Tuesday, October 30, 2012

anda pilih yang mana?


as salam,
sapa kata kkida tak makan healthy!!!....:)
hey! sebenarnyekan....cereal dan oat dan semua makanan yang seangkatan dengan bijirin camni memang sentiasa ada dalam lemari cabinet dapor kkida tu tau...hehe....cuma tu le...jika kkida tak buka dah letak dalam balang kaca supaya senang nampak memang makanan-makanan tu akan duduk betapa aje dalam cabinet tu....kekadang ada juga anak-anak kkida cari sendiri....kekadang tu depa buat  tak nampak aje....:)

kkida cuba varietykan dengan membeli beberapa jenis cereal dalam satu-satu masa....takut jemu pula makan benda yang sama setiap hari....tapikan bila kkida ingatkan balik....cam mana orang putih boleh makan benda ni hari-hari for breakfastkan....kita yang makan sekali-sekala pun ada masa rasa tak lalu....macam mana pun mesti nak pekena nasi lemak, roti canai dengan teh tarik gak....:)

apa-apa pun jika anda nak cepat inilah pilihan terbaik jika tak sempat nak uli roti canai pepagi..:D

dan yang bawah ni pula version yang kurang healthy...:)...anda pilih yang mana?....menu yang atas tu ke atau yang bawah ni....lol....(soalan cepumas dari kkida)...


gril chicken....kkida tak berapa ingat apa ramuan perapan ayam ni....sebenarnya kkida buat gril chicken ni minggu lepas lagi....sebelum raya haji....hari ni baru teringat nak tayang kat blog....:)

tapi more or less lebih kurang sama aje bahan perapan seperti gril chicken yang pernah kkida share sebelum ni....garam, lada hitam, kicap cair....dan herba....cuma gravy ayam tu kkida campur dengan orange marmalade sikit supaya ada rasa masam manis....dan memang sedap....

selepas ayam tu masak keluarkan dari baking tray, ketepikan....tuangkan jus ayam ke dalam periok kecil dan campurkan dengan marmalade, susu atau santan atau yogurt atau cream (terpulang pada selera anda)......

panaskan atas api hingga pekat (tambah tepung jika perlu) dan juga seasoning...


potong ayam dan letak dalam pinggan hidang dan tuangkan gravy ke atasnye....kkida bake sekali whole new potato dengan ayam tersebut....dan jika rajin anda buat le simple salad untuk kawankan dengan ayam dan potato tersebut....

so,,,,,yang mana satu pilihan anda?....:-]

Sunday, October 28, 2012

choc brownie with creamy topping


as-salam,
kkida nak share photo chocolate brownie kkida yang tak lawa ni...tapi rasanye sedap...kkida suka buat chocolate brownie sebab proses membuatnye lebih mudah lagi berbanding kek....


resepi chocolate brownie yang kkida copy paste ini adalah dari buku Australian Women Weekly...most recipes yang kkida buat berpandukan buku ni tidak mengecewakan...begitu juga dengan resepi chocolate brownie ini...


Chocolate brownies with sour cream frosting
(from AWW Cakes and Slices cookbook)

125g butter
185g dark chocolate, chopped
1 cup castor sugar
2 tsp vanilla essence
2 eggs, lightly beaten
1 cup plain flour
1/2 cup chopped pecan nuts

Sour Cream Frosting
100g dark chocolate, chopped
1/4 cup sour cream

Grease a deep 19cm square cake pan, line base with paper, grease paper.
Melt butter and chocolate in saucepan over hot water. Transfer mixture to large bowl. Stir in sugar and essence, then eggs, sifted flour and pecans. Pour mixture into prepared pan, bake in moderate oven for about 30 minutes, cool in pan. Turn brownies out, top with frosting, refrigerate until set before cutting. Store in refrigerator.

Sour cream frosting:
Melt chocolate in heatproof bowl over hot water, stir in sour cream, stir constantly until mixture s smooth and glossy.


topping atau icing tu kkida guna lebihan creamy chocolate custard dari entri ini....
atau anda boleh ikut topping seperti resepi diatas...


bagi anda yang suka makan kek coklat boleh cuba resepi ini....

