Monday, December 17, 2012

makanan laut juga tidak sihat...


ENTRI INI KKIDA COPY PASTE DARI BLOG AFZAN...
SELAIN AYAM BIOZONE JUGA BOLEH MENGURANGKAN KANDUNGAN BAHAN ASING YANG TERDAPAT DALAM MAKANAN LAUT....CONTOHNYA SEPERTI EKSPERIMEN DI BAWAH INI DI MANA AFZAN PURIFY IKAN CENCARU PULA...

SEKARANG BARU KKIDA PERCAYA BAHAWA IKAN-IKAN YANG KITA MAKAN MENGANDUNGI BAHAN ASING YANG MUNGKIN AKAN MEMBAHAYAKAN KESIHATAN DALAM JANGKA PANJANG....KENAPA?

LIHAT AJE FOTO-FOTO INI ATAU JIKA ANDA INGIN LEBIH JELAS LAGI SILA KE BLOG AFZAN...

KKIDA PERNAH DENGAR ORANG KATA IKAN-IKAN YANG DI IMPOT MASUK DARI NEGARA JIRAN MENGANDUNGI  FOMALIN....IAITU SEJENIS BAHAN YANG MEMBOLEHKAN IKAN DAN MAKANAN LAUT LAIN SENTIASA SEGAR WALAUPUN TELAH BEBERAPA HARI DI TANGKAP...BETUL KE?

IKUTI APA YANG INGIN DI KONGSI OLEH AFZAN KAT BLOG NYE TU....:)


Okey, ramai dah tengok hasil purification menggunakan ayam yang dibeli dari pasaraya di blogKoleksi1001Resipi ni kan, kali ni saye nak tunjjukkan hasil proses purifikasi kat makanan laut pulak.

Kali ni saye gunakan ikan cencaru sebanyak 4 ekor. Dah siap dibasuh, buang perut dah. Kemudian 4 ekor ikan ni saya letak dalam mangkuk kaca. Air paip diisikan dalam mangkuk sehingga tenggelam Ikan tu.....

teruskan...




Sunday, December 16, 2012

apa yang kita rancang...

sumber photos dari google image...tqvm

Assalamualaikum,
apa yang kita rancang? sebenarnya kita hanya mampu merancang...rancanglah dengan sempurna agar segalanya tersusun rapi dan dengan harapan ia akan terlaksana...

wbp, jodoh pertemuan ajal maut di tangan Tuhan....itu biasa kita dengarkan....dan ia memang benar...:o)

samada apa yang kita rancang akan jadi kenyataan atau tidak...ia di luar kawalan dan keupayaan kita untuk menentukannya...walaupun kita cuba untuk genggam sekemas yang boleh agar ia tidak telepas....namum....keupayaan kita ada batasnye dan yang pasti kita tidak akan mampu untuk melawan takdir...:-|

apa yang berlaku semalam amat ketara...dan menjadikan kkida insaf dan merasakan diri ini amat kerdil...yang tersirat dan yang tersurat...:\


minggu lalu kkida terima pelawaan untuk mengikuti trip makan-makan dan jalan-jalan bersama ETCM  ~ Nissan Almera....setelah berfikir panjang tolak campur +ve dan -ve nye...kkida setuju....apa salahnye kan....orang ajak makan....kita bawa badan aje, dok diam-diam dalam keta and enjoy the scenery....hehe...(itu yang bermain dalam kotak fikiran kkida...:)

tapi tulah (kita hanya mampu merancang)...akhirnye instead of heading south to melaka..kkida ikut hubby heading north to selama, perak...


seawal jam 5 pagi kkida dan hubby telah berada atas highway menuju ke Perak...sebelum tu lebih kurang jam 4.30am, hb terima panggilan dari saudara di kampung....dan kebiasaannye...jika terima panggilan tengah malam camtu tiada lain selain panggilan yang agak berat utk di jawab...pastinye samada ia panggilan kecemasan atau kematian....itu apa yang sering kkida lalui...:(

jika telefon berdering tengah malam...belum jawab lagi kkida dah kecut perut...segala gas-gas dan hormon-hormon dalam badan akan menjadi haru biru...hati jadi tak keruan...panggilan telefon tengah malam bukanlah panggilan yang menggembirakan...itu sudah pasti...:-'(

 pekan selama...

jam 10 lebih kurang kami tiba ke destinasi....kampung halaman my dh...rumah ini tinggalkan banyak kenangan manis dan kurang manis dalam hidup beliau (hubby)...sebahagian zaman kanak-kanak beliau habiskan di rumah ini...tinggal sebumbung bersama opah, mak/bapa saudara dan sepupu-sepapat...

dan semalam, ibu saudara yang pernah sama-sama tinggal sebumbung di rumah ini pergi buat selamanye ...kkida pernah masukkan entri (ziarah mak teh) lapan bulan dulu...kami ke setiawan...masa tu mak teh baru je di serang angin ahmal...

