Thursday, September 27, 2012

roti jala kak mah...

salam,
nampak cantik ajekan roti jala kak mah ni...:)
kak mah (kawan dan jiran sekampung kkida) guna botol satu muncung (photo bawah)...i/o bekas tebar roti jala warna kuning yang biasa kita guna tu....kak mah kata bestlah kirai roti guna bekas satu muncung ni....lagi senang kita nak control rupa dan bentuk roti kita tu....

nak tau tak macam mana dapatnye idea guna botol satu muncung ni?....:)
sebenarnya last week kkida ajak kak mah gi cari acuan kirai roti jala tiga muncung yang ramai orang guna sekarang ni....puas pusing satu pekan nilai 3 tu....tak nampak langsung bayang acuan yang di cari...akhirnya mau tak mau kkida kata boleh le jika kak mah nak cuba kirai roti dengan bekas sos dua lubang tu....tapi ntah macam mana....tak beli pula bekas penutup sos dua lubang tu dan kak mah gi beli acuan sos satu lubang camni....

kkida pula sebab memang dah ada bekas yang sama, taklah beli....yang kat rumah tu pun jarang kkida guna....


pagi tadi jumpa kak mah...kak mah kata dah beberapa kali dia kirai roti guna botol satu muncung yg beli kat nilai last week...senang kata kak mah kirai roti dengan bekas tu...mudah nak di bentuk roti kirai kita tu....sama seperti kita melukis atas kertas....

kkida kata....kalau camtu buatlah roti jala kat kkida petang ni....kkida nak order....hehe....kkida ni bab kirai mengirai memang penyegan sikit....nak suruh bibik kirai...hmmm....dok terkial-kial depan api...lama-lama satu kerja pun tak menjadi....takat nak buat dua tiga puloh keping tu oklah...ni....huhu....mana cukup sikit-sikit sayang oi....anak-anak kkida memang 'hantu roti jala'....depa boleh tibai 10 keping sorang senang-senang...:)

petang tadi suruh aiman gi ambik roti jala yang dah siap kat rumah auntie mah....dan malam ni tadi kkida anak beranak dinner roti jala kak mah dengan kari ayam dan sambal tumis kkida....lepas makan semuanya tersandar kekenyangan....roti tu kembang dalam perut pelan-pelan....macam cucur udang gak....lol.....hingga pagi esok pun akan rasa kenyangnye....:)))


yang ni pula adalah apa yang kkida tau buat dan rajin nak buat....kirai mengirai kkida malas sikit....tapi gril mengril kkida suka banget...:D

salad kat atas tu dah biasa kkida tayang kat blog ni beberapa kali...cuma kali ni salad kkida tu terlebih sedap sebab kkida tambah dried pineapple dan dried raisin....dried pineapple tu kkida potong kecil-kecil supaya sama besar dengan raisins...pastu gaul sekali dengan mayonnaise, garam, lada sulah dan sikit gula....kkida tambah tomato sebiji (buang biji)


makan dengan gril salmon dan mash potato....hmmm...best...:]



Sunday, September 23, 2012

nasi goreng usj dan kek butter merah hijau


salam pagi minggu...
lama tak kemari....kkida sibuk macam-macam....:)
mengadun blog 1001shoppe...hehe....
to all my blogger friends yg rajin masak dan baking jengah ke kedai kkida tu ye...manalah tau kot ada yang berkenan...:)

wbp, kkida nak ulas sikit hidangan nasi goreng kat atas tu....dasat kan...hehe....
nasi goreng USJ, bukan nasi goreng USA ok...:)

nasi goreng tu di sediakan oleh hubby kak jun cupcakekaseh....hmmmm....dasattttt gak....:)
siap ada sambal sotong, telor mata sapi, yang kat atas nasi tu apa ek...sambal ikan bilis ke? 
pastu yg kat tepi tu telor masin ke?....ish! banyaknye telor masin....naik darah tinggi nanti....:D
cuma timunnye tu aje yang tua sikit, tapi takpa le...janji sodap...sedap ke kak Jun....lol...

apa-apa pun memang salute le dengan abang Lan kita ni....bertuah kak jun....siap hidang cantik-cantik lagi...beradun....kalau kat kedai nasi goreng camtu mesti regenye tak kurang RM5...rasanye....:)
boleh share resepi ke abang Lan???


yang ni pulak kkida nak share kek butter sempoi kkida ni....sebenarnya nak tayang mold tu...hehe...

