Friday, November 30, 2012

rempah instant...testing-testing...123...123...


anak yang nak gi belajar...mak yang sibuk-sibuk...anaknye relax aje...mak yang lebih ngelabah....walhal bukannye nak gi duduk ke kutub utara atau selatan....lol...

nak gi duduk kat tengah-tengah kota London...tempat yang memang terkenal dengan nasi biryani dan kari-karinye yang jauh lebih sedap dari biryani dan kari kita kat sini...:)

tapi tu le....seperti biasa kkida ni memang terlebih kuah dari sudu??? betul ke...atau sudu dari kuah...hehe...

kkida ni bukannye apa....kata orang tu sediakan payung sebelum hujan....ini hanyalah sebagai langkah persediaan....apa salahnyekan....kan....hehe....

beberapa hari ni kkida menjalankan ujikaji di makmal dapor kkida...lol....macam saintis le pulak...:]....yelah selama hari ni kkida tak pernah guna rempah-rempah instant atau ready-made paste camni untuk masak kari dan sebagainye...

sebabnye kkida kurang percaya yang ready made pes seperti ini mampu berikan hasil terbaik (sedap)...

tapi dek kerana ia jauh lebih praktikal berbanding rempah serbuk...terutama bagi orang yg tak pernah masuk ke dapor (seperti anak bujang kkida tu...:)...maka kkida terpaksa lakukan uji kaji ke atas beberapa bahan-bahan (perencah) tersebut...tujuan...kkida nak tengok rempah mana mampu berikan hasil terbaik walaupun tak seratus peratus sesedap rempah serbuk yang di bancuh sendiri....


ujikaji 1: pes kari ayam tesco choice....anda tahu tak apa bezanye antara tesco choice dan tesco value?
kkida pernah di beritahu (oleh orang tesco sendiri) bahawa tesco choice adalah brand tesco grade A, manakala tesco value adalah brand tesco grade B...sebab tu harganye jauh lebih murah...

oklah, berbalik pada pes kari ayam tesco choice...kkida tertarik dengan warna pek pes kari ayam ini (packaging memang penting)...maka kkida ambil keputusan nak buat ujikaji ke atas produk ini....lol...

memang senang sebenarnya guna ready pes ni...hanya panaskan sikit minyak....tumis pes kari, masukkan ayam dan air...biar didih dan ayam separuh masak....kemudian masukkan kentang dan santan...masak hingga kentang empuk...itu sahaja...dah siap kari ayam yang not bad...sedap gak...:-]

kuantiti...cukup utk makan seorang, dua kali makan (4 ketul ayam)....oleh itu....pes kari ini akan masuk senarai barang-barang yang akan di bawa bersama....lol...


ujikaji 2: perencah rendang tesco choice....juga amat memudahkan hidup anda yang tak tau masak rendang...hehe....

cara penyediaannye sama je seperti masak kari ayam tadi....masukkan pes rendang dengan ayam ke dalam periok...masukkan air dan santan...pelankan api dan tutup periok...masak hingga ayam empuk...kacau sekali sekala supaya tidak melekat...tambah santan jika perlu....akhir sekali masukkan kerisik jika suka...garam dan sebagainye terpulang...boleh tambah jika suka...


hmmmm....sedap juga....jadilah....asalkan ada rasa rendang...tak cukup syarat pun takpa....dalam keadaan serba kekurangan dan darurat...jangan banyak kerenah....makan aje apa yang ada dan mampu di sediakan...:|

oleh itu perecah rendang ini juga akan masuk senarai....hehe...


ujikaji 3: kuah ayam madu brahim....semalam juga kkida cuba masak ayam madu dengan perencah brahim's...dan hasilnye....hmmmm....oklah....but not so good lah...kurang uuummmppp!!!...sorry yek pakcik brahim...:-)

cara penyediaannye juga amat mudah...goreng ayam...ketepikan...panaskan kuah madu...bila mendidih masukkan ayam goreng...biar didih sebentar...angkat dan hidang...itu sahaja...

