Friday, August 31, 2012

kulit popia

salam,
kkida suka simpan kulit popia dalam peti ais...sebabnye...sekali-sekala kkida suka buat popia, tak kira popia basah atau goreng, manis atau savoury....


dah ada kulit popia tu, ada je le idea nak buat kudapan....mak kkida memang rajin buat makan...tu le sebab anaknye ni ngikut...dah hampir seminggu mak kkida datang....esok my sis kak jun ada buat majlis makan-makan special punye...nanti kkida cerita majlis apa yek...:)

berbalik cerita kulit popia tadi...since dah ada serunding lebih raya hari tu dan ada kulit popia, mak kkida pun gulung-gulung, ikat dan goreng......sebenarnye semua orang pun tau buat...saje je kkida nak share photo serunding kulit popia mak kkida ni...:)


pastu, kat bawah ni popia basah....tengok le....takde le kkida nak susun cantik-cantik...main letak ikut dan aje...sebabnye sambil buat sambil makan...haha...


apa yang spesialnye ialah sos popia ni yang mak kkida bawak dari kuala kangsar...home made punye...bukan mak kkida yang buat....ada jiran kat rumah my mum yang buat...tapi memang sedap sos ni...macam sos yoong tau fu...tapi lagi sedap....hehe...


selain tu, goreng udang kering dan kemudian tumbuk sedikit hancur...


carrot, sohoon dan sengkuang yang di celur...


sapu sos atas kulit popia, letak sikit mix carrot dan udang kering goreng....gulung dan terus ngap...hehe...sedap...kkida suka...



myChef ~ the gourmet blog challenge

(sticky post....scroll down for new entry)

salam buat semua, anda ok...sihat...kkida ok ok aje....bulan puasa ni terasa segalanya bergerak terlalu perlahan....terutama masa...hehe...dan cuaca juga redup aje...memang camtulah....kelebihan bulan Ramadhan...

ok...kkida nak share dengan anda satu berita gembira...nampak tak photo kat atas tu...tulisan RM yang berwarna merah tu...RM18,000.......ye ke...betul ke?.....ye, betul...nilah yang kkida nak share dengan anda ni....kkida tak maulah masuk poket kkida sorang aje semua duit tu...hehe....

anda terer masak?...pandai membega makanan atau leftover food menjadi satu hidangan lain yang menyelerakan...kreatif dalam penyediaan makanan...jika anda termasuk dalam kategori yang kkida sebutkan ini....anda sedang di cari oleh myChef...depa nak suruh orang-orang seperti anda gi ubah-suai product myChef yang dah sedia sedap tu jadi bertambah sedap lagi...:D

apa macam, boleh tak?
kkida pasti ramaaaaaiiiii sangat yang boleh lakukan tugasan ini....bukannye susah sangat...hantam ajelah...heheee...kata orang tu trial and error....ada 14 menu hidangan sedia hidang myChef kat dalam freezer supermarket berhampiran anda....anda gi sana...belek satu-satu kotak menu tersebut...tengok apa bahannye....lepas tu cuba bayangkan apa akan jadi jika anda ubahsuai hidangan tersebut mengikut citarasa anda...contohnye lebih kurang seperti apa yang kkida pernah share kat blog kkida ni...sini....sini....dan sini...

kesemua hidangan tersebut kkida buat guna beef keema masala...anda cubalah dengan hidangan lain pula...ada brown rice, butter rice, pasta, menu ayam dan daging serta seafood....


bagaiamana nak join...dan bagaimana hidangan anda akan di beri markah?

lepas anda dah reka cipta hidangan anda guna produk myChef...anda mesti poskan/buat entri khas kat blog anda (maknanya anda kena ada blog ok, dan tak semestinya anda food blogger...sesiapa pun boleh join...:)

anda boleh share hidangan istimewa yang anda sediakan tersebut melalui penulisan, foto-foto atau video...lepas dah buat entri, anda kena linkkan entri tersebut ke facebook myChef...cerita sikit tentang hidangan yang anda sediakan (dalam 15 patah perkataan)...

pastu...part ni kkida pasti semua orang pun paham...hehe...anda kena le suruh rakan-rakan anda suka (like) hidangan yang anda sediakan tu...banyak-banyak (kat fb myChef tersebut)...ajak adik beradik, sepupu sepapat, rakan taulan dan sesiapa je yang anda kenal untuk like link anda tersebut...oleh itu anda kenalah sediakan hidangan yang kaw kaw juga...baru le member teruja nak sokong anda...betul tak!


