Tuesday, October 30, 2012

anda pilih yang mana?


as salam,
sapa kata kkida tak makan healthy!!!....:)
hey! sebenarnyekan....cereal dan oat dan semua makanan yang seangkatan dengan bijirin camni memang sentiasa ada dalam lemari cabinet dapor kkida tu tau...hehe....cuma tu le...jika kkida tak buka dah letak dalam balang kaca supaya senang nampak memang makanan-makanan tu akan duduk betapa aje dalam cabinet tu....kekadang ada juga anak-anak kkida cari sendiri....kekadang tu depa buat  tak nampak aje....:)

kkida cuba varietykan dengan membeli beberapa jenis cereal dalam satu-satu masa....takut jemu pula makan benda yang sama setiap hari....tapikan bila kkida ingatkan balik....cam mana orang putih boleh makan benda ni hari-hari for breakfastkan....kita yang makan sekali-sekala pun ada masa rasa tak lalu....macam mana pun mesti nak pekena nasi lemak, roti canai dengan teh tarik gak....:)

apa-apa pun jika anda nak cepat inilah pilihan terbaik jika tak sempat nak uli roti canai pepagi..:D

dan yang bawah ni pula version yang kurang healthy...:)...anda pilih yang mana?....menu yang atas tu ke atau yang bawah ni....lol....(soalan cepumas dari kkida)...


gril chicken....kkida tak berapa ingat apa ramuan perapan ayam ni....sebenarnya kkida buat gril chicken ni minggu lepas lagi....sebelum raya haji....hari ni baru teringat nak tayang kat blog....:)

tapi more or less lebih kurang sama aje bahan perapan seperti gril chicken yang pernah kkida share sebelum ni....garam, lada hitam, kicap cair....dan herba....cuma gravy ayam tu kkida campur dengan orange marmalade sikit supaya ada rasa masam manis....dan memang sedap....

selepas ayam tu masak keluarkan dari baking tray, ketepikan....tuangkan jus ayam ke dalam periok kecil dan campurkan dengan marmalade, susu atau santan atau yogurt atau cream (terpulang pada selera anda)......

panaskan atas api hingga pekat (tambah tepung jika perlu) dan juga seasoning...


potong ayam dan letak dalam pinggan hidang dan tuangkan gravy ke atasnye....kkida bake sekali whole new potato dengan ayam tersebut....dan jika rajin anda buat le simple salad untuk kawankan dengan ayam dan potato tersebut....

so,,,,,yang mana satu pilihan anda?....:-]

Sunday, October 28, 2012

choc brownie with creamy topping


as-salam,
kkida nak share photo chocolate brownie kkida yang tak lawa ni...tapi rasanye sedap...kkida suka buat chocolate brownie sebab proses membuatnye lebih mudah lagi berbanding kek....


resepi chocolate brownie yang kkida copy paste ini adalah dari buku Australian Women Weekly...most recipes yang kkida buat berpandukan buku ni tidak mengecewakan...begitu juga dengan resepi chocolate brownie ini...


Chocolate brownies with sour cream frosting
(from AWW Cakes and Slices cookbook)

125g butter
185g dark chocolate, chopped
1 cup castor sugar
2 tsp vanilla essence
2 eggs, lightly beaten
1 cup plain flour
1/2 cup chopped pecan nuts

Sour Cream Frosting
100g dark chocolate, chopped
1/4 cup sour cream

Grease a deep 19cm square cake pan, line base with paper, grease paper.
Melt butter and chocolate in saucepan over hot water. Transfer mixture to large bowl. Stir in sugar and essence, then eggs, sifted flour and pecans. Pour mixture into prepared pan, bake in moderate oven for about 30 minutes, cool in pan. Turn brownies out, top with frosting, refrigerate until set before cutting. Store in refrigerator.

Sour cream frosting:
Melt chocolate in heatproof bowl over hot water, stir in sour cream, stir constantly until mixture s smooth and glossy.


topping atau icing tu kkida guna lebihan creamy chocolate custard dari entri ini....
atau anda boleh ikut topping seperti resepi diatas...


bagi anda yang suka makan kek coklat boleh cuba resepi ini....

