Monday, April 30, 2012

tak habis-habis cerita undi kkida ni...:)

Assalamualaikum dan selamat malam...kkida pasti pada ketika ini ramai yang sedang beristirehat di samping keluarga selepas makan malam....sambil lepak-lepak depan TV...esok hari cuti....hari libur, hari buruh atau hari pekerja bagi yang bekerja makan gaji tak kira samada kerja kerajaan atau swasta....esok hari beristirehat....cuti sehari...tapi yang kerja rumah macam kkida ni...esok hari bekerja...double salary....hehe...sebab semua ada kat rumah, maka bertambahlah kerja masak memasak kkida....:)

apa-apa pun kkida nak ucapkan pada pembaca dan follower blog 1001resepi...

SELAMAT MENYAMBUT HARI PEKERJA

kkida tiada entri masak nak share dengan anda malam ini...lunch siang tadi kkida makan kat luar...nanti kkida sharekan photonye kemudian....malam ni baru masak ringkas-ringkas...light dinner sebab siang dah makan heavy....

apa yang kkida nak sembang malam ni adalah mengenai dua event ini...i.e..MITBCA2012 dan DIGI WWWOW AWARD....MITBCA2012 hampir menamatkan hari mengundinya...iaitu esok (hari terakhir)...

buat masa ni blog 1001resepi masih lagi berada pada kedudukan pertama...wbp...blog kedua tertinggi (kiraan undi) tidak kurang hebatnya...blog tersebut daftar lewat dari 1001resepi...tetapi berjaya memintas beberapa blog lain sehingga berada pada kedudukan yang amat selesa selepas blog 1001resepi...

siang tadi blog tersebut hampir memintas 1001resepi....memang pantas sungguh beliau menambahkan vote...wbp...atas bantuan rakan-rakan dan facebook fan...1001resepi dapat menambahkan bilangan undi dan kini masih kekal pada kedudukan pertama dengan perbezaan vote tak sampai 100...esok masih ada sehari lagi masa untuk mengundi....anything can happen...oleh itu...kkida amat berharap anda terus undi/vote 1001resepi....berilah semangat sikit pada kkida ni untuk terus berblog dan berkongsi resepi...:).

bawah ni pula kkida nak share kedudukan blog 1001resepi dalam digi wwwow award yang juga dalam proses mengundi...hmmmm...macam undi pilihan rayalah pula...sana undi sini undi...tapi undi pilihanraya berjalan sehari suntuk je...tak seperti undi blog...hehe...berminggu-minggu...:-]

jika lihat kedudukan blog 1001resepi....sama je dari hari kedua hingga sekarang...tak berubah....'most viewed' atau pun blog paling ramai orang suka baca/lihat dalam kategori fave makan-makan expert adalah blog 1001resepi....happy juga kkida rasa bila orang suka masuk dan view blog kkida ni....:)
itu tandanya blog kkida ni menarik jugalah...muahaha....jika tak apahal pula orang sibuk terjah blog kita...betul tak!


wbp, 'most voted' tetap kat situ je...tak berubah dari hari kedua hingga sekarang...iaitu berada pada kedudukan ketiga...pernah sekali 1001resepi berada pada kedudukan kedua....kejap aje...lepas tu ia kembali kepada kedudukan ketiga...

tapi tak mengapalah...pada pendapat kkida 'most viewed' bukan perbuatan yang boleh kita paksa orang buat demi kepentingan kita...ia sesuatu yang natural...orang tidak akan view sesebuah blog itu jika blog tersebut tidak menarik...betul tak? cuba lihat blog DTS...sebab ia menariklah  ribuan orang view blog tersebut setiap hari...

berbanding 'most voted' blog...orang vote mungkin bersebab...suami/isteri mestilah vote pasangan masing-masing, anak-anak mestilah vote untuk emak ayah depa (macam anak kkida...:), murid/student mestilah vote blog cikgu/pensyarah yang mengajar mereka...jika tak nanti potong markah...hehe...ketua kampung mestilah suruh orang kampung vote untuk dia...dan begitulah seterusnya....

dengan lain perkataan....(pada pendapat kkida)...most voted blog tak semestinya blog tersebut terbaik...kkida lihat ada beberapa blog yang tinggi kedudukan dari segi undian...tapi isi blog tersebut hampeh...takda cerita menarik berbanding sesetengah blog yang duduk nun lepas ke bawah tapi intipati blognya jauh lebih baik...lebih berfaedah dan lebih banyak info yang berguna...