contest bermula 1hb Ogos, 2012 hingga 31hb Ogos 2012...seminggu lepas raya...usia kena 18 tahun keatas pada tarikh tersebut....lain-lain syarat anda boleh baca kat atas ni....boleh fahamkan apa yang tertulis kat situ...jika anda tak faham nanti kita suruh myChef tulis balik dalam bahasa melayu kat blog mereka...

hadiahnye....fuh! part ni kkida yakin akan buat semua orang berkobar-kobar nak join...pasti lepas ni freezer myChef kat semua hypermarket dan supermarket kosong...:P...myChef terpaksalah tingkatkan jumlah pengeluaran dalam sebulan ni serta kenalah bersedia dengan pelbagai rasa dan rupa foto-foto makanan yang telah di ubahsuai...lol...

...ntah masih ada ke tidak rupa asal hidangan myChef lepas di tokok tambah dan di ubahsuai oleh bloggers yang join competition ni nanti...heheee....sian pulak kat chef florence, chef mail, chef zam dan chef liza...jangan marah ye chef-chef sekalian...kita suka-suka aje....hidangan anda memang dah cukup sedap.....cuma sekarang ni ia akan disedapkan lagi oleh chef-chef bloggers yang ramai sangat kat luar sana...huhu....

HADIAHNYE BERJUMLAH RM18,000
....besar jumlahnye tu....nantilah kkida update lagi bagaimana hadiah wang tunai tersebut akan diagihkan...takkan sorang aje sapu RM18,000...mestilah share sorang sikit...:-]

judges....all myChef Chefs...i.e...Dato Chef Mail, Chef Florence, Chef Zam, Chef Liza dan Chef Ezani...

OK....MULALAH BERANGAN DARI SEKARANG....GI BELI DULU PRODUCT MYCHEF...TAKUT NANTI KEHABISAN STOK....:)))


to all my wowww1001giveaway bloggers....sila war-warkan kat blog anda sekarang juga...:]

selain teruja pertandingan rekacipta hidangan myChef kat atas tu....kkida teruja gak dengan komen siti ni...:-)

Thursday, August 23, 2012

cape malay curry chicken ball


Salam dan selamat hari raya ke 5 hari ni....hari ni pepagi kkida dah bangun untuk menyediakan juadah untuk anak-anak....mood pagi ni agak ceria berbanding semalam....semalam kkida duduk atas kereta berjam-jam lamanye hanya untuk pulang dari kuala kangsar ke kuala lumpur....kata orang tu tak pasal-pasal ikut sama dalam kesesakan yang sepatutnye boleh di elakkan....

hmmm ni semua gara-gara my dh le...dia le yang beria ajak balik Ipoh dan KK...nak tengok kubor katanya....:-O.....kkida ni sebab tak nak banyak songeh ikut aje walaupun memang tak larat dan letih masak 2, 3 hari raya belum habis lagi...ikutkan hati nak lepak aje kat rumah atau gi jenjalan rumah member berhampiran...begitu juga anak-anak...dah ayah ajak....mau tak mau ikut ajelah...sebenarnya diaorang prefer stay at home aje...tunggu kawan datang beraya atau gi beraya rumah kawan....

kesesakan semalam adalah yang paling terok yang pernah kkida lihat seumur hidup...tak sangka sampai camtu sekali....bermula dari terowong menghala ke kuala lumpur (at 2pm)....kkida lihat kereta dah mula merangkak dan ada yang tak bergerak (masa tu kkida menghala ke Kuala Kangsar)...hingga ntah berapa puluh km lagi kerana masa kkida naik flyover untuk ke tol kuala kangsar kkida lihat kereta bersusuh seolah tiada penghujungnye....mungkin sepanjang highway hingga ke Penang...:[

Ya Allah dalam hati kkida kata matilah karang nak patah balik (kkida balik hari je)....tak pasal-pasal terlibat dengan kesesakan....elok-elok aman duduk kat rumah, gi carik penyakit....depa semua tu lain...memang balik beraya kat kampung...mau tak mau memang terpaksa hadapi kesesakan tersebut....yang kita ni...angin takda ribut takda....tetiba seronok pula nak join sekali....huhu...

