Monday, April 30, 2012

french toast ala-ala bread pudding

salam,
pepagi lagi kkida dah online ni...:)
kkida nak share resepi french toast ni....apa yang specialnya tentang resepi ini....most of us rajin buat french toast untuk anak-anak nak gi sekolah...gitu juga kkida...cuma so far kkida tak pernah lagi share cara kkida buat french toast....(kkida rasa belum ada lagi resepi french toast kat blog ni...)

btw, sebelum tu kkida nak beritahu yang kkida ni segan dah nak kempen untuk dua-dua event/award kat atas tu...kkida nak ikut stail mat gebulah....'berbloglah dengan gembira'....hehe....betul tu mat...kkida setuju 100%....memang stress...keliru pun ada juga...bagaimana blog yang di tulis dalam tulisan/bahasa selain bahasa kebangsaan (BM) atau bahasa yang semua orang boleh faham (BI) lepas bertanding...hmmmm...:-O

....bagi DIGI WWWOW AWARD pula....voting periodnya lama bebeno...:-(...tak daya rasanya kkida nak ngadap itu je dan berterusan minta orang vote blog kkida ni setiap hari....:/

oleh itu kkida berserah ajelah (salah tu kkida..:)...jika anda rasa blog kkida ni layak di undi...undilah...
terpulang pada budi bicara kalian...lagi pun minggu ni dan minggu depan kkida agak sibuk sikit...next weekend kkida nak gi Sydney seminggu dengan eka dan hani...so kkida nak kena preparelah apa yang perlu terutama hal makan mereka yang tinggal...i.e hubby and anak lelaki kkida yang tiga orang tu...nak kena tunjuk ajar lebih kurang kat bibik apa yang perlu beliau sediakan...selama ni walau pun ada maid...semua kerja masak memasak kkida yang buat sendiri...bibik hanya bantu sikit-sikit aje...tapi jika dah terdesak (kkida takda) beliau boleh buat (masak)...tapi ikut cara dialah....hehe....
oklah berbalik pada cerita french toast ni....apa yang kkida nak share adalah....pertama roti arab pelbagai guna....bestlah roti arab ni...memang sesuai untuk french toast/stick....dan resepi french toast ni kkida perolehi dari buku masak kkida iaitu 1001easy recipes...pukul 4 biji telur dengan 1 cawan krim...sebab takda krim kkida guna susu sejat...garam sikit...potong roti arab pada ketebalan satu inci (jika takda roti arab boleh guna roti jenis lain)...celupkan ke dalam bancuhan susu dan biarkan sebentar supaya roti serap bancuhan susu tersebut...

panaskan sikit butter atas gril pan dan gril hingga keperangan kedua-dua belah....kemudian pindahkan ke atas baking sheet dan bakar dalam oven selama 10 ke 15 minit pada suhu 350C hingga roti gebu...keluarkan dari oven dan taburkan gula icing atau caster sugar...siramkan maple syrup dan makan ketika masih panas...:)



Sunday, April 29, 2012

aku seekor si ikan tuna...

cantikkan rupaku....diikatkan dengan ribbon berwarna pink dan dibaringkan di atas meja yang dihiasi dengan bunga-bungaan....wbp, aku tidaklah hairan sangat kerana di lautan tempat asalku...ia jauh lebih indah lagi....tiada antara kamu yang berada disekelilingku ketika ini yang tahu betapa indahnya alam habitat tempat asal usulku....:)

tapi pada suatu hari, mungkin nasib tidak menyebelahi aku....aku termasuk ke dalam perangkap jaring yang sangat besar...aku tidak mampu melepaskan diri....dan akhirnya....huhu....aku ditarik naik ke atas sebuah tempat yang sangat besar...bersama-samaku ada beratus-ratus ekor lagi kaum sejenisku....semuanya tercungap-cungap dan mengeletik-ngeletik meminta nyawa...:'(
asalku dari sebuah pulau yang sangat indah nun jauh di tengah lautan bernama maldives....aku di terbangkan khas ke sebuah negara yang bernama Malaysia kerana aku telah dibeli oleh sebuah restoran yang bernama Shogun yang terletak di sebuah tempat bernama One Utama....aku di arak sekeliling One Utama oleh beberapa orang ketua chef restoran berkenaan....dan akhirnya aku tiba di lokasi terakhir di dalam restoran tersebut...tatkala itu aku dikelilingi oleh berpuluh orang dan berpuluh kamera...
...dan inilah aku....seekor ikan tuna seberat 100kg...aku di kenali sebagai Maguro di negara Jepun...orang Jepun memang suka makan aku....aku pun tak tahu kenapa...mereka makan daging aku mentah-mentah...tak perlu masak....hehe...dan kini manusia seluruh dunia pun suka ikut cara orang Jepun makan aku....makan ikan mentah...but i tell u...daging aku yang mentah dan fresh sangat sedap dimakan tanpa dimasak...hihi....tak percaya?