jadi itulah sebabnya digi wwwow award kali ini tidak bersandarkan pada vote semata-mata...kkida ada berbual dengan seseorang yang berkait rapat dengan event ini....katanya mereka (team digi) tak mahu buat mistake seperti tahun lepas....100% bergantung pada vote...katanya lagi ada sesetengah blog yang menang tahun lalu sebenarnya tak layak menang pun...tapi sebab dah dapat vote tinggi...pihak digi tak boleh buat apa....

oleh itu tahun ni mereka tak mahu ulangi kesilapan yang sama seperti tahun lalu...so kawan-kawan yang blog anda berada pada kedudukan yang terkebawah....janganlah anda berputus asa...mungkin masih ada peluang lagi...isikan blog anda dengan entri yang terbaik...itu lebih bermakna lagi...tak yah kempen teruk-teruk sangat suruh orang vote kita...tapi isi blog ntah apa-apa...:) 

gitulah lebih kurang tips blogging dari kkida...:)...kkida belum pernah lagi share sebarang tips berblogkan...so ni kira kkida sharelah ni...ye...sharing is caring...:)

kkida bukan cakap kosong tau....kkida cakap melalui pengalaman sendiri...buktinya 1001resepi ada hampir 230 ribu fb follower...blog follower ada 4,500 lebih....page view lebih 3.5 million dan kkida baru mula tulis blog ini pada mac 2010...

satu lagi tips yang kkida nak share ialah...cara anda menulis blog...cara penyampaian atau perkataan yang di gunakan...gunalah bahasa yang lancar bila orang baca...minat kkida akan terus mati untuk baca sesebuah blog bila lidah kkida susah nak follow apa yang mereka tulis...jangan guna perkataan yang mengada-ngada lah...contoh...itew, gitew, jew, cenggini, engko dan shortform yang entah apa-apa....banyak sangat sampai tak faham apa yang mereka tulis...apa salahnye tulis elok-elok...nak suruh orang view blog kita tapi buat camtu... 


huish! panjang berjelalah pula kkida menulis bab ini...btw....kkida sendiri memang tidak menaruh harapan besar untuk menang...tak tahu apa sebenarnya ciri-ciri yang di cari oleh para juri dalam menentukan kemenangan sesebuah blog tersebut....

apa-apa pun kkida ucapkan ribuan terima kasih bagi yang telah dan masih lagi terus mengundi blog 1001resepi untuk dua-dua award tersebut...tqvm...dan selamat beristirehat....esok kkida ada makan kenduri...maka cuti masaklah lagi kkida...hehe....

french toast ala-ala bread pudding

salam,
pepagi lagi kkida dah online ni...:)
kkida nak share resepi french toast ni....apa yang specialnya tentang resepi ini....most of us rajin buat french toast untuk anak-anak nak gi sekolah...gitu juga kkida...cuma so far kkida tak pernah lagi share cara kkida buat french toast....(kkida rasa belum ada lagi resepi french toast kat blog ni...)

btw, sebelum tu kkida nak beritahu yang kkida ni segan dah nak kempen untuk dua-dua event/award kat atas tu...kkida nak ikut stail mat gebulah....'berbloglah dengan gembira'....hehe....betul tu mat...kkida setuju 100%....memang stress...keliru pun ada juga...bagaimana blog yang di tulis dalam tulisan/bahasa selain bahasa kebangsaan (BM) atau bahasa yang semua orang boleh faham (BI) lepas bertanding...hmmmm...:-O

....bagi DIGI WWWOW AWARD pula....voting periodnya lama bebeno...:-(...tak daya rasanya kkida nak ngadap itu je dan berterusan minta orang vote blog kkida ni setiap hari....:/

oleh itu kkida berserah ajelah (salah tu kkida..:)...jika anda rasa blog kkida ni layak di undi...undilah...
terpulang pada budi bicara kalian...lagi pun minggu ni dan minggu depan kkida agak sibuk sikit...next weekend kkida nak gi Sydney seminggu dengan eka dan hani...so kkida nak kena preparelah apa yang perlu terutama hal makan mereka yang tinggal...i.e hubby and anak lelaki kkida yang tiga orang tu...nak kena tunjuk ajar lebih kurang kat bibik apa yang perlu beliau sediakan...selama ni walau pun ada maid...semua kerja masak memasak kkida yang buat sendiri...bibik hanya bantu sikit-sikit aje...tapi jika dah terdesak (kkida takda) beliau boleh buat (masak)...tapi ikut cara dialah....hehe....
oklah berbalik pada cerita french toast ni....apa yang kkida nak share adalah....pertama roti arab pelbagai guna....bestlah roti arab ni...memang sesuai untuk french toast/stick....dan resepi french toast ni kkida perolehi dari buku masak kkida iaitu 1001easy recipes...pukul 4 biji telur dengan 1 cawan krim...sebab takda krim kkida guna susu sejat...garam sikit...potong roti arab pada ketebalan satu inci (jika takda roti arab boleh guna roti jenis lain)...celupkan ke dalam bancuhan susu dan biarkan sebentar supaya roti serap bancuhan susu tersebut...

