Friday, August 31, 2012

kulit popia

salam,
kkida suka simpan kulit popia dalam peti ais...sebabnye...sekali-sekala kkida suka buat popia, tak kira popia basah atau goreng, manis atau savoury....


dah ada kulit popia tu, ada je le idea nak buat kudapan....mak kkida memang rajin buat makan...tu le sebab anaknye ni ngikut...dah hampir seminggu mak kkida datang....esok my sis kak jun ada buat majlis makan-makan special punye...nanti kkida cerita majlis apa yek...:)

berbalik cerita kulit popia tadi...since dah ada serunding lebih raya hari tu dan ada kulit popia, mak kkida pun gulung-gulung, ikat dan goreng......sebenarnye semua orang pun tau buat...saje je kkida nak share photo serunding kulit popia mak kkida ni...:)


pastu, kat bawah ni popia basah....tengok le....takde le kkida nak susun cantik-cantik...main letak ikut dan aje...sebabnye sambil buat sambil makan...haha...


apa yang spesialnye ialah sos popia ni yang mak kkida bawak dari kuala kangsar...home made punye...bukan mak kkida yang buat....ada jiran kat rumah my mum yang buat...tapi memang sedap sos ni...macam sos yoong tau fu...tapi lagi sedap....hehe...


selain tu, goreng udang kering dan kemudian tumbuk sedikit hancur...


carrot, sohoon dan sengkuang yang di celur...


sapu sos atas kulit popia, letak sikit mix carrot dan udang kering goreng....gulung dan terus ngap...hehe...sedap...kkida suka...



myChef ~ the gourmet blog challenge

(sticky post....scroll down for new entry)

salam buat semua, anda ok...sihat...kkida ok ok aje....bulan puasa ni terasa segalanya bergerak terlalu perlahan....terutama masa...hehe...dan cuaca juga redup aje...memang camtulah....kelebihan bulan Ramadhan...

ok...kkida nak share dengan anda satu berita gembira...nampak tak photo kat atas tu...tulisan RM yang berwarna merah tu...RM18,000.......ye ke...betul ke?.....ye, betul...nilah yang kkida nak share dengan anda ni....kkida tak maulah masuk poket kkida sorang aje semua duit tu...hehe....

anda terer masak?...pandai membega makanan atau leftover food menjadi satu hidangan lain yang menyelerakan...kreatif dalam penyediaan makanan...jika anda termasuk dalam kategori yang kkida sebutkan ini....anda sedang di cari oleh myChef...depa nak suruh orang-orang seperti anda gi ubah-suai product myChef yang dah sedia sedap tu jadi bertambah sedap lagi...:D

apa macam, boleh tak?
kkida pasti ramaaaaaiiiii sangat yang boleh lakukan tugasan ini....bukannye susah sangat...hantam ajelah...heheee...kata orang tu trial and error....ada 14 menu hidangan sedia hidang myChef kat dalam freezer supermarket berhampiran anda....anda gi sana...belek satu-satu kotak menu tersebut...tengok apa bahannye....lepas tu cuba bayangkan apa akan jadi jika anda ubahsuai hidangan tersebut mengikut citarasa anda...contohnye lebih kurang seperti apa yang kkida pernah share kat blog kkida ni...sini....sini....dan sini...

kesemua hidangan tersebut kkida buat guna beef keema masala...anda cubalah dengan hidangan lain pula...ada brown rice, butter rice, pasta, menu ayam dan daging serta seafood....


bagaiamana nak join...dan bagaimana hidangan anda akan di beri markah?

lepas anda dah reka cipta hidangan anda guna produk myChef...anda mesti poskan/buat entri khas kat blog anda (maknanya anda kena ada blog ok, dan tak semestinya anda food blogger...sesiapa pun boleh join...:)

anda boleh share hidangan istimewa yang anda sediakan tersebut melalui penulisan, foto-foto atau video...lepas dah buat entri, anda kena linkkan entri tersebut ke facebook myChef...cerita sikit tentang hidangan yang anda sediakan (dalam 15 patah perkataan)...

pastu...part ni kkida pasti semua orang pun paham...hehe...anda kena le suruh rakan-rakan anda suka (like) hidangan yang anda sediakan tu...banyak-banyak (kat fb myChef tersebut)...ajak adik beradik, sepupu sepapat, rakan taulan dan sesiapa je yang anda kenal untuk like link anda tersebut...oleh itu anda kenalah sediakan hidangan yang kaw kaw juga...baru le member teruja nak sokong anda...betul tak!