....dan semalam segala penderitaan yang mak teh tanggung telah berakhir...beliau kembali ke Rahmatullah tengah malam sabtu jam 2.30 pagi...

kkida tiada tujuan untuk mengaibkan sesiapa dalam foto ini....ia adalah sebagai peringatan utk diri sendiri juga bagi mereka yang merasakan 'mati adalah pasti'....'hidup (usia panjang) belum tentu'


 perjalanan terakhir....:'/


kkida sempat menjamah laksa kampung yang Subhanallah...sedapnye pada selera kkida (tumpang sihat)...hanya RM1.50 semangkuk camni....bila masuk aje ke mulut terus kkida teringat kesah zaman kanak-kanak...laksa orang kampung...rupanya kkida masih lagi mampu menjamah laksa seperti ini kat sini (ulu selama) ...:)


dalam perjalanan pulang, hubby ajak singgah makan mee rebus yang sedap sangat katanya kat pekan selama....wbp, bukan rezki kkida...huhu....kedai mee tu tutup...dan akhirnya inilah hidangan tengahari kkida n hubby...kerana lapar kami makan ajelah mana yang ada....hehe...masa tu dah jam 2.30 petang....memang lapor bebeno le....


sempat singgah rumah my mum kat kuala kangsor...solat jamak sebelum meneruskan perjalanan pulang...tiba rumah jam 8 malam........home sweet home...Syukran Jazilan Ya Allah...:')

Thursday, December 13, 2012

wak mid


Assalamualaikum,
sementara menunggu anak dara kkida balik (eka) kkida nak sembang-sembang sikit...mata pun tak ngantuk lagi ni...petang tadi kkida sempat lelap kejap....kkida memang jenis tak tido siang....tapi dek kerana letih bebeno, terlelap gak kejap...

pagi tadi kkida gi shopping sikit-sikit kat one utama...sorang-sorang....ada je benda yang nak di beli sebelum gi cuti ni....:)

for next few days hingga minggu depan kkida memang tak sempat nak masak (tiada resepi dan food foto)....belah pagi memang busy macam-macam.....banyak benda yang kkida nak prepare untuk anak bujang kkida tu sebelum berangkat....sebagai mak camtulah...risau ntah apa-apa....dia relax aje...:/


pagi tadi kkida gi minum kat warung wak mid (kkida pernah masukkan cerita nasi lemak wak mid sebelum ni)...salah satu pilihan kkida n hubby bersarapan jika tak masak breakfast....hehe....

selain environment dan nasi lemaknye...kkida suka gi makan kat warung wak mid sebab suka tengok gelagat orang tua ni...ligat aje dia...hehe...walau pun usia melebihi 70 tahun tapi beliau kelihatan sihat....kalah orang muda...mungkin sebab beliau kurus dan tiada penyakit tiga serangkai kot....:)


pagi ni wak mid masak sambal ikan sadin untuk kawankan dengan nasi lemak...hidangan yang sederhana namun ia memenuhi selera kkida....sampai tengahari terasa kenyang...dan harganye amat berpatutan...nasi lemak kampung...biasalah...


kkida tanya kat wak mid....ada orang tulis kat blog tak pasal warung wak mid ni....dia kata....ada...nanti saya ambik....:)

wak mid masuk ke dalam....tak lama lepas tu dia keluar dengan fail kemain cantik lagi...hehe....

"ha...ni dia"....dia tunjuk ke kkida print blog yang dimaksudkan....heheee...

kkida sengih ajelah....:)
"itu blog saya tu wak mid....saya yang tulis...lama dah tu"....lol
"oh! awak yang tulis"

ntah dia paham ke tidak apa ke bendanye blog tu....hehe...tak kesah le ye wak mid....janji ada gambar nasi lemak wak mid kat situ, dah betullah tu...:P

kkida tanya sapa yang print...dia kata...anak saya yang print...yang kerja....kat mana tah, kkida dah lupa (wak mid ada sebut tadi...:)


wak middd....wak mid....:D



Tuesday, December 11, 2012

my new friend...:)


testing-testing....:)
thank you to my dear laling hubby....hehe...


kkida tak pandai nak guna kamera yang berat berkilo-kilo tu...oleh itu bila dapat kamera baru yang comel dan simple di gunakan camni pun dah happy bebenar....tambahan jika gi travel jauh-jauh...mana nak mengheret beg kain baju lagi mana nak mengheret beg kamera lagi....

benar, gambar terbaik datangnye dari kamera tercanggih yang lengkap dengan segala peralatan dan aksesori...tapi buat kkida cukuplah takat kamera ringan camni yang boleh kkida campakkan dalam handbag, just grab bila nak kemana-mana...


