Tuesday, October 30, 2012

anda pilih yang mana?


as salam,
sapa kata kkida tak makan healthy!!!....:)
hey! sebenarnyekan....cereal dan oat dan semua makanan yang seangkatan dengan bijirin camni memang sentiasa ada dalam lemari cabinet dapor kkida tu tau...hehe....cuma tu le...jika kkida tak buka dah letak dalam balang kaca supaya senang nampak memang makanan-makanan tu akan duduk betapa aje dalam cabinet tu....kekadang ada juga anak-anak kkida cari sendiri....kekadang tu depa buat  tak nampak aje....:)

kkida cuba varietykan dengan membeli beberapa jenis cereal dalam satu-satu masa....takut jemu pula makan benda yang sama setiap hari....tapikan bila kkida ingatkan balik....cam mana orang putih boleh makan benda ni hari-hari for breakfastkan....kita yang makan sekali-sekala pun ada masa rasa tak lalu....macam mana pun mesti nak pekena nasi lemak, roti canai dengan teh tarik gak....:)

apa-apa pun jika anda nak cepat inilah pilihan terbaik jika tak sempat nak uli roti canai pepagi..:D

dan yang bawah ni pula version yang kurang healthy...:)...anda pilih yang mana?....menu yang atas tu ke atau yang bawah ni....lol....(soalan cepumas dari kkida)...


gril chicken....kkida tak berapa ingat apa ramuan perapan ayam ni....sebenarnya kkida buat gril chicken ni minggu lepas lagi....sebelum raya haji....hari ni baru teringat nak tayang kat blog....:)

tapi more or less lebih kurang sama aje bahan perapan seperti gril chicken yang pernah kkida share sebelum ni....garam, lada hitam, kicap cair....dan herba....cuma gravy ayam tu kkida campur dengan orange marmalade sikit supaya ada rasa masam manis....dan memang sedap....

selepas ayam tu masak keluarkan dari baking tray, ketepikan....tuangkan jus ayam ke dalam periok kecil dan campurkan dengan marmalade, susu atau santan atau yogurt atau cream (terpulang pada selera anda)......

panaskan atas api hingga pekat (tambah tepung jika perlu) dan juga seasoning...


potong ayam dan letak dalam pinggan hidang dan tuangkan gravy ke atasnye....kkida bake sekali whole new potato dengan ayam tersebut....dan jika rajin anda buat le simple salad untuk kawankan dengan ayam dan potato tersebut....

so,,,,,yang mana satu pilihan anda?....:-]

Sunday, October 28, 2012

choc brownie with creamy topping


as-salam,
kkida nak share photo chocolate brownie kkida yang tak lawa ni...tapi rasanye sedap...kkida suka buat chocolate brownie sebab proses membuatnye lebih mudah lagi berbanding kek....


resepi chocolate brownie yang kkida copy paste ini adalah dari buku Australian Women Weekly...most recipes yang kkida buat berpandukan buku ni tidak mengecewakan...begitu juga dengan resepi chocolate brownie ini...


Chocolate brownies with sour cream frosting
(from AWW Cakes and Slices cookbook)

125g butter
185g dark chocolate, chopped
1 cup castor sugar
2 tsp vanilla essence
2 eggs, lightly beaten
1 cup plain flour
1/2 cup chopped pecan nuts

Sour Cream Frosting
100g dark chocolate, chopped
1/4 cup sour cream

Grease a deep 19cm square cake pan, line base with paper, grease paper.
Melt butter and chocolate in saucepan over hot water. Transfer mixture to large bowl. Stir in sugar and essence, then eggs, sifted flour and pecans. Pour mixture into prepared pan, bake in moderate oven for about 30 minutes, cool in pan. Turn brownies out, top with frosting, refrigerate until set before cutting. Store in refrigerator.

Sour cream frosting:
Melt chocolate in heatproof bowl over hot water, stir in sour cream, stir constantly until mixture s smooth and glossy.


topping atau icing tu kkida guna lebihan creamy chocolate custard dari entri ini....
atau anda boleh ikut topping seperti resepi diatas...


bagi anda yang suka makan kek coklat boleh cuba resepi ini....