contest bermula 1hb Ogos, 2012 hingga 31hb Ogos 2012...seminggu lepas raya...usia kena 18 tahun keatas pada tarikh tersebut....lain-lain syarat anda boleh baca kat atas ni....boleh fahamkan apa yang tertulis kat situ...jika anda tak faham nanti kita suruh myChef tulis balik dalam bahasa melayu kat blog mereka...

hadiahnye....fuh! part ni kkida yakin akan buat semua orang berkobar-kobar nak join...pasti lepas ni freezer myChef kat semua hypermarket dan supermarket kosong...:P...myChef terpaksalah tingkatkan jumlah pengeluaran dalam sebulan ni serta kenalah bersedia dengan pelbagai rasa dan rupa foto-foto makanan yang telah di ubahsuai...lol...

...ntah masih ada ke tidak rupa asal hidangan myChef lepas di tokok tambah dan di ubahsuai oleh bloggers yang join competition ni nanti...heheee....sian pulak kat chef florence, chef mail, chef zam dan chef liza...jangan marah ye chef-chef sekalian...kita suka-suka aje....hidangan anda memang dah cukup sedap.....cuma sekarang ni ia akan disedapkan lagi oleh chef-chef bloggers yang ramai sangat kat luar sana...huhu....

HADIAHNYE BERJUMLAH RM18,000
....besar jumlahnye tu....nantilah kkida update lagi bagaimana hadiah wang tunai tersebut akan diagihkan...takkan sorang aje sapu RM18,000...mestilah share sorang sikit...:-]

judges....all myChef Chefs...i.e...Dato Chef Mail, Chef Florence, Chef Zam, Chef Liza dan Chef Ezani...

OK....MULALAH BERANGAN DARI SEKARANG....GI BELI DULU PRODUCT MYCHEF...TAKUT NANTI KEHABISAN STOK....:)))


to all my wowww1001giveaway bloggers....sila war-warkan kat blog anda sekarang juga...:]

selain teruja pertandingan rekacipta hidangan myChef kat atas tu....kkida teruja gak dengan komen siti ni...:-)

Thursday, August 30, 2012

butter dish dan pisau seramik...juga ayam pencen...


salam, 
Ya Allah, letih dan penatnye kkida rasa....hehe...tule ...orang nak meniaga online kkida pun nak meniaga online....orang muda lainlah...energinye banyak....kita yang kurang muda ni memang le payah sikit...letih terkejar kesana-sini....wbp, takpalahkan...saja-saja nak mengasah bakat meniaga...hehe...belum cuba memang tak tahu....bila dah cuba sekarang ni, tau le kkida ....:))) 

nak masak dan update blog pun tak sempat....huhu...


semalam mak kkida buat laksa dan hari ni pula rendang ayam pencen...semalam kkida gi tesco,....nampak ayam banyak terus aje suruh mamat bangla tu potong dua ekor.....kkida tak perasann pulak yang tu ayam pencen....balik rumah mak kkida bising...ngapa kamu beli ayam pencen.....hehe....lah, mana pula ayam pencen...

ropanye memang betul dan pagi ni mak kkida buat rendang dengan ayam tu...memang betullah ayam pencen...lol....tapi yang peliknye tu apahal pula si Tesco jual ayam pencen...ayam tak pencen takda stok kot...geram gak kkida rasa...

rendang ayam pencen mak kkida ni berkuah....saja je dia buat camtu sebab anak-anak kkida suka tangguk kuah...:)


terlanjur kkida berentri ni kkida nak share kitchen ware yang kkida suka banget....bekas butter stainless steel....sangat menarik pada pandangan mata kkida...sebab tu kkida beli....jauh datangnye ni dan ia limited edition...haha....sebabnye jika habis stok yang ni memang takkan ada stok baru....jika nak juga kkida kena gi redah ke sana...


bekas butter ni hotel standard....very good quality....tengok pun taukan....saiznye memang just nice untuk seketul butter....dan penutupnye tinggi...so butter memang duduk elok je kat dalam tu...berbanding bekas butter kkida sekarang ni yang tak boleh nak tutup rapat jika butternye bukan standard size...seperti butter dalam gambar tu...

sebenarnya design bekas ni mereka buat seperti classic butter dish...cuma menggunakan steel...very nice...


kuantiti yang kkida bawa tak banyak....kkida belum share lagi kat blog 1001shoppe....jap lagilah....nak letak  kepala jap...pagi tadi kkida bagun awal macam orang nak sahur...pastu langsung tak leh tidor dan sekarang ni kepala kkida berat macam ada batu tergantung....:)


yang ni pisau seramik....pada kkida ia sangat cantik sebab warnanye tu....kkida prefer yang ni berbanding warna putih....ia nampak lebih menawan...kkida tak sempat lagi nak demo guna pisau ni...belum upload photo lagi...nantilah bila kkida sempat sekejap lagi.....