dan malam tadi....hampir jam 1 pagi baru kkida sampai rumah....bertolak dari kuala kangsar jam lima petang...bayangkan betapa lenguh dan sakitnye vontot kkida dok atas kereta...hehe....itu pun cuba ikut jalan lama ke sungai siput, tanjung rambutan dan tambun (kononnye nak lari dari kesesakan)..hampir 3 jam baru dapat masuk highway kat tambun...huhu....

wbp, ceritanya tak habis takat tu aje...sepanjang jalan menghala ke KL...kenderaan terus merangkak hingga lepas tanjung malim...barulah pergerakan agak lancar sikit...:(

memang kesianlah dengan anak-anak kecik...letih dalam kereta....tapi.nak buat camnakan....itulah salah satu kelebihan tinggal kat negara kita yang tercinta ini....hehe...


hari ni kkida kata dalam hati takmo ke mana-mana...ikutkan ada kenduri kat Maran....tapi no way le kkida nak terlibat dengan kesesakan sekali lagi....dan kkida rasa hari ni kesesakan melampau akan melanda mereka-mereka yang menghala ke KL dari arah pantai timur...semuga perjalanan kalian akan selamat...pandulah dengan cermat...:)

oklah...bebalik kepada cerita masak-masak....sebenarnya kkida rindu nak masak juadah yang kkida suka nak sediakan...contohnye...hidangan camni....sebulan puasa memang tak kesempatan kkida nak masak juadah seperti ini....hehe...dan raya hari tu lagi le tak sesuai nak hidang tamu juadah camni....nanti orang kata kita tak reti bahasa pulak....lol...

kkida ada beberapa paket product ini....Cape Malay Curry resepi Chef Zam (kkida ada ambil photo hidangan ini, nanti kkida share kemudian)....wbp, kkida teringat nak olah lauk chef zam tu....since kkida ada mince beef ramly dalam freezer....kkida adun kedua bahan tersebut menjadi mealball...

resepinye lebih kurang macam ni...

2 pack myChef Cape Malay Curry
1 bungkus ayam kisar Ramly
1 cawan lebih serbuk roti...(kkida kisar sendiri roti french baguette lama yang memang kkida simpan dalam fridge untuk dijadikan serbuk roti)
dry parsley, salt and pepper secukupnye

gaul semua hingga sebati hingga boleh di kepalkan menjadi bebola kecil sebesar guli...panaskan minyak olive dalam pan dan saute chicken ball hingga masak.


chicken ball ni makam camtu aje pun sedap....tapi since kkida nak makan dengan pasta kkida kenalah tumis balik supaya ia sesuai sebagai topping...

bahan-bahannye...

1 biji bawang besar putih....potong halus
1 biji yellow capsicum....potong kecil
sedikit frozen baby carrots
2 biji cili hijau besar...cincang kecil

3 ulas bawang putih...cincang halus
3 sudu besar cili blender
cube ayam, salt and pepper

panaskan minyak olive dan tumis bawang putih cincang, masukkan cili blender dan cube ayam....kacau hingga wangi...masukkan bahan lain dan gaul rata...masukkan sedikit cili sos, garam dan gula...akhir sekali masukkan bebola ayam tadi....gaul rata...taburkan daun bawang...

hidangkan dengan pasta pilihan anda, nasi dan sebagainye....hmmm...


chicken ball dengan chef zam butter rice pilaf dan bawah dengan pasta vemicelli...memang sedap sebab kkida yang buat (takkan nak kata tak sedap pulakkan....:)))

keduanya memang chicken ball ini sangat sedap kerana adanye aroma rempah dari Cape Malay Curry resepi Chef Zam @ myChef resebut...sedap sangat tau....kalau tak caya cuba youall buat sendiri dan bagi feedback kat kkida....


setelah lebih seminggu senyap kerana semua masih deman raya (begitu juga dengan myChef gourmet challenge)....oleh itu disini kkida ingin persembahkan juadah ini sebagai salah satu resepi olahan kkida menggunakan product myChef untuk challenge tersebut.....boleh di terima tak Mr myChef? 