Friday, October 26, 2012

kari ayam nyonya


salah satu singnature series chef florence...setelah mengamati bahan-bahan dan rencah dalam resepi ini, kkida dapati ia tak jauh berbeza dengan masak asam pedas...cuma bezanya ia mengandungi santan serta rempah kari...

lain-lain bahan dalam resepi ini adalah serai, halia, lengkuas, buah keras, kunyit hidup dan cili kering...selain kentang dan daun kari....


rasanye....tidaklah seperti kari mamak nasi kandar tu....:)....terasa ladanye berbahang....hehe...kari ayam nyonya very mild....jika ingin lebih pedas anda boleh tambah cili dan sebagainye supaya ia mampu membangkitkan selera mereka yang kuat pedas...


makanan sejuk beku keluaran myChef ini sesuai bagi anda yang kesuntukan masa utk masak....terutama surirumah yang bekerja....hanya capai saja dalam freezer supermarket....pop in the oven (microwave) beberapa minit dan nah....dah siap dinner utk dua orang...hanya tambah beberapa hidangan sampingan lain seperti sayuran, sup, buah-buahan dll....makan dengan nasi putih, roti canai, bread roll dan sebagainye....

pada pendapat kkida ia satu dish yang tak lekang dek panas tak lapuk dek hujan....juadah yang pasti akan mendapat tempat di hati anda yang gemarkan hidangan nyonya melaka...salah satu hidangan berkualiti dari pengeluar makanan sedia hidang yang semakin mendapat tempat di hati ramai ....myChef...

Monday, October 22, 2012

nasi impit kuah pecal


salam,
isnin datang lagi...cepat benar masa berlalu....minggu ni kita akan menyambut aidil adha....tatkala ini jemaah haji di Makkah sedang besiap sedia untuk berangkat ke Padang Arafah...berduyun-duyun menuju ke satu destinasi untuk satu TUJUAN...:')


kkida pula seperti biasa terus masak dan masak...tujuan untuk memenuhi selera dan perut anak-anak...hehe...tapi semalam takda nasi lemak ok....:) kita makan sayur pulak....

kuah kacang/pecal instant!....kkida beli serbuk pecal ready-made....kemudian tu rebus nasi impit...sayur tu biasalah...kangkung, pucuk paku, togeh, kacang panjang, tempe, tokua, telur rebus...semuanye main celur-celur dan goreng-goreng...


maka jadilah satu meal yang lengkap....tapi tu le....ia bukanlah menu kegemaran ramai....berbanding nasi lemak....:) sebabnye....betul-betul makan sayur....tanpa lauk...

petang semalam sebab takda apa nak buat kkida ajak hubby gi jenjalan belah kuala selangor...nak makan soto pasir penambang yang famous tu....sejak ada highway ni...kejap je dah boleh sampai ke sebelah sana....dalam setengah jam lebih kurang...berbanding dulu sebelum ada highway....


restoran soto ni terletak kat tepi jalan main road....boleh google lokasinye jika anda ingin mencuba....rasanye...oklah....biasa-biasa aje seperti soto yg biasa kkida makan kat tempat lain....cuma jika secara kebetulan anda lalu sebelah sana dan ingin mencuba....singgahlah kat soto pasir penambang ini....

sebenarnye banyak juga tempat makan menarik yg kita boleh explore sepanjang jalan sebelah pantai barat ini selain membeli ikan-ikan segar yang baru naik dari laut...since dah ada highway ni mudahlah bagi orang ramai untuk ke kuala selangor bagi pelbagai tujuan....nantilah kkida nak ajak hubby gi cari ikan pula lepas ni...:)



Wednesday, October 17, 2012

senangnye buat potato fries

salam,
dah hari selasa ye....semalam kkida tak bersiaran...hari ni pula kkida kurang sihat....dah tengah malam ni baru teringat nak berentri....takpalah tumpang mata masih belum ngantuk ni....dan sementara tunggu anak dara kkida balik....:-/

sejak sambung belajar ni dia tak lekat kat rumah....hari-hari balik malam...sebagai ibu kkida sentiasa rasa angelibang-ngelibu perut ni....tapi tulah nak buat macam mana.....dah belajar bidang macam tu....sibuk dengan projek tak habis-habis...jika ikutkan dia nak hangkut tikar bantal ke studionye tu...huhu....

cuma mampu berdoa aje agar segalanye berjalan dengan baik dan sentiasa di lindungi....cepat le tamat pengajiannye tu....boleh tutup buku....


kkida nak share gadget ni dengan anda....berminggu-minggu kkida tunggu ketibaan benda ni....hari ni baru kkida terima...simple gadget....alat potong kentang untuk goreng sebagai fries...