kek butter tu resepi mudah kkida...kalau nak cepat ini le resepi yg kkida guna....semua main masuk dalam satu bekas dan blend...tak perlu pukul butter hingga kembang dulu...

caranya mudah aje:
dalam mangkuk besar masukkan 1 1/2 cawan tepung self raising, 1/2 cawan gula halus (nak lebih pun boleh), 2 biji telur gred A, 3 sudu besar mentega (room temperature), 2/3 cawan susu full cream (room temperature), vanila/coffee/orange essence jika suka...

dengan menggunakan hand mixer....mix semua bahan hingga sebati pada kelajuan perlahan...kemudian mix pada kelajuan medium selama dua minit lagi...

tuangkan kedalam bekas baking atau cupcake mold....bakar selama 18 minit untuk cupcake...


kkida sengaja letak warna hijau dan merah ni....supaya terang warna nye...:)


mold ni kkida baru dapat....sesuai untuk pelbagai kegunaan...savoury or sweet dessert recipe...


ini pula mold yg sangat popular sekarang....berlubang kek tu kat tengah....boleh le letak apa-apa kat dalam tu....icing dsbnye...


sebaiknye jika rajin buatlah icing untuk kek ni....tapi sebab kkida kurang rajin dan hb tak suka kek letak icing, maka kkida just tabur icing sugar aje sikit....sedap tau kek kkida ni....hehe...

tengahari ni kkida ada makan kenduri....kat hujung kampung....maka kkida free dari masak memasak untuk tengahari ni...yeay...:)



Wednesday, September 19, 2012

ww........jelly nata de coco




Sunday, September 16, 2012

fruit pasta salad vs nasi lemak rendang udang


salam,
mana yang sedap...:)....dua -dua pun sedap....satu kkida buat yang satu my sis-in-law buat...

pasta salad ni kkida buat dua hari lalu...tetiba aje teringat nak makan simple salad macam ni...bahannye mudah aje...celery (cincang kecil), buah anggur hijau, ceri tomato, udang hidup kecil (buang kulit dan celur), pasta (celur) dan salad dressing...atau mayonnaise, salt and pepper to taste...

campur semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata....kuantiti kkida tak beri kerana terpulang pada keperluang masing-masing...boleh kurang atau tambah jika suka...jika tak nak guna udang boleh ganti dengan isi ayam (celur dulu sebelum campur) atau isi ikan salmon (steam dulu)....atau apa saja bahan yang anda suka....

simpan dalam peti sejuk jika berlebihan...


petang semalam pula kkida gi rumah sis-in-law di shah alam dua...tak call pun kata kami nak datang sebab malas nak syusahkan dia....tapi biasalah....mana tumpahnye kuah jika tak ke nasi...mak dan anak sama aje...hehe...seperti my mum-in-law...sis-in-law juga suka masak dan jika bertandang ke rumah beliau pasti tak mengecewakan lah....hehe....ada aje benda makan...

semalam rezki kkida nak merasa rendang udang, nasi lemak sambal ikan bilis campur ikan masin kurau dan bendi goreng....sodap tau...:)


nasi lemak my mun-in-law campur halba sikit selain kayu manis dan bungan lawang....


sedap kan....ni pinggan kita le....malulah...:)


oleh kerana mereka penggemar buah-buahan....maka buah tak pernah putus kat rumah my sister....mak mertua kkida kurang sihat dan kurang berselera makan....yang lalu di telan hanyalah buah-buahan yang ada rasa masam....masin dan manis memang tak boleh nak masuk dah...penyakit kencing manisnye semakin serius...telah effect hampir keseluruhan fizikal luaran dan dalaman....semuga beliau mampu melalui saat-saat ini dengan redha dan tenang...


buah durian belanda....lama dah tak rasa...dan semalam merasa makan kat rumah my sis-in-law...time kasih...

akhir sekali kkida nak share dengan youall mold ini yang amat berguna....bagi penggemar roti dan sandwich...macam kkida....


selain untuk roti, mold ni juga boleh di gunakan untuk pastry seperti puff pastry...pastri pastry anda melekat elok aje...nantilah kkida nak cuba guna untuk buat puff pula....:)

gadget ni kkida ada jual kat 1001shoppe...:]



Friday, September 14, 2012

ada harga perlu di bayar....