jika nak cuba makan daging aku yang fresh ni meh datang kat restoran ni...:)
berbalik kepada kesah aku di atas usungan tadi....setelah aku berada di sekeliling tamu yang dijemput hadir...mereka dengan tersenyum girang snap gambar aku tak henti-henti...dalam hati mereka mungkin berkata...wah! cantiknye rupa aku dan hmmmm...betapa sedapnya daging aku...dan mungkin ada yang tak sabar nak merasa....
setelah puas bergambar...tibalah masanya....huhu....mula-mula reben ikatan jambulku digunting....kemudian semua ikatan tali juga diputuskan...lampu kamera pula tak henti-henti...lip-lap lip lap...hingga silau mata aku....mereka mengabadikan saat-saat akhir aku sebagai seekor Maguro yang sempurna...:-D
dan akhirnya...:')...seorang chef handalan berbangsa Jepun...dengan hati-hati...meletakkan pisau di badanku iaitu di bawah siripku...hanya menunggu masa untuk membenamkan pisaunya yang tajam itu....setelah beliau mendapat green light...aku pun mula di...........di situ.........kemudian di.........
dan......
dan akhirnya....lihatlah seketul isiku yang cantik itu di angkat keluar untuk di tontonkan kepada umum....:)
...betapa happynya mereka....tersenyum gumbira...dan aku...
...hmmmm...beginilah nasibku siikan tuna...dari lautan dalam asalku dan kini aku bersemadi di dalam....kantung manusia....hehe...
btw, aku memang sedap di cicah dengan kicap dan wasabi....pedasnya sampai ke telinga...:)

Saturday, April 28, 2012

popia goreng yang sedap...

salam, nampak sedap tak?  memang sedap...lain sikit skin popia nikan...kkida akan share dengan anda...:)
intinya ni adalah gabungan sengkuang, carrot, kobis, daun bawang dan udang....carrot dan sengkuang parut halus, kobis cincang kecil...udang buang kulit dan cincang kecil...

tumis sikit bawang merah, putih dan halia yang telah ditumbuk lumat...masukkan udang serta sayuran...masak hingga kering...season dengan garam dan serbuk lada putih/hitam, gula dan perisa...ketepikan biar sejuk...
gulung inti dalam kulit popia dan sealkan hujungnya dengan putih telur...goreng dalam minyak banyak dan panas hingga keperangan (jangan lama sangat)...angkat dan sejukkan...buat batter seperti photo bawah ni...
dalam satu bekas, pukul 2 biji telur dan 1 kotak kecil susu...masukkan sedikit tepung goreng pisang adabi, dan sedikit tepung beras....jangan banyak sangat....biar batter cair...panaskan minyak...celupkan popia yang dah di goreng tadi ke dalam batter cair tersebut dan goreng dalam minyak panas hingga keperangan....serve hot dengan cili sos...
inilah hasilnya....sodap sebab kkida yang buat...hehe....:)...selamat mencuba...

kkida harap sambil anda beristirehat bersama keluarga pada cuti hujung minggi ni...anda tidak lupa untuk terus menyokong kkida @1001resepi...please vote for me....MITBCA dan DIGIAward


Friday, April 27, 2012

terima kasih kepada mat gebu dan ariffshah

salam dan selamat malam,
sebelum kkida tutup tirai malam ni...kkida ingin dedikasikan entri ini buat dua blog ni yang menulis dan mempromosikan blog kkida di blog mereka....

