Thursday, May 31, 2012

pappadom dan rendang ayam

salam,
lain dari yang lain kan...:)
thank you to rafidah kerana ajak kkida nyibuk-nyibuk kat shooting Cubits...:)
tengok, sekarang kkida dah ciplak resepi anda....hehe...belum apa-apa lagi kita cuba-cuba sendiri dulu....tak sabar rasanya nak tunggu siaran july nanti....
selama hari ni kita hanya tau pappadom tu sebagai pelengkap nasi beriani...macam kerupuk...sebenarnya terdapat 1001 cara untuk kita olah bahan yang ada kat atas para supermarket...kekadang tak terfikir bahan simple camni boleh kita guna dan ubah ia menjadi finger food yang enak...contohnye pappadom nilah...:)

resepi ni kkida main agak-agak sendiri aje...mungkin tak perfect seperti resepi chef Kamarul...wbp...oklah... as long as anak kkida kata sedap....itu sudah memadai...:)
bahan topping ni kkida guna frozen mince chicken jenama ayamas...sebungkus....lain-lain bahan adalah serbuk rendang, serbuk rempah sup, cili blender...tumis dulu bawang merah, halia dan bawang putih yang di tumbuk lumat...bila dah wangi masukkan cili blender dan bancuhan rempah rendang dan rempah sup...kena agak sendiri kuantitinye ye...terpulang pada citarasa anda....

kacau sebentar...masukkan mince chicken dan gaul rata...masukkan seasoning, salt and pepper dan madu/gula/gula merah...biar ada rasa manis...masukkan hirisan halus daun kunyit...kacau hingga kering...
goreng pappadom...jika ada yang kecil lebih baik....kkida tak jumpa pappadom kecil kat tesco...yang ada saiz besar aje...
sudukan inti atas pappadom dan taburkan dengan mozarella cheese...susun dalam baking pan dan gril dalam oven sehingga cheese cair...
keluarkan dan makan segera...masa yang sesuai untuk anda sediakan finger food camni bila semua bekumpul....contohnya...masa tengah nonton rancangan bola kat TV...:)
kkida suka resepi ini...terima kasih pada mr Navin dari Babas....:)

Friday, May 25, 2012

white sos linguini...selamat hari guru...:)

salam pagi jumaat...
rata-rata sekolah raikan hari guru hari ni...termasuk sekolah anak-anak kkida...minggu depan sekolah mula cuti dua minggu....hmmm...seronok tak kiralah anak kkida yang bongsu tu....lepak habislah dia kat rumah....

sejak dua hari lalu dia dok merengek suruh kkida buat spaghetti...dia kata "cikgu mamam suruh buat spaghetti"....kkida kata lecehlah mama nak masak pepagi...bawa karipap aje dahlah....dan seperti biasa "alaaaaaa......." dengan muka kesiannye tu...

hmmm....jika dah buat muka camtu mak mana tak kesian...hehe....maka..."oklah...mama buat"...:)
tapi ada demand pula..."mama jangan buah spaghetti biasa (red sos)...buat white sos...spaghetti red sos kawan mamam dah selalu makan kat sekolah"

ewah!....banyak pula ceritanye...:)
tapi kkida ikut juga kehendak dia...anak bongsu....hehe...
maka pepagi lagi kkida dah masuk dapor....ngalahkan orang nak sahur...rebus linguini pasta dan buat white sos...(linguini pasta lebih sesuai dengan white sos)
dan seperti biasa, seboleh mungkin kkida pasti nak shortcut...cepat dan sedap...hehe...oleh kerana banyaknye instant mushroom soup sachet dalam gerobok...kkida pun gunalah sebagai bahan asas white sos ni...bancuh dulu 3 bungkus mushroom soup tersebut dengan air mendidih (ikut arahan pada bungkusan) dan ketepikan (kkida guna jenama Vono, jenama lain pun boleh guna)

