Sunday, July 29, 2012

chicken spaghetti with asian pesto

salam kepada semua,
letihnye kkida mengerjakan lobster tu semalam...mana pernah masak lobster sebelum ni....tambah yang masih menguit-nguit lagi....hehe...memang sesuatu yang asing sangat...nasib baik ada encik hubby kkida...dia le yang tolong masukkan lobster yang masih bergerak-gerak tu ke dalam peroyok...hehe...jika tak...sampai time bebuka...lobster tetap rupa lobster...heheeee...gelilah...

nantilah later kkida share final resultnye dengan anda....sekarang ni kkida nak share dulu hidangan sampingan yang kkida sediakan semalam...:)
since letih mengelolakan lobster, maka kkida pun malas dah nak masak juadah lain....nasib baik ada hidangan sedia hidang pasta myChef ni...nak kawankan dengan lobster dan oyster...chicken spaghetti dengan pesto sos oleh myChef ni memang jadi kegemaran anak-anak kkida...complete meal...pasta dan gravy sekali....sekotak tu cukup untuk seorang....yang kurus le....hehe...kalau tak cukup, kita buka dua kotak...:P
simple meal....senang dan pasti memenuhi selera anda...jika nak pedas sikit tambah lah lada hitam atau sebarang jenis cili potong....pasti berapi....setau kkida pesto sos ni adalah campuran daun basil, parseley, cilantro dan beberapa herba lain selain minyak zaitun dan lemon juice...semua bahan ini di blender sekali...pesto sos memang sesuai untuk pasta dan sandwich...masak dengan ayam dan daging juga sedap...
hidangan ini adalah resepi chef zam khas buat myChef....lihat aje photo-photo ni....pasti ia mampu membangkitkan selera anda....pesto sosnye tu...fuh!....jika camtu punya rupa anda kata tak sedap lagi...hmmmm...tak tau le teman nak kata apa...apa-apa pun anda kena cuba sendiri...gi beli kat giant, tesco atau carrefour berhampiran...lihat kat sini jika anda tak pasti samada product myChef telah ada berhampiran anda atau tidak...

sekali-sekala jika tak lalu makan nasi atau hidangan berat lain...hidangan pasta seperti ini boleh jadi pengganti....:)
hahhaaa....yang oyster ni pulak apa cerita!!!...nak tumpang sekaki kat pasta myChef...hehe...oyster ni kkida beli dari Lubuk Lobster semalam...Luq'man beri sebungkus free kkida beli lagi 2 bungkus (sebungkus ada 12 sahaja)...mana nak cukup...bala tenteranye ramai...
selalunye oyster ni orang suka makan mentah...letak lemon juice atau tabasco sos...pastu slurrrrpppp...kkida suka gak...hehe...

tu kalau makan kat restoran atau hotel....jika makan kat rumah kkida rasa tak berapa sesuai...tambah pula makan masa berbuka....oleh itu kkida pun merekalah apa nak buat dengan oyster ni semalam....perah lemon juice, tabur salt, pepper, garlic herbs, cili sos dan akhir sekali kkida tabur cheese and breadcrumbs mixture...dot with butter dan gril....
dan camgini le rupanya lepas keluar dari oven....dan rasanye...hmmmm.......tak cukup weh!
nanti nak kena suruh si Luq'man hantar lagi...:-)

Saturday, July 28, 2012

Lubuk Lobster...

salam,
tuah ayam nampak kat kaki, tuah manusia....siapa yang tahu...
dan kkida merasa amat bertuah hari ini....angin takda ribut takda tetiba ada seseorang yang kkida kenali di alam maya ni sejak setahun lalu hubungi kkida semula selepas lama beliau diam membisu....

katanya "kkida saya kena berkerjasama dengan kkida jugalah....memang susahlah saya ni....dulu ingat nak cuba sendiri....tapi takleh jalanlah akak, saya ni bab menulis ni memang susah sikitlah akak"...kkida pula bila beliau cakap camtu...senyum ajelah....ok tidak tak ok pun tidak...