jarang sebenarnye kkida buat fries ni....tak rajin nak potong kentang tu satu-satu....tapi jika ada alat ni ok jugalah....tapi tak leh lah selalu kan....


kkida belum share lagi alat potong kentang ni kat 1001shoppe....nantilah bila ada kesempatan....cuma nak sembang kat sini aje dulu....hehe....

selain tu kkida nak share baking pan ni yg unik dan cantik....jika guna untuk soft dessert pun ok.....design bunganye tu menarik...jika buat kek birthday anak-anak dengan mold ni pasti mereka suka....biskut oreo versi giant...tak perlu nak hias lebih-lebih....memang interesting...cuma kkida ni takda anak kecik lagi dah....:)


mold ni kkida ada share kat 1001shoppe...dan banyak mold baru yang lain....


oklah....kkida pun ngantuk ni....tadi makan ubat selsema....mata pun dah nak layu ni....selamat malam....kita sembang lain kali jika ada kesempatan....Assalamalaikum...

Friday, October 12, 2012

ketulusan hati ku....

kerana tak boleh nak link ke facebook kkida nak share video klip ni kat sini....kkida suka dengar lagu ini...:)
dan bertambah suka lagi bila lagu anuar zain ini jadikan latar belakang video klip ini oleh Astro Oasis....;)

Tuesday, October 9, 2012

fizzi drink ala mcd


salam,
beberapa hari kkida tak bersiaran kan....hehe....sorry yek...kita busy....tapi sebenarnya hati kkida ni sangat unhappy jika tak berentri setiap hari....rasa macam ada je yang tak lengkap....:)

petang minggu lalu kkida gi minum-minum kat mcd....saje je takde apa nak buat....ajak le sapa yang nak ikut....kat mcd kkida cuba drink baru ni....namanye fizzy drink....kkida tanya kat cashier yg ambik order tu apa campuran dalam minuman tu....seperti ada emas dalam mulut dia kata air tu campuran ribena dengan sprite....:)


sedap juga dan tadi kkida cuba buat....saje nak menambahkan kalori mana yang kurang...haha....tapi tulah...since kkida ni suka menokok menambah....maka kkida tambahkan buah laichi kat dalam minuman tersebut....biar ada benda nak di kunyah....:)


lagi satu sebenarnye kkida nak cuba benda ni....tempat kisar air batu yang kkida order dari jauh...saje nak tengok bagaimana hasilnye...:)

hasilnye ok...,,memang jadi ais snow seperti kat warung mamak jual cendol tu....cuma ia lebih kepada kegunaan/mainan kanak-kanak....kecil dan ringan...tak perasan masa kkida order hari tu....tak baca betul-betul....nasib baik tak order banyak....hehe...

caranye: letak ais batu kat bahagian dalam penutup biru tu dan tutup kemas....pusing handle tersebut hingga keluar kisaran ais....berpeluh gak lah nak dapatkan semangkuk penuh tu....tapi dek kerana nak juga ais hancur untuk fizzi drink kkida tu...maka mau tak mau pusing juga le....lol....


letak mangkuk besar kat bawahnye....mangkuk yang datang sekali dengan alat ni cenoni benar...so kkida guna mangkuk lain yang besar sikit....baru elok je ais kisaran jatuh kat dalam mangkuk tersebut....dan bawah....tadaaa....dapat juga kkida merasa ais snow buatan sendiri....:)


pindahkan ais kisaran ke dalam gelas dan letak dua biji buah laichi.....tuangkan sprite hampir penuh....kemudian tuangkan sedikit ribena....kacau rata...srrrruuuuppppp....memang menghilangkan dahaga sungguh le....:)


lunch tadi juga kkida buat steam tofu ni....toppingnye tu kkida tumis bawang merah, putih dan udang kering yang di tumbuk....masukkan sos lada hitam dan sos tiram sikit....serta cili sos...tambah seasoning....tuangkan atas steam tofu tadi dan garnish dengan daun ketumbar dan tomato....memang sedap....:]


tengah dok belek-belek link blog yang ada kat sidebar 1001resepi...kkida terpandang cupcake mold yang sangat familiar ni.....oh! kak jun cupcakekasih kita rupanye....dia menerai bekas kek cawan yang kkida jual tu....comel la pula....tambah kak jun yang buat....hehe....


oklah...thanks kak jun...bolehlah jadi panduan kepada yang berminat dan masih ragu-ragu dengan silicone mold ini....memang silicone tahan panas dan tak cair dalam oven...ramai yang tanya kat kkida ada side effect tak guna silicone mold ni?...itu payahlah kkida nak jawab....kkida ni bukan ahli kimia atau saintis....