...lain-lain bahan adalah 1 tin button mushroom, cincang kecil, 1 bungkus sosej, gril dulu baru potong kecil, 1 kotak kecil susu uht full cream...untuk tumisan, minyak/butter dan 1 labu bawang besar, hiris halus dan 2-3 sudu besar tepung gandum...
mula-mula panaskan 3 sudu besar minyak atau butter...masukkan hirisan bawang besar, masak hingga bawang lutsinar (bukan kuning ye)...masukkan tepung gandum...kacau rata seminit...masukkan button mushroom diikuti dengan bancuhan mushroom soup dan susu...season dengan salt and pepper...masak hingga kuah pekat...sebelum tutup api kkida masukkan 1 cawan grated cheddar cheese supaya creamy sikit dan dried herbs (optional)...
masak sebungkus linguini seperti arahan pada package...letak dalam bekas hidang...taburkan sosej...tuangkan sos dan gaul rata...taburkan parmesan cheese jika suka...jika nak gril dalam oven pun boleh...taburkan lebih grated cheese dan masukkan dalam pre-heated oven dan gril hingga keperangan...hidang panas...

actually, white pasta resepi seperti ni dah banyak kali juga kkida share...cuma mungkin cara dan bahannye berlainan...but more or less rasanya tak lari....

kkida nak share berita ini dengan anda...its about digi wwwow award....kkida terima email ni sejak semalam lagi...tapi tak tau nak kata apa...tu sebab diam aje tu...


TOP 10?

kenapa tak umumkan aje keputusan finalenya?....at my age now kkida malaslah nak suspen-suspen ni....blogging ni suka-suka aje...tak maulah serius sangat sampai stress menunggu keputusan...kkida pun tak sure samada nak proceed atau tidak dengan event ini???

pasti semua top 10 yang hadir mengharap untuk naik ke pentas...(termasuklah kkida)....hehe...jika bagi tau je awal-awal kan senang....taklah seperti orang angau bercinta...hehe...pasti ada yang tak lalu makan, yang tak lena tidor, yang mandi tak basah sementara nak menunggu malam penyampaian award tu...:-D....(tak termasuk kkida...:)...kerana masing-masing terus tertanya-tanya...aku ke?...dah le memasing keluar banyak belanja beli baju glamour ngelip ngelap khas untuk pakai malam tu...hehe...(tak termasuk kkida tau..:)...pastu tak menang pula...tak ke frust.....:)))

p/s....takpalah...esok kkida nak gi ke negeri di bawah bayu (KK)...nak makan kenduri orang kadazan...takmolah pikir pasal award-awad ni...nak relax...bye...see you all next week....Insyaallah....:)))

Tuesday, May 22, 2012

hmmm...yang ni barulah namanye nasi lemak...:)

nasi lemak wak mid...lokasinye terceruk tengah kampung sungai penchala...tukang masaknya seorang pakcik tua yang usianya kkida kira menghampiri 70 tahun...wak mid buka beberapa buah meja berpayung di laman rumah beliau setiap pagi...beliau buat/jual nasi lemak dan anak lelakinya jual air...father and son business...:]
berniaga/masak dengan ikhlas dan hasilnya memang memuaskan....rezki dapat pahala pun dapat...setiap kali makan orang memuji...takda yang tak puas hati...nasi wak mid memang my favourite...tambahan pula makan dalam suasana nyaman kat laman rumah wak mid...kawasan sekeliling rumah bebukit dan dikelilingi pokok- pokok besar....memang best...:D
pagi ni wak mid buat nasi lemak dan lauk sampingannya adalah sambal ikan tongkol...lauknye berubah setiap hari....kadang-kadang sambal udang, sambal ikan keli, sambal sotong, sambal ikan masin, rendang daging....dll...

cuma satu je....my hb tak berapa berkenan dengan minyaknye yang berlinang...wak mid ni memang suka sambalnya berenang dalam minyak...hehe....:)
but i always love nasi lemak wak mid...walau pun kecil...daun pisang tetap ada sebagai mengalas nasi lemak...

kkida nak rekomen dengan anda pun payah...sebab wak mid ni berniaga kecil-kecilan...kata orang tu mengisi masa lapang dia aje...tapi jika anda teringin nak rasa datang aje ke kampung sungai penchala...

sampai kat masjid jamek, belok kanan kat simpang T...terus lagi dalam 200m hingga jumpa jalan turun bukit untuk ke sek keb sungai penchala...terus ikut jalan tu hingga jumpa simpang empat...masuk kiri dan anda akan nampak payung-payung kat kawasan lapang yang ada bengkel kereta...situlah lokasi wak mid....:)

pagi aje...hingga jam sepuluh lebih kurang...dari isnin hingga khamis, jumaat wak mid tak berniaga...sabtu dan ahad kkida tak pasti...tapi kkida dengar jika nak order nasi lemak bungkus dalam kuantiti yang banyak juga boleh....cuba gi tanya wak mid sendiri.....:)

nak tau berapa harga sarapan kkida pagi tadi?
only rm13.....4 set nasi lemak dengan sambal dan telur goreng (seperti foto atas), 3 ketul sambal ikan tongkol, teh tarik, kopi radik dan teh o...burrrppp...kenyang...tk wak mid...:)))
pemandangan dari warung wak mid....sebuah rumah ala resort kat lereng bukit...

