Saturday, June 30, 2012

demam raya makin terasa....

salam,
bahang-bahang raya mula terasa, walau pun puasa lambat lagi....buktinya...banyaknye kenderaan di pusat membeli belah nilai 3 tadi...kkida ke sana bawa mak kkida jalan-jalan....dia sibok nak beli langsir raya...hehe....mak kkida memang suka beradun...kalah kita...bila nak raya mulalah dia sibuk nak mengganti langsir...sarung kusyen dan sebagainya...


pilihan mak kkida....dia beli dua jenis kain...yang rm8 semeter dengan rm4.80 semeter....rumah orang tua katanya....bukan orang nak tanya langsir berapa ringgit...heheee....janji langsir baru...

wbp, memang murah kain langsir kat nilai....kkida tengok kainnya berkualiti....dan harga amat berpatutan...wbp upah jahit mahal sikit....rm8 sekeping...


kkida pula lebih suka kain design bunga-bunga camni....so sweet...tapi kkida tak beli....malas nak salin langsir...pakai aje mana yang ada...


jika suka boleh tambah pelbagai aksesori...tie back dan lain-lain...


hmmm....anda nak design kepala langsir (valance) macam mana....pilih aje...yang 2 lapis, 3 lapis, rambu-ramba, scallop...mereka boleh jahitkan....katanya siap dalam masa 3 hari...betul ke? elok ke jahitannya?...


sebenarnya memang inilah stail orang pompuan melayu semalaya....tak kira profesor ke, ada ijazah ke, kakak kerani ke, makcik atau opah...sikit sebanyak mesti ingin bergaya di hari raya....betul tak? pendapat kkida macam tulah....dari pemerhatian kkida sejak kecil hingga hampir separuh abad ni...:)


bas pelancung macam ni memang banyak tadi...nilai 3 dah jadi one of tourist destination....tak sah jika anda tak singgah nilai 3 jika datang KL...

semua ada kat nilai 3...you nak cari apa? kalau takat peralatan rumah tangga dan hiasan dalaman....semua ada kat situ, tak perlu cari kat tempat lain....jika nak meniaga pun boleh dan kkida lihat memang ramai orang yang berniaga kecil-kecilah seperti di pasar malam dan kedai-kedai runcit kecil dapatkan bekalan mereka dari nilai 3....

orang nak kawin pun ramai yang cari kelengkapan perkahwinan kat nilai 3....bunga telur, hantaran, pakaian, hiasan dalaman dsbnya....harga? itu kkida tak pasti....samada murah atau sebaliknye....tapi oklah...pilihan pelbagai dan senang shopping kat situ...parking banyak dan jalan juga luas...pendek kata kkida dont mind beli belah kat situ jika perlu....one stop centre...big open air shopping mall...:)


mak kkida sibuk dengan langsir...kkida pula lebih berminat dengan seksyen yang ini....hehe...


seronoknye tengok....hikhik....cuma keadaan dalam kedai ni panas sikit...kipas takda aircon takda...huhu...


periok berbagai saiz...dari yang besar hingga yang comel sangat...dan bawah ni acuan kueh cara dan baulu...


bawah, cake pan...untuk kek chiffon tak silap kkida...betul tak?


since dah sampai kat situ, mau tak mau terpaksalah juga kkida beli sesuatu....hehe....tapi kkdia beli benda yang memang perlu sangat....pencakar sampah, 2 tong air plastik besar untuk takung air (sekarang ni musim kemarau dan air selalu takda), plastik alas meja (ada bau-bau raya gak sikit...:) dan....periok kukus...:)

lama dah kkida teringat nak beli periok kukus bertingkat...dan tadi ternampak depan mata...terus aje grab satu...mahal gak harganya...

habis aje beli apa yang perlu terus balik....malas dah nak lencung sana sini...

lemon pastry

salam,
kkida nak share simple lemon icing pastry ni....sebenarnya nak perabihkan makanan yang lebih-lebih kat dalam freezer tu...jap lagi kkida nak gi jaya grocer pula....nak cari bahan yang unik-unik sikit yang takda kat tesco....la ni tesco muatiara tengah renovation....sana tutup sini tutup....dah bertaburan semua barang-barang kat dalam tesco tu....bercelaru....kkida pun pening kepala tengoknye....tak tau bila keadaan kat tesco tu akan benar-benar pulih...


kerana kkida tak tau apa nak buat dengan pastry ni kkida potong aje kepada segiempat tepat dan bakar dalam oven...pada suhu 200C hingga keperangan....keluar dan sejukkan...

