Thursday, May 31, 2012

pappadom dan rendang ayam

salam,
lain dari yang lain kan...:)
thank you to rafidah kerana ajak kkida nyibuk-nyibuk kat shooting Cubits...:)
tengok, sekarang kkida dah ciplak resepi anda....hehe...belum apa-apa lagi kita cuba-cuba sendiri dulu....tak sabar rasanya nak tunggu siaran july nanti....
selama hari ni kita hanya tau pappadom tu sebagai pelengkap nasi beriani...macam kerupuk...sebenarnya terdapat 1001 cara untuk kita olah bahan yang ada kat atas para supermarket...kekadang tak terfikir bahan simple camni boleh kita guna dan ubah ia menjadi finger food yang enak...contohnye pappadom nilah...:)

resepi ni kkida main agak-agak sendiri aje...mungkin tak perfect seperti resepi chef Kamarul...wbp...oklah... as long as anak kkida kata sedap....itu sudah memadai...:)
bahan topping ni kkida guna frozen mince chicken jenama ayamas...sebungkus....lain-lain bahan adalah serbuk rendang, serbuk rempah sup, cili blender...tumis dulu bawang merah, halia dan bawang putih yang di tumbuk lumat...bila dah wangi masukkan cili blender dan bancuhan rempah rendang dan rempah sup...kena agak sendiri kuantitinye ye...terpulang pada citarasa anda....

kacau sebentar...masukkan mince chicken dan gaul rata...masukkan seasoning, salt and pepper dan madu/gula/gula merah...biar ada rasa manis...masukkan hirisan halus daun kunyit...kacau hingga kering...
goreng pappadom...jika ada yang kecil lebih baik....kkida tak jumpa pappadom kecil kat tesco...yang ada saiz besar aje...
sudukan inti atas pappadom dan taburkan dengan mozarella cheese...susun dalam baking pan dan gril dalam oven sehingga cheese cair...
keluarkan dan makan segera...masa yang sesuai untuk anda sediakan finger food camni bila semua bekumpul....contohnya...masa tengah nonton rancangan bola kat TV...:)
kkida suka resepi ini...terima kasih pada mr Navin dari Babas....:)

restoran kampung nelayan, kota kinabalu

malam minggu iaitu malam pertama di kota kinabalu kkida ajak hb makan ikan bakar kat pasar filipin....wbp, dia ajak makan kat proper seafood restaurant yang hidangannya di masak panas-panas...tanya pada adik sepupu, azizi kat mana ada restoran seafood dan dia cadangkan restoran kampung nelayan...

kami pun ke situlah....since malam tu malam minggu, orang punyalah ramai...bas pelancung juga berderet....memang laku betullah restoran tu....sedap sangat ke???
hmmmm....biasalah kkida kan kaki komplen....hehe....
panggil pelayan dan tanya kat dia ikan apa yang paling sedap isinye...dia kata ikan ayam...betul ke? ikan ayam?...tak pernah dengar nama ikan tu kat semenanjung...oleh kerana tak pernah dengar dan tak pernah makan...hb pun order le ikan tu...suruh kukus biasa aje...

btw, bila kkida letak gambar kat fb dan minta pendapat...ramai yang kata ikan yang kkida makan tu bukan ikan ayam...ikan ayam kulitnye tebal dan perlu di siat dulu...dan ikan ayam paling murah kat KK...