Monday, May 21, 2012

nasi lemak apa ni?

salam,
the worst nasi lemak i've ever ate in my life!
yup! memang betul...bukan saja suka-suka nak kondem...tapi itulah komen ikhlas dari saya ...memang tak lalu nak makan tadi...ngapalah camtu nasi lemak kat KLIA....

kkida ke KLIA subuh tadi kerana hantar adik ke Makkah menjalani ibadah umrah...lepas selesai semua urusan pendaftaran dan check-in kkida ajak beliau dan isterinya minum kat cafe berhampiran...kerana belum breakfast lagi dan tengok ada nasi lemak kat cafe tu kkida pun orderlah dua pinggan...masa nak bayar tu terkejut gak....mak datuk...mahalnye....tapi bayar jugalah...:-[

wbp...bila makan aje nasi lemak tersebut...kkida terus cakap kat hb..."tak sedaplah nasi lemak ni...tasteless"...dan terus tolak pinggan kat dia supaya dia pula rasa...belum makan lagi my hb kata..."tengok pun tau tak sedap"...:-O

saya tak kata yang saya ni pandai sangat masak, tapi saya tahu dan masih mampu membezakan antara yang sedap, separa sedap, kurang sedap dan langsung tak sedap...dan nasi lemak anda saya kategorikan dalam kumpulan keempat....sorry!
lihatlah cara nasi lemak ni di hidang...

vs

janganlah hanya kerana lokasi anda terletak di persada antarabangsa....anda hentam orang cukup-cukup...ikut sedap hati....yang datang makan tu bukan semuanya berduit...mesti terkedu depa tengok rege nasi lemak sampai berbelas ringgit sepinggan...sedap bebeno ke sampai cam gitu punya harga???

jika sedap dan berkualiti mungkin ada yang tak kesah....ini....memang kesianlah pada pelanggan anda...:-(
my hubby said....nasi lemak isteri pak pidak (katanning) yang terletak 400km dari Perth tu pun jauh lebih sedap lagi....bayangkan lokasi yang ntah kat mana ceruknya dan mereka pula bukan asal orang malaysia pun mampu buat dan hidangkan nasi lemak yang sangat sedap...

jika adalah pelancung asing yang teringin nak rasa nasi lemak dan nasi lemak pertama yang beliau jamah adalah kat cafe ni....kkida pasti lepas tu pelancung tersebut pasti tobat...tak mau dah makan nasi lemak....:-\

memang nasi lemak anda tak memenuhi piawaianlah....sangat hampeh!
memang kecewalah masa tu...harga mahal ok lagi jika nasi lemaknya sedap...dah le perut kita memang lapar kerana pagi lagi dah keluar rumah tanpa sarapan...ingat nak jamu selera dengan environment yang nyaman kat KLIA...baru je sesuap masuk ke mulut...terus padam semua...:(

pada pendapat saya....meniaga mesti ada prinsipnya...bukan sekadar nak untung saje...tak baik camtu...:-?

Sunday, May 20, 2012

tomyam santan dan cili benggala goreng lada hitam

salam,
lama dah kkida tak share gambar masakan sendiri...oleh itu petang ni kkida nak share apa yang kkida masak semalam...

lada benggala hijau dan merah, terung, bawang besar yang di goreng dengan hati dan pedal ayam...lain-lain bahan adalah bawang putih dan halia yang di tumis dengan sedikit minyak....sekarang ni kkida suka guna sos lada hitam jenama puteri...memang sedap...setiap kali ke tesco mesti beli sebotol...boleh di campur dengan apa saja...samada ikan, daging, sayur, mee, nasi goreng dsbnya...
bawah ni pula kkida buat tomyam ayam bersantan...since takda sayur...sebab belum gi pasar...kkida campur apa bahan yang ada...bendi, bawang besar dan tomato...hehe...
cara buatnya simple aje...kkida guna tomyam paste jenama knorr...lepas tu tambah sikit santan....lain-lain bahan seperti biasa...serai, bawang putih, lengkuas, halia dan daun limau...
gulai lemak ikan baung dengan asam belimbang....mak kkida buat....:)))