Monday, August 13, 2012

sandwich daging hancur....:)

salam,
hari ni dah hari isnin...minggu akhir kita berpuasa....semakin hari semakin kita menghampiri aidil fitri...pasti ramai yang telah mula bercuti...samada nak balik kampung atau nak kemas rumah, siapkan apa-apa keperluan bagi menyambut hari yang pasti menggembirakan semua umat islam, tak kira tua atau muda, miskin atau kaya...:)

sama jugalah dengan kkida...hari ni bermulalah marathon kkida...nak ke tesco, giant, curve, ikano dan beberapa tempat lagi...tujuannye nak mencari beberapa item yang mesti ada setiap kali menyambut raya...antaranya serunding dan biskut raya serta kudapan ringan seperti kacang, kerepek, muruku dan lain-lain....:)

seperti biasa kkida hanya hidang biskut tunjuk aje...di samping soft drinks dan makanan kering/ringan lain yang mesti ada untuk jamu ramainye tamu kecil (kanak-kanak) yang akan bertandang seawal pagi raya...selain rendang dan lemang...itulah rutin raya pertama kkida sejak tinggal dalam kampung ni....

wbp, kkida suka melayan anak-anak jiran tetangga sekampung...mereka datang hanya setahun sekali....hari lain mereka tak pernah sampai....mungkin tak berani atau segan...oleh itu inilah masanye....tiada siapa yang akan menolak kehadiran mereka....dah paling mereka happy bila dapat sampul duit raya....tradisi beraya sejak zaman kkida kecil lagi....:)

berbalik dengan cerita puasa...buka semalam kkida buat sandwich daging ni....senang aje...since tiada daging burger kkida masak daging hancur dengan sedikit ready-pasta sos dan cili blender...sebelum tu tumis dulu halia dan bawang putih tumbuk...masukkan cili blender dan daging (kacau hingga masak)...tambah pasta sos, blackpepper sos, perisa dan lain bahan...kacau hingga kering...

hidang dengan salad, tomato, cheese, mayonnaise (mix dengan cucumber pickle) cili sos dan lain-lain bahan....sesekali tukar selera untuk berbuka...:-D

pada yang tiada idea untuk myChef, the gourmet blog challenge....anda boleh guna beef keema masala untuk sediakan menu ini....samada di bentuk jadi burger patty atau goreng hingga kering....tambahkan beberapa bahan lagi untuk menjadikan ia lebih sedap...





Sunday, August 12, 2012

hidangan makanan laut myChef


terdapat dua menu makanan laut dari kumpulan hidangan sedia hidang myChef...iaitu ikan gerang assam atau lebih di kenali sebagai masak asam pedas, nyonya stail....ia antara hidangan sedia hidang myChef kegemaran saya dan sejak ada produk ini, ia memudahkan...jika teringin nak makan asam pedas...gi je cari kat mana-mana fridge supermarket... :)

resepi oleh chef florence yang kini menjadi salah satu hidangan popular myChef....tengok aje warna kuahnye tu....yummy...meleleh ayor lior posa-posa ni...hehe...takpa, jap lagi sebelum berbuka kkida nak panaskan lauk ni...ada sekotak lagi kat dalam fridge tu....makan dengan nasi hangat...walla....:)


satu lagi hidangan seafood dari kumpulan makanan sedia hidang myChef adalah gulai udang serai, koleksi resepi dato' chef ismail....hidangan ini juga ala-ala masak asam pedas gitu....ok juga jika sekali-sekala nak bertukar selera dari hidangan ayam dan daging kepada lauk yang simple seperti menu ini....

oleh kerana hidangan berasaskan udang kurang sikit sambutannya di kalangan ahli keluarga kkida (selain sambal udang) maka most of the time kkida jelah yang mengabiskannya...hehe....ok jugakan....kkida memang suka lauk pauk yang di masak cara begini....masam, pedas dan sikit manis...oleh itu anda perlu tambah sendiri apa yang tak cukup ketika panaskan lauk ni....


setiap hidangan myChef cukup untuk 2 ke 4 orang sekali makan...oklah pada kkida....jika nak masak pun banyak gak kerjanya dan banyak benda yang perlu di sediakan sebelum lauk ni terhidang atas meja makan...

demikian pandangan kkida mengenai dua hidangan sedia hidang keluaran myChef......buka pack, panaskan  dalam microwave dan nah...sedia di makan...so apa lagi jom buka dengan lauk myChef petang ni....:)