ye ke! kkida pun keliru sebab ikan yang kkida makan tu paling mahal kat restoran tersebut dan kulitnye taklah tebal sangat....biasa aje....kkida rasa mungkin pelayan tersebut pun tak berapa tahu...lelaki bangladesh....
inilah ikan.......isinye memang sedap...tengok le putih aje....ikan laut dalam...memang kkida tak pernah nampak kat tesco atau kat pasar ttdi...
nama kat kaca aquarium tu tulis Hai Di Ji....lagilah kkida tak pernah dengar...:)
harga ikan ni...memang sihat...since hb kata nak rasa juga ikan ni, maka order jugaklah...berat ikan yang kami order sekilo...:D...ikan paling mahal yang kkida pernah makan....:)))
wbp, takpalah...rezki...Alhamdulillah....dah hadam pun....hehe....:-[)
lain-lain lauk pauk yang kkida order....minta ketam....ketam ni yang depa hantar...kkida tak pernah makan ketam jenis ni...ni pertama kali....
cara mereka goreng udang memang best...menggunakan cereal...sangat crunchy...makan dengan kulitnye sekali pun sedap...
black groupa...juga mahal harganya...dan atas ni sayur spesial orang sabah...apa nama daun ni yek! macam pucuk paku aje...
tengoklah udang tu...depa letak dalam botol...sebabnye jika biar lepas udang-udang tu akan berlawan antara satu sama lain....wbp, kkida rasa pasti ada kesan pada isi udang tersebut...udang terkurung dengan udang lepas bebas...pasti yang lepas bebas isinye sedap lagi....seperti ayam terkurung dan ayam bebas...begitu juga dengan telur ayam bebas dan telur ayam dalam sangkar...ada perbezaannya dari segi harga...
lobster...harganya....muahaha....sekor boleh jadi rm300...kkida makan kat sydney hari tu pun murah lagi...
ni tempat mahal...sapa suruh gi makan kat sini...:-o
mana tak mahalnye....ada persembahan pulak malam tu....pak aji pun enjoy tengok orang nari-nari...hehe....best ke pakcik...ralit bebeno tu...:)

overall kkida rasa oklah...cara masaknye sedap...suasana yang happening...sekali-sekala nak merasa makan tempat camni apa salahnye kan...:)

Wednesday, May 30, 2012

kampung air tanjung aru

cantikkan...tiada alasan nak kata rumah aku kecil takda tanah nak tanam bunga dan sebagainya...tengok aje rumah ni...walaupun terletak atas air, tapi tuan empunya tetap memperuntukkan ruang untuk pasu-pasu bunga...pasti beliau seorang yang suka berhias...
ini adalah kawasan rumah atas air tradisi...maknanye sejak turun temurun dulu keturunan mereka dah tinggal kat kawasan tersebut...mungkin bergeran agaknya...kkida dengar tiada pihak yang boleh rampas dan halau penduduk kat situ sesuka hati...
titi yang di bina sepanjang mana yang boleh, selagi ada rumah....ia menjadi laluan mereka...rumah juga di cat warna-warni...very colourful....dari jauh tengok memang sangat cantik kawasan perumahan tersebut....:)
air ni tak dalam sangat...boleh nampak tanah dasar...wbp, tetap bahaya pada anak kecil...kkida terpikir bagaimana mereka awasi baby dan kanak-kanak???
hmmm....rumah kecik warna hijau...heheee....yang ni warnanya mesti di selaraskan...tak leh ikut suka tuan rumah...rumah kecik (atas) tepi titi ni macam senget sikit kkida tengok...lol....jangan terbalik masa tuan rumah tengah buat projek dalam tu dah le....

semua hasil projek bukan jatuh dalam air tau....:)....tengok kat bawah rumah kecik tu....ada batang pipe besar....yang warna putih tu...maknanya ada proper sewerage systemlah...tu sebab takda bau-bauan yang tak menyenangkan masa kkida lalu kat situ....
foto bawah...ada para kecil yang di buat...terkeluar sikit dari dinding rumah...kretipkan...:)
jambatan batu ini adalah laluan utama...dari jambatan inilah titi kayu di bina untuk ke rumah masing-masing...
sederetan rumah yang berpintu-pintu seperti rumah sewa...
ruang berbumbung bercat hijau adalah tempat buang sampah...tapi mungkin sebab tak sesuai lokasinya jadi ia tidah di gunakan sebagai tempat longgokan sampah...tertulis kat situ 'tidak di benarkan buang sampah disini'

ada banyak lagi stori mori yang kkida nak share about my trip to KK ni....nanti kita sambung lagi ye...