Tuesday, May 8, 2012

teh susu dengan palm syrup

tahukah anda hanya dengan mencampurkan sedikit palm syrup kedalam teh susu anda akan menjadikan rasanya cukup sedap?
sebenarnya kkida nak cuba buat 3 layer tea...sepatutnya syrup tu berada pada lapisan bawah sekali...tapi kerana ia tak cukup pekat kkida letak kat tengah antara susu pekat dan teh...maka jadilah camtu rupanya...hehe...

nantilah kkida nak cuba buat syrup gula merah sendiri yang cukup pekat...mungkin boleh jadi kot...:)
kalau tak jadi juga nampaknya kenalah kkida gi training kat mana-mana kopitiam atau mamak bistro...:)))
ini resepi tak sengaja....tapi memang sedap...yelah palm syrup tukan wangi baunya...campur pula dengan teh pekat dan susu pekat...memang terangkat habislah rasanya...better with ice cube...



Sunday, May 6, 2012

biasa-biasa aje....

salam, ahad yang boring....bukan boring tapi sunyi....cuaca pun redup aje hari ni....petang-petang macam ni nyamuk pula banyak....rumah dikelilingi hutan camnilah...tak boleh nak elak dari serangga yang satu ni...:)
sekarang ni pun kkida sendirian....yang lain semua keluar....agenda masing-masing....kkida nak menaip blog pun kurang idea dan mood...lagi pun kkida tak masak apa hari ni...so, takda cerita masak-masak hari ni...

atas tu kkida goreng nasi semalam dengan daging dan pucuk ubi keledek...nasi tu my maid guna beras wangi semata-mata...bila goreng texture nasi goreng tu jadi macam pulut...melekat-lekat...tapi selesai gaklah...hehe....lapo punya pasal...

pastu kkida buat sambal udang dengan peria rebus....lebih semalam...tumbuk cili hidup dan tambah cili blender sikit...tu pun takda sapa makan...hmmmm....kkida makan sorang...:/
yang ni pun lebih pulut semalam....since ada mangga kkida buat kuah santan...oklah, ni ramai yang suka...:)
pagi tadi ketika semua orang keluar kayuh basikal kat frim....kkida buat hashbrown quiche...resepi paula dean...nantilah, later kkida share resepinya yek!

btw, please continue undi my blog ni ye....this is my last competition...menang atau kalah kkida tak mungkin join digi wwwow awards atau apa-apa award lagi dah....letih....jika nak vote linknya ada kat entri atas sana nun...thank you very much....:)

Saturday, May 5, 2012

hot pie in a minute

lama dah pie maker ni tidor....lebih dua bulan rasanya...dan hari ni tergerak hati kkida nak gunakannya...buat pie guna pie maker ni sangatlah mudah....beli aje frozen puff pastry dan shortcrust pastry....intinya ikut suka....kali ni kkida guna spinach yang kkida celur dan hancurkan sikit, chicken burger dan mozarella cheese....buat ikut arahan/manual yang dikepilkan masa beli pie maker ni...

sunbeam magic pie maker 2 (image from google)...memang anda sangat berguna untuk saya...alah membeli menang memakai....:)

ok, pasti ada yang akan bertanya kat mana kkida beli pie maker ni....
kkida beli kat perth masa gi cuti bulan december lepas....kat malaysia takda jual ni....kkida dah cari...jika beli online mungkin ada...kkida tak pernah pula survey....tapi jika australian online shopping mereka tak deliver ke malaysia...only for local...tak taulah pula jika kkida terlepas pandang...
oleh itu jika anda ke australia, jangan lupa beli pie maker ini...ok....
Insyaallah kkida akan ke sydney minggu akan datang ni....kkida memang ingat nak beli bawa balik beberapa set pie maker ni...cuma tulah...semuanya dah bertuan (2 for family and 2 for 'friends'...:)...jika ikutkan memang nak hangkut bebanyak...tapi apakan daya...tanganku tak sampai...:)

lama dah kkida tak sentuh bab digi wwwow award ni....sebenarnya malas gak asyik cakap pasal voting-voting ni....nanti pembaca ingat kkida ni kemaruk sangat dengan all this award-award ni....tapi kkida ada alasan tersendiri untuk join benda-benda macam ni....islam juga galakkan kita bersaing secara sihat...:)

berbalik kepada kedudukan 1001resepi dalam carta digi fave makan-makan expert...dah berapa hari ni kkida lihat kedudukan 1001resepi tak berubah...melekat kat situ...tak gerak-gerak...berat bebeno pulak 'dia' nak kerabat naik ke atas...hehee....