Wednesday, August 29, 2012

cerita raya kkida...



salam,
kkida ketinggalan keretapi...orang dah habis sembang pasal raya kkida baru nak keluar gambar juadah raya...:)

tapi takpa jugakan....sekurangnye mood raya masih terasa...raya masih baru lagi...baru masuk minggu kedua...ada dua minggu lebih lagi kita nak beraya...mungkin minggu ni ramai yang anjurkan rumah terbuka dan jamuan raya....tambah minggu ni long weekend...

minggu ni kkida ada special event...very special....nanti kkida akan cerita panjang...kenduri kahwin juga ada banyak....ada lima jemputan kenduri...tapi since my hb not around...mungkin kkida akan hadiri satu kenduri je di shah alam dan special event pada hari sabtu...:)

kkida nak sembang sikit mengenai juadah raya kkida...seperti biasa lontong dan lemang mesti ada....tapi tunjuk punyalah...lemang memang kkida tempah dari orang kampung...lemang orang minang...sedap...


selain tu kkida masak nasi simple-simple....masak ayam tomato.merah....kkida mix tomato puri dan cili blender...sedap juga...


rendang daging mesti ada...versi kkida....dagingnye fresh...


lontong dan lemang siap berpotong dan bersusun....menanti tamu....


kuah lodeh kkida....bekas ni membuatkan kuah sentiasa hangat...


sambal paru...makan dengan lontong...my favourite...


haha....inilah lontong style kkida....mesti ada sambal kacang, sambal udang, sambal paru serta serunding...



sebahagian tamu kkida pada raya pertama...mesti ada yang tertanya....mereka ini siapa...hehe....depa ni semua my hb workers...dan geng business...setahun sekali memang routine hubby jamu depa-depa ni...


dan juga routine bersalam-salaman dan bermaaf-maafan serta kecek duit raya kat ayah....hehe....tapi tahun ni ayah tak kasi duit raya...lol....sebab awal-awal lagi dah bank-in dalam masing-masing punya akaun....kalau tak anak kkida yang bongsu ni kira nak kumpul duit raya bebanyak....pastu ajak abang gi beli game....
bukannye murah....beratus-ratus satu game...:)


inilah hero-hero kkida...cayang anda semua...:)))


juga anak dara kkida...


hmmm....me and laling hubby...


terasa cepat je masa berlalu....dah nak habis setahun....esok anak kkida aiman akan periksa besar....percubaan SPM, macam periksa SPM yang betul juga....paper dari Kementerian....semuga man mampu buat yang terbaik....begitu juga dengan semua anak-anak yang akan menduduki peperiksaan yang serupa...semuga berjaya...:)

Saturday, August 25, 2012

silicone molds @ 1001shoppe


Assalamualaikum,
anda masih beraya....mestilah...hari ni baru masuk raya ke tujuhkan....kkida ni aje yang tak kemana....sibuk mengadap laptop....hehe...

anda biasa guna silicone product....contohnye seperti cupcake mold ini....kkida pertama kali guna semalam....kkida cuba bakar kek guna mold yang kkida bawa masuk dari China...ingat tak hari tu kkida gi sana....sebelum posa....tujuan untuk survey dan mencari peluang apa yang boleh bagi memanafaatkan blog dan facebook kkida ni, disamping kkida ingin berkongsi dengan kalian product-product canggih yang berada di pasaran....terutama bagi mereka yang berminat tapi tak tahu mana nak dapatkan barangan tersebut, juga mungkin kerana harga yang mahe bebeno....