Friday, October 26, 2012

kari ayam nyonya


salah satu singnature series chef florence...setelah mengamati bahan-bahan dan rencah dalam resepi ini, kkida dapati ia tak jauh berbeza dengan masak asam pedas...cuma bezanya ia mengandungi santan serta rempah kari...

lain-lain bahan dalam resepi ini adalah serai, halia, lengkuas, buah keras, kunyit hidup dan cili kering...selain kentang dan daun kari....


rasanye....tidaklah seperti kari mamak nasi kandar tu....:)....terasa ladanye berbahang....hehe...kari ayam nyonya very mild....jika ingin lebih pedas anda boleh tambah cili dan sebagainye supaya ia mampu membangkitkan selera mereka yang kuat pedas...


makanan sejuk beku keluaran myChef ini sesuai bagi anda yang kesuntukan masa utk masak....terutama surirumah yang bekerja....hanya capai saja dalam freezer supermarket....pop in the oven (microwave) beberapa minit dan nah....dah siap dinner utk dua orang...hanya tambah beberapa hidangan sampingan lain seperti sayuran, sup, buah-buahan dll....makan dengan nasi putih, roti canai, bread roll dan sebagainye....

pada pendapat kkida ia satu dish yang tak lekang dek panas tak lapuk dek hujan....juadah yang pasti akan mendapat tempat di hati anda yang gemarkan hidangan nyonya melaka...salah satu hidangan berkualiti dari pengeluar makanan sedia hidang yang semakin mendapat tempat di hati ramai ....myChef...

Thursday, October 25, 2012

eka n tosei...

hari khamis lalu secara teknikalnya (her last paper), eka tamat part one degree in architecture dari UIA...sebagai ibu, kkida sangat happy...

jenuh jugalah belajar selama 5 tahun nak dapatkan degree ni...kita yang menengoknya selama 5 tahun ni pun kadang kala sesak dada...:)

wbp, perjalanan eka belum tamat lagi...jika ingin mendapat gelaran arkitek sebenar dia kena sambung belajar lagi 2 tahun...barulah betul-betul memperolehi ijazah senibina...peringkat seterusnya selepas itu memanglah tak habis-habis...belajar dan kerja kelak adalah sama saje peningnya...tak tidor malam...tapi dah itu yang dia suka takpalah... hari rabu lepas.. sebagai ibu bapa yang prihatin dan berbangga dengan anaknya...hehe...kkida dengan hubby pergilah ke school eka di UIA, Gombak...dia ajak mama ngan ayahnya tengok her final year project....bulan april lalu eka gi Bangladesh dengan rakan-rakannya mengukur sebuah masjid di Dhaka...oleh itu pameran ini adalah bertujuan untuk berkongsi secara detail kepada orang ramai segala info yang mereka perolehi dalam ekspedisi tersebut....memang anak-anak yang mengambil bidang ini terlalu seni dan bijak....kita yang menengoknya pun geleng kepala... bawah ini adalah ruang dalam school of architecture, UIA....selama hari ni kkida hanya tengok dari luar je...cantik rupanya...mereka menggunakan unsur-unsur senibina melayu... bawah ni adalah foto lama dua anak dara kkida....hehe....foto ni rasanya tahun 1993....eka berusia 5 tahun dan hani 2 tahun....comel tak? mestilah comel....:)))

tak sangkakan....dah hampir 20 tahun berlalu....masa kecik-kecik macam ni senang membelanya...tak banyak cerita....ikut je cakap mama....laaaaa ni....hmmm.... lepas tengok exhibition kakak, kkida n hubby singgah makan kat PJ seksyen 14...makan apa lagi...tosei dan roti mamaklah... roti hubby punya... naan bread dan mutton kari aiman punya... yang bawah ni kkida punyalah... pastu teringin nak makan puyoh...sebab mereka goreng panas-panas....sedap...

Monday, October 22, 2012

nasi impit kuah pecal


salam,
isnin datang lagi...cepat benar masa berlalu....minggu ni kita akan menyambut aidil adha....tatkala ini jemaah haji di Makkah sedang besiap sedia untuk berangkat ke Padang Arafah...berduyun-duyun menuju ke satu destinasi untuk satu TUJUAN...:')


kkida pula seperti biasa terus masak dan masak...tujuan untuk memenuhi selera dan perut anak-anak...hehe...tapi semalam takda nasi lemak ok....:) kita makan sayur pulak....

kuah kacang/pecal instant!....kkida beli serbuk pecal ready-made....kemudian tu rebus nasi impit...sayur tu biasalah...kangkung, pucuk paku, togeh, kacang panjang, tempe, tokua, telur rebus...semuanye main celur-celur dan goreng-goreng...