panaskan sikit butter atas gril pan dan gril hingga keperangan kedua-dua belah....kemudian pindahkan ke atas baking sheet dan bakar dalam oven selama 10 ke 15 minit pada suhu 350C hingga roti gebu...keluarkan dari oven dan taburkan gula icing atau caster sugar...siramkan maple syrup dan makan ketika masih panas...:)



Sunday, April 29, 2012

aku seekor si ikan tuna...

cantikkan rupaku....diikatkan dengan ribbon berwarna pink dan dibaringkan di atas meja yang dihiasi dengan bunga-bungaan....wbp, aku tidaklah hairan sangat kerana di lautan tempat asalku...ia jauh lebih indah lagi....tiada antara kamu yang berada disekelilingku ketika ini yang tahu betapa indahnya alam habitat tempat asal usulku....:)

tapi pada suatu hari, mungkin nasib tidak menyebelahi aku....aku termasuk ke dalam perangkap jaring yang sangat besar...aku tidak mampu melepaskan diri....dan akhirnya....huhu....aku ditarik naik ke atas sebuah tempat yang sangat besar...bersama-samaku ada beratus-ratus ekor lagi kaum sejenisku....semuanya tercungap-cungap dan mengeletik-ngeletik meminta nyawa...:'(
asalku dari sebuah pulau yang sangat indah nun jauh di tengah lautan bernama maldives....aku di terbangkan khas ke sebuah negara yang bernama Malaysia kerana aku telah dibeli oleh sebuah restoran yang bernama Shogun yang terletak di sebuah tempat bernama One Utama....aku di arak sekeliling One Utama oleh beberapa orang ketua chef restoran berkenaan....dan akhirnya aku tiba di lokasi terakhir di dalam restoran tersebut...tatkala itu aku dikelilingi oleh berpuluh orang dan berpuluh kamera...
...dan inilah aku....seekor ikan tuna seberat 100kg...aku di kenali sebagai Maguro di negara Jepun...orang Jepun memang suka makan aku....aku pun tak tahu kenapa...mereka makan daging aku mentah-mentah...tak perlu masak....hehe...dan kini manusia seluruh dunia pun suka ikut cara orang Jepun makan aku....makan ikan mentah...but i tell u...daging aku yang mentah dan fresh sangat sedap dimakan tanpa dimasak...hihi....tak percaya?

jika nak cuba makan daging aku yang fresh ni meh datang kat restoran ni...:)
berbalik kepada kesah aku di atas usungan tadi....setelah aku berada di sekeliling tamu yang dijemput hadir...mereka dengan tersenyum girang snap gambar aku tak henti-henti...dalam hati mereka mungkin berkata...wah! cantiknye rupa aku dan hmmmm...betapa sedapnya daging aku...dan mungkin ada yang tak sabar nak merasa....
setelah puas bergambar...tibalah masanya....huhu....mula-mula reben ikatan jambulku digunting....kemudian semua ikatan tali juga diputuskan...lampu kamera pula tak henti-henti...lip-lap lip lap...hingga silau mata aku....mereka mengabadikan saat-saat akhir aku sebagai seekor Maguro yang sempurna...:-D
dan akhirnya...:')...seorang chef handalan berbangsa Jepun...dengan hati-hati...meletakkan pisau di badanku iaitu di bawah siripku...hanya menunggu masa untuk membenamkan pisaunya yang tajam itu....setelah beliau mendapat green light...aku pun mula di...........di situ.........kemudian di.........
dan......
dan akhirnya....lihatlah seketul isiku yang cantik itu di angkat keluar untuk di tontonkan kepada umum....:)
...betapa happynya mereka....tersenyum gumbira...dan aku...
...hmmmm...beginilah nasibku siikan tuna...dari lautan dalam asalku dan kini aku bersemadi di dalam....kantung manusia....hehe...
btw, aku memang sedap di cicah dengan kicap dan wasabi....pedasnya sampai ke telinga...:)