....yang pertama-tama sekali mestilah saudara Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan...awal-awal lagi mat dah berkempen untuk blog 1001resepi dan beberapa blog lain...terima kasih banyak-banyak mat...:)

kkida ni sebenarnya teringin sangat nak jumpa encik mat gebu kita ni...ntah bila agaknye ye mat kita boleh bersua muka dan bertentang mata...heheheee...Insyaallah satu hari nanti jika ada rezki...dan buat masa ni biarlah kkida admire mat melalui penulisan mat di DTS....ewah! bagai pungguk rindukan bulan le pulak....:)))


orang seperti mat gebu mungkin satu dalam 1,000 yang kkida pernah jumpa...maksud kkida mat ni tak lokek ilmu dan ringan 'tulang' untuk bantu rakan-rakan sealiran walau pun hanya di alam maya...doa kkida semuga mat sentiasa dilindungi dan bahagia hingga ke akhir hayat....terima kasih atas support mat terhadap blog kkida ni sejak dari dulu lagi...:D

(click pada image untuk ke blog DTS dan Ariffshah)

blog kedua yang memberikan sokongan pada 1001resepi adalah blog anak muda yang kacak ini...siapa tak kenal Ariffshah kan...:)

Ariffshah juga buat entri khas mempromosi beberapa blog rakan-rakannya di ariffshah.com...thank you on behalf of 1001resepi...(mungkin sebab semalam auntie ida sound kat dia kot...hehe...)...

btw, thank you ariff...auntie ida hargai sokongan yang ariff berikan....dan semuga ariff berjaya capai cita-cita untuk menjadi seorang blogger terbaik satu hari nanti...Insyaallah...jika Ariffshah.com dan DTS masuk sebarang competition masa depan...1001resepi pasti akan back-up habis-habisan....:)

...berbalik kepada cerita ini dan ini....apa jua keputusan juri (terhadap dua event ini)....1001resepi mungkin tak akan sertai sebarang pertanding selepas ini...cukuplah buat masa ini...(harap jangan invite saya untuk join dah ye...:)

letih jugak sebenarnya masuk lawan-lawan ni....jenuh nak menagih vote...jangan ingat blog 1001resepi ada hampir 230,000 fb likes ia tiket mudah untuk mendapat vote tertinggi...mungkin kebanyakan fan yang ada hanya tumpang nak tengok resepi aje...tak semestinya mereka akan beri sokongan habis-habisan...wbp takpa...kkida pun tak kesah sangat...kkida bukannya nak berbelog sampai bila-bila...:-)

oklah...takat ni jelah kkida menceceh...panjang umur esok cerita lagi...Insyaallah...
jika ada yang baik hati yang telah promo 1001resepi ni di blog anda...let me know ye....takut kkida terlepas pandang....nanti boleh kkida link anda balik dari blog 1001resepi ini... 



pulut ayam...mashed potato and chicken

Assalamualaikum,
salam hari jumaat....jika hari jumaat lunch time pasti panjang sikit masanya...mungkin ada yang sempat balik rumah untuk lunch jika rumah dekat....yang tak balik panjanglah langkahnya mencari lunch....:)
pagi ni kkida teringat pulut makan dengan ayam goreng dan sos cili ketika jenjalan  kat hat yai last month....oleh itu lunch hari ni kkida teringat pula nak cuba buat menu yang sama....kkida tanak pulut...letak santan sikit, daun pandan dan garam...itu sahaja...air untuk masak pulut kurang sikit dari air untuk masak nasi...

ayam tu pula kkida gaul dengan serbuk mccormick buffalo wings seasoning mix dan biarkan setengah jam....kemudian goreng dalam minyak banyak.atau anda boleh gril atau bakar dalam oven hingga masak...
buatkan sos cili ni....caranya...tumbuk hingga lumat 4 biji cili merah besar (buang bijinya), 5 biji bawang putih...masukkan kedalam periok kecil, tambahkan air (banyak), 1 sdb cili blender atau lebih jika anda suka pedas, cuka 1/2 sdk, garam, perisa dan gula 3-5 sudu besar (atau lebih)....supaya rasanya ada manis, pedas dan masam sikit...

didihkan hingga tinggal separuh airnya....bancuh 1 sudu kecil tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam sos cili...kacau sebentar dan padamkan api...
buatkan bawang putih goreng...seperti bawang merah goreng juga...hidangkan pulut dengan ayam dan cili sos serta taburkan bawang putih goreng....sedap....