Saturday, October 27, 2012

she's 24

my little baby turns 24 today...huhu....dah besar panjang dah...dah boleh kawin....hehe....itulah pikiran setiap ibu bila anak daranya dah besar panjang...

yelah.....habis nak ingat apa lagi...betul tak? putaran kehidupan seorang manusia....

tarikh yang sama 24 tahun lalu lebih kurang jam 11 pagi kkida dan hb menerima kehadiran cahaya mata yang pertama....masa tu rasa dunia ini kita yang punya....terlalu gumbira...maklumlah after almost two years berumahtangga baru dapat anak pertama....:)

sejarah mengandung dan melahirkan anak sulung kkida ni panjang ceritanye...hehe...dan palingggg....sakit...yelah anak pertama memanglah camtukan....kkida pasti semua wanita yang melahirkan akan melalui pengalaman yang serupa....kan...kan....:']

wbp, alhamdulillah....oleh kerana towards end of pregnancy tu kkida mengalami sedikit komplikasi, maka doktor sentiasa berikan perhatian rapi....walaupun sakit melahirkan, tapi bila ingatkan keprihatinan doktor pakar yang merawat masa tu....terasa amat lega....

hingga kini kkida rasa amat terhutang budi pada doktor tersebut....ntah kat manalah sekarang ini beliau bertugas...:)


dan inilah my little baby girl (masa tulah)....:)....chubby kan....yelah....opah yang bela....cucu pertama...manjanye bukan main lagi....dan masa tu kkida masih kerja lagi....


masa ni kkida sekeluarga tinggal di lorong universiti...kuarters um...kakak membesar kat kuaters universiti malaya....sejak usia 9 bulan hingga form 3...


hingga kini kkida sentiasa terkenang akan diri ini pada usia yang sama 25 tahun yang lalu....hmmm....tak sangkakan....masa terlalu cepat meninggalkan kita.....apa-apa pun kkida amat bersyukur dan amat happy dengan apa yang telah kkida lalui selama ini....apa yang tersurat dan tersirat...no complain....Syukur Ya Allah.....

to my lovely eka....mama ucapkan selamat menyambut hari lahir yang ke 24...dan seperti biasa doa dan harapan seorang ibu dan ayah adalah sama sepanjang usia.....mahukan yang terbaik buat anak-anak....jadilah  insan yang berguna, tinggi budi pekerti....dan yang paling utama....apa jua yang kita lakukan....hendaklah senantiasa ingat akan tujuan kita hadir di SINI.....

Friday, October 26, 2012

kari ayam nyonya


salah satu singnature series chef florence...setelah mengamati bahan-bahan dan rencah dalam resepi ini, kkida dapati ia tak jauh berbeza dengan masak asam pedas...cuma bezanya ia mengandungi santan serta rempah kari...

lain-lain bahan dalam resepi ini adalah serai, halia, lengkuas, buah keras, kunyit hidup dan cili kering...selain kentang dan daun kari....


rasanye....tidaklah seperti kari mamak nasi kandar tu....:)....terasa ladanye berbahang....hehe...kari ayam nyonya very mild....jika ingin lebih pedas anda boleh tambah cili dan sebagainye supaya ia mampu membangkitkan selera mereka yang kuat pedas...


makanan sejuk beku keluaran myChef ini sesuai bagi anda yang kesuntukan masa utk masak....terutama surirumah yang bekerja....hanya capai saja dalam freezer supermarket....pop in the oven (microwave) beberapa minit dan nah....dah siap dinner utk dua orang...hanya tambah beberapa hidangan sampingan lain seperti sayuran, sup, buah-buahan dll....makan dengan nasi putih, roti canai, bread roll dan sebagainye....

pada pendapat kkida ia satu dish yang tak lekang dek panas tak lapuk dek hujan....juadah yang pasti akan mendapat tempat di hati anda yang gemarkan hidangan nyonya melaka...salah satu hidangan berkualiti dari pengeluar makanan sedia hidang yang semakin mendapat tempat di hati ramai ....myChef...

Thursday, October 25, 2012

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL ADHA KKIDA UCAPKAN BUAT SEMUA PEMBACA DAN FOLLOWER BLOG 1001RESEPI....SELAMAT MENJALANI IBADAH QURBAN....