Saturday, April 28, 2012

popia goreng yang sedap...

salam, nampak sedap tak?  memang sedap...lain sikit skin popia nikan...kkida akan share dengan anda...:)
intinya ni adalah gabungan sengkuang, carrot, kobis, daun bawang dan udang....carrot dan sengkuang parut halus, kobis cincang kecil...udang buang kulit dan cincang kecil...

tumis sikit bawang merah, putih dan halia yang telah ditumbuk lumat...masukkan udang serta sayuran...masak hingga kering...season dengan garam dan serbuk lada putih/hitam, gula dan perisa...ketepikan biar sejuk...
gulung inti dalam kulit popia dan sealkan hujungnya dengan putih telur...goreng dalam minyak banyak dan panas hingga keperangan (jangan lama sangat)...angkat dan sejukkan...buat batter seperti photo bawah ni...
dalam satu bekas, pukul 2 biji telur dan 1 kotak kecil susu...masukkan sedikit tepung goreng pisang adabi, dan sedikit tepung beras....jangan banyak sangat....biar batter cair...panaskan minyak...celupkan popia yang dah di goreng tadi ke dalam batter cair tersebut dan goreng dalam minyak panas hingga keperangan....serve hot dengan cili sos...
inilah hasilnya....sodap sebab kkida yang buat...hehe....:)...selamat mencuba...

kkida harap sambil anda beristirehat bersama keluarga pada cuti hujung minggi ni...anda tidak lupa untuk terus menyokong kkida @1001resepi...please vote for me....MITBCA dan DIGIAward


Friday, April 27, 2012

terima kasih kepada mat gebu dan ariffshah

salam dan selamat malam,
sebelum kkida tutup tirai malam ni...kkida ingin dedikasikan entri ini buat dua blog ni yang menulis dan mempromosikan blog kkida di blog mereka....

....yang pertama-tama sekali mestilah saudara Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan...awal-awal lagi mat dah berkempen untuk blog 1001resepi dan beberapa blog lain...terima kasih banyak-banyak mat...:)

kkida ni sebenarnya teringin sangat nak jumpa encik mat gebu kita ni...ntah bila agaknye ye mat kita boleh bersua muka dan bertentang mata...heheheee...Insyaallah satu hari nanti jika ada rezki...dan buat masa ni biarlah kkida admire mat melalui penulisan mat di DTS....ewah! bagai pungguk rindukan bulan le pulak....:)))


orang seperti mat gebu mungkin satu dalam 1,000 yang kkida pernah jumpa...maksud kkida mat ni tak lokek ilmu dan ringan 'tulang' untuk bantu rakan-rakan sealiran walau pun hanya di alam maya...doa kkida semuga mat sentiasa dilindungi dan bahagia hingga ke akhir hayat....terima kasih atas support mat terhadap blog kkida ni sejak dari dulu lagi...:D

(click pada image untuk ke blog DTS dan Ariffshah)

blog kedua yang memberikan sokongan pada 1001resepi adalah blog anak muda yang kacak ini...siapa tak kenal Ariffshah kan...:)

Ariffshah juga buat entri khas mempromosi beberapa blog rakan-rakannya di ariffshah.com...thank you on behalf of 1001resepi...(mungkin sebab semalam auntie ida sound kat dia kot...hehe...)...

btw, thank you ariff...auntie ida hargai sokongan yang ariff berikan....dan semuga ariff berjaya capai cita-cita untuk menjadi seorang blogger terbaik satu hari nanti...Insyaallah...jika Ariffshah.com dan DTS masuk sebarang competition masa depan...1001resepi pasti akan back-up habis-habisan....:)

...berbalik kepada cerita ini dan ini....apa jua keputusan juri (terhadap dua event ini)....1001resepi mungkin tak akan sertai sebarang pertanding selepas ini...cukuplah buat masa ini...(harap jangan invite saya untuk join dah ye...:)

letih jugak sebenarnya masuk lawan-lawan ni....jenuh nak menagih vote...jangan ingat blog 1001resepi ada hampir 230,000 fb likes ia tiket mudah untuk mendapat vote tertinggi...mungkin kebanyakan fan yang ada hanya tumpang nak tengok resepi aje...tak semestinya mereka akan beri sokongan habis-habisan...wbp takpa...kkida pun tak kesah sangat...kkida bukannya nak berbelog sampai bila-bila...:-)

oklah...takat ni jelah kkida menceceh...panjang umur esok cerita lagi...Insyaallah...
jika ada yang baik hati yang telah promo 1001resepi ni di blog anda...let me know ye....takut kkida terlepas pandang....nanti boleh kkida link anda balik dari blog 1001resepi ini... 