...kuah ayam madu pakcik brahim tidak termasuk dalam senarai penerbangan...huhu....


ujikaji 4: pes kari ayam maggi...sama cara seperti masak kari ayam tesco...wbp...soooo sorry en maggi...pes perencah kari ayam anda juga tidak layak untuk turut berada dalam senarai barangan yang akan terbang ke London....rasanye kurang enak berbanding pes kari ayam tesco choice...:/

wbp, en maggi tak perlu bersedih....mee segera anda pasti akan turut serta...itu sudah pasti...yang tu kalau takda memang semua orang tak leh hidup.....:D


oklah....itulah bahan ujikaji kkida setakat ini....Insyaallah masih ada lagi beberapa pes rempah dan kuah yang kkida nak test....nanti kkida akan buat lapuran kat sini ye...tq...:)



Thursday, November 29, 2012

cream cheese n peach muffin


salam,
sorry yek.....kkida ni ntah apa le sibuknye....malam ni baru sempat share resepi muffin ni....:)

sebenarnya beberapa hari ni mood kkida agak kurang nak menaip entri....antara sebab mengapa hanya gambar aje menghiasi blog kkida ni...

muffin ni kkida buat pagi semalam...teringat ada cheese kat dalam peti ais....lama dah kkida beli...resepi ni pulak kkida agak-agak lebih kurang...tak ikut mana-mana resepi pun....kkida main hantam aje ikut deria rasa sendiri....:) 


kkida guna ready oat meal 1 cawan, campur dengan yougurt 1 bekas supaya kembang sikit...


pukul 250g cream cheese hingga kembang dengan gula caster 1 cawan...masukkan 1 biji telur dan pukul lagi....masukkan lemon jus dari 1 biji buah lemon (jika suka boleh parut kulit lemon tu dah masukkan ke dalam cream cheese tersebut) 


ayak 1 1/4 cawan tepung dengan 1/2 sudu besar baking powder...tuangkan tepung ke dalam cream cheese, gaul rata...masukkan pula campuran oat dengan yogurt dan gaul rata....sudukan kedalam cupcake mold....letak potongan buah peach atas doh, sprinkle dengan gula putih kasar...bakar dlm preheated oven selama 25 minit pada suhu 170C atau hingga atasnye kekuningan...


rasanye...mestilah kkida kata sedap....heheee....

Tuesday, November 27, 2012

lesson 2 ~ creamy scramble egg


salam,
semalam pelajaran memasak menu kedua kegemaran anak bujang kkida....creamy scramble egg...dia buat sendiri...hehe...kkida tukang perati...:)

pecah 2 atau 3 biji telur dalam mangkuk...campur sedikit susu dan pukul hingga sedikit bebuih...(tengok anak bujang kkida dah pandai pukul telur....dah macam pro...:)

panaskan kuali/pan...drizzle sedikit minyak atau butter...tuang telur tadi...perlahankan api...tambahkan garam dan lada serbuk jika suka....bila nampak telur mula mengeras...terus kacau cepat...tambah sedikit cheese jika suka...ajwad letak sekeping cheese cheddar...


muaaaaahhh!!!......love you so much my dear...:)


tengok le...penuh satu pan tu dengan telur....hehe...


dan inilah hasilnye...creamy scramble egg made by jejaka idaman...:)))


sedap maaaaa....
...yelah...sedap makan...:')



Monday, November 26, 2012

yyyuuuuuukkkkkksssss!!!


As-Salam,
selama hari ni inilah yang kkida sumbat ke dalam perut anak-anak kkida....ayam merupakan lauk utama dlm rumah kkida dan hampir setiap hari kkida masak hidangan berasaskan ayam....paling simple ayam goreng....bila beli ayam dari kedai atau supermarket kkida hanya cuci biasa sahaja...belah beberapa biji asam limau, bilas bersih dan terus masak atau simpan dalam peti sejuk...selama hari ni kkida tak pernah nak ambil tahu mengenai benda-benda yang tak nampak dalam badan ayam tersebut...yelah, kita bukannye jenis yang nak kaji dalam-dalam....bila dah masak nampak elok aje...yang utama hidangan kita tu nampak sedap dan menyelerakan...

budak-budak lagilah tak angkat tau, depa peduli apa...janji sedap dan perut kenyang...maka tanggungjawab itu adalah 100% terbeban di bahu kita, sebagai ibu rumahtangga yang menguruskan bab-bab makan minum dan sebagainye...

