Saturday, March 31, 2012

mee udang sungai dua vs mee udang kuala sepetang


mee udang sungai dua (atas) vs mee udang kuala sepetang
yang mana satu pilihan anda?

jika tanya kkida...??? jawapan nya di bawah sana....

mee udang kuala sepetang tu kkida makan lama dah...tahun 2010...tengoklah foto anak bongsu kkida tu...comel lagikan...kecillll....hehe...sekarang ni....hmmm....double in size...:-)
dia memang tak berapa nak makan lauk yang pelik-pelik sikit ni (pada pandangan dia....) jadi semua udang dalam mangkuk di letak ketepi...wbp, jangan bimbang...ada tukang makan yang lain....:)
apa yang menarik tentang mee udang ni ye?....sebab udang dalam mee tu mungkin....bagi penggemar udang mereka pasti akan teruja tengok udang dalam mangkuk tu...10 ekor...harganya jika udang bela...murah sikit...tapi jika udang laut....rm10 semangkuk (masa kkida makan tu...2010...sekarang ni kkida tak pasti kerana kkida hanya makan sekali tu je...)

masa balik dari hat yai hari tu kkida singgah sungai dua....nak rasa mee udang sungai dua pula kerana kkida dengar cerita mee udang sungai dua sangat sedap....wbp, warung yang kami plan nak singgah tu tutup (sebelah kanan jalan jika datang dari highway)...so kami ke depan sikit dan singgah makan mee udang warung lain...(sebelah kiri jalan)...

pendapat kkida? kkida suka mee udang kampung alma, bukit mertajam lagi....mee udang yang mertua kkida buat dan mee udang yang mak saudara hubby buat....even my own mee udang have more flavour compared to both mee udang atas sana tu....jika kkida buka kedai mee udang mungkin line q nya hingga nak sebatu...heheeeee....sorry kkida gurau aje...

kkida pun pelik....awat lah depa tak mau buat kuah mee tu biaq pekat sikit...ni cayaq sangat...dan tambahlah lebih perisa sikit...barulah ada ump!

since tak mau mee udang my hb order mee rebus....dia memang peminat mee rebus...tapi alangkah hampanya my dh....tiada bezanya kuah mee udang dengan kuah mee rebus...mereka guna kuah yang sama....bezanya i/o udang depa ganti dengan daging...dan tambah tahu goreng, cucuq pun depa tak letak....

ntahlah....kecewa gak rasanya....mee rebus selalunya kuah ubi dan lebih pekat....nampaknya sekali tu jelah kami makan kat situ....sama juga dengan mee udang kuala sepetang...

wbp...mereka tak heran...pelanggan tetap mari kerana orang sekarang semuanya lapar (my mertua selalu kata macam tu)...malas nak masak sendiri, mereka sanggup susah payah gi jauh-jauh kerana nak makan (macam menantu dan anak dia sendiri....:)...maka peniaga makanan memang tak perlu risau...berniaga makan apa pun memang untung zaman la ni...sentiasa ada permintaan...
 kkida order mee goreng ni....nak cuba....and this one ok...ada rasa....sedap juga...:)
apa yang kkida komen ni adalah pandangan kkida....cita rasa manusia lain-lain...even rambut pun tak sama hitam....inikan pula selera manusia...:-}

mee udang Sungai Dua
lokasi: kepala batas, pulau pinang
my food review: 3/5
servis: 3/5
environment: 3/5


mee udang kuala sepetang
lokasi: taiping
my food review: 2.5/5
servis: 3/5
environment: 2.5/5

Friday, March 30, 2012

mushroom soup and puff pastry

salam,
petang ni kkida terasa lapar dan nak makan sesuatu yang ringkas dan cepat di hidangkan...tak mau remeh-remeh buat inti, uli tepung, kelim pastri karipap dan sebagainya....nak makan hidangan yang segera-segera aje....seperti mee segera....tapi petang ni tak terasa pulak nak makan mee segera...
kkida jengah ke pantri dan tengok ada beberapa kaleng soup cendawan, pastri kawan pun ada dalam freezer...wah! bagus....ingat tak pada entri sebelum ni kkida ada beli mangkuk kecil-kecil dari ikea tu....inilah masa kkida nak guna mangkuk tersebut....sangat sesuai....hehe....
walau pun ringkas, ambil masa juga kerana soup mesti disediakan terlebih dulu...dan pastri mesti di defrost dalam 30 ke 40 minit...sementara tunggu pastry lembut...buat mushroom soup dulu jika tak mau guna yang instant (kkida guna yang instant sahaja)....tak semestinya soup putih....soup biasa pun boleh seperti sup ayam jernih, sup daging/tulang lembu/kambing/lamb, sup tomato, celery dsbnya...sejukkan sup terlebih dahulu sebelum di tuangkan kedalam cawan putih tersebut...
tutup setiap cawan dengan puff pastri...puff pastri tak boleh defrost 100%...50% memadai...jika tidak ia akan tengggelam ke dalam soup...terutama bahagian tengah...
bakar dalam preheated oven 210C selama 10 to 15 minit atau hingga keperangan seperti foto ini...
hidangkan ketika soup masih panas....hati-hati kerana ia memang sangat panas....takut terbakar lidah....makan sejuk memang tak sedap...cucuk bahagian tengah pastri dengan sudu supaya tenggelam ke dalam soup...yummy!