maka jadilah satu meal yang lengkap....tapi tu le....ia bukanlah menu kegemaran ramai....berbanding nasi lemak....:) sebabnye....betul-betul makan sayur....tanpa lauk...

petang semalam sebab takda apa nak buat kkida ajak hubby gi jenjalan belah kuala selangor...nak makan soto pasir penambang yang famous tu....sejak ada highway ni...kejap je dah boleh sampai ke sebelah sana....dalam setengah jam lebih kurang...berbanding dulu sebelum ada highway....


restoran soto ni terletak kat tepi jalan main road....boleh google lokasinye jika anda ingin mencuba....rasanye...oklah....biasa-biasa aje seperti soto yg biasa kkida makan kat tempat lain....cuma jika secara kebetulan anda lalu sebelah sana dan ingin mencuba....singgahlah kat soto pasir penambang ini....

sebenarnye banyak juga tempat makan menarik yg kita boleh explore sepanjang jalan sebelah pantai barat ini selain membeli ikan-ikan segar yang baru naik dari laut...since dah ada highway ni mudahlah bagi orang ramai untuk ke kuala selangor bagi pelbagai tujuan....nantilah kkida nak ajak hubby gi cari ikan pula lepas ni...:)



Wednesday, October 17, 2012

senangnye buat potato fries

salam,
dah hari selasa ye....semalam kkida tak bersiaran...hari ni pula kkida kurang sihat....dah tengah malam ni baru teringat nak berentri....takpalah tumpang mata masih belum ngantuk ni....dan sementara tunggu anak dara kkida balik....:-/

sejak sambung belajar ni dia tak lekat kat rumah....hari-hari balik malam...sebagai ibu kkida sentiasa rasa angelibang-ngelibu perut ni....tapi tulah nak buat macam mana.....dah belajar bidang macam tu....sibuk dengan projek tak habis-habis...jika ikutkan dia nak hangkut tikar bantal ke studionye tu...huhu....

cuma mampu berdoa aje agar segalanye berjalan dengan baik dan sentiasa di lindungi....cepat le tamat pengajiannye tu....boleh tutup buku....


kkida nak share gadget ni dengan anda....berminggu-minggu kkida tunggu ketibaan benda ni....hari ni baru kkida terima...simple gadget....alat potong kentang untuk goreng sebagai fries...

jarang sebenarnye kkida buat fries ni....tak rajin nak potong kentang tu satu-satu....tapi jika ada alat ni ok jugalah....tapi tak leh lah selalu kan....


kkida belum share lagi alat potong kentang ni kat 1001shoppe....nantilah bila ada kesempatan....cuma nak sembang kat sini aje dulu....hehe....

selain tu kkida nak share baking pan ni yg unik dan cantik....jika guna untuk soft dessert pun ok.....design bunganye tu menarik...jika buat kek birthday anak-anak dengan mold ni pasti mereka suka....biskut oreo versi giant...tak perlu nak hias lebih-lebih....memang interesting...cuma kkida ni takda anak kecik lagi dah....:)


mold ni kkida ada share kat 1001shoppe...dan banyak mold baru yang lain....


oklah....kkida pun ngantuk ni....tadi makan ubat selsema....mata pun dah nak layu ni....selamat malam....kita sembang lain kali jika ada kesempatan....Assalamalaikum...

Friday, October 12, 2012

ketulusan hati ku....

kerana tak boleh nak link ke facebook kkida nak share video klip ni kat sini....kkida suka dengar lagu ini...:)
dan bertambah suka lagi bila lagu anuar zain ini jadikan latar belakang video klip ini oleh Astro Oasis....;)

Thursday, October 11, 2012

senangnye ada anak doktor....