Saturday, August 11, 2012

hazelnut cookies

wow! so sedap...dalam usaha untuk menghabiskan saki baki bahan-bahan yang kkida dapat dari fridge semalam....terhasillah biskut hazel yang sedap banget ini....resepinye kkida ambil dari buku resepi australian women's weekly, the big book of beautiful biscuits...even biskut kkida ni not beautiful at all namun rasanya sedap...bagi yang creative pasti boleh cantikkan cookies ni dengan icing and sprinkles...atau drizzle dengan chocolate cair atau icing sugar...since kkida takda bahan-bahan tersebut maka biskut kkida ni remain plain dan tak menarik...hehe....
btw, bagi yang ingin mencuba kkida share resepinye kat sini...:)

250g butter (suhu bilik)
1/3 cawan castor sugar
gaul dua bahan diatas hingga campur rata (until just combined)

1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
ayak keduanya...kemudian tambah
125g ground hazelnuts
gaul rata

masukkan bahan ayak dan hazelnut ke dalam butter dan gula....gaul rata...
bentukkan bulat sebesar guli dan letakkan sebiji kacang hazel di tengahnya (jika ada)
bakar dalam preheated oven selama 25 ke 30 minit pada suhu 165C
keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum di hias

bahan yang simple dan rasa yang sedap...bagi yang creative anda boleh tambah bahan lain untuk jadikan ia lebih sedap...mungkin choco chip, nuts, raisins, etc...



saja sembang...

salam,
dah tengah malam camni baru kkida nak menaip entri...sebelum masuk tidor nak sembang sikit-sikit...esok dah hari sabtu...Insyaallah next sabtu adalah hari akhir kita berpuasa jika raya jatuh hari ahad...maknanye long weekendlah next week...pasti ramai yang ambik kesempatan cuti panjang untuk balik kampung atau gi holiday mana-mana....dan pastinye jalan raya penuh dengan kenderaan bertali arus...

kkida pula seperti biasa raya kat rumah sendiri aje...dah bertahun-tahun camtu....

kkida nak share sikit-sikit le apa aktiviti makan-makan kkida 2,3 hari ni.....kat atas tu tengok pun dah tahu....masak main-main namanye...hehe....mana-mana lebihan makanan kat dalam fridge tu kkida goreng-goreng aje untuk sahur....penarik selera...:)

yang atas ni pula rendang ayam biasa, cuma kkida tambah buah prune (yg nampak hitam tu)...sedap, kkida suka....menambahkan rasa manis pada gravy rendang tersebut...


pagi tadi kkida menjalankan operasi mengemas peti sejuk....macam-macam kkida jumpa....benda yang dah bertahun pun ada....sayang nak buang....huhu....gitulah...bila shopping barang dapur ada je tangan kita tu nak capai itu ini....kononnye nak buat le...tapi bila sampai rumah letak ketepi dulu...akhirnye......hehe....masuk dalam peti ais...itu le sebabnye peti ais kkida tak cukup satu....:-)

my hb pun kekadang bising gak...dia kata kkida ni jika boleh satu supermarket tu nak hangkut balik....pastu simpan je tak buat apa-apa hingga melebihi tarikh lupus....:-\


atas...salah satu drawer fridge yang memeningkan kkida....apa taknye, terdapat saknika rempah dan herba yang kkida beli (ada setengah tu tak guna pun)....semua kkida sumbat kat dalam drawer peti ais tu (jika letak kat luar pasti rosak sebab bukan nak guna selalu)...

bila nak guna jenuh kena belek satu-satu...huhu....kekadang jumpa kekadang tak....yelah, kkida pun bukan boleh nak ingat semua....akhirnya ada bahan yang tersimpan lama sangat, tak digunakan....contohnye spice drop tu....kkida beli kat mustafa centre, singapore masa gi sana last year (dah setahun lebih)...gunanye untuk letak dalam nasi biryani...tapi hingga kini kkida tak pernah guna...lupa memanjang....

tadi masa kemas-kemas kkida listkan semua benda yg ada kat dalam drawer tu....pastu kkida lekat kat dinding peti ais...lain kali senang....jika nak guna semak kat list tu dulu....jika ada baru pi punggah/cari kat dalam drawer fridge tuh...so, taklah buang masa....:)


ada tak rempah yang kkida tertinggal tak beli...hehe....