BAGI YANG PULANG KE KAMPUNG HALAMAN....PANDULAH DENGAN BERHATI-HATI....SEJAK SIANG TADI HINGGA KINI HUJAN MASIH LEBAT DAN TIADA TANDA-TANDA AKAN BERHENTI.....SEMUGA ANDA TIBA KE DESTINASI DENGAN SELAMAT....


eka n tosei...

hari khamis lalu secara teknikalnya (her last paper), eka tamat part one degree in architecture dari UIA...sebagai ibu, kkida sangat happy...

jenuh jugalah belajar selama 5 tahun nak dapatkan degree ni...kita yang menengoknya selama 5 tahun ni pun kadang kala sesak dada...:)

wbp, perjalanan eka belum tamat lagi...jika ingin mendapat gelaran arkitek sebenar dia kena sambung belajar lagi 2 tahun...barulah betul-betul memperolehi ijazah senibina...peringkat seterusnya selepas itu memanglah tak habis-habis...belajar dan kerja kelak adalah sama saje peningnya...tak tidor malam...tapi dah itu yang dia suka takpalah... hari rabu lepas.. sebagai ibu bapa yang prihatin dan berbangga dengan anaknya...hehe...kkida dengan hubby pergilah ke school eka di UIA, Gombak...dia ajak mama ngan ayahnya tengok her final year project....bulan april lalu eka gi Bangladesh dengan rakan-rakannya mengukur sebuah masjid di Dhaka...oleh itu pameran ini adalah bertujuan untuk berkongsi secara detail kepada orang ramai segala info yang mereka perolehi dalam ekspedisi tersebut....memang anak-anak yang mengambil bidang ini terlalu seni dan bijak....kita yang menengoknya pun geleng kepala... bawah ini adalah ruang dalam school of architecture, UIA....selama hari ni kkida hanya tengok dari luar je...cantik rupanya...mereka menggunakan unsur-unsur senibina melayu... bawah ni adalah foto lama dua anak dara kkida....hehe....foto ni rasanya tahun 1993....eka berusia 5 tahun dan hani 2 tahun....comel tak? mestilah comel....:)))

tak sangkakan....dah hampir 20 tahun berlalu....masa kecik-kecik macam ni senang membelanya...tak banyak cerita....ikut je cakap mama....laaaaa ni....hmmm.... lepas tengok exhibition kakak, kkida n hubby singgah makan kat PJ seksyen 14...makan apa lagi...tosei dan roti mamaklah... roti hubby punya... naan bread dan mutton kari aiman punya... yang bawah ni kkida punyalah... pastu teringin nak makan puyoh...sebab mereka goreng panas-panas....sedap...

Wednesday, October 24, 2012

jika tak pecahkan ruyung..........


manakan dapat sagunye....dimana ada kemahuan disitu ada jalan.....hendak seribu daya tak hendak seribu dalih.....sikit-sikit lama-lama jadi bukit....alang-alang menyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan....

banyak sungguh peribasa melayu yang punya 1001 makna....semuanye menggambarkan usaha kita untuk berjaya....tanpa usaha dan kesabaran tak mungkin kita akan capai apa yang diinginkan....

begitulah apa yang kkida lihat pada kelas hiasan kek kak jun dari cupcakekasih ahad lalu....ada peserta termuda yang datang nun jauh dari johor ditemani dek abang, mak dan adiknye....ada yang terpaksa meninggalkan anak tujuh orang suruh mak jaga....ada yang datang naik motor hingga sesat barat dan hubby hampir mengamuk kerana berjam pusing keliling sungai penchala kerana tak jumpa jalan....

ngapa tak guna gps? 
zaman serba canggih...jika masih ada yang sesat tak jumpa tempat yang di tuju....tak tau le nak kata apa.....:)
...naik motor kkida....camna nak guna gps....:)


apa-apa pun kkida salute dengan kalian.....sanggup bersusah payah kerana nak belajar....sehari suntuk ngadap benda tu....macam main tanah liat pun ada gak kkida tengok....gentel-gentel pastu tak jadi campak ketepi....pastu gentel lagi....tak jadi lagi campak ketepi....berulang-ulang hingga dapat hasil seperti bunga diatas dan di bawah ni.....ye memang anda orang yang berjiwa kental....tak tau erti jemu....jika kkida le...hmmmmm.......:)))


bawah ni bunga-bunga yang telah dihasilkan oleh peserta....dibiarkan ketepi dulu untuk di keringkan....


begitu tekun memerhati sifu mengajar....hmmmm....mungkin masing-masing kata dalam hati...