hubby kkida pernah beberapa kali suarakan berkenaan perkara ini....segala unsur-unsur negatif yang ada pada makanan harian yg kkida masak...beliau pernah bercerita mengenai kawannye yang terus tak makan ayam bila melihat segumpal benda asing terhasil selepas ayam tersebut melalui proses 'ozone treatment'

dia suruh kkida find out mengenai alat tersebut....yg kkida ni buat tak tau aje....sebabnye...ayam yang kkida bawa balik dari tesco tu elok aje bila di cuci bersih....tak nampak pun benda/unsur asing keluar dari ayam tersebut...


tapi tadi bila Afzan (one of my blog reader) tunjukkan pada kkida apa yang terhasil setelah ayam tersebut di ozonekan...huhu....baru kkida percaya...memang sangat eeeeeeuuuuuwww!!

terbayang di mata kkida....dah beratus ekor ayam yang aku masak selama ni....ntah dah berapa banyak benda yang meloyakan tekak ini bersarang dalam badan anak-anak aku...:'(


cara penggunaan alat ini amat mudah....letak ayam dalam bekas kaca besar yang boleh menenggelamkan ayam tersebut dalam air paip biasa....celupkan alat tersebut kedalam air (ayam)...on switch dan biarkan 30 minit...

....dan inilah yang terhasil selepas 30 minit ozone treatment...:(


ayam yang telah melalui proses ozone....kelihatanye lebih segar dan cantik...wbp, kkida masih rasa tak puashati...kkida beli seekor lagi ayam...kali ni ayam tersebut kkida potong kepada beberapa bahagian....nak tengok hasilnye...dan kkida lakukan proses yang sama....

selepas 15 minit ayam berpotong melalui proses ozone....hasilnye memang tersangat meloyakan tekak kkida...


...selepas 30 minit proses tersebut kkida datang balik utk lihat banyak mana benda yang meloyakan itu terhasil....memang nak termuntah dibuatnye....bibik kata..."rupa telur katak benda ni ye bu"....huhu....

selain rupanya yang meloyakan...baunye juga meloyakan...huhu....apalah yang depa suntik ke ayam tu hingga camtu jadinye....tujuan pengusaha adalah untuk percepatkan proses pembesaran ayam supaya mereka dapat jual dalam masa yang singkat...yang jadi mangsa adalah kita...pengguna...


....mulai hari ini kkida akan cuba sedaya upaya utk tidak menyumbatkan perut anak-anak kkida dengan benda asing seperti ini...mana yang dah lepas tu memang tak boleh nak buat apa...since dah tau ni...kkida akan pastikan ayam di bersihkan (ozone) terlebih dahulu sebelum di simpan atau di masak...

di sini kkida ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Afzan yang perkenalkan alat ini kepada kkida...anda telah melakukan suatu kebaikan pada kkida dan seterusnye kkida pula boleh berkongsi kebaikan ini kepada kalian di luar sana....:')


foto atas: gumpalan asing ini lebih banyak terhasil jika ayam di potong kepada beberapa bahagian...kkida cuba bakar gumpalan ini....anda ingin tahu apa hasilnye???

hasilnye...benda ini tidak terbakar langsung....ia hanya berubah warna...kesimpulannya....gumpalan ini akan tetap kekal dalam badan kita jika ia tidak ikut keluar dengan uhu uhu melalui uhu uhu....:)

itu sebab orang sekarang banyak penyakit banding tok nenek kita dulu....tok kkida dulu jika nak makan ayam gi tangkap kat reban ayam (bela sendiri)...ayam yang takda cucuk cucuk punya...suci bersih....kita la ni main tangkap muat aje...nak senang kerja (termasuklah kkida)....hehe...tapi dengan adanye alatan canggih seperti BioZone ni...sekurangnye ia mampu membantu mengurangkan kemudharatan yang berlaku pada tubuh badan kita...Insyaallah....


lain kali kkida nak cuba alatan ozone ini dengan daging, makanan laut, sayuran dan buahan...dan kkida akan share dengan anda hasilnye....ok...

HUBUNGI 

AFZAN @ 012-208 3854

UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT LANJUT MENGENAI ALATAN OZONE INI.