lepas berbuka kkida tekad nak guna mana bahan yang kkida jumpa hasil dari penyelongkaran peti ais pagi tadi...hehe....tatkala belek-belek resepi dari buku resepi...kkida terjumpa resepi ni yang ngam-ngam aje dengan bahan yang ada...dan akhirnye jadilah coconut conflakes macaroon ni....sedap juga....nanti kkida share resepinye ye...senang buatnya....kkida suka apa saje jenis biskut/cookies yang ada kelapa....

macaroon kkida ni memang tak lawa rupanye....tapi ada rasa....kkida memang tak pandai nak beradun bila tiba bab kueh/biskut raya ni....tapi tahu buat...dari bahannye aje kkida tahu hasilnye sedap atau tidak...


nak cuba, later kkida share resepinye ok....:)

good night....jom tidor...



Thursday, August 9, 2012

bun sedap myChef


salam,
pepatah lama menyatakan...alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan...hehe....since product myChef kkida banyak lagi dalam freezer...baik le kkida guna untuk mereka-cipta finger food yang simple dan yummy like this.....:)

ingredientnye mudah diperolehi...kkida guna mana yang ada....tepung pancake, grated cheese dan myChef beef keema masala....bancuh pancake ikut arahan pada packaging....masukkan sedikit cheese kat dalam batter pancake yang dah di bancuh...panaskan pie maker...jika takda pie maker, bakar dalam oven...preheat oven 180C dan gris pie plate...


tuangkan sedikit pancake batter ke dalam pie maker...sudukan myChef beef keema masala dan top with cheese...tutup pie maker dan biarkan bun masak....


beginilah hasilnye....yang ni pun kkida prepare awal semalam...masa bebuka lagi....kemudian kkida panaskan dalam microwave oven....

hmmmm...lakulah...memang sedap...beef keema masala anda kena keringkan sikit atas api, tambah cili flakes, salt dan pepper serta gula sikit....nak bagi sedap lagi...:)

entri ni kkida submit untuk MyChef the Gourmet blog challenge...harap youall please like kat myChef fb ye...

ok...kkida dah submit dua entri...anda bagaimana....dah dapat idea ke belum....cepat lah sebelum terlambat...:)))



Wednesday, August 8, 2012

green curry laksa ala myChef

salam,
oleh kerana susah bebeno nak ajak orang masuk myChef gourmet challenge yang sedang berlangsung dari sekarang hingga hujung bulan ni walaupun kkida dah jemput dan ajak berkali-kali namun ramai yang jual mahal...maka dengan senang hatinya baik kkida aje yang join....bukannye susah....godek-godek je product myChef tu....ambik gambar dan pos ke facebook depa...pastu ajak member likes...itu aje...


kekadang kkida pun pelik gak....depa nak bagi hadiah duit ribu riban melalui competition yang healthy dan telus camni orang tak nak join...tapi competition yang tak janjikan apa-apa hanya takat hadiah tukul besi ramai pulak yang suka nak join...hingga beria-ria ajak orang likes...juga competition yang terang-terang pilih kasih dan pilih bulu...ramai yang sanggup berabis duit ringgit kerana nakkan kemenangan...hmmmm...ngape ek!...gamaknye duit myChef ni tak laku kot...huhu....


btw, suka hatilah kan....masing-masing punya pendapat sendiri....mungkin juga contest ni diadakan tak kena masa...ketika orang tengah puasa dan tak masak siang....kkida pun sebenarnya berat gak nak join...mana taknye...jika nak prepare food ni kena awal, ketika hari masih terang...jika lewat sangat dan hari dah gelap....gambar mungkin kurang cantik dan kelabu asap aje nanti...:-]

...lagi pun time tu kita tengah sibok nak prepare hidangan buka puasa, kelam kabutlah pula jadinye...menu ni pun kkida buat jam 4 petang tadi, 3 jam lebih lagi sebelum masa berbuka...hmmmm....tergugat gak iman tadi tengok sedapnye laksa ni....perut pula masa tu tengah high time berkeroncong...hehe...


cukup kkida...jangan membebel...sambung aje cerita menu ni...

oklah...oleh itu dengan rasminya kkida perkenalkan my first menu and entri untuk myChef...the gourmet blog challenge....resepi chef zam yang kkida olah menjadi kuah laksa hijau atau green curry laksa....di makan dengan spaghetti yang sedia ada dalam bekas hidangan asal menu tersebut...