kkida pernah share resepi ni before...wbp, takpalah...tak payah dah nak cari resepi lama tu...sama je dengan yang ini...comfort food....kkida suka dan kkida pasti anda juga akan suka....:)

Thursday, March 29, 2012

cili kering

salam,
kengkawan dah makan....kkida baru lepas sendawa...hehe...alhamdulillah...gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati...

dua hari ni kkida buat sambal tumis....memang kkida suka buat dan makan sambal tumis...sambal tumis apa pun tak kesah...asal sambal tumis...

entri kali ni kkida nak share dengan anda beberapa jenis cili kering yang kkida beli dari tesco dan kedai runcit berhampiran untuk projek sambal tumis kkida ni...tujuan kkida nak lihat perbezaan antara satu cili kering dengan cili kering lain bila dah jadi sambal tumis...mana yang lebih pedas dan yang kurang pedas...selama hari ni kkida tak pernah ambil tahu jenis cili kering, main capai dan campak je dalam troley....bila nak masak sambal baru perasan....kenapa cili ni warna camni? kenapa yang ni kurang pedas? yang ni cili jenis yang mana?....hmmmmm....

oleh itu untuk entri kali ni kkida nak review sikit jenis-jenis cili kering ni....lepas ni kkida tahu le cili mana nak beli, dan anda juga....:)
cili kering jenis ni pertama kali kkida tengok, beli kat kedai runcit berhampiran....rupanya sama seperti cili padi merah kecil tu....kkida tak pernah cuba cili kering jenis ni sebelum ini...dan semalam kkida buat sambal ikan tongkol guna cili ini....dan hasilnya....memang pedas berapilah....hehe...bagi yang suka pedas cili ni sesuai untuk anda....untuk kurangkan pedas kkida lebihkan asam dan gula.....tapi...pedas-pedas pun sodap....habis sambal ikan tongkol kkida semalam...memang best...
bawah ni pula adalah cili kering yang kkida sering beli dan paling senang dapat....jenis keriting...kkida suka cili kering ni sebab ia tak pedas sangat dan sesuai untuk buat sambal tumis....
warnanya pun kurang merah....ertinya kurang berapilah....mungkin sebab rupanya yang dah kecut dan mengerekot tu....hehe....macam orang tua gaklah....:))))
kkida guna cili blender dari cili kering ni buat sambal telur....memang favourite atmam le....dua biji telur sekali hadap...:)
cili kering jenis besar dan lebar ni paling jarang kkida beli....sebabnya rupa cili ni pelik sikit...jika pelik camni memang kkida tak berani nak cuba....wbp...since kkida nak bereksperimen maka kkida beli juga....bibik pun complain...katanya susah nak cuci cili ni....bukan main lagi...banyak komplen pula orang tua ni....hehe....