contohnye seperti silicone cupcake mold ini....sebenarnya kkida pun kurang tahu mengenai product ini sehingga kini....yelah, kita bukannye kaki buat kek apatah lagi mendeco kek....tengok aje le rupa kek kkida kat atas tu...heeheeee...lawa bebeno kata orang Perak....memang tangan kkida ni langsung tak ada seni tiba bab deco mendeco ni berbanding adik kkida kak Jun from Cupkekkasih nun....:)))

oleh itu biarlah mereka yang telah di anugerahkan dengan kelebihan tersebut meneruskan tugasan hias menghias dan kkida ni biarlah takat sokong dari belakang aje...:)...jadi tukang supply....memang seronok tengok kek tools yang ada di pasaran....beratus jenis, berbagai rupa, berbagai kegunaan....dari sehalus jarum hingga sebesar-besarnye.....

selain kek tools....memang banyak tools lain yang kkida nak kongsi dengan anda....wbp, kkida agak sedih kerana hingga kini kkida tak dapat nak bawa masuk pie maker...payah bebeno nak dapat supplier yang boleh supply in small kuantiti....depa nak jual sampai beribu unit....kkida nak buat apa banyak-banyak...huhu...kecuali le nak bukak kedai macam harvey norman tu...:-(


wbp, takpa kkida akan usahakan pelan-pelan...biarlah kedai 1001shoppe kkida ni berjalan lancar dulu....sekarang ni kkida pun tak tau bagaimana sambutan yang akan kkida terima dari anda semua...iaitu rakan-rakan, pembaca dan follower blog dan fb 1001resepi ni....

puas dah kkida kongsi resepi....kini izinkan kkida lencung sikit ye....sambil kkida terus share resepi kkida juga ingin share small-small item/kitchen gadgets yang sangat berguna untuk tugasan harian kita di dapor...
sesetengah item tu kkida tak simpan stok...kkida hanya beli satu unit untuk kkida guna pakai/cuba sendiri dulu...nak test, jika bagus pasti kkida akan share dengan kalian mana yang berminat...Insyaallah...


comel tak molds di atas ni....ini adalah silicone cup cupcake mold...siap dengan piring sekali...anda boleh bakar, hias dan terus hidang kepada tetamu...sangat sesuai untuk birhday party kanak-kanak kerana ia kecil dan comel....kkida geram sebab tu kkida beli dan ingin share dengan anda....tapi kuantiti tak banyak kerana kkida hanya beli sebagai sample dulu....lepas ni sapa berminat boleh beritahu kat kkida ok...


tray ini juga comelkan....nampak seperti lama dan berkarat...sebenarnya memang design tray tu camtu...dibuat supaya nampak lama...sesuai untuk hidang cupcake...:)

ok....untuk jualan online ini kkida telah sediakan satu blog lain....semua item jualan kkida akan pamerkan di sana....cara bayaran dan penghantaran juga kkida dah terangkan di blog tersebut...most item kena pre-order kerana kkida belum tahu bagaimana penerimaan anda dan rentak jualan kedai kkida tu nanti....jika kkida order banyak-banyak nanti....takut akhirnye kkida aje yang guna sorang....muahahaaa...yelah citarasa manusia lain-lain....kkida kena tengok demand juga....baru kkida boleh supply...kan!

order dan penghantaran product ambik masa sekitar dua minggu untuk sampai ke tangan kkida...so kkida amat-amat berharap, jika ada yang nakkk sangat sesuatu barang tu tapi dah habis....kena sabor yek....kkida akan cuba sedaya upaya minta pihak sebelah sana hantor cepat-cepat....kkida lagi suka nak jual...hehe...tapi apakan daya...bukan semua benda kita boleh atur ikut kemahuan kita....so, jika ada berlaku kelewatan dan sebagainye janganlah amuk kkida ye...nanti kkida terus tutup kedai kalau ramai sangat yang asyik nak ngamuk dengan kkida....huhu....sabar tu kan separuh dari iman....:-D

Insyaallah on Monday/Isnin nanti kkida akan perkenalkan kedai online kkida....iaitu 1001SHOPPE....

opppss....btw, kek kat atas tu kkida guna instant punye je...so no resepi yek!



