Friday, November 30, 2012

rempah instant...testing-testing...123...123...


anak yang nak gi belajar...mak yang sibuk-sibuk...anaknye relax aje...mak yang lebih ngelabah....walhal bukannye nak gi duduk ke kutub utara atau selatan....lol...

nak gi duduk kat tengah-tengah kota London...tempat yang memang terkenal dengan nasi biryani dan kari-karinye yang jauh lebih sedap dari biryani dan kari kita kat sini...:)

tapi tu le....seperti biasa kkida ni memang terlebih kuah dari sudu??? betul ke...atau sudu dari kuah...hehe...

kkida ni bukannye apa....kata orang tu sediakan payung sebelum hujan....ini hanyalah sebagai langkah persediaan....apa salahnyekan....kan....hehe....

beberapa hari ni kkida menjalankan ujikaji di makmal dapor kkida...lol....macam saintis le pulak...:]....yelah selama hari ni kkida tak pernah guna rempah-rempah instant atau ready-made paste camni untuk masak kari dan sebagainye...

sebabnye kkida kurang percaya yang ready made pes seperti ini mampu berikan hasil terbaik (sedap)...

tapi dek kerana ia jauh lebih praktikal berbanding rempah serbuk...terutama bagi orang yg tak pernah masuk ke dapor (seperti anak bujang kkida tu...:)...maka kkida terpaksa lakukan uji kaji ke atas beberapa bahan-bahan (perencah) tersebut...tujuan...kkida nak tengok rempah mana mampu berikan hasil terbaik walaupun tak seratus peratus sesedap rempah serbuk yang di bancuh sendiri....


ujikaji 1: pes kari ayam tesco choice....anda tahu tak apa bezanye antara tesco choice dan tesco value?
kkida pernah di beritahu (oleh orang tesco sendiri) bahawa tesco choice adalah brand tesco grade A, manakala tesco value adalah brand tesco grade B...sebab tu harganye jauh lebih murah...

oklah, berbalik pada pes kari ayam tesco choice...kkida tertarik dengan warna pek pes kari ayam ini (packaging memang penting)...maka kkida ambil keputusan nak buat ujikaji ke atas produk ini....lol...

memang senang sebenarnya guna ready pes ni...hanya panaskan sikit minyak....tumis pes kari, masukkan ayam dan air...biar didih dan ayam separuh masak....kemudian masukkan kentang dan santan...masak hingga kentang empuk...itu sahaja...dah siap kari ayam yang not bad...sedap gak...:-]

kuantiti...cukup utk makan seorang, dua kali makan (4 ketul ayam)....oleh itu....pes kari ini akan masuk senarai barang-barang yang akan di bawa bersama....lol...


ujikaji 2: perencah rendang tesco choice....juga amat memudahkan hidup anda yang tak tau masak rendang...hehe....

cara penyediaannye sama je seperti masak kari ayam tadi....masukkan pes rendang dengan ayam ke dalam periok...masukkan air dan santan...pelankan api dan tutup periok...masak hingga ayam empuk...kacau sekali sekala supaya tidak melekat...tambah santan jika perlu....akhir sekali masukkan kerisik jika suka...garam dan sebagainye terpulang...boleh tambah jika suka...


hmmmm....sedap juga....jadilah....asalkan ada rasa rendang...tak cukup syarat pun takpa....dalam keadaan serba kekurangan dan darurat...jangan banyak kerenah....makan aje apa yang ada dan mampu di sediakan...:|

oleh itu perecah rendang ini juga akan masuk senarai....hehe...


ujikaji 3: kuah ayam madu brahim....semalam juga kkida cuba masak ayam madu dengan perencah brahim's...dan hasilnye....hmmmm....oklah....but not so good lah...kurang uuummmppp!!!...sorry yek pakcik brahim...:-)

cara penyediaannye juga amat mudah...goreng ayam...ketepikan...panaskan kuah madu...bila mendidih masukkan ayam goreng...biar didih sebentar...angkat dan hidang...itu sahaja...

...kuah ayam madu pakcik brahim tidak termasuk dalam senarai penerbangan...huhu....


ujikaji 4: pes kari ayam maggi...sama cara seperti masak kari ayam tesco...wbp...soooo sorry en maggi...pes perencah kari ayam anda juga tidak layak untuk turut berada dalam senarai barangan yang akan terbang ke London....rasanye kurang enak berbanding pes kari ayam tesco choice...:/

wbp, en maggi tak perlu bersedih....mee segera anda pasti akan turut serta...itu sudah pasti...yang tu kalau takda memang semua orang tak leh hidup.....:D


oklah....itulah bahan ujikaji kkida setakat ini....Insyaallah masih ada lagi beberapa pes rempah dan kuah yang kkida nak test....nanti kkida akan buat lapuran kat sini ye...tq...:)