pada pendapat kkida zaman sekarang ni segala benda yang kita guna pakai dan makan pasti sedikit sebanyak ada kesan sampingan....ikan, ayam dan sayuran yang kita beli kat pasar dan supermarket yang kelihatan segar tu pun belum tentu segar 100%......begitu juga makanan dalam tin yg kita makan sekali sekala tu.....periok belanga yang kita guna seharian juga pasti ada kesan sampingan pada kesihatan kita....non-stick coated tu lama-lama pasti akan terhakis juga dari periok atau kuali yang kita guna....kemana perginye jika tak masuk kedalam badan kita...

....itu adalah pandangan kkida yang kurang ilmu ini....mungkin bagi mereka yang bijak pandai ada 1001 alasan lagi....tepuk dada tanya selera...:)))

kkida nak share mold ni....biasa makan butter cookies kan...inilah mold nye jika nak buat butter cookies sendiri....yang uniknye adalah acuan yg berbentuk seperti pretzel tu...comelkan....:)




Sunday, October 7, 2012

creamy chocolate custard


salam pagi minggu....anda dah sarapan? kkida baru je sarapan meehoon dan nasi goreng....goreng sempoi-sempoi aje...mana yang ada dalam peti ais....bibik gi cuti...oleh itu kkida malas nak gi pasar...selalu gi dengan dia....dia yang ambik itu ini apa yang takda....kkida ambik mana yang teringat nak masak aje...jadi meehoon kkida pagi ni tak bersayur....yg ada carrot dengan kucai aje...jalannn....hehe...


kkida nak share pastry berintikan cokolat custard yang kkida buat semalam....sebenarnye kkida nak menerai cutter yg baru dapat tu....yg bentuk bulat ni ada 6 ukuran...memang praktikal habislah jika ada cutter ni...selesai masalah nak memotong pastry atau roti atau cookies...

jika nak buat karipap biasa cutter yang besar sekali tu sesuai sangat ukurannye...kedua-dua belah boleh di guinakan...yg rata atau berbunga...


untuk choc pastry kkida ni....kkida guna dua ukuran...yang besar sekali dan yang medium size...kkida guna pastry kawan....memang ngam aje size pastry kawan dengan cutter yang besar sekali tu...mula-mula guna cutter besar....kemudian yang kecik sikit untuk buat lubang kat bahagian tengah....sapukan butter dulu kemudian baru lapiskan pasrty yang berlubang tu....panaskan oven dan bakar pastry hingga keperangan...


oven kkida ni memang tak sekata panasnye...tengok le tu...senget jadinye pastry kkida....jangan beli oven brand TEKA ni...mahal...tapi camtulah...jika bakar kek atau apa aje...mesti tak serata masaknye...sebelah gelap dulu...kkida kena pusing pula pan tu supaya yang sebelah lagi elok masaknye....bukan tak boleh nak tukar oven jenama lain....tapi kkida tak tau ke mana nak mengkalong oven yang sedia ada ni....ada tak yang berminat nak beli oven kkida ni? kkida lelong murah-murah aje....haha....:)


yang ni pula kkida bakar dalam acuan yang sangat bulat ini....


bila masak dia jadi seketul camtu....hehe....cantik le pulak...macam bunga...silicone pan tak melekat...oleh itu mudah mengeluarkan makanan dari pan tersebut...tolak aje dari bawah dah keluar...


untuk coklat gravy kkida ikut resepi chef kecik molek yang seksi...giada from food network....hari tu ternampak dia guna resepi ni untuk buat chocolate tartnye...


kkida guna hersyey choc chip...sebungkus dan heavy cream 300ml serta beberapa sudu besar madu...


panaskan dulu cream...jangan sampai mendidih....masukkan madu....kacau rata....kemudian tuangkan cream panas ke dalam mangkuk berisi coklat chip....kacau perlahan hingga coklat cair dan sebati....ketepikan supaya suhu turun sikit...


kemudian tuangkan ke dalam pastry yang dah masak tadi....letakkan kepingan badam yang telah di toast dan sprinkle dengan gula aising...


yang pastri dalam pan biru tadi di lubangkan sikit tengahnye....sudukan coklat dan tabur badam....tabur gula aising atasnye....dah jadi dessert yang mudah disediakan...


makan panas-panas...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...