sementara tunggu pastry sejuk buat lemon icing...

caranya...ayak gula icing secukupnya dalam mangkuk....perahkan lemon juice ke dalam icing sugar dan gaul rata...bancuhan icing mesti pekat...toast almong dalam oven sebenatar...3, 4 minit...


drizzle lemon icing atas pastry dan taburkan almond...ayak gula icing atasnya....


jika taknak pastri ni kembung macam bantal....hehe...cucuk-cucuk kan dengan garpu sebelum di masukkan ke dalam oven....bila di bakar udara dari dalam akan keluar...so tak le kembung macam pastri kkida ni...tepinya akan terbuka dan berkeping-keping....

btw, mana-mana pun ok....masuk dalam perut semuanye sama aje....hehe....

CEPAT-CEPAT....JOM JOIN WOWWW 1001 GIVEAWAY....LEPAS DAH JOIN KENA AJAK MEMBER KLIK BANYAK-BANYAK OK....HINGGA 10 JULY....

Friday, June 29, 2012

macaroni pie dengan pie maker

salam....hmmm....dah beberapa hari kkida tak share resepi dan food photo....sibuk dengan GA...hehe...
dan petang ni kkida nak share dengan anda satu lagi cara nak makan spaghetti...:)

tengok photo kat atas tu...apakah itu? itulah pie maker yang sekarang heboh di perkatakan seantero malaya...heheeee....yang di perkenalkan oleh kkida@1001resepi...dan secara kebetulan kkida nak bagi 4 pie maker free pada anda yang berjaya meletakkan nama anda sederet dengan nama tiffinbiru pada carta hot fm....hehe....(most traffic...)


pie maker bukan hanya untuk buat pie aje...ada berbagai resepi cara menggunakan pie maker ini....buku resepi ada di beri sekali dalam kotak pie maker tersebut...

berbalik kepada macaroni pie kkida ni...resepinye mudah aje...rebus dulu 500g macaroni (ikut arahan pada bungkusan)...toskan...panaskan 1 kotak MyChef Beef Keema Masala atas api hingga kuahnye agak kering...tuangkan ke dalam macaroni...campurkan grated mozarellah cheese dalam anggaran 1 cawan...dried herbs, salt, sugar and pepper...jika nak pedas tambahkan cili flakes atau paprika...gaul rata...pukul 4 biji telur dalam mangkuk berasingan...kemudian tuangkan kedalam macaroni...gaul rata...

panaskan pie maker, spray dengan cooking spray...letak kertas cawan cupcake dan sudukan macaroni ke dalam cawan tersebut....taburkan grated parmesan cheese...tutup pie maker dan bakar hingga masak....lampu pada pie maker akan bertukar kepada hijau apabila pie telah masak...

hidang ketika pie masih panas....hmmmm...sedapnye...

bawah ni kkida bakar extra crunchy for myself...:)


so, excited tak dengan resepi kkida ni....apa lagi...jom masuk GA kkida...mana tau boleh dapat pie maker..hehe...

bagi mereka yang dah join GA, harap anda ajaklah kawan anda supaya click pada website atau facebook anda untuk ke 1001resepi...so far walaupun ramai yang dah join...tapi traffic anda rendah....buat masa ini kkida lihat hanya ada 4 blog sahaja yang berjaya terjah ke top ten traffic sources tersebut...anda kena terus share link blog kkida di blog anda....tak semestinya link GA....link resepi, travel, tips, dan lain-lain topic pun ok...asalkan ada traffic dari blog anda...

pada rakan-rakan blogger yang traffic blog anda tinggi jemputlah join GA kkida ni....janganlah jual mahal sangat...:D....tak teringin ke pie maker tersebut...:)

kkida ingin bantu promo blog anda melalui penganjuran GA ini (bagi blog yang memerlukannya...)....so rugilah tak join, bukan setakat hadiah sahaja yang akan anda dapat...traffic juga...so terpulanglah ye...:)))

Thursday, June 28, 2012

lagi mengenai giveaway...

salam,
tak habis lagi kesah giveway kkida ni....sampai tak berasap dapor...nasib baik ada produk myChef....:-D

kkida nak sambung sikit lagi berkenaan GA yang akan kkida berikan jika anda berjaya meloloskan diri dalam senarai top ten traffic sources blog ini...


selain hadiah utama seperti pie maker, table runner, mug, plates, bakul dll yang kkida tulis kat entri lepas....anda yang berjaya juga akan menerima product makanan yang di sumbangkan oleh dua syarikat gergasi ini yang ingin turut serta GA 1001resepi kkida ni....