pulut ayam...mashed potato and chicken

Assalamualaikum,
salam hari jumaat....jika hari jumaat lunch time pasti panjang sikit masanya...mungkin ada yang sempat balik rumah untuk lunch jika rumah dekat....yang tak balik panjanglah langkahnya mencari lunch....:)
pagi ni kkida teringat pulut makan dengan ayam goreng dan sos cili ketika jenjalan  kat hat yai last month....oleh itu lunch hari ni kkida teringat pula nak cuba buat menu yang sama....kkida tanak pulut...letak santan sikit, daun pandan dan garam...itu sahaja...air untuk masak pulut kurang sikit dari air untuk masak nasi...

ayam tu pula kkida gaul dengan serbuk mccormick buffalo wings seasoning mix dan biarkan setengah jam....kemudian goreng dalam minyak banyak.atau anda boleh gril atau bakar dalam oven hingga masak...
buatkan sos cili ni....caranya...tumbuk hingga lumat 4 biji cili merah besar (buang bijinya), 5 biji bawang putih...masukkan kedalam periok kecil, tambahkan air (banyak), 1 sdb cili blender atau lebih jika anda suka pedas, cuka 1/2 sdk, garam, perisa dan gula 3-5 sudu besar (atau lebih)....supaya rasanya ada manis, pedas dan masam sikit...

didihkan hingga tinggal separuh airnya....bancuh 1 sudu kecil tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam sos cili...kacau sebentar dan padamkan api...
buatkan bawang putih goreng...seperti bawang merah goreng juga...hidangkan pulut dengan ayam dan cili sos serta taburkan bawang putih goreng....sedap....

photo bawah ni pula adalah ayam yang sama...kkida hidangkan dengan creamy mash potato dan broadbean and corn salad...celur broadbean hingga lembut (ikut arahahan pada bungkusan) dan celur jagung...campurkan keduanya dalam mangkuk...drizzle dengan sedikit minyak olive, garam dan serbuk lada putih....
mash potato tu senang je nak buat....kkida pasti anda semua tahu bagaimana nak sediakan mash potato kan...rebus ubi hingga empuk...toskan...hancurkan/lenyek...campurkan susu atau cream atau yogurt atau sour cream, salt and pepper...gaul rata...hidangkan...

jika rajin buatlah brown sos...instant pun banyak jual kat kedai...jika tak rajin guna aje bbq sos....macam kkida....:)
broadbean tu kulitnya tebal...anda boleh kupas kulitnya atau makan dengan kulit-kulit sekali....tinggi kandungan serat dan memang bagus untuk orang yang jaga berat badan...



Thursday, April 26, 2012

kari hijau daging dengan mee maggi

salam,
kkida suka buat kari hijau thai kerana aromanya...thai green curry ni sangat versatile....boleh makan dengan apa saja....nasi, mee, roti, pasta dan sebagainya...jika anda ingin mencuba....resepi asalnya ada di sini....

ramuannya memang banyak...tetapi hasilnya memang sedap...anda boleh guna apa saja bahan utama...ayam, udang, daging, meatball dan berbagai jenis sayuran dan ubi....ikut selera anda...
walau bagaimana pun....green kari kkida ni guna instant gravy yang kkida beli dari tesco hat yai....rasa dan aromanya serupa dengan resepi yang di buat sendiri....dan kali ni kkida guna daging pula...

oleh kerana tak lalu makan nasi....kkida guna instant noodle untuk kawankan dengan curry hijau ni...senang...celur aje mee, saringkan...letak dalam mangkuk dan siramkan kuah....kerana nak menambahkan sedap dan kalorinya....hehe....kkida goreng pula telur mata sapi....hmmmm memang membangkitkan selera laaaa...tambah pula sambal belacan....muahaha....mana tak sihat kak ida oiiii....heheeee....

JANGAN LUPA VOTE KKIDA YEK!!!