Assalamualaikum,
semalam kkida on the road, KL Kuantan KL....tujuan....hantar my mum to my sis house di Bukit Istana....semuanye tanpa di rancang....mak kkida masuk wad di hospital Kuala Kangsar sehari sebelum tu kerana sakit ari-ari susah nak buang air kecil....bila chek doctor kata ada batu (lebih kurang camtulah)....

untuk menahan sakit doktor cucuk ubat tahan sakit dan suruh hantar ke hospital Ipoh....oleh kerana mak kkida ni ada anak dan menantu yang kerja doktor....pakar lagi...:)....manalah dia nak gi spital yang takda sapa dia boleh nak merengek....:)....duduk kat katil macam menanti buah tak gugur....tunggu doktor dan nurse datang chek high bp lepas sorang sorang....tapi tak buat apa-apa hingga 2,3 hari....

pada dia bior dia susah payah berjam-jam on the road kerana nak dapatkan anak dia kat kuantan tu....:) hai best juga ada anak kerja doktorkan.....kkida dulu angan-angan nak ada anak kerja doktor sorang....tu sebab hantar hani gi mesir tu....suruh jadi doktor juga....tapi tulah....tak kesampaian....kalau main suruh-suruh ni memang tak jalan....dia nak kena sendiri suka dan minat....jika tak habis duit kot jalan ajelah (rege sebiji kereta suzuki swift ayah habis tak sampai setahun duduk kat mesir...:)


berbalik cerita mak kkida tadi....memang jika sakit aje dia cari anak dan menantu dia tu....bukannye apa....nakkan keselesaan dari segi layanan....duduk wad 5,6 orang sebilik pun takpa....janji jangan abaikan dia seperti apa yang berlaku pada ayah kkida dulu (masa tu anak dia belum habis belajar doktor lagi)....

ayah kkida dulu duduk wad hospital universiti (HU) berminggu-minggu...minum air kapur ni tak tau banyak mana....dah dua minggu warded kat HU tu satu benda pun doktor tak buat....akhirnye minta keluar dan masukkan ke SJMC....tapi kat situ pun ayah kkida tak lalu nak duduk dah sebab doktor kat situ pula suruh dia minum air kapur....itu apa yang kkida dengar cerita dari mak kkida....masa tu kkida tengah sarat sangat mengandungkan aiman dan memang tak larat sangat nak menunggu ayah kkida kat wad...jengah sekejap-sekejap aje....:'(

akhirnye setelah hampir dua bulan kat hospital dan KL ayah kkida 'lari' balik kampung (KK)...dan dua minggu lepas tu ayah kkida meninggal dunia di katil wad hospital kuala kangsar di temani oleh my mum...genap tiga bulan selepas beliau demam dan sakit....ye ajal maut di tangan TUHAN....kita hanya mampu berusaha...tapi.......;(

...tiga bulan selepas ayah kkida meninggal kkida menerima panggilan telefon dari HU....katanya:

"boleh bawa en ............ke HU untuk Xray...."
terkedu jap kkida nak menjawapnye....ini hantu ke apa yang call aku ni nak suruh bawa bapak aku ke hospital lepas tiga bulan dia meninggal....

kkida jawap balik
"bapa saya dah takda lah...."
"ooooooooo........."

letak phone dan kkida menangis....apalah kena dengan perkhidmatan hospital kerajaan nikan....lepas tiga bulan orang mati baru teringat nak call...(ini cerita tahun 1995)

oleh itu bila mak kkida tak nak masuk hospital buta-buta camtu je sebab ingat takda sapa yang nak melayan dia nanti....maka kami adik-beradik akur dengan permintaan mak kkida tu....

pepagi subuh semalam adik kkida dan isterinye hantar mak ke rumah kkida (depa ambik cuti emegency)...kkida dan kak jun dah standby kat rumah....bila mereka sampai aje terus transfer barang ke kereta kkida dan kami pun pecut ke Kuantan....sampai Kuantan adik kkida Dr Nor dah tunggu kat rumah dengan lauk tempoyak ikan patin sebelanga dan curry ikan seperoyok...:)


sempat gak adik kkida masak (kat kedai) dalam sibuk-sibuk tu....:)))


mak kkida tak lalu makan....dia terus masuk bilik dan baring keletihan di hayun dek kereta...tapi orang yang sihat seperti biasa....hahahehe...makan tetap makan....tumpang belum sakit....:)

lepas rehat jap...adik kkida terus bawa mak ke hospital....di sana suaminye Dr Salleh dah menunggu untuk di bawa berjumpa doktor pakar (bahagian sakit mak kkida tu)

haha....tak yah appointment....straight to number one....:)))
tak sampai sejam dah selesai chek apa yang perlu dan boleh balik rumah....esok mak kkida akan buat minor treatment/operation untuk keluarkan batu kat dalam usus dia tu....

Alhamdulillah....Syukur kerana di permudahkan segala urusan....

SEENANGNYE ADE ANAK DOKTOR....:) menantu pun ok juga....heheee....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...