kkida pernah terbaca kisah Earl Tupper (pencipta Tupperware)...beliau seorang ahli kimia dan dengan kepakarannya itu beliau berjaya mencipta produk sehebat Tupperware...satu hari beliau tersedar yang beliau hanya pandai reka tupperware hingga penuh satu gudang...tapi bila tiba bab menjual...beliau langsung tiada kepakaran...beliau hanya letak produk tupperwarenya tu kat kedai hardware...

akhirnya Earl Tupper bertemu dengan Brownie Wise, wanita yang pandai marketing, wanita tersebut perkenalkan sistem penjualan dari rumah ke rumah atau yang kini femes dikalangan makcik-makcik dan kakak-kakak kita peminat barangan tupperware sebagai Parti Tupperware...

moral of the story!!!.....seperti kata Nabil..."lu pikirlah sendiri"....hehe...dunia tanpa sempadan sekarang...makcik macam kkida ni pun mampu marketkan untuk anda jika di beri kepercayaan....:-]

dan kkida rasa happy sangat semalam apabila kak Nasriah sms kat kkida bagitau handphone adiknye tak henti berbunyi lepas kkida poskan entri acar ikan mama...Alhamdulillah...(lepas ni bekalan acar ida tak putus le ye kak Nas....hehe...)

berbalik kesah Luq'man tadi...akhirnya sampai juga anda kat teratak kkida ni....setahun kkida menunggu dan kempunan nak makan lobster, punyalah lama menunggu Luq'man hantar....hari ni baru jadi kenyataan...hehe...jika memang dah rezki kita ia takkan kemana....

maka dengan rasminya kkida istiharkan hari ni kkida berbuka puasa dengan lobster dan oyster dari lubuk lobster...huhu....
nak masak apa yek!....lobsternya masih hidup lagi...masak kari kaw-kaw best jugakan...tapi hilang le pula rasa lobster sebenar....hmmm....tengoklah camna petang nanti...silap-silap kkida kukus aje kemudian cecah air asam...:)
inilah lobster sebenar....kata Luq'man...lobster memang ada bermacam rupa dan jenis...tapi jika anda nak tau....lobster yang penyepitnya besar camni hanya boleh didapati di lautan dalam...dan lobster yang luq'man bagi kat kkida ni di impot khas dari canada....anda pernah lihat rancangan deadliest catch....lobster-lobster ini juga di tangkap di lautan dan dalam musim yang sama seperti cerita tersebut....iaitu ketika laut tengah bergelora...sebab tu le regenye...ehem ehem...oklahhhhh...sekali-sekala nak rasa apa salahnya kan, terutama kakak-kakak yang tengah mengandung anak sulung tu...:-)
berat sekor lobster ni boleh mencecah hingga sekilo...tengok ajelah penyepitnye tu...kat situ aje dah berapa ratus gram...kuat penyepitnye tu....kalau tak diikat mau putus jari kita jika kena sepit...:)

Friday, July 27, 2012

the apartment ~ ramadhan buffet

salam,
pasti ada yang terjengah-jengah kemari....nak tengok ada ke belum entri buka puasa ni....hehe...dah kasi makan kenyang-kenyang....balik diam aje...mana acikan....hehe...

kkida pasti akan tulis, not to worry ye Jaslyn..:)...cuma banyak sangat cerita yang nak di kongsi...idea menulis pun dah kekeringan...:P
semalam, kkida di ajak berbuka puasa kat apartment...bukan apartment rumah orang, tapi the apartment...nama sebuah restoran yang terletak di the curve, mutiara damansara....