dan kkida memang salute pada blog yang mengungguli categori ini...hebatkan...kuat betul sokongan peminat dan pembaca blog anda....:-()...

mungkin dah tertulis kali ini bukan rezki kkida...mana boleh kkida je asyik nak menang...hihi...kasi canlah orang lain pula...:)))


Thursday, May 3, 2012

pineapple cheese casserole

salam,
Alhamdulillah...pagi ni bila kkida tengok facebook 1001resepi...likesnya telah melebihi 230,000...hmmmmm...kekadang kkida wonder....ada apa dengan 1001resepi ini kerana likesnya bertambah kemain laju lagi?

wbp, janganlah ada yang menganggap kkida eksyen pula....sebenarnya takda apa yang nak di eksyenkan....likes sikit atau banyak kkida bukan dapat apa....kecualilah jika setiap likes facebook bayar kat kkida $1...:)))

wah! jika betul depa bayar US$1 setiap likes....hmmmm....kkida pasti memang ligatlah semua orang berusaha menambah likes...hihi...wbp, cakap-cakap kosong aje ni....tak mungkin ia terjadi....:-D
pagi tadi kkida geram dengan sorang fb follower ni....bila kkida tulis kat 1001resepi fb wall tentang likes ni....ntah apa anginnye beliau tulis komen macam ni...."pastikan resepinye genuine dan bila buat pasti jadi...janganlah asyik nak masukkan resepi je banyak-banyak..."

amboih!...awak tu siapa nak cakap kat saya macam tu...jika awak buat tak jadi takkan nak salahkan resepi dan orang yang share resepi tu pulak...awak yang tak pandai menari awak kata papan lantai yang tinggi rendah...

kita susah payah kongsi resepi...bukan nak ucap terima kasih (no need)...sebaliknya dia hentam kita pulak...jika awak rasa blog ini tak cukup bagus dan tidak memenuhi criteria yang awak kehendaki tak payahlah awak datang kemari...saya juga tidak perlukan pembaca seperti awak...:/

terdapat banyak blog masak-masak lain yang hebat dan awak gilah cuba resepi mereka pula...ataupun awak keluar belanja dan beli buku/majalah masak yang resepinya dah tentu genuine....ada beribu pilihan buku masak dan saya yakin jika awak cuba resepi-resepi tersebut pasti awak akan dapat hasil yang amat memuaskan....:(

bila saya view facebook awak dan lihat wajah awak saya sangat terkilan...memang tak caya awak boleh tulis camtu...
camtu le dengan dunia blogging ni sebenarnya...ada masa amat menyakitkan hati...nak buat macam manakan....hehe...manusia ni rambut memang dah tak sama hitam...hati lagilah lain-lain...

oklah...kali ni kkida nak share resepi ni yang di salin sebiji-sebiji dari buku resepi yang kkida beli kat kedai buku...tak ubah sikit pun...dan kkida juga sertakan gambar step-by-step cara sediakan resepi ini....kalau tak jadi juga tak taulah...lukulah kepala sendiri....:)

1 cup sugar
5 tbs flour
2 (20 ounce) cans unsweetened pineapple chunks, drained
1 1/2 cups grated cheddar cheese
1 stack butter crackers, crushed
1/2 cup butter, melted


combine sugar and flour
grease 9 x 13 inch baking dish and layer pineapple, sugar flour mixture, grated cheese and cracker crumbs (in that order)
drizzle butter over casserole
bake at 350 for 25 minutes or until bubbly


camtulah resepinya yang sebenar...tapi bila buat kkida adjust ingredients sendiri...ikut bahan-bahan kita yang ada kat pasaran...bawah ni crackers yang kkida gunakan....
kkida serve dengan vanila ice-cream....ia lebih kurang seperti apple crumble...cuma terdapat cheese in between pineapple dan crackers...
just nak share dengan anda minuman yogurt yang sedap ni....air dari buah nanas dalam tin tersebut jangan di buang....campurkan dengan susu uht full cream...ia akan bertukar jadi susu yogurt yang sangat sedap....tak perlu tambah gula....sejuk dulu dalam peti ais...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...