THANK YOU...:)))


Wednesday, April 25, 2012

Tuesday, April 24, 2012

sami kitchen

salam,
lama cerita ini tertangguh....banyak sangat story yang nak di kongsi dan masanya pula terhad...yelah kkida nikan menteri segala menteri dalam rumah ni....jadi semuanya nak kena tunggu arahan dan persetujuan dari kkida...baru kerja boleh jalan...jadi tulah...holidaynya sebulan yang lalu....hotel tempat kkida nginap masa kat hat yai tu pun mungkin dah berubah keadaannya...:(....kini baru ada kesempatan nak sambung cerita berkenaan makan-makan kat sana...
sebelum gi hat yai kkida ada tanya kat fb mengenai tempat makan halal kat hat yai....dan kkida dapat banyak info about restoran dan tempat makan halal kat sana dan salah satunya adalah sami kitchen ini....even our tour guide (tengku ainil) pun cadangkan kami makan kat sami kitchen...katanya sedap, cuma harganya agak mahal sikit...

since ramai yang kata sedap, kkida pun gilah makan kat situ...last night dinner kat hat yai...sami kitchen telah berpindah tempat...agak jauh dari pekan hat yai...lebih kurang 30 minit dengan kereta...kkida tak ingat nama tempat tersebut....takpa nanti anda boleh google di internet jika nak cuba makan kat situ...

restoran baru sami kitchen memang menarik...bangunan sendiri, kawasan juga luas dan tuan punya restoran juga bina rumah beliau di satu sudut tanah tersebut....banglo besar....mungkin perniagaannya amat menguntungkan...jika tak takkan beliau mampu bina restoran sehebat ini (foto bawah)...
dan seperti biasa kkida adalah tukang order makanan....depa semua tukang makan je...since kkida yang order makan maka sudah pastilah kkida ikut selera kkida....tomyam dan somtam mesti ada....yang lain-lain tu kkida tak kesah...tanya anak-anak nak makan apa....lepas tu order serba satu....menu ikan, daging, sayuran dan lain-lain.... 
bawah ni biji gajus goreng dengan ayam....
atas daging merah dan bawah somtam...yum...
cendawan dan daging hot plate...
ikan masam manis...
jangan terpedaya dengan saiz gelas ini...nampak aje tinggi...tapi ia kurus...tak banyak mana airnya tu....hehe...
overall, kkida rasakan hidangan di sami kitchen amat sederhana....kkida prefer makanan di restoran daycha lagi...ia jauh lebih berperisa dan terasa keenakannya hingga hari ini....cuma suasananya kurang selesa berbanding sami kitchen...

harga makanan di sami kitchen juga memang jauh lebih mahal dari daycha...mungkin juga kerana mereka baru berpindah ke tempat baru...kos operasi tinggi dan kedudukannya juga jauh dari pekan hat yai...dan kemungkinan pelanggan juga telah berkurang....hanya orang yang ada-ada aje yang mampu makan kat situ...

ok, camtulah sikit sebanyak cerita mengenai sami kitchen...bagi anda yang nak ke hat yai...hehe...dan jika  teringin nak makan kat sami kitchen, silakan...tapi kena naik kereta/teksi...jangan naik tut tut...jauh juga tempatnya dan pasti anda tak selesa duduk lama dalam tut tut mengharungi jam dan bau asap kenderaan yang tidaklah sikit...silap haribulan boleh dapat migrane pula...hilang terus mood shopping...:)
kkida nak share beberapa keping photo yang eka ambil dari dalam tut tut...cuba tengok lori kecil tu...apalah yang di angkutnya hingga senget sebelah?

jika kat malaysia camtu pasti dah kena tahan rasanya...mereka langsung tak prihatin terhadap keselamatan pengguna jalan raya yang lain...tidak tutup muatan yang di bawa dengan rapi dan kemas...bayangkan jika tiba-tiba bungkusan timun tersebut jatuh/tercicir atas jalan dan motosikal yang ikut rapat dari belakang tak sempat mengelak...huhu....
kenderaan memang sentiasa banyak atas jalan raya hat yai...bersimpang siur...samalah seperti tali wayar letrik yang juga bersimpang siur dan berselirat-selirat atas kepala kita...hehe...
lelaki ni...memerhati kami dari kiri ke kanan...memerhati gelagat orang yang duduk atas tut tut ini....hehe....mungkin dalam hatinya berkata....dari mana agaknya mereka ini, tak serupa dengan aku...:)
dan photo yang ni pulak...pompuan bawa motor kkida tak heran...tapi yang kkida heran sikit kenapa ada burung kat atas bahu dia...dan burung tu pula baik...dok je diam atas bahu....tak terbang...:-D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...