Thursday, November 29, 2012

cream cheese n peach muffin


salam,
sorry yek.....kkida ni ntah apa le sibuknye....malam ni baru sempat share resepi muffin ni....:)

sebenarnya beberapa hari ni mood kkida agak kurang nak menaip entri....antara sebab mengapa hanya gambar aje menghiasi blog kkida ni...

muffin ni kkida buat pagi semalam...teringat ada cheese kat dalam peti ais....lama dah kkida beli...resepi ni pulak kkida agak-agak lebih kurang...tak ikut mana-mana resepi pun....kkida main hantam aje ikut deria rasa sendiri....:) 


kkida guna ready oat meal 1 cawan, campur dengan yougurt 1 bekas supaya kembang sikit...


pukul 250g cream cheese hingga kembang dengan gula caster 1 cawan...masukkan 1 biji telur dan pukul lagi....masukkan lemon jus dari 1 biji buah lemon (jika suka boleh parut kulit lemon tu dah masukkan ke dalam cream cheese tersebut) 


ayak 1 1/4 cawan tepung dengan 1/2 sudu besar baking powder...tuangkan tepung ke dalam cream cheese, gaul rata...masukkan pula campuran oat dengan yogurt dan gaul rata....sudukan kedalam cupcake mold....letak potongan buah peach atas doh, sprinkle dengan gula putih kasar...bakar dlm preheated oven selama 25 minit pada suhu 170C atau hingga atasnye kekuningan...


rasanye...mestilah kkida kata sedap....heheee....

Monday, November 26, 2012

yyyuuuuuukkkkkksssss!!!


As-Salam,
selama hari ni inilah yang kkida sumbat ke dalam perut anak-anak kkida....ayam merupakan lauk utama dlm rumah kkida dan hampir setiap hari kkida masak hidangan berasaskan ayam....paling simple ayam goreng....bila beli ayam dari kedai atau supermarket kkida hanya cuci biasa sahaja...belah beberapa biji asam limau, bilas bersih dan terus masak atau simpan dalam peti sejuk...selama hari ni kkida tak pernah nak ambil tahu mengenai benda-benda yang tak nampak dalam badan ayam tersebut...yelah, kita bukannye jenis yang nak kaji dalam-dalam....bila dah masak nampak elok aje...yang utama hidangan kita tu nampak sedap dan menyelerakan...

budak-budak lagilah tak angkat tau, depa peduli apa...janji sedap dan perut kenyang...maka tanggungjawab itu adalah 100% terbeban di bahu kita, sebagai ibu rumahtangga yang menguruskan bab-bab makan minum dan sebagainye...

hubby kkida pernah beberapa kali suarakan berkenaan perkara ini....segala unsur-unsur negatif yang ada pada makanan harian yg kkida masak...beliau pernah bercerita mengenai kawannye yang terus tak makan ayam bila melihat segumpal benda asing terhasil selepas ayam tersebut melalui proses 'ozone treatment'

dia suruh kkida find out mengenai alat tersebut....yg kkida ni buat tak tau aje....sebabnye...ayam yang kkida bawa balik dari tesco tu elok aje bila di cuci bersih....tak nampak pun benda/unsur asing keluar dari ayam tersebut...


tapi tadi bila Afzan (one of my blog reader) tunjukkan pada kkida apa yang terhasil setelah ayam tersebut di ozonekan...huhu....baru kkida percaya...memang sangat eeeeeeuuuuuwww!!

terbayang di mata kkida....dah beratus ekor ayam yang aku masak selama ni....ntah dah berapa banyak benda yang meloyakan tekak ini bersarang dalam badan anak-anak aku...:'(


cara penggunaan alat ini amat mudah....letak ayam dalam bekas kaca besar yang boleh menenggelamkan ayam tersebut dalam air paip biasa....celupkan alat tersebut kedalam air (ayam)...on switch dan biarkan 30 minit...

....dan inilah yang terhasil selepas 30 minit ozone treatment...:(


ayam yang telah melalui proses ozone....kelihatanye lebih segar dan cantik...wbp, kkida masih rasa tak puashati...kkida beli seekor lagi ayam...kali ni ayam tersebut kkida potong kepada beberapa bahagian....nak tengok hasilnye...dan kkida lakukan proses yang sama....

selepas 15 minit ayam berpotong melalui proses ozone....hasilnye memang tersangat meloyakan tekak kkida...


...selepas 30 minit proses tersebut kkida datang balik utk lihat banyak mana benda yang meloyakan itu terhasil....memang nak termuntah dibuatnye....bibik kata..."rupa telur katak benda ni ye bu"....huhu....

selain rupanya yang meloyakan...baunye juga meloyakan...huhu....apalah yang depa suntik ke ayam tu hingga camtu jadinye....tujuan pengusaha adalah untuk percepatkan proses pembesaran ayam supaya mereka dapat jual dalam masa yang singkat...yang jadi mangsa adalah kita...pengguna...