seperti biasa bulan puasa ni rata-rata restoran tak kira dari no star ke full star menyajikan buffet ramadhan...pilih saje yang mana berkenan...nak makan apa....tempat yang ramai orang ke kurang orang...suasana yang bagaimana anda suka, yang hiruk pikuk seperti kat jalan masjid india dan tuanku abdul rahman atau nun jauh tinggi di angkasa...restoran berputar yang harga buffetnye...
hmmmm...tak tau ngapa mahe bebeno...walhal kenyangnye same je macam makan kat warung....hehe...

spaghetti ni paling sedap...ramai peminatnye...
berbalik pada cerita buka puasa kkida semalam, the apartment perkenalkan package buffetnya yang dinamakan An Oasis of Delights ~ A never ending traditional Malay buffet dinner....bermula dari 24 julai hingga 16 ogos...

mereka menyediakan menu baru setiap minggu...maknanya setiap minggu pelanggan akan disajikan dengan menu yang berlainan...taklah boringkan...
bolehlah anda berkunjung sekurang-kurangnye seminggu sekali bagi nikmati juadah ramadhan di the apartment...
semalam kami di sajikan dengan pelbagai juadah...ada makanan timur dan barat selain manisan dan dessert serta buah-buahan....memang sedap dan mengenyangkan...tambahan pula suasana tempat makan yang best sangat....
tahu sumbat...kkida memang suka finger food yg satu ini...bawah...asam podeh ikan...
terdapat beberapa jenis salad dan kerabu....yang ni kerabu kacang botor...
kebab tak silap kkida...
chicken tandoori...best...dan bawah ni lamb grill...memang makan lauk ajelah kita semalam....
butter chicken tak silap kkida...
dan kangkung goreng belacan...hehe....
yang atas tu pinggan kkida dan yang bawah ni pinggan cik abang kepada mummycute....
manisan dan dessert...
buah-buahan...dan bawah ni beberapa blogger yang di jemput semalam...
tak silap kkida cuma 4 blogger sahaja yang hadir semalam....ina kl (wakilkan anaknye), eyriqazz dan wife serta anak-anak, si jejari halus...eh! sorry...jejari runcing (lupa lak kkida nak tengok jari dia semalam, pasti runcing sangat...hehe) dan mummycute...:)

kkida tanya kat jaslyn mana dia jumpa blog kkida....katanya dia jumpa kat internet dan inilah pertama kali beliau bekerjasama dengan blogger melayu...:-)

jika youall teringin nak makan buffet ramadhan kat the apartment, sila hubungi mereka kat nombor ni....

the apartment curve: 03-7727 8330 (harga buffet dewasa rm69.90)
the apartment KLCC: 03-2166 2257 (harga buffet dewasa rm79.90)

(kopi yang kkida minum sebelum balik semalam kuat betul...kkida tak leh tidor sampai ke pagi...ada apa dalam kopi tu?...:)

terima kasih pada mereka yang sudi jemput kkida (dan eka) untuk jamu selera kat apartment semalam...pengalaman yang tidak mungkin saya lupakan...seronok dapat berbual mesra dengan kalian serta kawan-kawan blogger yang femes-femes belaka tu...

seronok gak jadi blogger nikan...hehe...

acar ikan mama

Asaalamualaikum,
lama kkida tak bersiarankan....yelah...kkida ralit dengan benda lain aje...nantilah kkida sembang kemudian apa yang kkida dok ralit sangat semenjak dua menjak ni...hehe...

hari ni hari jumaat...masuk hari ketujuh kita berpuasa...kejap je dah seminggu....dan pagi tadi kkida ziarah saudara hb yang baru je meninggal dunia malam tadi...kami terus ke tanah perkuburan sebab lewat tiba...beliau meninggal jam12.30 tengah malam tadi...semuga rohnya di cucuri rahmat....amin...
dan beberapa hari ni juga dapor kkida tak berasap...hehe... kkida tak masak apa-apa untuk buka posa...bukan taknak masak...tapi my dh dan anak-anak nak buka puasa kat masjid aje...duduk dalam kampung ni camtulah....memang tiap-tiap hari ada di sediakan makan untuk berbuka...dan hidangannye enak-enak belaka....hehe...maka dengan happynye kkida pun gosok kedua belah tapak tangan sambil tersenyum hingga ke telinga....hehe...:)

wbp, sahur seperti biasa....kkida akan sediakan macam-macam juadah...paling tidak kkida buka aje kotak-kotak myChef yang berlambak kat dalam fridge tu...:)...dua hari sudah kkida di sedekahkan lagi satu carton hidangan sedia hidang myChef ni...

