dapor kkida masih lagi berasap...bukan tutup terus...terutama utk sediakan sarapan dan dinner....cuma hidangannya ringkas-ringkas sahaja...lagi pun yg nak makannye kurang terutama lunch time...kekadang tu tinggal kkida sorang aje kat rumah....malas le pulak rasanye nak masak....jadi kita makan aje kat luar ngan encik suami...lagi best....hehe....


pagi ni eka buat ciabata bread sandwich....stail dialah....hehe....nanti kalau dia dok rumah sendiri inilah makanan harian depa...muahahaaa....bertambah comel le dua-dua nanti.....mungkin nak cari beras pun tak jumpa gamaknye kat rumah depa nanti...haha.....mama kena tapau beras dari rumah....:-)


mac n cheese kat atas tu hani yang buat....sebenarnya instart mac n cheese....dia ajak kawan-kawan kolej makan last week...potluck....atas sekali tu kkida buat scramble egg utk breakfast anak yg nak gi sekolah semalam...

mmmm....itu jelah yg kkida nak cerita pagi ni.....sebenarnya kkida ada upload photos kat Instagram....tu yg lama tak update blog tu....jika sudi anda follow aje Instagram kkida tu....sejak dah ada S4 ni senang pulak nak ambik gambar n share...takyah dah nak hangkut kamera yang berat tu....:)

oklah...nanti kita sembang lagi ye....hari ni pun kkida ada hal kat luar....my friend kak mah ajak gi beli kacang tumbuk kat shah alam....utk doorgift....dia akan kenduri kawin anak lelakinye minggu ni....sabtu kat putrajaya dan ahad kat masjid hidayah...kenduri anak lelaki ringkas sikit majlisnye....:)

Wednesday, August 28, 2013

pai rendang ayam

Assalam,
lama dah kkida tak share entri masak-masak....sejak seminggu sebelum raya....lepas raya.....hinggalah anak bujang kkida balik UK dua hari lalu....aktiviti kkida tak henti-henti....masak macam biasa, tapi mood nak ambik gambar tu kurang sikit....letih pun ye juga...:)
wbp, sempat gak kkida pegang camera dan ambik gambar pie yang ni....shortcrust pastri ni sebenarnya lama sangat dah kkida beli....dah lebih tiga bulan....simpan aje dalam freezer....dari sehari ke sehari nak guna, tapi asyik tertangguh aje....tu sebab jadi camtu rupanya tu....hehe....

bawah ni puff pastry....beli baru....tu cantik aje rupanya tu.....kkida suka guna pastry jenama pampass....good quality....harganya tak jauh beza dari jenama lain...
untuk pie ni kkida guna leftover rendang ayam.....sebenarnya pie ni kkida buat tiga hari lepas raya...tadi selak balik gambar-gambar lama ternampak photos ni...:)
nothing new...pie biasa aje...banyak sangat isi rendang ayam yang kkida buat pada raya kedua hari tu...oleh kerana jemu dah makan lemang dan ketupat, maka kita pelbagaikan penggunaan rendang tersebut....

kkida mix isi rendang ayam dengan kentang yang direbus dan dihancur....tambahkan perisa sikit...
beginilah rupanya bila dah dicampur adukkan kedua-dua bahan tersebut....
dan untuk menambahkan kesedapan dan kalorinya...hehe kkida tambah crumbled feta cheese sikit....:)
Alhamdulillah...anak kkida Ajwad selamat tiba ke destinasinya malam tadi selepas hampir 27 jam perjalanan...dia transit kat Dubai lama sangat...hampir 10 jam...
nampak tak bag kertas berbunga yang dia pegang kat tangan tu....:)....bekalan tu....hehe....macamlah dalam kapal terbang takda benda makan....lol....

since dia nak duduk kat airport dubai lama sangat, kkida pun masaklah makanan yang dia suka buat kunyap-kunyap masa lepak kat airport tu nanti....pulut dan rendang daging....makanan kegemaran awad....:']
selain tu, since banyak lagi pulut udang frozen dalam peti ais....kkida pun perabihkan/masak semua....grill aje atas dapor guna grill pan biasa....:)

separuh makan dan separuh lagi bekalkan untuk awad...hmmm.....memang ngantuk habis lah anakku tu dalam kapal terbang dek kerana banyak sangat makan pulut.....lol

btw, penerbangan ajwad dari KL to Dubai amat selesa...tiket beliau diupgrade dari ekonomi ke business class....murah rezki....Alhamdulillah....lepak habislah dia dalam kapal terbang A380 tu....:)
apa-apa pun esok ajwad akan memulakan kelas semester baru....Syukur Alhamdulillah....3 paper pada peperiksaan semester lalu beliau berjaya lulus dengan baik....dan semester ini, 3 paper lagi....terdapat 11 paper semuanya yang awad kena ambik dan kena lulus bagi melayakkan beliau menjadi accountant bertauliah...:0)

belajarlah bersungguh-sungguh.....mama hanya mampu iringi usaha abang itu dengan doa yang tidak putus-putus...:')