....mulai hari ini kkida akan cuba sedaya upaya utk tidak menyumbatkan perut anak-anak kkida dengan benda asing seperti ini...mana yang dah lepas tu memang tak boleh nak buat apa...since dah tau ni...kkida akan pastikan ayam di bersihkan (ozone) terlebih dahulu sebelum di simpan atau di masak...

di sini kkida ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Afzan yang perkenalkan alat ini kepada kkida...anda telah melakukan suatu kebaikan pada kkida dan seterusnye kkida pula boleh berkongsi kebaikan ini kepada kalian di luar sana....:')


foto atas: gumpalan asing ini lebih banyak terhasil jika ayam di potong kepada beberapa bahagian...kkida cuba bakar gumpalan ini....anda ingin tahu apa hasilnye???

hasilnye...benda ini tidak terbakar langsung....ia hanya berubah warna...kesimpulannya....gumpalan ini akan tetap kekal dalam badan kita jika ia tidak ikut keluar dengan uhu uhu melalui uhu uhu....:)

itu sebab orang sekarang banyak penyakit banding tok nenek kita dulu....tok kkida dulu jika nak makan ayam gi tangkap kat reban ayam (bela sendiri)...ayam yang takda cucuk cucuk punya...suci bersih....kita la ni main tangkap muat aje...nak senang kerja (termasuklah kkida)....hehe...tapi dengan adanye alatan canggih seperti BioZone ni...sekurangnye ia mampu membantu mengurangkan kemudharatan yang berlaku pada tubuh badan kita...Insyaallah....


lain kali kkida nak cuba alatan ozone ini dengan daging, makanan laut, sayuran dan buahan...dan kkida akan share dengan anda hasilnye....ok...

HUBUNGI 

AFZAN @ 012-208 3854

UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT LANJUT MENGENAI ALATAN OZONE INI.

Sunday, November 25, 2012

BioZone

Salam,
kkida menerima banyak pertanyaan melalui email berkenaan BioZone sejak semalam...kebanyakannye bertanya mengenai harga dan dimana nak beli walaupun kkida ada letakkan number telephone Afzan di entri sebelum ini...


sebagai seorang yang baik hati...muahahahaaaaaa....disini kkida ingin membantu anda mendapatkan alat BioZone dengan harga yang jauh lebih murah dari harga sebenar...maknanya diskaun yang tinggilah ye....yang takda orang lain mampu berikan...hehe....sebenarnya dari awal lagi Afzan suruh kkida jadi dealer product ini....tapi dengan kemalasan kkida untuk bercakap banyak-banyak dan kesana-kemari untuk demo product ini...maka kkida cakap kat Afzan...takyahlah...biarlah kkida tolong war-warkan aje pada pembaca blog kkida ni....kkida rasa itu memadai....berkongsi info berfaedah buat anda semua...

kkida tahu bila dengar aje harga produk mencecah ribu riban...ramai yang tersentap....betul tak? tapi dalam hati nak beli juga sebab...yelah sapa nak makan benda yang macam plastik tu bila dah tau ia akan memudaratkan kesihatan kita dan keluarga dalam jangka panjang...habis tu...takkan nak stop terus dari makan ayam???.... alternatif lain adalah dengan membina reban ayam kat belakang rumah dan bela ayam sendiri...macam orang  kampung...yang tu garenti tiada pencemaran....jika anda boleh buat camtu...Alhamdulillah...itu yang terbaik...

Oleh itu mau tak mau kita kena lakukan sesuatu untuk mengurangkan kemudaratan pada tubuh badan kita terutama anak-anak...disini atas dasar prihatin dan ingin membantu....kkida boleh dapatkan produk ini dengan harga yang jauh lebih murah buat pembaca blog kkida ni...

jika berminat anda boleh email kkida untuk maklumat lanjut mengenai harga dan cara pembayaran....anda boleh buat bayaran di  1001shoppe...penghantaran akan di lakukan oleh Afzan atau Wani...(keduanye pakar dalam BioZone)

mereka dengan senang hati akan demo dan explain kepada anda bagaimana cara mengguna produk ini...wbp, bagi mendapatkan diskaun yang terbaik ini kkida perlukan pembeli yang mencukupi...oleh itu jika anda dapat kumpulkan rakan-rakan dan beli sekali arung lagi baik....bagi pihak kkida, kkida hanya ingin membantu mana yang boleh....itu sahaja...ok....tk...