"senang bebeno tengok kak jun buatkan....macam magic aje dah jadi....hai bila le aku nak terer camtu...."

kak jun pula mungkin kata dalam hati....

"ingat senang ke engkome nak jadi macam aku ni....bukan senang weh....kena gentel benda ni hari-hari, 24 sehari, 7 hari seminggu....pergi menuntut dengan 7 tok guru baru boleh pandai tau..."

hehe....itu kkida le yang pandai tokok tambah nak bagi sedap cerita...kak jun tak kata camtu pun....jangan ada yang take it seriously yek....saje gurau-gurau....:P

 

buat pertama kali kak jun buat kelas ni kat rumah sewa (homestay) kkida kat sungai penchala...sebab ramai yang yang nak join kelas ni kali ni....rumah kkida ni memang lapang sebab takda barang sangat....rumah tinggal...camtulah....mudah utk buat apa-apa majlis....

kak jun kata, Insyaallah jika ada sambutan dia nak adakan kelas ni lagi.....jika ramai boleh buat kat homestay kkida ni lagi....terdapat 4 bilik available utk di sewa bagi mereka yang tinggal outstation dan tiada tempat penginapan (sewa murah-murah aje berbanding hotel...)

lagi pun kak jun kata lokasi rumah tu strategik....dekat dengan pusat jualan bahan-bahan baking dan deko...teksi pun senang kat penchala ni...

apa-apa pun tu cerita akan datang...kak jun kata tak tau ntah bila dia boleh adakan kelas camtu lagi....


....dan akhir sekali kkida selitkan gambar pembantu kak jun yang manis ni....shashu (ke shasu)....dia pun turut sama menggentel bagi melancarkan kelas pada hari tersebut.....jika tak kak jun kata hingga pagi esok pun kelas tak leh habis....


ada yang tanya...kkida tak nak belajar ke?
jawapan kkida....takpalah...youall go aheadlah....kalau 10 tahun lalu mungkin kkida suka juga nak belajar....ni mata pun dah ala-ala gitu....takpalah...biar kkida masak nasi lemak dan share kat blog ajelah....ok juga....yang penting kita buat apa yang kita suka....janji bahagia......:]

Monday, October 22, 2012

nasi impit kuah pecal


salam,
isnin datang lagi...cepat benar masa berlalu....minggu ni kita akan menyambut aidil adha....tatkala ini jemaah haji di Makkah sedang besiap sedia untuk berangkat ke Padang Arafah...berduyun-duyun menuju ke satu destinasi untuk satu TUJUAN...:')


kkida pula seperti biasa terus masak dan masak...tujuan untuk memenuhi selera dan perut anak-anak...hehe...tapi semalam takda nasi lemak ok....:) kita makan sayur pulak....

kuah kacang/pecal instant!....kkida beli serbuk pecal ready-made....kemudian tu rebus nasi impit...sayur tu biasalah...kangkung, pucuk paku, togeh, kacang panjang, tempe, tokua, telur rebus...semuanye main celur-celur dan goreng-goreng...


maka jadilah satu meal yang lengkap....tapi tu le....ia bukanlah menu kegemaran ramai....berbanding nasi lemak....:) sebabnye....betul-betul makan sayur....tanpa lauk...

petang semalam sebab takda apa nak buat kkida ajak hubby gi jenjalan belah kuala selangor...nak makan soto pasir penambang yang famous tu....sejak ada highway ni...kejap je dah boleh sampai ke sebelah sana....dalam setengah jam lebih kurang...berbanding dulu sebelum ada highway....


restoran soto ni terletak kat tepi jalan main road....boleh google lokasinye jika anda ingin mencuba....rasanye...oklah....biasa-biasa aje seperti soto yg biasa kkida makan kat tempat lain....cuma jika secara kebetulan anda lalu sebelah sana dan ingin mencuba....singgahlah kat soto pasir penambang ini....

sebenarnye banyak juga tempat makan menarik yg kita boleh explore sepanjang jalan sebelah pantai barat ini selain membeli ikan-ikan segar yang baru naik dari laut...since dah ada highway ni mudahlah bagi orang ramai untuk ke kuala selangor bagi pelbagai tujuan....nantilah kkida nak ajak hubby gi cari ikan pula lepas ni...:)



Saturday, October 20, 2012

nasi lemak InTrend...

salam,
kkida tak masak ok.....eh! sorry bukan tak masak....mestilah masak....tidak nak makan apa anak-anak kkida yang sentiasa lapar aje tu....hehe...

masak biasa-biasa aje....pagi ni kkida masak nasi lemak seperoyok (nasi lemak lagi...)...boleh makan sampai tengahari....:)....bukannye apa...kkida nak gi merewang ke Ikano Power Centre....hmmm...macam takda tempat lain kkida nikan...balik-balik Ikano....hehe...

