Saturday, December 29, 2012

mencari salju...


Assalamualaikum, bertemu kembali...nak sambung cite...:)
semalam kkida ke highland of Scotland...ke dalam kawasan pergunungan tinggi Scotland....kerana tiada snow di Edinburgh dan anak bongsu kkida nak tengok snow....so me and hubby ambill keputusan untuk drive all the way jauh ke dalam Scotland untuk mencari snow...:)

perjalanan di mulakan seawal pagi selepas heavy breakfast....selepas sejam perjalanan pekan kecil yang mula-mula kkida tempuh adalah Perth....Perthshire...

Perthshire, officially the County of Perth, is a registration county in central Scotland. It extends from Strathmore in the east, to the Pass of Drumochter in the north, Rannoch Moor and Ben Lui in the west, and Aberfoyle in the south. Wikipedia

...orang Perth Aussie bawa nama ini ke benua Australia kerana mungkin mereka berasal dari sini...mengikut sejarah mat saleh kat Aussie tu adalah banduan atau orang yang dihukum kerana pelbagai kesalahan....betul atau tidak?....itu yang kkida pernah baca...hmmmm....jauhnye depa kena 'buang'....tetapi pembuangan yang amat menguntungkan mereka akhirnye...:)


selepas sejam perjalanan...dari kejauhan kelihatan puncak gunung yang keputihan...masa ni dah excited sikit dah....harap-harap dapat jumpa snow....hehe...photo bawah...kaca depan kereta dah mula kelabu akibat terlalu sejuk...utk hilangkan wap tersebut kena on heater dalam kereta supaya panas...


dalam perjalanan kkida lalui ladang biri-biri, perkampungan, tasik, gunung-ganang, hutan rhu dan sebagainye...cantik pemandangan muka bumi Scotland ini...


dan akhirnya....jumpa gak dengan snow...huhu...jauh ke dalam Scotland sana...kat Fort William, atas gunung tempat orang bermain ski....kena naik cable car untuk sampai ke puncak...tinggi jugalah dan perjalanan dengan cable car ambik masa 30 minit lebih kurang.


sampai gak hajat anak bongsu kkida ni nak tengok snow...hehe...jika tak mesti dia frust...dari awal dia tak berapa nak ikut kkida gi uk ni...nak duduk rumah aje...kkida kata jika nak tengok snow jom ikut mama hantar abang...mana boleh tinggal kat rumah sendirian....kakak-kakak sibuk dgn kelas dan study...sapa nak layan dia nanti...:)


lepas puas bersejuk-sejuk, kkida minum hot choco dan hot latte...kat ski resort tu ada cafe dan restaurant...kkida minum dan makan kek ajelah...yang lain tu...memang tak boleh....walaupun nampak sedap...hehe...


....dah puas main baling-baling salji...time untuk turun semula ke bawah dengan cable car yang sama....masa tu salji  dah mula turun lebat....sampai aje bawah kkida tengok kereta dah diliputi dengan salji....memang lebat sungguh turunnye ice putih tu dari langit...pengalaman yang tak mungkin kkida lupakan seumur hidup melihat seolah kapas putih berterbangan....sangat cantik ciptaan Allah...:-)


kenderaan kkida anak beranak selama dua minggu di UK


dalam perjalanan pulang dari fort william menuju ke edinburgh....salji turun sangat lebat....


...singgah makan fish and chip kat sebuah restaurant di Loch Lomond....lapar bebeno seharian tak jamah makanan...Loch Lomond adalah sebuah kawasan pelancungan yang cantik...sepanjang jalan kami meyusuri tasik...wbp, masa kkida lalu tu hari dah gelap sangat...dah tak nampak apa...rasa kecewa gak sebab tak dapat ambik gambar pemandangan musim sejuk yang cantik berlatarkan tasik, gunung dan salji......:\


lepas makan dan kekenyangan....


banyak lagi photo dan cerita kkida nak share dengan anda....later Insyaallah...kini kkida berada di sebuah pekan berhampiran York iaitu Harrogate...pekan lama yang juga cantik...kkida sampai petang tadi...tak sempat nak explore lagi....esok kkida berangan nak ke York dan Scarborough....tak tau sempat ke tidak...kkida sambung cerita kemudian nanti ye...bye...



Thursday, December 27, 2012

apa kkida masak kat uk?