Assalamualaikum.
salam pagi jumaat....sejak my last ntri isnin lalu, kkida tak berkesempatan nak jengah kemari....hingga pagi ni...dan pagi ni kkida bertekad nak curi juga masa...nak sembang sikit kat sini....hehe...

memang benar pepatah yang menyatakan....'ada harga perlu di bayar'...iaitu masa...dulu kadang-kadang kkida boleh tulis 2, 3 ntri dalam sehari, tapi kini....huhu....nak tulis selang sehari pun tak dapat....sibuk aje memanjang....ada je benda yang nak di buat....:/

jika kkida nak tulis ntri ala-ala gitu boleh...setakat dua tiga baris ayat....tapi kkida tak sukalah camtu...jika nak tulis...tulislah betul-betul....main sumbat-sumbat aje kkida tak gemar...kata orang tu seperti melepaskan batuk kat tangga...baru aje orang syok nak baca....dah tamat cerita...:P

oklah...kali ni kkida nak share apa yang kkida rasa berguna untuk semua....since dah menjual alat yang berkait rapat dengan dapor....eloklah kkida share cerita yang sama kat blog kkida ni...lagipun slogan kedai kkida tu kan....sharing is caring...:)

i like, i love and i care...sebab tu kkida suka nak share...

pagi ni kkida prepare breakfast yang sempoi-sempoi aje untuk anak-anak gi sekolah...pancake dan omelette...apa yang kkida nak share dengan anda adalah mini electric pan ni yang amat membantu...kkida beli dua unit aje dulu untuk cuba sendiri...satu for me dan satu lagi untuk hani bawa gi asrama...


mini pan ni comel sangat...14cm garispusat...hanya plug in dan tunggu ia panas sebentar...kemudian sapu minyak pada permukaan pan...


untuk simple omelette ni kkida hanya pecahkan sebiji telur terus dalam pan tersebut.....kemudian kacau dengan spatula supaya kuningnye hancur dan telur scramble...taburkan salt dan pepper dan cheese serta herbs...tunggu jap supaya telur set...


keluarkan dan hidang...

bawah ni pula kkida guna pan yang sama untuk masak pancake....bancuh pancake (kkida guna instant mix...pillsbury)...oles sikit minyak dalam pan dan sudukan pancake batter...biar beberapa minit dan terbalikkan...


angkat dan hindangkan dengan butter dan maple syrup...


maple syrup ni sedap....kkida beli kat sydney masa gi sana bulan may hari tu....harganye cheaper berbanding beli kat sini...


haha....inilah breakfast anak kkida pagi tadi...pancake with cheese omelette....hmmmm....mana tak sihatkan...:)


fuh! looks yummiesss....mestilah sebab kkida yang buat...hihi...kalau kkida tak puji sendiri mana aci kan...:-D


banyak lagi kegunaan mini electric frying pan ni....panaskan sadin, masak sosej, burger dan sebagainya...kalau takat hani nak sahur malam-malam kat asrama tu lepaslah...


wayarnye melekat kat hujung handle pan tersebut....kkida tak basuh pan ni lepas guna...hanya lap aje dengan kain lembap yang bersih atau dengan tisu....

bawah ni another useful kitchenware yang kkida nak share.....yang ni pun kkida beli satu set aje dulu....nak try guna sendiri dulu...jika ok baru kkida nak share....dan....memang ok sangat-sangat...


sejak ada benda ni, senang aje kkida nak sediakan telur separuh masak....atau telur rebus keras...tak payah dah nak rebus atas api....jimat masa, jimat gas...hehe...


kalau nak telur keras letak air lebih sikit (bekas sukatan ada di berikan)....bila air tu kering, alat ni akan stop sendiri...


tengok le telur separuh masak kkida tu....kkida suka texture telur seperti ini berbanding my hb yang suka telur cair mair 1/4 masak yang hampir tak masak...hehe...lalu dia makan telur camtu...:)

both gadget kkida tak jual kat my 1001shoppe lagi....sebab memang kkida tak keep stock...kkida hanya akan jual jika ada yang berminat nak beli....takmolah simpan stok banyak-banyak....jenuh nanti kkida nak guna pakai sendiri...heheee...


oklah...hanya itulah sembang kkida pagi ni....lepas ni tak tau bila lagi kkida dapat berntri kat sini...selamat berhujung minggu....minggu ni raya ada lagi....jom kita jalan-jalan raya...nak kemana ye!

sebelum tutup cerita kkida nak share bubur pulut hitam my lovely bibik buat semalam...dia campur sikit kacang merah....pulut hitam dan kacang merah tu sedara bibik bagi....depa bawa balik dari kampung (kerinchi, sumatera)...memang sedap bubur  pulut hitam bibik ni....:)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...