Sunday, November 25, 2012

BioZone

Salam,
kkida menerima banyak pertanyaan melalui email berkenaan BioZone sejak semalam...kebanyakannye bertanya mengenai harga dan dimana nak beli walaupun kkida ada letakkan number telephone Afzan di entri sebelum ini...


sebagai seorang yang baik hati...muahahahaaaaaa....disini kkida ingin membantu anda mendapatkan alat BioZone dengan harga yang jauh lebih murah dari harga sebenar...maknanya diskaun yang tinggilah ye....yang takda orang lain mampu berikan...hehe....sebenarnya dari awal lagi Afzan suruh kkida jadi dealer product ini....tapi dengan kemalasan kkida untuk bercakap banyak-banyak dan kesana-kemari untuk demo product ini...maka kkida cakap kat Afzan...takyahlah...biarlah kkida tolong war-warkan aje pada pembaca blog kkida ni....kkida rasa itu memadai....berkongsi info berfaedah buat anda semua...

kkida tahu bila dengar aje harga produk mencecah ribu riban...ramai yang tersentap....betul tak? tapi dalam hati nak beli juga sebab...yelah sapa nak makan benda yang macam plastik tu bila dah tau ia akan memudaratkan kesihatan kita dan keluarga dalam jangka panjang...habis tu...takkan nak stop terus dari makan ayam???.... alternatif lain adalah dengan membina reban ayam kat belakang rumah dan bela ayam sendiri...macam orang  kampung...yang tu garenti tiada pencemaran....jika anda boleh buat camtu...Alhamdulillah...itu yang terbaik...

Oleh itu mau tak mau kita kena lakukan sesuatu untuk mengurangkan kemudaratan pada tubuh badan kita terutama anak-anak...disini atas dasar prihatin dan ingin membantu....kkida boleh dapatkan produk ini dengan harga yang jauh lebih murah buat pembaca blog kkida ni...

jika berminat anda boleh email kkida untuk maklumat lanjut mengenai harga dan cara pembayaran....anda boleh buat bayaran di  1001shoppe...penghantaran akan di lakukan oleh Afzan atau Wani...(keduanye pakar dalam BioZone)

mereka dengan senang hati akan demo dan explain kepada anda bagaimana cara mengguna produk ini...wbp, bagi mendapatkan diskaun yang terbaik ini kkida perlukan pembeli yang mencukupi...oleh itu jika anda dapat kumpulkan rakan-rakan dan beli sekali arung lagi baik....bagi pihak kkida, kkida hanya ingin membantu mana yang boleh....itu sahaja...ok....tk...

Saturday, November 24, 2012

lesson 1 ~ nasi goreng sedap


hari ni kkida memulakan kelas masakan pertama untuk anak bujang kkida, ajwad....hehe....dengan sukarelanya tanpa rasa terpaksa awad masuk ke dapor bila kkida panggil untuk ajar dia masak nasi putih dan seterusnye buat nasi goreng ringkas mengikut selera dia...:)


heheeeee....macam mimpi aje kkida tengok tetiba anak bujang kkida ni berdiri cerok dapor bibik potong bawang merah dan bawang putih, sayuran dan seterusnye goreng nasi....tukang tonton termasuk kak eka yang rakam gambar ni dan kak hani tukang beri semangat...instruktornye pula bukanlah calang-calang orang...haha....punya pengalaman hampir 25 tahun sebagai tukang masak bukan profesional, boleh masak pelbagai juadah ringkas yang di reka-reka sendiri....muHaaHaahAaaaa.....:()


setelah menumis bawang, sayur dan telur...inilah rupa rencah nasi goreng sedap awad...nampak sedap juga kan...heheee....kkida kata letak je apa bahan yang abang (awad) suka...nak letak ayam daging cincang boleh, udang, sotong, ikan pun boleh, sayur terpulang...wbp, apa yang kkida nak ajar adalah very basic cooking...yg lain-lain tu dia kena experiment sendiri nanti....


hah! dah siap nasi goreng sedap...made by abang ajwad...:)))


nampak sedap juga kan...:)


awad kata...."sedap maaaaa...." siap thumbs up lagi....hihi....