Salam,
sorry...lama kkida tak update....letih dan kurang masa....setiap hari kkida keluar...balik dah malam...prepare dinner simple-simple pastu terus tidor...tengah malam (siang kat Malaysia) baru kkida bangun dan mandi dan solat....jalan makan angin ni belum pergi memang nak sangat pergi, bila dah sampai ke destinasi rasa macam....'dok rumah lagi best'....hehe....:-)

apa-apa pun perjalanan mesti di teruskan....:)
oklah kkida nak share sikit-sikit gambar apa yang kkida masak masa travel ni....kkida masak sempoi-sempoi aje....ikut selera hb dan anak-anak....kat UK ni halal chicken dan meat tak susah nak cari...masa kat Cheltenham kkida beli lamb dan chicken kat kedai Indian muslim...murah beb...jika bandingkan apple to apple (jangan convert)...lamb baru 9pd for 15pcs cam foto atas tu....

kkida goreng dengan bawang putih, halia, kentang, bawang, bell pepper...tambah lada hitam serbuk...sedap sebab isinye masih fresh lagi dan lembut....mula-mula kkida rebus dulu...pastu goreng sikit supaya keperangan sebelum tumis dengan lain bahan....yummy...


yang bawah ni curry ayam....guna rempah instant tesco yang kkida bawa dari rumah...


 tengok sedap tak...hehe...siap dengan kulit kayu manis lagi...


bawah ni apa lagi...nasi lemak le...kegemaran anak kkida...tak leh lekang walaupun kat negeri orang putih....nasi lemak mesti ada...:)


sambal instant jenama alif...kkida beli kat tesco...


bawah ni pula black pepper chicken tambah red potato...


goreng semua dulu...pastu baru tumis....masakan ringkas aje...


ada yang nak makan salmon pulak....kkida beli yang dah siap pack camni kat Asda...harga tak le murah juga...rm30 for 6 pcs...gril atas pan aje...tambah salt n black pepper...makan dengan kentang dan brokoli...


meehoon goreng kkida yang tak berapa nak sedap tu...hehe...tapi habis gaklah....lapor punya pasal...:)


just to share dengan anda...kkida kini berada di Edinburgh....selepas Cheltenham kkida ke Manchester via Liverpool (tidor satu malam aje)..sempat le tour beberapa stadium bola...since kkida bukan peminat bola...maka kkida dok dalam kereta aje while hubby, aiman dan ajwad seronok berposing keliling stadium ....secara kebetulan manager kelab Liverpool ada kat situ...so apa lagi...:)))

nanti later kkida share photos kat 4 stadium tu yek...:)))


selepas Manchester kkida meneruskan perjalanan ke Edinburgh....dan hari ni 3rd day kkida di Edinburgh...Insyaallah esok kkida akan teruskan perjalanan ke bandar lain pula...dan kkida akan share lagi cerita jika berkesempatan...Insyaallah.....:-D



Monday, December 24, 2012

Cotswold


Assalamualaikum,
dah masuk hari kelima kkida berada di rantau orang....cantik negeri orang tapi kkida masih sayang negeri sendiri....baru lima hari je anak kkida yang kecik, mamam dah nak ajak balik...:)....dia lebih seronok berpeleseran kat rumah atas katil sendiri dari kesana-kemari dalam cuaca sejuk ni....pada dia tiada beza....cantik ke tidak aku prefer dok rumah sendiri...tengok tv atau main game...hehe....dia masih tak pandai lagi nak appreciate benda-benda camni buat masa ni.....:-D

oklah kkida nak share sikit gambar-gambar yang sempat kkida snap sana-sini....nak ikutkan banyak sungguh cerita dan foto yang kkida nak share dengan youall....tapi tu le seperti apa yang kkida nyatakan sebelum ni...masa kkida jadi pendek kat sini....kkida masih lagi ikut time malaysia....tak leh nak ubah lagi...kul 12 tengahmalam UK pasti kkida terjaga (i.e 8 pagi kat Malaysia)...kkida sorang aje....yg lain depa no problem...:)


since kat sini takda orang nak tolong kkida kat ceruk dapor...maka semua proses memasak kkida kena buat sendiri...:P...dari awal hingga akhir....tapi takpa, no complain...kkida enjoy cooking while travelling...lagipun kkida tak perlu basuh pinggan mangkuk sebab ada dishwasher dan kkida dapati ia amat membantu...susun aje pinggan dalam mesen tu dan on....jap lagi semua bersih...begitu juga dengan mesen basuh pakaian yang terus kering...memang sesuailah utk negara yang kurang matahari seperti England ni....negara kita tak perlu kerana cuaca sentiasa panas (kecuali musim hujan)

senang aje cara orang ni meniaga sayur...tak perlu tunggu...sapa nak beli ambik dan tinggalkan duit kat situ...dia siap tulis...'harap anda jujur...tolong bayar'...:)

hari ni kkida nak check-out dari apartment ni....nanti kkida cerita hala tuju kkida seterusnya...Insyaallah...sementara tu anda layanlah gambar-gambar kkida ni ye.....:)

kebun sayur...tak silap kkida brussel sprout ni...