Wednesday, November 21, 2012

WW....mac top dgn cheese n breadcrumb


Assalamualaikum...mula-mula kkida ingat nak WW aje hari ni...tapi tak sampai hati pulak....:) nanti ada yang wonder apa kebenda yang kkida letak kat atas mac tu...huhu...


sebenarnya kkida ni kurang mood sikit beberapa hari ni....yelah bila tengok gambar bayi dan penduduk palestin yang terbakar hangus dan rentung rasa tak sanggup nak happy-happy dan nak tayang foto makanan-makanan ni....bayangkan penderitaan mereka....Nauzubillah....janganlah ia berlaku pada kita...semuga di jauhkan...:'\

marilah sama-sama kita berdoa agar penderitaan yang mereka alami berakhir dengan segera...:(

lagi satu kkida susah hati gak pasal anak bujang kkida, ajwad....tak tau macam mana permohonan visa ke UK beliau....dah masuk 2 minggu tapi hingga kini tiada kabar berita dari pihak kedutaan berkenaan...harap-harap biarlah lulus....masa makin hampir utk beliau berangkat...duit yuran pengajian dah bayar....semuga tiada masalah yang timbul dan berdoa agar segalanye berjalan lancar....:(


berbalik kepada kesah macaroni kkida ni...sebenarnye kkida nak guna sos pasta lebih spaghetti yang kkida buat hari sebelumnye....kkida guna prego sos dengan mince beef, bawang besar cincang....anda boleh tambah bahan lain jika....ikut selera masing-masing....

pasta tu rebus ikut arahan pada paket...kemudian tos kering, top dengan pasta and beef sos...kkida kisar roti lama dan cheese (sebarang cheese) kemudian tabur atas pasta dan sos...bakar dalam oven hingga keperangan...170C...hidang dengan salad...

Tuesday, November 20, 2012

roti jala crunchy


roti jala extra crunchy dengan panini maker....panini maker ni kkida beli masa gi perth last year....kat KL ni tak tau kat mana ada jual...bila mak kkida tengok betapa mudah dan rangupnye roti jala yang di masak dengan panini maker dia pun ajaklah kkida gi cari satu...kkida ingat pernah nampak kelibat panini kat harvey norman IPC satu masa dulu....tapi bila gi balik semalam takda pula...huhu....sian mak kkida...:/....frust gak dia....takpalah nanti gi cari kat kedai letrik lain pula...manalah tau ada jual...


oklah...berbalik pada kesah roti jala kkida ni...bukan roti kirai tau...roti kirai guna acuan warna kuning yang banyak lubang yang biasa kita guna tu....pada pendapat kkida leceh mengirai roti dengan acuan tersebut kerana kekadang ada lubang yang tersumbat...(huh!...lupa kulit dah kkida ni...hehe...:)

cara kkida bancuh roti jala dan bahannya mudah aje...500g tepung gandum, letak dalam food processor, masukkan sebiji telur, garam dan air secukupnye dan tambahkan sedikit pewarna kuning jika suka...blend hingga sebati...jika tak muat bekas processor tu buat dua kali...bancuhan pertama letak telur, bancuhan kedua tak perlu telur, hanya tepung dan air secukupnye...tuang ke dalam satu bekas dan kacau rata...tapis jika perlu....jika bancuhan cair sangat tambah sikit tepung dan jika pekat sangat tambah sikit air...itu aje...


kkida letak bancuhan roti dalam bekas satu muncung ni...panaskan panini dan sapukan minyak...dan...


mulalah menjala....awalnye memang tak berapa nak lawalah roti jala kkida tu....tapi bila dah masuk 3, 4 kali menjala baru ok sikit....kkida buat ikut dan aje, asal ada rupa sikit jadiklah....tukang makannye bukan kira sangat elok ke idak...janji sedap dan ada rasa...hehe....

lenguh gak tangan menjala...tapi dek kerana boleh duduk kat meja i/o berdiri depan api (boleh pasang kipas lagi...:)...adalah ampunnye sikit...hehe...itulah kelebihan masak roti jala dalam panini maker berbanding masak atas api...:)))


panini maker ada penutup bahagian atas...oleh itu roti anda akan masak atas bawah...bestkan....lepas ni rajinlah kkida buat roti jala dan berbaloilah kkida bawa balik panini ni jauh-jauh...banyak gunanye...mak kkida kata masak lempeng pisang kelapa (atas daun pisang) dengan panini maker ni mesti best...lempeng tersebut pasti masak sama rata dan masak hingga ke dalam....yelah sebenarnya kita boleh pelbagaikan kegunaan peralatan letrik kat dapor kita tu...cuma perlukan sedikit creativity....:P


walaupun nampak tak menarik roti jala kkida ni, tapi texturenye crunchy, nipis dan sedap...masa nak makan masa tulah anda buat...makan panas-panas...jika anda ada panini maker kena cuba tips kkida ni ye...jangan biarkan panini anda bersawang kat atas cabinet tu...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...