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi...puasa tahun ni rezki kkida murah betul...ramai yang sudi sedekahkan kat kkida berbagai juadah dan buahtangan....hingga tak termakan....seronok juga jadi blogger terkenal nikan...(huh! perasan)....lolol...
dan dah terlanjur bersembang mengenai buka puasa, sahur dan makan free ni....kkida nak share dengan anda satu lagi juadah pembuka selera yang kkida suka sangat lately....sebenarnya sejak tahun lalu lagi kkida dok teringat nak share kat sini....tapi tu le...asyik lupa aje...dah berbotol-botol makan free...tapi storinye tak juga timbul-timbul kat blog ni....malu pun ada gak...terok betullah kkida nikan...:-O

sorry ye kak Nas, saya malu sangatttt ni (malu-malu kucing)...hehe...dah banyak botol kak Nas bagi ida 'rasa'....huhu...dan semalam bagi lagi dua botol....kita nak bayar dia kata tak payah...sedekah bulan puasa...:-)

btw, terima kasih daun keladi yek!....lain kali jika dah habis kita nak lagi....hehe....
acar ikan dan buah...memang sedap...(kkida dan hb suka...memang kena dengan selera kami...anak-anak tolak tepi)...tambah dalam bulan puasa ni...especially time sahur...gaul dengan nasi panas aje pun dah cukup membangkitkan selera...
bahan-bahan acar ni terdiri dari isi ikan kurau masin, buah-buah kering, cili padi, bawang, cuka dan minyak...homemade by Puan Rahimah Aris, adik kepada Puan Nasriah...kenalan kkida masa sama-sama gi trip ke Huangzhao/Suzhao/Shanghai last year...

balik dari trip tersebut kami terus berhubungan antara satu sama lain...seronok kawan dengan kak Nas ni sebab dia banyak tau kat mana nak dapatkan  makanan sedap-sedap camni...hehe....tak rugi ramai kawan....:D 
anda juga harus mencuba...
nombor telefon: 012-2207401 (Pn Rahimah)
email add: maharis12@yahoo.com

jika nakkan kepastian tengok sendiri kat botol tu...kkida suka share sesuatu yang interesting camni...tak mau le makan sorang je...hehe...
lepas ni kkida nak share satu lagi cerita kesah buka puasa kkida semalam....makan free lagi....huhu....rezki jangan di tolak...terima kasih ye....

Wednesday, July 25, 2012

Noel...raya hamper

salam,
hari ni dah masuk hari kelima kita berpuasa...kejap ajekan...pantasnye masa berlalu...sikit lagi dah nak raya...mesti ada yang tengah sibuk plan nak buat kueh raya ke tak tahun ni....atau biskut tunjuk aje....macam kkida....hehe....sapa ada jual biskut tunjuk yang sedap-sedap tu kkida nak beli....hantar sample ke kkida...kalau sedap boleh le kkida promo sekali kat blog ni...:)
selain kueh raya....orang meniaga hamper pun sibuk juga dikala musim perayaan ni...terutama mereka yang punya business...pemberian hamper sebagai tandamata memang dah lama jadi amalam kat negara kita ni...