photo atas sekali tu...sebelum gambar lain kenalah tunjuk bagaimana rupa tuan blog ni kat negeri orang....hehe....tengok le rupa kkida dalam pakaian yang berlapis-lapis tu....:)....dah le kita ni sihat, pakai baju tebal camtu dah le kurang cun nampaknye...kan....kan....heheee.....tapi better tak cun dari menanggung sejuk....:)


nama tempat ni bourton on the water....sangat cantik....kkida pernah sampai sini tahun 2010 dengan eka...tak sangka dapat jejak kaki kat tempat yang sama sekali lagi....kkida cari cafe english muffin yang pernah kkida dan eka minum dulu...tapi dah takda kat lokasi tersebut...dah jadi kedai lain....ingat nak ajak hb minum kat situ...muffinnye.....sangat marveles (takda kat penchala....haha....:).....rupanya bukan rezki kkida nak rasa sekali lagi....:'-)


jika bercadang nak berjalan ke negara sejuk camni bukan setakat kos tambang pesawat dan penginapan aje yang perlu anda sediakan....pakaian yang cukup lengkap juga amat penting...jika tak betul cara berpakaian alamatnya anda tak keluar bilik hotel le....sejuknye hingga ke tulang hitam...


tempat ni namanye Bibury...cantik...ada sungai mengalir kat tengah pekan ni....tapi air tengah pasang...hujan lebat semalam...kat sini ada trout farm...jika nak enter kolam ikan dan memancing kena bayar 9pd....kkida taklah ingat nak memancing pula....hehe....


kat farm ni ada kedai jual ikan trout dan home-made sauces...cookies...bread, souvenirs...dan sebagainye...enjoy tengok semua barangan yang ada dalam kedai tu...jika dulu mesti ada je yang kkida nak beli...tapi sejak kurang muda ni...hehe....malas dah nak beli itu ini...malas nak mengangkut balik....lagipun selalunye kkida ni jika tengok apa pun masa tu aje yang teruja sangat nak beli...bila sampai rumah memang tak sempat guna...sebabnye kkida akan simpan dulu untuk beberapa bulan/tahun hingga ada barang yang kkida terlupa kkida pernah beli....:D
(percaya tak masih ada lagi barang yang kkida beli kat Perth last year yang masih dok elok-elok dalam kotak dan tersusun rapi dalam cabinet dapor...hehe...:)


 bread and cookies and cakes...fruit cakenye campak sedap banget...tapi tule bahannye yang kkida tak pasti...sebab ni home-made product...so takda tertulis bahan yang di gunakan...


bibury yang camtik....masa kkida sampai ada sekumpulan pelancung dari Jepun kat lokasi ni...


selain bibury dan bourton on the water kkida ke beberapa pekan lain sekitar Cotswold (photo-photo bawah)....ia satu kawasan unik dan menarik untuk anda terokai jika ke UK...jangan le asyik duduk kat London aje...balik-balik Madame Tussauds, London Bridge, Tower of London, Oxfort Street, Trafalgar Square, Big Ben....Buckingham dan .....better keluar sikit dari kota London...pada pandangan kkida Cotswold mesti anda lawati jika plan utk bercuti ke UK...selitkan dalam itenari anda...dan ia tidak merugikan...hotel banyak kat Cotswold ni....anda hanya perlu sewa kereta...perjalanan dari London ke Cotswold sekitar dua jam aje.....:)

kkida duduk kat tengah-tengah Cotswold iaitu Cheltenham....dari situ anda boleh explore pekan-pekan kecil seperti Bibury, Burford, Chipping Norton, Chipping Campden, Evesham, Bourton on the Water, Moreton -in-Marsh, Stratford-Upon-Avon dan banyak lagi...


anak kkida yang kecik tu (tapi badan dia yang besar sekali)...jadi bahan usikan abang-abang yang dua orang tu...tengok le gelagat depa...(bawah) kkida suruh mamam cium abang awad...hehe...mamam memang manja sangat dengan abang awad...tak tau le camna bila dah balik KL nanti....mesti rindu habis mamam kat abang...dan semestinye mama juga merindui abang awad....huhuuu....:'(


rumah atas ni unikkan....macam fairy tale pulak...kkida tak ingat area mana ni...banyak sangat pekan kecil dan namanye payah nak di ingat...kkida guna gps utk ke tempat-tempat ini dan amat mudah...


photo-photo atas ni kkida upload random (tak susun ikut nama pekan yang kkida visit)....wbp, kkida ada sebut nama tempat-tempat ni kat atas tu tadi....semuga anda enjoy tengok photos yang kkida share ni ye dan terima kasih kerana sudi baca celoteh kkida ni....kkida nak kena kemas-kemas dah ni....nak masak sikit...kemudian nak teruskan perjalanan ke utara UK.....tunggu my next entry....Insyaallah jika ada kesempatan kkida online lagi....bye....love...kkida........



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...