bila dah diblender cantik pula warnanya...taklah teruk sangat....
tengok...licin dan cantik rupanya bila dah di kisarkan...dan hasil dari sambal tumis udang yang kkida buat memang sangat sedap...mungkin sebab kkida yang buat tak...tu le sedap tu....heheeee....lain kali boleh beli lagi cili jenis ni....
 fuh! sedapnya sambal udang kkida ni...udangnye pula besar-besar....memang sangat sihatlah....
bawah ni juga adalah cili kering yang sering kkida guna....mungkin sebab rupanya yang lawa sikit....cili jenis ni sangat biasa orang guna...
dan juga kurang pedas...tengok le warnanya...pucat lesi...tak menarik langsungkan....tapi bila dah jadi sambal....podeh juga...dan pastinye sedap...sebab....kkida yang.........hehe...:)
kkida buat sambal terung campur dengan udang kepal/geragau sikit....sedapnye....memang ngam betul dua bahan tersebut di jadikan sambal....potong terung tebal dan goreng dalam minyak banyak, ketepikan...lepas tu tumis bawang dan lain bahan seperti biasa...bila cili dah berminyak masukkan udang kepal...akhir sekali masukkan terung....masak hingga kering dan naik minyaknya...aromanya...hmmm...membangkitkan selera...pasti membuatkan cik abang anda bertambah sayang...hehe...tak caya cuba buat sendiri...
cara kkida buat keempat-empat jenis sambal ni sama je...kkida tumbuk bawang merah dengan bawang putih...sama banyak hingga lumat....tumis hingga wangi...masukkan beberapa sudu cili blender...kuantiti terpulang...untuk kuantiti semua sambal kat atas ni kkida guna antara 3 ke 5 sudu besar cili blender....kacau hingga wangi...masukkan sedikit belacan dan air asam jawa...kacau sebentar...masukkan bawang besar potong bulat....kacau hingga wangi...

untuk sambal udang, kkida masukkan udang lebih kurang 2 minit sebelum diangkat...udang tak boleh masak lama, nanti hilang juicynya...telur kkida suka letak dalam mangkuk dan tuangkan sambal ke atasnya...ikan goreng dulu, ketepikan...bila sambal hampir nak masak baru masukkan ikan goreng dan gaul rata satu dua minit sebelum di angkat...sambal kena masak betul-betul hingga hilang bau cilinye...kalau tak memang tak sedaplah...semua cili kering kkida rendam dengan air mendidih dulu sebelum blender...

dan bawah ni kkida nak share dengan anda ayam masak green curry...sebenarnya green curry gravy tu kkida beli instant mix masa gi hat yai hari tu...beli kat tesco...ia halal dan ada tanda halal yang sah...
memang sedaplah green curry ni sebab pakar yang buat (thai people)

wbp...kkida tak dapat share resepi nye....hanya photo sahaja...:)

Wednesday, March 28, 2012

apam siam


resepi lama dari buku resepi mak kkida....kkida scan kerana ingin share dengan anda...manalah tau kot ada yang minat nak mencubakan...

since kkida ni pandailah juga baca jawi sikit-sikit...kkida akan tulis semua ke tulisan rumi ok...

bahan-bahan...
10 biji telur itik atau 11 biji telur ayam...mak..ai....banyaknye pakai telur...biar betul...:)
1 mangkuk besar gula.....?....tiada ukuran gram...sorry....
10 tahil tepung gandum....cuba convert sendiri yek!
1 camca teh baking powder
sedikit gincu kuning...pewarna kuning mungkin...:)
1 camca teh serbuk banila (vanila)

ok itulah bahan-bahannya....betulkan...

cara membuatnya...
1) pukul telur dengan gula hingga kembang...
2) ayak tepung dengan baking powder dan masukkan beransur-ansur ke dalam adunan sambil dipukul (adunan telur dan gula mungkin)
3) masukkan serbuk esen vanila dan gincu kuning sambil di kacau lagi...
4) masukkan kedalam loyang pengukus dan kukus selama 30 ke 40 minit...

selamat mencuba...jika jadi share dengan kkida ye...:)

oat, banana, honey dessert

teringat dessert yang kkida makan kat wadi hadramawt beberapa minggu lalu....semalam kkida cuba buat sendiri....main agak-agak je bahannya....sebenarnya tak susah pun...basically dessert tersebut menggunakan instat oatmeal, madu, pisang dan susu....
untuk resepi ini kkida hancurkan 2 biji pisang, kemudian masukkan 2 cawan instant oat, gaul rata...masukkan garam....masukkan susu sedikit-sedikit sehingga mendapat texture yang sesuai....boleh di scoop dengan sudu kecil....tuangkan atas bekas leper dan lebar...ratakan...

sejukkan dalam peti sejuk...tuangkan madu sebelum di hidang....
 taburkan dengan kacang pistachio jika suka...manisss, sejuk dan sedap....yum!
lapisan madu yang ok, ok gitu....hehe....barulah manis dan sedap rasanya....cubalah....:)
masyarakat timur tengah suka dessert yang sangat manis....itulah sebabnya saiz badan mereka sihat-sihat belaka....:-)

kkida teringat hb pernah cerita kat kkida ketika beliau mengerjakan umrah bersama ajwad beberapa tahun lalu...hb ada berbual dengan seorang Pak Arab yang bernikah kali kedua dengan seorang wanita Indonesia....

