Wednesday, February 29, 2012

nasi mandi at hadramawt

salam,
hehe....memang membawa maut le jika makan macam ni setiap hari....dengar nama restorannye pun dah kecut perut...:D
apa taknya...hidangannya kaya dengan minyak dan kolesterol.....ayamnya...tengokle...sebelah untuk hidangan individu....tapi sebenarnya pada pendapat kkida kuantiti hidangan tersebut boleh makan untuk dua orang...

harga sepinggan nasi mandi ayam dan lamb tersebut adalah RM18....sihatkan....
hidangan ini memang tidak berkuah....hanya nasi dan ayam/lamb (serupa dengan nasi mandi yang kkida pernah makan di Makkah dan Madinah...:)...dan tomato yang di blender...salad tersebut kkida order asing...tak lalu pula makan tak bersayur...

nasi mandi memang tiada rasa pedas langsung...mula-mula suapkan ke mulut memang terasa sedap sangat...masuk suapan kelima dan seterusnya akan timbul rasa muak dan loya akibat kandungan minyak yang tinggi...jika ada rasa rempah dan pedas sikit, kkida rasa mungkin ok...

tapi inikan hidangan Arab...memanglah macam tu resepinya....mana ada berkari dan bersambal seperti hidangan nasi kandar atau nasi biryani....wbp, jika teringin nak rasa ok...once in a blue moon...tapi tak boleh le selalu...:)
memang cantik beras yang di gunakan....pasti beras impot dari India....panjang sungguh....
btw, kkida suka pula dessert ni...memang manis....tapi kena dengan selera kkida...oatmeal mix with mashed banana and honey....
apa-apa pun kkida really enjoy my lunch date with dear hubby....bedua-duaan....hehe...

Restaurant Wadi Hadramawt
Lokasi: Jalan Ampang
My Rating:
food: 4/5
servis: 4/5
enviroment: 4/5

Tuesday, February 28, 2012

pisau seramik tak perlu asah

pisau seramik...apa keistimewaannya berbanding pisau yang biasa kita guna....
Pisau Seramik diperbuat daripada zirconim dioxide (zirconia) antara bahan mineral terkeras didunia. Ia menjadikan mata pisau SENTIASA tajam dan TIDAK PERLU diasah.

Lebih baik dari itu mata pisau seramik TIDAK AKAN karat. Pisau Seramik adalah teknologi moden kulinari dan penyediaan makanan dibawa ke dapur rumah anda!

anda ingin tahu lebih lanjut lagi...sila layari 

http://www.pisauseramik.com/


Assalamualaikum,
oleh kerana sambutan di luar dugaan tahun lalu, kini pisau seramik kembali lagi....dan kkida rasa sungguh gembira kerana pihak admin pisauseramik.com sekali lagi ingin berkongsi keistimewaan pisau ini dengan pengguna melalui blog dan facebook 1001resepi...:)

apa keistimewaan dan kelebihan pisau ini?....pisau ini sentiasa tajam dan sememangnya ia tak perlu diasah...cuba lihat foto atas (pemegang hijau)...itu adalah pisau seramik pertama yang kkida terima dari pisauseramik.com...masih kelihatan cantikkan!...sudah pasti kerana kkida jaga pisau tersebut dengan cermat dan Alhamdulillah, hingga kini pisau tersebut masih tajam seperti mula-mula kkida miliki...itu yang penting...:)

pisau seramik terbaru (warna merah) mempunyai ukuran lebih besar dari pisau seramik pertama (hijau)...wbp, kedua-duanya punya kualiti yang sama...kkida terima pisau tersebut (merah) dari pisauseramik.com beberapa minggu yang lalu...pihak admin minta kkida guna dulu, rasa dulu kehebatan dan keistimewaan pisau tersebut...dan kini kkida ingin share kelebihannya dengan anda...

memang terbaik...kkida katakan ini dengan ikhlas...bukan hanya semata-mata untuk melariskan  product...sesuatu yang baik pasti kkida suka untuk berkongsi dengan pembaca setia blog kkida ni....bukan takat pisau seramik ni je...so far, telah banyak product/bahan yang pernah kkida share dengan anda kat blog nikan!...pada kkida jika ia berikan manafaat dan faedah apa salahnya...
dengan pisau seramik, mudahnya menghiris sengkuang ini nipis-nipis, dengan ketebalan yang sekata, kemudian rincik pula halus-halus...cantik dan tak berubah warnanya berbanding jika kita guna pisau biasa...

kkida banyak guna pisau seramik ni untuk mengupas dan menghiris buah-buahan setiap hari seperti epal, orange, mangga, lemon, nenas, tomato, celery, timun, salad dan sebagainya....:)))
lihatlah bunga kantan tu...cantik je di hiris halus....alah membeli menang memakai...memang tak rugilah pada mereka-mereka yang telah memilikinya....
peeler ceramic...bila anda dah ada peeler ni...pasti peeler lama tak berguna lagi...buang aje le...:)
peeler ni akan diberi percuma dengan 200 pembelian pertama pisau seramik...baik cepat order...jangan dok fikir lelama sangat...RM60....pejam mata ajelah...kita yang nak guna...hubby mana tau kalau tanya pun...best ke tak best ke...bukan depa yang dok cerok dapor...muahaha...:)))


untuk keterangan lanjut sila layari page ini

http://www.pisauseramik.com/

 http://www.facebook.com/pisauseramikdotcom


(sponsored post)



muffin, stool merah dan mee kuah mertuaku...