ayam goreng muruku


salam,
ayam goreng muruku?...yup!....kkida pun tak tau nak namakan ayam goreng apa kali ni...so oklah...ayam goreng muruku....:)

what's so special about ayam goreng muruku ni?....nampak biasa aje....:)))


hmmm....nilah kkida nak cerita ni....
satu perkara yang membuatkan kkida suka jadi food blogger ni...people love to share lots of cooking secret dengan kkida....since ada blog yang bertuah ni...kkida ni dah jadi seperti tempat berkongsi resepi, trial and error berbagai resepi dan kamus masakan di alam maya...hehe...lebih kurang camtulah....:-D

semalam, Rafidah from TV3 berulang-kali email dan ajak kkida datang tengok depa buat shooting rancangan masak-masak yang di namakan CUBITS...comelkan namanye...since kkida takda buat apa (sebenarnye letih gak sebab baru balik dari KK)...dan rumah pun tak jauh dari studio rakaman...kkida pun setujulah untuk jenguk jap...sian...orang dah ajak tak maulah jual mahal...:]...lagi pun kkida ni seboleh mungkin tak suka nak hampakan permintaan orang....:)))

wbp, kena berterima kasih banyak-banyaklah kat pakcik garmin kerana tolong tunjukkan jalan...jika tak pasti melilau mencari dan memang takkan jumpa tempat tersebut...


rancangan yang di namakan Cubit ni adalah tajaan BABAS....alaaa pengeluar rempah kari yang popular tu....kkida memang guna rempah Babas, my mertua juga suka guna rempah Babas...jadi produk ini bukanlah sesuatu yang baru pada kkida sekeluarga...tapi tulah....setakat rempah-rempah ajelah...produk yang lain tu tak berapa tau sebab takda yang bagi tau....

semalam Mr Navin (wah! your name very longlah...kkida ambik nama yang tengah aje...yang tu senang sikit nak sebut...:) dan Salwani bercerita panjang lebar tentang produk Babas...Mr Navin adalah Head, Advertising and Promotion dan Salwani pula A & P Assistant under admin and media liaison...Baba Products (M) Sdn. Bhd.


sebenarnya ada 1001 cara nak menyedapkan ayam goreng....dan salah satunya...Mr Navin share dengan kkida resepi ini...simple aje....guna tepung muruku untuk goreng ayam....lumurkan ayam dengan tepung muruku, kemudian bancuhan telur dengan susu sikit dan kemudian tepung muruku semula...dan hasilnya.....macam foto kat atas tulah....crunchy dan pastinye sedap....seasonlah dulu ayam tu dengan salt and pepper atau blackpepper atau apa saja herbs yang anda suka...tepung pun boleh tambah bahan kering lain jika suka....

kkida juga rasa kueh telinga....(apa tu...:)...dari tepung keluaran Babas...dan memang sedap....tak tau pun Babas ada keluarkan tepung tersebut....bila tengok kat website mereka...baru tau...tapi tadi kkida cari kat tesco mutiara...takda...even tepung muruku dan rempah rendang babas juga takda...so, end-up kkida beli aje jenama lain...kkida tak pasti samada hasilnya sama seperti guna tepung babas...

nantilah, jika ada kelapangan nak cari gak tepung muruku babas dan tepung athirasa kat giant atau kat mana-mana supermarket...or Mr Navin...jika boleh supply kat saya lagi baik...hehee.....:)


atas wani, dia kata pernah kerja sekali dengan kak jun (cupcakekasih)...dan bawah ni...Jac dan peminatnye...sebenarnya mereka ni semua kakitangan babas...shooting semalam adalah untuk slot hari deepavali...oleh itu masing-masing pun bergaya sakan sebab nak masuk TV...hehe...

kakak yang comel (bertudung/dua dari kiri) tu adalah orang yang bertanggungjawap dalam memastikan product babas menepati garis panduan Halal...JAIS atau JAWI...(mana-mana yang berkaitan)....oleh itu anda jangan risau ye....kkida yakin dengan produk ini...lagi pun semua bahan adalah terdiri dari rempah ratus, tepung, beras, kekacang dan herba...