pertama....setiap seorang akan menerima satu dozen (12 kotak) myChef ready meal....antaranya biryani beef, keema masala, ayam kalio, ayam pongteh, butter rice pilaf, brown rice pilaf, mughal chicken biryani, kari ayam nyonya, ikan gerang asam, semur daging betawi, beef stroganoff dan beberapa hidangan lain...

amat mudah di sediakan...hanya panaskan dalam microwave (ikut arahan pada kotak bungkusan)....dan nah! tak sampai berapa minit hidangan yamg menyelerakan telah berada di hadapan anda...tunggu apa lagi...:)))


wbp, jika anda rasa rajin sikit hari ni dan teringin nak masak kari atau rendang...tak susah....guna aje rempah ratus keluaran Babas ni...ada kari ikan, kari daging, rendang, kurma atau anda nak cuba buat muruku sendiri...Babas ada tepung muruku sedia di bancuh...

kkida memang pengguna setia rempah Babas...jadi kkida garenti kari anda pasti akan sedap dengan rempah Babas...tapi anda kena tau macam mana nak buat kari yang sedap jugalah ye!....hehe....


dalam goodie bag Babas ni terdapat...beberapa jenis rempah ratus, bekas isi rempah yang cantik...boleh pusing-pusing lagi....hehe....apron Babas dan 4 resepi mudah...

(anda kena datang collect sendiri semua hadiah ini ye...jika tak boleh datang sendiri minta tolong sesiapa ambilkan bagi pihak anda....:)


amacam best tak wowww 1001 giveaway kkida ni...?

mestilah best sebab kkida yang anjurkan....muahahaaa...macam bagus aje kkida nikan...semua produk di atas adalah sumbangan MyChef dan Baba's...mereka dengan senang hati dan tak banyak cerita bersetuju dengan permintaan kkida...hehe...terer tak kkida bodek depa?....lol...

btw, orang memberi kita merasa....oleh itu kkida minta anda kunjungi facebook mereka dan please likes their page...jika suka kat blog kkida ni kena ikut cakap kkida ok....:)))




satu lagi....about GA ni....walau pun anda dah join dan dah buat entri kat blog masing-masing....anda still kena promo pada kawan-kawan ok....jangan le diam aje....traffic kena datang dari blog anda ke blog kkida...ertinya your friend kena klik link ke blog kkida dari blog anda....

semuga berjaya...

Tuesday, June 26, 2012

wowww 1001 giveaway

salam,
pasti ada yang tertanya-tanya bila lah kkida ni nak mula start give away dia tu....dok berteka teki lama sangat....sampai ada yang tidor tak lena, mandi tak basah dan makan tak kenyang mengenangkan give away kkida ni....kannnn....hehe....

perasaan aje kkida ni...nak seronokkan hati sendiri.....risau gak takut kkida aje yang syiok sendiri...orang nak give away kkida pun cibuk nak give away...huhu...

by the way...hehe....toksah le cakap banyak-banyak kkida yek! go straight to the point, tak sabor dah ni...

since puasa dah hampir...dan kkida pun tak pernah bagi apa-apa kat blog follower dan facebook follower kkida yang selama hari ni sangat setia pada kkida dan terus mengelik-ngelik iklan google adsence kkida tu (jangan jemu yek...teruskan tugasan anda itu...hehe...)

akhirnya...tanpa berfikir panjang...kkida nak ajaklah youall join acara give away kkida ni....yang kkida namakan wowww 1001 give away....nama ni tiada kena mengena dengan sesiapa ok...jangan salah anggap...heheeeee....:)))


Alhamdulillah....follower blog kkida menghampiri 5,000...fb menghampiri 250 ribu dan pageview telah menjangkau 4 juta view....thank you, thank you and thank you...kkida amat menghargainya...

banyak sumbangan blog ini pada kkida...majoriti of my guests yang menginap di Villa Maarof...(my homestay) datangnya dari blog ini...tanpa blog ni kkida pun tak tau cara terbaik untuk advertise my homestay tu...lain-lain income yang datangnya dari iklan kkida anggap sebagai upah kkida menulis kat blog ini...itu saja...jadi takdalah kata orang tu menulis kosong...terima kasih pada anda yang pernah beriklan dengan 1001resepi...juga kepada gooogle adsence...:)

ish! panjangnye intro give away kkida ni....:-/

sebelum kkida cerita apa kkida nak give away pada anda....kkida nak cerita sikit apa perlu anda buat...