untuk resepi kuahnye tu kkida cuma tambah air dan santan pekat sikit supaya berkuah...tambah sikit kuib ayam knorr, salt and pepper...masak hingga mendidih...kemudian tuangkan ke atas mee/spaghetti....garnish dengan togeh, timun dan asam limau...telur mata sapi (semuanya optional...)

berbuka tadi baru kkida makan green curry laksa ala myChef ni....dan of course kkida akan kata sedap...:)))

jika anda nak tau sedap ke tidak kena cuba sendiri ye...jalan pintas jika nak rasa green curry....tak yah nak blender itu ini....resepi asal chef zam dah cukup segalanya...tambah sikit-sikit aje mana yang perlu....

selamat mencuba....

p/s: harap anda boleh beri sokongan untuk entri kkida yang ni ye....please hit like kat fb myChef ...time kasih....:)))

lepas ni ada lagi menu yang kkida nak share....tungguuuu....:)

spaghetti beef stroganoff oleh salmi

kkida terlepas pandang entri dari salmi ini....beliau pos entri ni untuk sertai myChef gourmet challenge yang sedang berlangsung hingga hujung bulan ni....sebagai menyokong penyertaan salmi kkida ingin war-warkan kat sini supaya pembaca dan blog viewer 1001resepi juga boleh berikan sokongan ikhlas kepada usaha rakan anda ini dengan like link ini di myChef facebook....

dari facebook tersebut anda boleh klik link ke blog salmi SKA untuk lihat resepinya...nanti kkida pun nak cuba juga...tahniah salmi kerana menyambut cabaran ini....Insyaallah jika ada rezki pasti salmi akan perolehi ganjaran atas usaha anda ini....:)

bagi yang belum menyertai challenge ini, anda nak tunggu apa lagi....masih ada masa...rugi tau....takkan nak tengok aje rakan anda ni masuk poket dia semua wang tunai rm18,000 ringgit tu...hehe....banyak tu...boleh buat belanja raya dan open house nanti....so jom....gi beli produk myChef dan esok mula berkreatif ok...:)

Tuesday, August 7, 2012

iftar hari ke 16

salam,
hari ni masuk hari ke 18 kita puasa tak silap kkida....cepat masa berlalu...tak sampai dua minggu lagi kita nak raya....anda semua dah buat persediaan nak raya ke....pasti ramai yang sibuk dengan biskut raya sekarang ni....seronok kkida tengok bila gi jalan-jalan kat beberapa blog yang femes dengan biskut raya yang comel dan pastinye sedap...memang teringin nak rasa...jika dekat pasti kkida minta sikit...hehe...kkida ni memang jarang buat biskut raya....


bukan takat malas nak buat biskut raya...update blog juga kkida kurang rajin puasa kali ni....ntah ngapa ntah...huhu...masak memang kkida masak....tiada juadah yang berbeli kecuali jika ada yang teringin nak makan mertabak yang femes kat bazaar ramadhan penchala tu (tapi kena order awal, jika tak memang tak merasa kerana orang beratur panjang sejak awal lagi)....selain mertabak, kkida juga suka nasi dagang dan nasi kerabu kat bazaar tu...:)
ahad malam lalu kkida buat gril chicken drumstick dan chicken wing...simple aje....kkida marinade dengan mccormick buffalo wings seasoning mix dan sikit minyak olive...lebih lama di perap lebih baik...isi ayam akan juicy dan lembut bila di gril... 


selain tu kkida buat simple mix salad....japanese cucumber, cherry tomato dan lettuce...sekali sekala tukar selera buka puasa....:)

photo kat atas sekali tu...onde-onde versi kkida...hehe....samalah seperti resepi anda...tepung pulut dan kkida tambah sesudu kecil tepung beras...gentel-gentel letak gula melaka...celur dan gaulkan dengan kelapa tambah garam....kkida suka lumur kelapa banyak-banyak....


malam semalam kkida gi buka puasa kat KL...anjuran Malaysia Social Media Chambers...tapi tu le...pergi setakat makan ajelah...kkida ingat kot ada event yang menarik selain makan...senyap aje....dah le gi sorang....datang makan pastu balik....baik tak payah....setakat nak makan kat rumah pun boleh...lagi selesa...next time jika ada yang ajak buka puasa nak kena tengok gak samada bersesuaian dengan kita atau tidak....:-[

tapi nasi berianinye sedap...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...