hari isnin lalu kkida dapat jemputan hadiri majlis pelancaran hamper koleksi raya oleh sebuah syarikat yang memang terkenal dengan koleksi hamper berkualiti...
Noel Gift Malaysia Sdn Bhd...Noel mula beroperasi kat Malaysia July 2011...syarikat ini berasal dari Singapore...
atas, Noel managing director, Mr Alfred Wong memberikan penerangan dan menjawap soalan media mengenai hamper-hamper yang mereka hasilkan...kiri-kanan beliau adalah management team Noel Malaysia...
antara koleksi hamper raya dari katalog koleksi aidilfitri....kesemua isi kandungan hamper Noel adalah produk yang berkualiti dan bukan produk yang bukan-bukan seperti hamper yang kita lihat bersusun-susun kat rak supermarket..(kekadang depa susun atas lantai aje)...

memberi kena ikhlas...dari situ kita dapat menilai tahap keikhlasan seseorang dalam berhubungan...wbp, terpulanglanglah pandangan setiap individu...(kkida bercakap melalui pengalaman sendiri....:)
berbalik kepada Noel hamper...mereka hanya memilih barangan yang berkualiti sahaja....bak kata managing directornye...dia hanya letak benda yang dia akan makan/lalu makan sahaja kat dalam koleksi hampernye...good quality products...

memanglah harga hampernya jauh lebih mahal lagi berbanding hamper biasa...tapi pada pembeli dan pemberi...jika benar nak bagi sesuatu sebagai tanda ingatan...hamper camnilah yang sepatutnya jadi pilihan anda...beri benda yang anda sendiri suka untuk menerimanya...
pada majlis tersebut, mereka buat demo bagaimana hamper di gubah dan di susun...chef mail jadi tukang usik dan tukang cakap....tapi yang kkida nak ketawa bila dengar chef mail tanya kat orang ramai mengenai jumlah hantaran kahwin...

katanya hamper-hamper tersebut sesuai untuk hantaran kahwin...pastu dia tanya lagi..."jika orang lelaki bagi hantaran 11 bekas orang perempuan balas berapa bekas?"

tak tau sapa yang menjawap nye, tapi kkida dengar chef mail kata.."9 bekas!"
...hehe...yelah tu...berapa bekas pun tak kesah...asal benda yang di beri ada nilainye...bukan asal bagi....:-P
 antara jenis manisan yang terdapat dalam koleksi hamper Noel...
dan bawah ni koleksi lauk-pauk dalam pinggan kkida...weh! banyak nye kak oi...ye saya nak rasa semua (bukan selalu nak dapat makan free kat Rebung ni...hehe...tambah buffet Ramadhan camni...)

nasinye kkida ambik sikit aje...cuma lauknye tu...keliling pinggan....ada rendang ayam, lemak daging salai, asam pedas pari, tahu sumbat, telur masin, rendang daging, bergedel...itu pun ada banyak lagi...cuma cukuplah tu...nanti orang kata buruk makan pulak...lol...

kami di tempatkan dalam ruang tamu yang baru siap di ubahsuai...jauh sikit le dari tempat makanan di hidangkan...malas le kkida nak ulang-alek...nasib baik ada kakak (eka)...dia le tukang serve mama...:-D
majlisnye simple aje...takda kecoh-kecoh...hehe...lepas makan, management team Noel beri penerangan mengenai operasi syarikat mereka...pastu tamat...on the way nak keluar balik dapat hamper ni sorang satu...:)....best...
hamper Noel terdiri dari pelbagai koleksi dan tujuan....sebagai hadiah harijadi parents, adik beradik, suami, isteri, anak, rakan-rakan...sebagai buah tangan musim perayaan, perkahwinan, orang sakit, baby dsbnya...jika anda berminat nak tau lebih lanjut mengenai hamper Noel...layari website mereka....iaitu....

www.noel.com.my

...boleh order online dan mereka akan deliver hamper tersebut kepada anda...

jika ada sesiapa yang teringat nak sedekahkan hamper raya kat kkida...kkida nak hamper Noel ni yek....hamper supermarket kkida tak nak....muahahaaaa...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...