Thursday, August 23, 2012

cape malay curry chicken ball


Salam dan selamat hari raya ke 5 hari ni....hari ni pepagi kkida dah bangun untuk menyediakan juadah untuk anak-anak....mood pagi ni agak ceria berbanding semalam....semalam kkida duduk atas kereta berjam-jam lamanye hanya untuk pulang dari kuala kangsar ke kuala lumpur....kata orang tu tak pasal-pasal ikut sama dalam kesesakan yang sepatutnye boleh di elakkan....

hmmm ni semua gara-gara my dh le...dia le yang beria ajak balik Ipoh dan KK...nak tengok kubor katanya....:-O.....kkida ni sebab tak nak banyak songeh ikut aje walaupun memang tak larat dan letih masak 2, 3 hari raya belum habis lagi...ikutkan hati nak lepak aje kat rumah atau gi jenjalan rumah member berhampiran...begitu juga anak-anak...dah ayah ajak....mau tak mau ikut ajelah...sebenarnya diaorang prefer stay at home aje...tunggu kawan datang beraya atau gi beraya rumah kawan....

kesesakan semalam adalah yang paling terok yang pernah kkida lihat seumur hidup...tak sangka sampai camtu sekali....bermula dari terowong menghala ke kuala lumpur (at 2pm)....kkida lihat kereta dah mula merangkak dan ada yang tak bergerak (masa tu kkida menghala ke Kuala Kangsar)...hingga ntah berapa puluh km lagi kerana masa kkida naik flyover untuk ke tol kuala kangsar kkida lihat kereta bersusuh seolah tiada penghujungnye....mungkin sepanjang highway hingga ke Penang...:[

Ya Allah dalam hati kkida kata matilah karang nak patah balik (kkida balik hari je)....tak pasal-pasal terlibat dengan kesesakan....elok-elok aman duduk kat rumah, gi carik penyakit....depa semua tu lain...memang balik beraya kat kampung...mau tak mau memang terpaksa hadapi kesesakan tersebut....yang kita ni...angin takda ribut takda....tetiba seronok pula nak join sekali....huhu...

dan malam tadi....hampir jam 1 pagi baru kkida sampai rumah....bertolak dari kuala kangsar jam lima petang...bayangkan betapa lenguh dan sakitnye vontot kkida dok atas kereta...hehe....itu pun cuba ikut jalan lama ke sungai siput, tanjung rambutan dan tambun (kononnye nak lari dari kesesakan)..hampir 3 jam baru dapat masuk highway kat tambun...huhu....

wbp, ceritanya tak habis takat tu aje...sepanjang jalan menghala ke KL...kenderaan terus merangkak hingga lepas tanjung malim...barulah pergerakan agak lancar sikit...:(

memang kesianlah dengan anak-anak kecik...letih dalam kereta....tapi.nak buat camnakan....itulah salah satu kelebihan tinggal kat negara kita yang tercinta ini....hehe...


hari ni kkida kata dalam hati takmo ke mana-mana...ikutkan ada kenduri kat Maran....tapi no way le kkida nak terlibat dengan kesesakan sekali lagi....dan kkida rasa hari ni kesesakan melampau akan melanda mereka-mereka yang menghala ke KL dari arah pantai timur...semuga perjalanan kalian akan selamat...pandulah dengan cermat...:)

oklah...bebalik kepada cerita masak-masak....sebenarnya kkida rindu nak masak juadah yang kkida suka nak sediakan...contohnye...hidangan camni....sebulan puasa memang tak kesempatan kkida nak masak juadah seperti ini....hehe...dan raya hari tu lagi le tak sesuai nak hidang tamu juadah camni....nanti orang kata kita tak reti bahasa pulak....lol...

kkida ada beberapa paket product ini....Cape Malay Curry resepi Chef Zam (kkida ada ambil photo hidangan ini, nanti kkida share kemudian)....wbp, kkida teringat nak olah lauk chef zam tu....since kkida ada mince beef ramly dalam freezer....kkida adun kedua bahan tersebut menjadi mealball...

resepinye lebih kurang macam ni...

2 pack myChef Cape Malay Curry
1 bungkus ayam kisar Ramly
1 cawan lebih serbuk roti...(kkida kisar sendiri roti french baguette lama yang memang kkida simpan dalam fridge untuk dijadikan serbuk roti)
dry parsley, salt and pepper secukupnye

gaul semua hingga sebati hingga boleh di kepalkan menjadi bebola kecil sebesar guli...panaskan minyak olive dalam pan dan saute chicken ball hingga masak.


chicken ball ni makam camtu aje pun sedap....tapi since kkida nak makan dengan pasta kkida kenalah tumis balik supaya ia sesuai sebagai topping...

bahan-bahannye...