oklah berbalik pada rancangan masak-masak Cubits...terdapat 24 siri tak silap kkida dan akan mula di tayangkan pada 1 julai depan bertepatan dengan bulan puasa dan raya (TV3 dan mungkin AFC)....hampir sebulan chef Kamarul makan tidur dalam studio berkenaan...:)

chef Kamarul adalah pensyarah di UiTM....menyambung PhD dalam bidang kulineri kat sebuah universiti di Gold Coast, Australia...balik semata-mata nak shooting rancangan Cubits...

anda nak tau hidangan apa yang beliau sediakan untuk rancangan Cubits?...very interesting...Mr Navin tunjukkan pada kkida photos rakaman hari-hari sebelumnya....ada sikit persamaan dengan cara kkida masak....hehe....:-]...buat masa ni tak bolehlah nak cerita detail-detail...takut nanti kena saman pula dengan mr Babas...hehe....tapi memang sangat interesting....main cubit-cubit aje....:-])

harap Mr Navin dan Wani boleh email kat kkida beberapa resepi dan foto...bolehlah kkida share sikit-sikit dengan my blog reader...warm-up dulu sebelum rancangan sebenar ke udara...;0...tapi jika tak boleh pun takpa....hehe...sabar menunggu....:)

oklah foto bawah ni bukan dari hidangan semalam ye...ini kkida masak tengahari tadi...kari betik muda dengan udang...(rempah babas...:)


kkida memang suka betik muda buat gulai...manis...


last...kkida nak share gambar gadis cilik ni...geram kerana rambutnye keriting halus...anak Mr Navin...:)

Tuesday, May 29, 2012

pasar filipina...fresh seafood dan sayur mayur

salam, kkida pernah cerita kisah kkida ke sydney fish market kan...di mana hasil lautnye segar bugar dan berlambak-lambak....:)....ketika ke pasar filipina....kkida saksikan sekali lagi bagaimana ikan yang segar di jual dengan harga yang murah....

untungnye depa dapat makan ikan fresh hari-hari...lobster pun ada...baru naik dari laut....kat mana nak cari kat KL ni....ada duit pun benda yang nak di beli takda....yang frozen toksah ceritalah....

memang rambang mata kita di buatnye...rasanya kat pantai timur semenanjung takda ikan seperti kat sabah sana....
tengok le tuna steak ni....mak ai sangatlah fresh dan cantik...sedapnye jika dapat beli seketul isi tuna tersebut....balik rumah, slice keping-keping...cuma taburkan salt dan pepper dan gril atas pan...memang sedap...
isi ikan mereh dan masih fresh....yumm...
ikan apa ni...kkida ni bukannya pandai sangat nak sebut nama-nama ikan ni...
haaaaa....cuma ikan yang bawah ni je kkida tahu namanya....ikan uji rashid...kenapa?....kena tanya kat budak pompuan yang jual ikan ni....hehe...kkida tak nak komen apa-apa...:)
ikan ni sangaaaaatlah murah...sekilo rm3 tak silap kkida semalam...
sederet orang jual ikan....mana tak murah...supply and demand macam tak balance aje....:-D
row of chicken stall....tapi macam kurang laku je ayam-ayam tersebut....huhu....
cik abang bertiga ni pelawa kkida beli ayam depa...kkida kata nak masak.kat mana lah dik oi...hotel takda dapor...hehe...pastu depa kata...oh ye ke...kalau camtu ambik gambar ajelah....:)
sayur mayur juga banyak...tak larat dah kkida nak ambik gambar....berlambak sangatlah sayang oi...tak tau sapa yang beli....
bawah ni rebung....
tempe dan tepung ubi kayu kot ni...
buah-buahan....
seronok menjamu mata....kalau dok kat sana pasti setiap minggu ke situ ajelah kkida....hehe...

lepas ni kkida nak sambung kesah pasar filipina lagi...part makan-makan dan kueh mueh...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...