photo bawah ni pula adalah ayam yang sama...kkida hidangkan dengan creamy mash potato dan broadbean and corn salad...celur broadbean hingga lembut (ikut arahahan pada bungkusan) dan celur jagung...campurkan keduanya dalam mangkuk...drizzle dengan sedikit minyak olive, garam dan serbuk lada putih....
mash potato tu senang je nak buat....kkida pasti anda semua tahu bagaimana nak sediakan mash potato kan...rebus ubi hingga empuk...toskan...hancurkan/lenyek...campurkan susu atau cream atau yogurt atau sour cream, salt and pepper...gaul rata...hidangkan...

jika rajin buatlah brown sos...instant pun banyak jual kat kedai...jika tak rajin guna aje bbq sos....macam kkida....:)
broadbean tu kulitnya tebal...anda boleh kupas kulitnya atau makan dengan kulit-kulit sekali....tinggi kandungan serat dan memang bagus untuk orang yang jaga berat badan...



Thursday, April 26, 2012

kari hijau daging dengan mee maggi

salam,
kkida suka buat kari hijau thai kerana aromanya...thai green curry ni sangat versatile....boleh makan dengan apa saja....nasi, mee, roti, pasta dan sebagainya...jika anda ingin mencuba....resepi asalnya ada di sini....

ramuannya memang banyak...tetapi hasilnya memang sedap...anda boleh guna apa saja bahan utama...ayam, udang, daging, meatball dan berbagai jenis sayuran dan ubi....ikut selera anda...
walau bagaimana pun....green kari kkida ni guna instant gravy yang kkida beli dari tesco hat yai....rasa dan aromanya serupa dengan resepi yang di buat sendiri....dan kali ni kkida guna daging pula...

oleh kerana tak lalu makan nasi....kkida guna instant noodle untuk kawankan dengan curry hijau ni...senang...celur aje mee, saringkan...letak dalam mangkuk dan siramkan kuah....kerana nak menambahkan sedap dan kalorinya....hehe....kkida goreng pula telur mata sapi....hmmmm memang membangkitkan selera laaaa...tambah pula sambal belacan....muahaha....mana tak sihat kak ida oiiii....heheeee....

JANGAN LUPA VOTE KKIDA YEK!!!

THANK YOU...:)))


Tuesday, April 24, 2012

roti arab pelbagai guna

salam,
kkida mula mengenali roti arab ni ketika makan kat sebuah restoran di the curve dua tahun lalu...salah satu menunya adalah dhal curry dengan roti arab...sebelum tu kkida tak pernah lihat bagaimana rupanya roti arab tersebut...ketika di hidangkan roti tersebut di cross sikit bahagian tengahnya sebelum di panaskan dalam oven...

cara makannya...koyak sikit-sikit dan celupkan ke dalam curry dhal...terasa sedap pula masa tu...bila kkida terlihat roti tersebut kat tesco selepas itu terus kkida beli dan cuba buat menu yang sama kat rumah...mula-mula ok, semua suka...lama-kelamaan ia kurang dapat sambutan dan kkida pun stop beli roti tersebut...sekali dua aje lepas tu...
beberapa hari lalu kkida guna roti arab ini sebagai roti burger dan ia memang sangat sesuai....roti ni versatile sebenarnya...ia pelbagai guna...lagi pun mudah untuk berimaginasi dengan roti ni kerana bentuknya yang besar dan tebal...macam-macam menu kita boleh buat dengan roti ini...

....dan pagi ni kkida guna roti arab sebagai garlic finger atau garlic toast...potong keping-keping dan sapukan dengan garlic butter, taburkan italian herbs...bakar dalam oven hingga keperangan...hasilnya memang sedap...ia crunchy dan enak di cicah dalam mushroom soup...makan pula panas-panas...hmmmm....yg ni memang kegemaran my kids...:)
kkida juga cuba buat garlic toast dengan hotdog bun...hotdog bun sangat ringan dan rapuh...bila di bakar dalam oven ia menjadi sangar crunchy...hanya belah dua dan sapu dengan garlic butter dan tabur herbs...memang best...:)
so, mulai hari ni jika nak makan garlic finger/bread/toast...inilah roti yang akan kkida beli selain french baguette....anda juga harus cuba...:)
thank you for your vote...:)))