pasti semua pun dah biasa join giveaway camnikan...caranya sama aje....anda lihat traffic sources blog 1001resepi kat atas tu...kat situ hanya terdapat 3 link blog sahaja...iaitu blog tiffinbiru, ummizaihadi dan diarikasih...yang kkida kenal....yang lain tu adalah facebook 1001resepi....dan beberapa link/wesite yang kkida tak pasti...

apa yang perlu anda lakukan...senang aje...dalam masa dua minggu...iaitu bermula dari hari ini (tempoh wowww 1001 giveaway dua minggu)...usahakan seboleh mungkin agar nama anda tersenarai diantara link-link tersebut...

kkida tak kesah bagaimana caranya....samada anda nak promo kat facebook atau blog anda....nak tulis mengenai giveaway ini atau nak ulas sebarang resepi atau sebarang topic dari blog 1001resepi...apa saje...terpulang...asalkan by end of two weeks...blog atau facebook anda tergolong dalam 10 link tersebut...lagi teratas kedudukan anda lagi bagus...:)

"apa kita orang dapat sibok dok promo blog kkida yang memang dah sedia fofular ni???"....heheeee...

ok...tuan empunya blog atau fb yang namanya tergolong dalam top 10 kat atas tu akan kkida beri somethinglah...nikan give away...mestilah nak bagi something atas usaha anda...dan kkida bukan nak bagi kat anda  tukul besi atau tropi yang terukir indah nama anda dengan tinta emas...nak buat apa...:-D

habis tu apa benda yang kkida nak bagi?

hmmm....how about table runner dan sarung kotak tisu sulam yang cantik ini...all the way dari ho chi minh city vietnam...lama kkida simpan...dan kkida rasa inilah masa yang sesuai untuk kkida kongsikan dengan anda...

table runner ni panjang...sesuai untuk meja 8 ke 10 orang...


amacam...ok tak gift kkida yang ni...hehe...

atau 

apa kata jika kkida giveaway bakul yang cantik ni...datang dari jauh juga ni...all the way from Sydney...kkida beli dua...satu kkida bagi kat mak kkida warna merah dan satu lagi yang ini...memang kkida beli untuk tujuan ini...banyak gunanya bakul ni...boleh gi pasar...tapi jangan le letak ikan basah dalam tu yek...sayang...atau letak peralatan baby seperti botol susu atau guna untuk gi berkelah....nak isi kain baju balik kampung pun ok....:)


jika tak suka bakul atas tu...bagaimana dengan plates ni...menarik bukan...dessert plates...sesuai untuk kegunaan harian atau sebagai perhiasan...gantung pada dinding atau susun di atas almari atau rak...


jika tak suka juga piring-piring tu...anda boleh pilih barangan evergreen ini... tupperware...


since barangnya kkida baru order, maka kkida letak gambar dari katalog aje dulu....nanti bila dah ada actual product kkida letak photo betul...

bekas tupperware ni rasanya kkida tak perlu cerita banyak-banyak...semua orang pun taukan...kak kiah dan mak cik bedah kat kampung selama perak pun kenal produk tupperware nikan....hehe....:)

dan jika anda dah banyak sangat tupperware sampai bersusun dalam almari....takyahlah pilih produk tu...

mug-mug ini pun cantik juga...tall mug...ukuran 500ml...buat hot chocolate atau milkshake memang sesuai sangatlah....ada 4 design...semuanya bertemakan kek dan dessert...


pilihan seterusnya

another table runner dan bekas kotak tisu...juga kkida beli dari HCM....
yang ni bunganya memang cantik...satu-satu dengan berbagai warna...sesuai untuk meja 6 atau 8 orang...


 termasuk bekas kotak tisu dan pelapik gelas ini...


atau jika semua yang atas tu anda tak berkenan....bagaimana dengan barangan ini....:)))


pie maker...:)

wow! pie maker...

yang ini pasti semua orang mau kkida oi....semua pun teruja bila tengok kkida kongsi resepi pie guna pie maker ini...dan secara tak rasmi kkida rasa kkida telah mempopularkan pie maker sunbeam ini kepada orang malaysia...hehe....sunbeam patut berterima kasih kat kkida ni kerana tolong promokan product dia freee freee aje....(harap orang sunbeam paham apa yang kkida tulis ni...:)

dan yang bestnye....kkida bukan nak giveaway hanya satu pie maker...


 juga bukan takat dua pie maker je...


tiga???


hmmmm....4 pie maker kak oi....:)))
semuanya kerana anda...