....sebenarnye selain nak mengepos barang.....ada my blog reader nak jumpa kkida atas sebab-sebab yg akan kkida cerita kemudian nanti...


haaaa....ni dia nasi lemak yang kkida buat pagi ni....kkida letak jugalah gambo walau pun dekat nak 15 kali dah kkida tayang gambo nasi lemak kat blog ni....haha....

tau tak kenapa kkida suka buat nasi lemak? sebabnye senang dan ringkas dan pasti di gemari ramai....bab lain kita tolak ketepi dulu (pikir kemudian...muahaha)

nasib baik le ahli-ahli dalam rumah kkida ni kuat bersenam (tolak kkida...:)....oleh itu tanpa rasa ragu-ragu depa akan tibai nasi lemak mama depa yg pastinye sedap ini hingga tinggal kerak aje...:)


tengok le sambal kkida yg menyala-nyala tu....mana tak sakit perut....huhu...kalau 'orang putih' tengok camni mesti depa kata kkida tak 'siuman' kan....nak kasi makan ke nak 'membunuh' ni....hehe....memang pedas cili blender tu...itupun kkida masak lama sambal tu hingga kering betul....tak cukup dengan sambal ikan bilis tambah pulak dengan sambal ikan sadin....adumak! menitis peluh...tapi apa-apa pun yg pastinye ia sedap..."sbb kkida yg buat"...lol


oklah kita tutup cerita nasi lemak...nak buka topik yg ni pula....salah satu sebab kkida gi Ikano pagi tadi juga kerana nak cari "awal dan scha"....eh! ada apa kkida nak cari dia orang???....bukan depa kenal pun sapa kkida ni...huhu....


takkkkk....kkida terpanggil untuk cari majalah ni...InTrend, Oktober...ada blog kkida kat situ tauuuu....itupun Zefa yang mention kat komen entri sebelum ni....tu yang teruja sangat kkida nak tengok tu...:)


gi kat bookstore ground floor...dah habis majalah ni....kkida gi naik atas kat Popular bookstore....ahhhh nasib baik ada lagi....hihi....punyalah teruja sangat nak tengok....selak selai-selai....mana ni...hmmm...last-last jumpa kat page ni....Renjis-Renjis Siber....alahai! cenoninye....terselit kat celah-celah blog lain....heheeeee...

takpalah....:)
tima kasih Zefa (link blog Zefa ada kat sidebar kanan, Jemari Asmara) kerana highlight pada kkida dan terima kasih kepada majalah InTrend kerana sudi letak blog saya kat majalah anda yang hebat itu....

sebenarnye mereka pernah tanya kat kkida samada nak appear dalam majalah ni atau tidak....tak silap kkida raya tahun sudah....tapi tu le...kerana keterujaan kkida nak masuk majalah ni kurang dan kkida ni pula tak pandai nak buat biskut yg comel-comel dan cantik-cantik seperti bloggers hebat.....Azlita dan CT Delima tu (yang memang femes dengan biskut raya yang cantik dan menawan)...maka kkida menolak....satu lagi sebenarnye kkida ni tak mampu nak melayan proses photoshoot yang ambik masa lama tu...(boleh bawak kemalam you....:)

oleh itu....biarlah anda yg muda-muda dan yang sememangnye kreatif mengisi ruang tersebut...kkida tumpang tengok dan tumpang gembira dari jauh aje....:)))


oklah...itulah cerita kkida kali ini....nak cerita pasal resepi pun dah banyak resepi yg kkida kongsi kat sini....dah melebihi 1001resepi....:D.....kiranye seperti ketandusan idea jugalah kkida ni....hehe

tapi sebenarnye bak kata Mat Gebu...dapur itu tiada sempadan (DTS)....memang betul mat....masak itu tiada sempadan....bukan setakat 1001 resepi sahaja....jika kreatif dan rajin anda boleh hasilkan beribu-ribu resepi....cuma tinggal lagi nak buat dengan taknak buat aje...:) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...