Monday, April 23, 2012

telur yang sangat hitam...:)

hitam-hitam si tampuk manggis, sungguh pun hitam ku pandang manis...memang betul pun walaupun rupanya tidaklah lawa tapi rasanya...ollalala....sedap weh!
ok, sebelum kkida cerita lebih lanjut mengenai telur ni...kkida nak minta bantuan anda untuk vote blog 1001resepi di....

dan

vote anda  akan menentukan samada blog 1001resepi ni layak untuk ke perringkat seterusnya dimana para juri pula yang akan membuat keputusan akhir...itu aje...thank you very much....:)))

oklah...kkida nak share pula resepi ini....masak hitam telur rebus...kkida pernah guna resepi yang sama untuk masak ayam sebelum ni....iaitu ayam negro...(nama ni bukan kkida yang bagi...tapi kawan kkida yang cakap camtu....so kkida ikut ajelah....:)

bahannya mudah sangat....hanyalah bawang goreng, cili blender, dan kicap...
rebus dulu telur, kemudian goreng sikit supaya kekuningan bahagian luarnya....hiris bawang besar dan kecil, kemudian goreng hingga keperangan...lepas tu tumbuk atau blender bawang goreng tersebut hingga lumat...

panaskan minyak sikit dalam kuali...tumis beberapa sudu cili blender hingga wangi dan garing...masukkan bawang goreng blender...kacau hingga wangi...masukkan telur dan kicap manis dan masin banyak...kacau hingga naik minyaknya dan harum baunya...hidang ketika masih panas dengan nasi putih...hmmm memang sedap...:)



Thursday, April 19, 2012

burger besar ala yazid burger...

salam hari rabu,
bukan wordless wednesday...tapi rabu dengan kata-kata....
burger...ada apa dengan burger ni....biasa je nampaknya kan!

ingat tak kkida pernah share mengenai giant burger @ yazid burger....sejak makan kat situ anak kkida, atmam selalu teringat dan selalu ajak kkida gi makan burger yazid...katanya best...
wbp, sebab jauh kkida malas le nak gi sebab semata-mata nak makan burger...memang sedap....tapi tulah...jauh....
kkida kata jika nak makan, pergilah sendiri...ajak abang ajwad...mama malaslah...jauh bebeno...:)
masa gi tesco isnin lalu kkida terlihat roti arab ni....kkida belek-belek dan rasa yang roti ni sesuai sebagai roti burger...walau pun tak sebesar roti burger yazid, tapi ia lebih besar dari roti burger biasa...teringat pula kat permintaan anak manja kkida tu....hehe...dan kkida pun belilah sebungkus...

mula-mula kkdia ingat nak buat daging burger sendiri, tapi teringat pula kat rumah banyak daging burger instant....so takpalah....kali ni kkida guna mana yang ada dulu...:)
saiz roti ni dua kali ganda saiz roti burger biasa....walau bagaimana pun ia tak cukup tebal jika di belah dua...oleh itu kkida guna dua biji roti ini untuk satu burger...untuk roti bahagian bawah burger kkida potong bahagian atas sebiji roti arab tersebut dan untuk bahagian atas burger kkida potong bahagian bawah sebiji lagi roti arab tersebut...hmmmm....faham tak apa yang kkida cuba terangkan....:-D

senang cerita...satu roti potong rata bahagian atas dan satu lagi potong bahagian bawah....butterkan kedua-dua bahagian yang dipotong dan gril atas pan...
dengan menggunakan daging burger yang sedia ada...kkida satukan dua keping dan bentukkan semula supaya jadi sekeping burger yang besar...ukuran 4-5 inci lebar...(defroskan daging hingga lembut)...kemudian masak seperti biasa atau gril dalam oven...
jika nak buat burger special...pecahkan dua biji telur dan ratakan (atas api yang sangat kecil)....letak daging burger yang dah masak tadi...lipatkan bahagian tepi...(kkida tambah steak/bbq sos sikit)...dan letakkan atas roti...
tambah salad, pickle, sos cili, mayonnaise, cheese...etc...
hidang ketika masih panas....sebiji burger boleh potong tiga (jika tak kuat makan...hehe...)....kalau tak potong dua aje atau jika larat makanlah seorang....hihi....
sebenarnya burger kecil ke atau besar sama je rasanya...cuma budak-budak seusia anak kkida yang bongsu tu rasa seronok sangatlah kononnya tengok burger besar camni....hehe....walhal sama je...:)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...