kata lelaki tersebut......"isteri pertama saya perempuan arab...badannya besarrrrr, suka makan unta....isteri kedua, indonesia...kecillll....bagussss"...:)))

terukkan....huhu....:[

Tuesday, March 27, 2012

pizza mini dengan waffles

salam,
ollala...sedapnya dan ringkasnya....nak makan sedap sebenarnya tak susah....janji kena kretip...:)
contohnye seperti resepi pizza ringkas kkida ni...guna mana yang ada dalam peti sejuk aje...tak perlu nak menguli tepung untuk doh pizza....

pagi ni hujan dan bila hujan camni perut mula minta diisi....walaupun tak lapar....:)
mula ingat nak makan maggi aje...tapi kkida terjumpa ready made waffle ni...ntah bila beli pun tak ingat...since kkida nak makan something savoury dan taknak yang manis....so kkida guna waffle ni sebagai base untuk topping yang ringkas ini...maka jadilah mini pizza...ala-ala 1001resepi....
untuk cara dan bahannya anda boleh dapatkan idea dari foto-foto ini....senang aje nak cari semua bahan ni....kat kedai runcit dalam kampung pun ada jual...jika rajin buat le pizza base sendiri....jika tak ikut aje cara kkida ni....tak yah rajin sangat...hehe....
 waffle ni kecil ukurannya...selebar sekeping roti....
toppingnya kkida guna apa yang ada kat pantri....pineapple dan sardin selain bawang besar (hiris nipis, tomato puri dan grated cheese....
kkida drizzle sikit waffle ni dengan minyak dari kaleng sardin tu...tujuannya supaya ia tak soggy sangat bila letak bahan lain....kemudian sapukan dengan tomato puri....pasta sos pun boleh jika ada....
letakkan bawang besar hiris nipis, sardin  dan nanas tin....(anda boleh ubah bahan ikut selera sendiri...:)
 top with mozarella cheese dan bakar dalam oven selama 5 ke 7 minit pada suhu 200C....
 taburkan dry herbs jika suka (sebelum bakar)...
sedap juga waffle di jadikan pizza base....senang, mudah, ringkas dan yang pentingnya perut kenyang....dah masuk dalam tu depa pun tak kisah dah....bercampur gaul hingga semua setle....hehe....

chocolate chip banana muffin

salam,
simple muffin...kkida pasti ramai yang rajin buat muffin pisang ini....kat internet banyak resepi muffin dan kkida juga perolehi resepi ni dari internet...kkida suka buat muffin berbanding kek kerana adunannya lebih mudah dan lebih simple...tak perlu pukul mentega dan gula lama...

wbp, texture taklah sesedap texture kek....kurang gebu dan lebih padat dan kenyal lagi....tapi untuk orang yang kurang rajin seperti kkida ni oklahhhh.....asal boleh sediakan sesuatu untuk minum petang...
jika anda ingin cuba resepi ini....

bahan-bahan
2 cawan tepung self raising (ayak)
1/2 castor sugar
1 cawan chocolate chip
(campur semua bahan ini dalam sebuah mangkuk)

100g mentega, cairkan
1 cawan susu
1 biji telur, pukul sedikit
1 sdt esen vanila
2-3 biji pisang, kisar atau hancurkan
(campur semua bahan ini dalam sebuah mangkuk kemudian tuangkan ke bahan kering tadi)

gaul rata dan isikan kedalam cawan atau muffin cup...bakar dalam preheated oven selama 15 ke 20 minit atau hingga masak pada suhu 200C
toppingnye tu adalah cream cheese icing....kkida terjumpa stok lama dalam fridge...sesuai sangatlah dengan muffin pisang ni....selamat mencuba...

kkida email yazid burger bertanyakan khabar dan sambutan terhadap entri giant burgernye yang kkida poskan minggu sudah....dan ini balasan email yazid...

Terima kasih atas pertolongan seribu satu macam dari blog koleksi 1001 resepi. Alhamdulilah, setakat ni sambutan mengancam dan amat memberansangkan. Saya amat teruja kerana begitu ramai yang membaca kisah giant burger di blog kak ida. Majoritinya datang dari pembaca blog kak ida...dan ada juga yang terbaca di facebook. Setakat ni, semuanya ingin mencuba burger yb @ giant burger dan saya teharu kerana gelaran itulah yang mereka panggil untuk menempah burger ini.

Alhamdulillah...kkida juga rasa happy....:)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...