1 biji bawang besar putih....potong halus
1 biji yellow capsicum....potong kecil
sedikit frozen baby carrots
2 biji cili hijau besar...cincang kecil

3 ulas bawang putih...cincang halus
3 sudu besar cili blender
cube ayam, salt and pepper

panaskan minyak olive dan tumis bawang putih cincang, masukkan cili blender dan cube ayam....kacau hingga wangi...masukkan bahan lain dan gaul rata...masukkan sedikit cili sos, garam dan gula...akhir sekali masukkan bebola ayam tadi....gaul rata...taburkan daun bawang...

hidangkan dengan pasta pilihan anda, nasi dan sebagainye....hmmm...


chicken ball dengan chef zam butter rice pilaf dan bawah dengan pasta vemicelli...memang sedap sebab kkida yang buat (takkan nak kata tak sedap pulakkan....:)))

keduanya memang chicken ball ini sangat sedap kerana adanye aroma rempah dari Cape Malay Curry resepi Chef Zam @ myChef resebut...sedap sangat tau....kalau tak caya cuba youall buat sendiri dan bagi feedback kat kkida....


setelah lebih seminggu senyap kerana semua masih deman raya (begitu juga dengan myChef gourmet challenge)....oleh itu disini kkida ingin persembahkan juadah ini sebagai salah satu resepi olahan kkida menggunakan product myChef untuk challenge tersebut.....boleh di terima tak Mr myChef? 

Monday, August 20, 2012

baju kami tak sedondon...


Assalamualaikum,
salam aidil fitri....sebenarnya mood nak mengupdate blog ni belum datang lagi....letih melayan tamu masih terasa...dua hari ni my maid tak kering kain kata orang tua-tua....yang bibik tua (nani namanye) tak henti-henti dok ceruk dapor bantu kkida masak itu ini dan yang bibik muda (kawiem namanye) tak henti-henti cuci pinggan mangkuk....

perancangan awal kkida nak cari catering akhirnya tak kesampaian...call beberapa catering service semua tak sanggup nak masak during raya pertama....semua cuti seminggu....dan akhirnye mau tak mau kkida terpaksa order food dari 1001resepi Catering...hehe...

oleh itu sejak sehari sebelum raya hingga pagi ni kkida memegang jawatan Executive Chef dan bibik nani memegang jawatan Sous Chef...haha....bukan senang jadi chefs ni rupanye....tambah pepagi raya....masa tu kita nak masak masa tu le tetamu datang....memang kelam kabut dibuatnye...mana taknye....both chefs terpaksa menyediakan hidangan untuk lebih 50 orang tetamu....8 ekor ayam selesai, 5 kilo daging dan 2 kilo tulang selesai, 5 kilo kambing juga selesai...20 pot beras, 12 batang lemang, 10 batang lontong, 4 bungkus mee kuning, 2 bungkus meehoon, kuah lodeh, sambal paru, sambal udang....dan macam-macam lagi lerrr....

dan akhirnye so far, tak sebiji kek pun kkida bakar lagi....angan-angan nak buat my favourite carrot cake dan lemon creamcheese cake....namun cream cheese tetap rupa cream cheese, tak berubah bentuk pun....maybe esok lusa le pulak....raya kan sebulan....:]

tomorrow....kkida nak relax jap...no more cooking-cooking....jemu dah duduk cerok dapor...jika ada tamu esok....biskut tunjuk dan air teh bujang je le nampaknya....sorry yek...:P


foto atas ni....seorang tamu kkida yang tidak asing lagi....sapa yek? cer teka....kalau betul kkida bagi hadiah...muahaha...

....cer tengok juadah yang chef ida dan chef bibik sediakan....lol....yang kat row depan sekali tu ada ayam masak merah/tomato, mutton kari, nasi beriani guna perencah babas dan dalca tulang kambing....dalam mangkuk kecil comel tu ada rendang ayam, kuah kacang, serunding dan acar buah....dalam bekas kat belakang sekali tu ada lontong, lemang, mee goreng dan rendang daging...ini semua hidangan semalam, raya pertama...raya kedua hari ni, kkida buat lagi rendang ayam, meehoon goreng dan kuah lontong...di samping lemang dan lontong yang masih ada lagi...


sebenarnye ini entri nak tunjuk muka aje, manalah tau kot-kot ada yang rindu nak dengar pot pet kkida...hehe....belum entri betui lagi....:)

tahun ni pakaian raya kkida anak beranak tak sedondon lagi, sama seperti tahun lepas....ada pink, hijau biru, kuning....:) tahun depan Insyaallah kkida akan cuba sedondonkan semula warna ini, barulah best kan...

oklah, takat ni dulu ye....jika ada kelapangan kkida akan bercerita lagi esok lusa...daaaa....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...