huhu....makan nasi goreng sendiri bikin....macam nilah keadaan anak kkida nanti...huhu...bayangkan dia makan sorang diri dalam bilik sebelum ke kuliah atau dinner selepas balik kuliah....:|

hampir 20 tahun duduk celah ketiak mak ayah tak pernah lekang.....kini dia akan pergi jauh sangat dan memulakan hidup sendiri di rantau orang.....menguruskan sendiri keperluan hidup....dan mungkin sangat lama dia di sana kerana awad bercadang nak habiskan terus pengajiannye hingga keperingkat tertinggi dalam bidang yg akan beliau ceburi kelak....Insyaallah......:'(

sejak dapat kelulusan visa 3 hari lalu, kkida telah mula mengalirkan air mata....huhu....akan tiada lagi nanti kelibat anak muda kkida ni kat dapor buka tudung saji tengok apa yang mama masak....:'(

Thursday, November 22, 2012

mak kita....


mak kkida nampak muda kan...hehe....ramai yang kata camtu....kekadang ada yang cakap kkida dengan mak kkida macam adik beradik...huhu....sian kkida....hehe....my mum dah nak masuk 68 tahun jun depan...hampir mencecah 70....:')

walaupun berpenyakit (biasalah...orang muda pun ada penyakit...:) tapi mak kkida nampak macam orang sihat ajekan....mungkin sebab mak kkida cuba sedaya upaya untuk gembira...tak nak fikir benda negatif dan berfikiran negatif...cuba utk tidak susah hati....'tak ambik pot' apa orang nak kata....:)

since kkida anak pompuan sulong....kkida paling rapat dengan my mum...biasalah kan...anak lelaki bila dah berkeluarga lain sikit...:|...dan most of the time mak kkida akan berada di rumah kkida jika tak di kuala kangsar selain rumah my sis di kuantan....itulah destinasi mak sejak 20 tahun yang lalu (sejak ayah kkida meninggal dunia)

Syukur Alhamdulillah....kini mak kkida meniti sisa sisa hidupnye dengan tenang dan gumbira...pencen peninggalan arwah ayah kkida pun lumayan....memang berbeza dengan kehidupan masa muda beliau...tatkala zaman membesarkan anak-anak....:")

oklah, cukup le takat tu...nanti melalut pulak...kkida pasti anda juga punya cerita silam tersendiri...yang happy juga yg kurang happy...biasalah....kita manusia biasa...sentiasa di uji...:)


foto-foto ni kkida ambik masa makan kat the Curve...kkida tak tau pun ada food court kat dalam the Curve tu...nama tempat ni RASA...lokasinye tercerok nun jauh kebelakang level satu the Curve...taklah besar sangat....tapi selesa...(ni bukan promo berbayar yek....hehe)...boleh le nak relax-relax selain kedai mamak teh tarik kat depan tu...harganya berpatutan...sesuai utk mereka berpendapatan sederhana...


mak kkida penggemar hidangan bersup dan berkuah...sebab tu mak kkida suka makan maggi...lol...hehe...bila kkida kata tak elok mak makan maggi selalu...mak kkida kata "takpa, mak dah tua...engkorang tu jangan makan maggi selalu...bayak ajinomoto"

mak kkida makan kueyteow sup dalam claypot...pedas banget...cili api bulat-bulat depa letak dalam sup tu...hingga tergigit cili api orang tua tu....hehe......dah le keropah kerapih...berpeloh di buatnye...:D


kkida pula kurang gemar benda berkuah...sikit-sikit bolehlah dan hot plate yee mee ni memang my favourite...sejak dulu-dulu lagi...hehe...nantilah kkida nak "bawa masuk" plate ni dan jual kat 1001shoppe....sapa-sapa berminat email kkida...hahaaa....sambil menyelam teguk air kkida ni....:)


suasana dalam food court yang bersih dan agak lengang...maklum le pagi lagi....orang belum masuk kerja kita dan sebok nak beli makanan...dan teh tarik ni memang kaw....:)


last but not least....kkida nak share photo deroyan yang...huhu...paling cantik dan paling sedap isinye utk batch durian kali ini....huh! tengokle...sikit punya licin dan tegang kulit nipis durian tu (kalau muka kita licin camtu kan best....:)...isinye kental dan sangat yummy....memang payah dah nak jumpa isi durian kampung secantik ini di zaman durian yang di klon sana sini dengan nama yang pelbagai...


kini musim durian hampir ke penghujung...ada saki baki aje lagi....huhu....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...