next week InsyaAllah kkida akan pergi long and far far away trip....since takda sapa yang sanggup nak tolong kendong kamera dslr kakak (eka) on behalf of mama, maka option terbaik adalah beli kamera yang boleh produce good image (walaupun tak secantik dslr) yang mudah di bawa sendiri oleh tuan punya badan yang suka ambik gambar ni...hehe...


so pagi ni kkida cuba testing-testing kamera comel yang dok tengah-tengah antara ixus dan dslr...walaupun comel tapi regenye boleh tahan gak...this is the latest middle range camera jenama canon....setelah lebih dua jam membelek-belek antara canon dan nikon, akhirnye kkida ambil jalan selamat...pilih brand yang dah biasa kkida guna sejak dulu lagi....nikon juga menghasilkan gambar yang cantik dan jauh lebih murah lagi....tapi takpalah...selera kkida masih kepada canon...:D

wbp, kkida masih perlu banyak praktis lagi...kamera comel camni pun banyak gak punat-punatnye yang kkida nak kena explore...haha....pasti ambik masa utk mengusainye...:)

ignore kotak-kotak dan beg itu...:)...jika nak berjalan kkida ibarat nak pindah terus.....jika boleh satu tesco tu kkida nak hangkut sama....:)

kecil-kecil cili api...siap ada aksesori lagi...hehe...dua lense dan flash....happy bangat...hope kkida dapat abadikan gambar-gambar yang cantik during my trip next week till early januari dan kkida happy untuk share photo-photo tersebut dengan kalian pembaca tegar blog kkida yang seadanya ini (jika ada....:)

Thursday, December 6, 2012

JOM BELAJAR BUAT DIM SUM...


As Salam,
anda kenal Chef Zam?
.....mestilah kenal....siapa yang tak kenal dengan Chef Zam...:)
pengasas sekolah masak-memasak yang tidak asing lagi.. Silverspoon International College (SIC)

kkida pernah beberapa kali ketemu Chef Zam di Restoran Rebung milik Chef Ismail....mungkin Chef Zam ingat-ingat lupa akan kkida ni...hehe...


wbp, semalam terkejut gak kkida tatkala terima panggilan dari seorang kakitangan SIC, iaitu Nafisz...dia jemput kkida hadiri kursus Halal Dim Sum Short Course bertempat di SIC pada 8hb December 2012 (Sabtu ini) jam 10 pagi hingga 1 tengahari...(maknanye Chef Zam ingat kkida lagilah yek...:)))

kkida minta tempoh hingga hari ini untuk beri jawapan samada nak join atau tidak....selepas tidor semalaman dengan angan-angan nak belajar buat dim sum akhirnye hari ini kkida confirm akan join kelas dim sum Chef Zam...:)

sebenarnye kkida suka juga makan dim sum (semua kkida suka makan sebenarnya...:)...cuma nak dapat dim sum yang halal dan sedap tu susah sikit....jika ada pun tak berapa ori....dan kureng dari segi rasa...

oleh itu pelawaan Chef Zam ini kkida ibaratkan seperti pucuk di cita ulam mendatang....walaupun hari sabtu ni kkida ada dua majlis kenduri kahwin yang penting untuk di hadiri....tapi dek kerana kuatnye tarikan dim sum Chef Zam, kkida ketepikan kedua-dua majlis kenduri kahwin tersebut....jika ada kesempatan lepas kelas kkida akan pergi...Insyaallah....

rasanye ini adalah kali kedua SIC anjurkan short course Dim Sum ni....kali pertama hari tu kkida terlepas....ingat memang nak join...tapi asyik dok leka dengan hal lain kkida terlepas pandang pada tarikh kursus tersebut...sedar-sedar dah berlalu...:\

btw, thank you chef zam kerana teringat nak ajak kkida kali ini....memang kkida ada ternampak iklan kursus ni sebelum ni dan memang teringat nak join, tapi tu le...:)

bagi anda yang suka makan dim sum dan ingin tahu selok belok bagaimana untuk menghasilkan dim sum yang sebenar....jom join kkida....kita sama-sama ke Silverspoon International College Sabtu ni...

Yuran Kursus: RM150
wbp, bagi pembaca blog kkida ni (1001resepi) anda hanya perlu bayar RM140 sahaja....:)
kurang RM10....jadilah....kannnn....cover gak duit minyak keta nanti...hehe....

just beritahu yang anda adalah follower 1001resepi dan dapat info kursus dari blog kkida ni...secara automatik anda dapat diskaun RM10....:D

No telefon SIC ada kat banner atas tu....jika ada sebarang pertanyaan anda boleh call terus ke SIC...ok...

JUMPA NANTI SABTU INI.....:)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...