Sunday, August 25, 2013

asam padeh melaka....


salam,
sebenarnya banyak cerita raya yang ingin kkida kongsikan...tetapi sehingga saat ini mood kkida untuk mengupdate blog berada pada tahap 4/10...:)

semalam my sister kak jun cupcake kasih ajak makan-makan kat rumah dia....untuk 'memancing' orang ramai...lol....kak jun buat asam pedas....eh! bukan dia yang buat tapi mum in law nye yang buatkan....asam pedas ibu mertua kak jun memang sedap....oleh itu mau tak mau walau pun perut kekenyangan dek penangan laksa opah kkida gagahkan juga....hehe....asam pedas memamg kegemaran ku....:)

kenapa orang melaka pandai buat asam pedas yek? mertua kak jun memang pakar asam pedas....pasti ada rahsia di sebalik asam pedas mertua kak jun yang sedap tu....


kueh bawah ni pula datangnya dari negeri cik siti wan kembang....since menantu kak jun asal orang sana....maka pasti sekali sekala kami akan merasa juadah dari negeri tersebut yang manissss manissss gitu....kueh ni bentuknya seperti baulu kemboja....ia diperbuat dari telur itik dan gula sahaja....

makan sepotong kecil utk rasa-rasa boleh le....jangan ngap macam makan kueh karipap udah le....takut nanti masuk spital pulak...huhu....


esok akan ada sedikit episod airmata....lol....anak bujang kkida ajwad akan terbang pulang ke tempat belajarnya London....flight malam esok....kejap benar masa berlalu....tak sampai dua bulan kat rumah....terasa baru aje jemput dia kat airport puasa ke empat hari tu....:-/

esok pagi kkida nak shopping sikit-sikit bahan makanan yang dia nak bawa balik....ikan bilis, udang kering, serunding, rendang dan beberapa makanan instant yang lain...

foto bawah ni diambil pada raya kedua hari tu....hani buat kek birthday untuk ayahnye yang ke......muda lagi...kan....:)


Insyaallah 21 september nanti kami berkumpul semula kat rumah kkida....my sis Dr Nor dan suami Dr Salleh akan bertolak ke tanah suci Makkah malam tersebut melalui KTH Kelana Jaya....sayu juga rasa hati....pergi haji bolehlah diibaratkan seperti pergi menemui Illahi....moga-moga segalanya akan selamat....anak gadis cilik di atas riba mummynya itu yang paling terasa nanti....tetiba je kelibat orang yang paling dia sayang tiada untuk jangkasama yang agak panjang juga....:'|

Wednesday, August 21, 2013

soto yang sangat marbeles....

setiap kali makan soto kkida pasti akan teringat soto yang ini....so far my sister nannie punya soto memang tiada tolok bandingnye....pada selera kkida le...tak caya anda tengok ajelah foto kat atas tu....nampak sedap sangatkan...

kkida tak tau apa rahsianye...mungkin ia terletak pada resepi sup tersebut...tapi memang sedap....kalau boleh tiap minggu kkda nak suruh nannie buat dan kkda sanggup turun ke Nilai tiap minggu hanya kerana nak makan soto nan....hehe....
cukup dengan bergedel, suhun goreng, bawang goreng dan lain-lain bahan....tapi yang paling marbeles adalah supnye tu....hmmmm....kesedapannye tu buat kkida lupa pantang larang....memang tak leh makan hari-hari le kalau tak mau tidor kat hotel KPJ...hehe....

jika anda nak tengok resepinya boleh lawat blog my sis ni kat sini....
foto yang atas tu mangkuk yang kedua sebenarnya....huhu...yang bawah ni mangkuk pertama....:-)
selain soto ada rendang ayam pencen negori (hubby nannie orang negori)...lain sikit dari rendang pedas perak....apa-apa pun nannie memang pandai masak...
dah le makan sup daging...pastu dijamu pula dengan pulut deroyan kuah santan...memang parah dibuatnye...haha....tapi kkida rasa sikit aje sebab kepala dah mula berat...:)
lepas makan dan kenyang semuanye seronok melepak....my sis ni jenis suka kemas rumah...rumahnye sentiasa tertatur dan bersih aje....datang anak sedara semua...habis lintang pukang dibuat dek deme....hehe....biasalah kan....:)
dan brand new mother in law ni malu-malu pulak bila orang nak snap gambar dia....lol...ntah trip ke berapa gamaknya soto dalam mangkuk tu...hehe....
kak jun, kak nannie dan mak...
kak nannie kita ni suka kumpul pinggan mangkuk lama dan macam-macam lagi barangan hiasan....semuanya tersusun cantik aje....
to nannie...terima kasih kerana jamu kkda dengan sup soto yang sodap banget tu...lain kali nan buat lagi yek!