bagi anda yang tak tau apa itu pie maker dan tak teruja tengok kotak hitam ni....gi cari resepi pie yang pernah kkida kongsikan kat blog ni under categori pastry....

ada 1001cara nak guna pie maker ini....dan sayangnya kkida hanya mampu adakan 4 unit sahaja...bukannye senang dik oi...datangnye dari jauh...nun dari Perth, Australie...dan dari jumlah 4 pie maker ni....satu unit memang  kkida dah peruntukkan buat saudara Mat Gebu kita....sebabnya sepanjang-panjang masa....link DTS sentiasa ada di atas sana...tak pernah berganjak dari situ...memang MG layak terima satu pie maker ini dari kkida sebagai tanda penghargaan....so...huhu...sekarang hanya tinggal 3 pie maker aje ye...kecuali MG menolak pemberian ikhlas dari kkida ni...
(mat please contact kkida ye...hehe...:)

jadi tunggu apa lagi...:)))

buatlah apa yang perlu agar nama anda tercatat kat list 10 atas tu...:)
bermula dari sekarang sehingga malam selasa 10 july 2012...
(time tak yah tepat sangatlah ye)

kkida ucapkan semuga kalian berjaya...

big thanks to...



semua yang namanye tersenarai dalam top ten di atas akan menerima satu dozen (12 kotak) of  MyChef ready meals product...cara nak collect tu kita cerita kemudian yek!



juga produk Baba's...iaitu rempah ratus dan sebagainya...tajaan Baba's...nanti kkida akan share gambar-gambar product ini kemudian...



jutaan terima kasih kepada Boss Jutawan Tours iaitu Dato' Burn kerana beliaulah yang telah susah payah belikan pie maker dan aturkan penghantaran pie maker ni kepada kkida...serta hadiahkan dua dari empat pie maker di atas....


dan terima kasih kkida 1001 resepi ..kerana adakan give away ini dan keluarkan belanja yang banyak juga bagi memastikan give away ini berjaya...

Please likes semua facebook di atas...and please invite as many friends as possible untuk terjah blog 1001resepi ini serta facebook-facebook di atas...

TUJUAN MYCHEF, BABAS DAN DATO BURN MENAJA SEBAHAGIAN HADIAH UNTUK GA INI ADALAH SEBAGAI LANGKAH MEMPROMOSIKAN PRODUCT DAN BARANGAN MEREKA....SO PLEASE LAKUKAN TUGASAN ANDA SEBAIK MUNGKIN...

dalam memilih pemenang dan pemberian hadiah....pasti kkida takkan pilih kasih atau nak pilih bulu atau nak bengkok geledok dalam buat keputusan....kkida bukan saja-saja ajak anda likes facebook kat atas tu dan promo blog ni lepas tu bila time nak bagi reward....pilih geng sendiri...

noooo....itu bukan stail kkida ye...

bila tamat je giveaway ini....kkida akan print screen page traffic souces kat atas tu....Insyaallah jika tiada aral atau keuzuran...kkida tak akan tunggu lama-lama dan tak perlu mesyuarat hingga berminggu-minggu untuk tentukan pemenang...dan kkida akan cuba share kat blog ini secepat mungkin...memang sangat teluslah...anda buat kerja anda kkida akan buat kerja kkida...ok...

hadiah mana dan siapa punya...anda pilih sendiri....mereka yang kedudukan atas sekali pilih dulu...dan begitulah seterusnya hingga kepada kedudukan yang terakhir...nasiblah ye...jika di takdirkan orang yang kat atas tak minat kat pie maker yang 3 lagi tu....maknanya...merasalah mereka yang nombornya berada pada tangga enam kebawah...hehe...camtulah lebih kurang....oleh itu cuba letakkan nama anda pada tiga senarai tertinggi jika inginkan pie maker tersebut...


tamat...


jika ada antara anda di luar sana yang ingin sama-sama sponsor wowww 1001 giveaway ini sila email kkida....alamat email ada kat blog ni...kkida akan beritahu bagaimana caranya...

apa yang akan anda dapat jika turut sama sponsor dalam giveaway ini....

seperti biasa pasti semua pun ingin promo link blog atau facebook masing-masingkan...jadi itulah yang akan anda perolehi jika join sponsor give away ni...kkida akan buka satu ruang di sidebar kanan khas untuk link-link anda...untuk tempoh sepanjang give away ini berlangsung...Insyaallah...traffic blog ini tinggi....tak rugi join...

rasanya itu saja buat masa ini....jika ada apa-apa perkara yang berbangkit berkaitan give away ini kkida akan update  kemudian...


terima kasih...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...