salam,
hari minggu lepas kkida ada cerita yang kkida nak gi makan mee kuah udang rumah sis-in-lawkan...dan kkida janji nak tayang gambar mee kuah tu....dan inilah dia wajah mee kuah mertuaku yang sedap itu...semua bahan di campurnya kat dalam kuah mee tersebut...dari udang, ketam, daging, udang kering, ubi keledek, kacang tanah tumbuk dan macam-macam lagi...di rebus lama...dan rasanya...kalau makan semangkuk memang tak cukup....hehe....sedap....
apa pula cerita tentang stool merah ini....hmmm....pasti ada cerita yang kkida nak share...tidak, tak le kkida tayang gambornye kat sini...:)

ingat tak pada raya aidil fitri tahun lepas kkida ada promo/iklankan sebuah syarikat/kilang perabut yang membekal dan menjual perabut kepada showroon dan juga secara retail (pelanggan individu)...iaitu Vilan Furniture....beberapa hari lalu Fida Zainal, owner kilang tersebut email kkida...beliau ingin berikan 'sesuatu' sebagai tanda terima kasih atas sambutan orang ramai terhadap perabut keluaran kilangnya hasil advertisement di blog 1001resepi...
kkida pun dah lupa....till email tersebut kkida terima...memang Fida janji lama dulu...hehe...tapi mungkin kerana beliau sibuk dengan business dan juga melayan kerenah dua anaknya yang masih kecil...hal tersebut tertangguh...hingga ahad lalu.....btw, tak mengapa, kkida pun tak kesah sebenarnya...but since beliau kata nak hantar over the weekend...oklah...kkida terima dengan tangan terbuka....terima kasih to Fidah...semuga perniagaan anda bertambah maju dan mendapat sambutan ramai...Insyaallah...

bagi anda yang ingin menukar atau membeli perabut baru...why not youall visit Vilan Furniture...hubungi Fidah di phone atau facebook beliau di sini....
matching pula stool dengan dua kerusi Ikea tu....sama merah...boleh le kkida relax bersandar di kerusi malas tu sambil nonton rancangan masak-masak...jika lenguh kaki boleh le kkida letak kaki atas stool merah yang menawan tersebut...heheeee...dan sitnye tu boleh angkat/buka...boleh le kalau nak main sorok-sorok kat dalam tu....:D
kkida sempat buat blueberry muffin last sunday....resepinya kkida share kemudian ye...nak buat lawatan ke Tesco sambil berangan-angan apa nak masak hari ni...hihi....



Sunday, February 26, 2012

salam pagi minggu...

anda dah sarapan ke?  pasti sudah....dah jam berapa ni...kecuali yang bangun lewat sebab semalam tidor lewat....kkida pasti ramai yang bangun awal terutama ibu-ibu yang perlu menguruskan berbagai perkara yang perlu diberes sebelum menjelang isnin esok...sediakan sarapan dulu kemudian ke pasar beli lauk pauk untuk seminggu atau selepas shopping kat pasar beli juadah untuk sarapan sekali...:)

pagi ni kkida tak gi pasar...rasa malas pula...lagi pun dalam freezer masih banyak lauk-pauk yang belum di masak...dan pagi ni kkida goreng meehoon je untuk sarapan...seadanya...since semua jenis sayur daun dah kehabisan stok....maka kkida guna jelah apa yang ada dalam peti sejuk untuk dijadikan rencah dalam meehoon...dan yang ada hanya kacang panjang, tauge dan daun bawang/sup...maka itu le rencahnya...oklah tu kan!...:)

maka jadilah meehoon goreng ala-ala sempoi gitu dipagi minggu nan indah ini....meehoon goreng kacang panjang dan daging...kkida tumis guna sambal belacan lebih semalam....btw...sedap jugalah meehoon goreng resepi terbaru kkida ni ..hehe....hmmm....mestilah sedapkan...sebab kkida yang buat...lol....
semalam pula kkida buat salad ni....ada yang tak nak makan nasi....nak makan yang healty sahaja...healthy ke cam ni?
cantiknya roti nikan....haaaaa....jangan salah anggap ye....yang ni bukan hasil dari airtangan kkida....yang ni hasil kreativiti kak mah...kawan kkida....
dalam roti manis ni kak mah letak inti kacang merah....sedap kak mah....nak lagi....:)
wholemeal bread kak mah...
ok le, itu je sembang kkida pagi ni...jap lagi kkida nak ke rumah sis-in-law di puncak alam....nak lunch mee rebus kuah daging mertua ku yang sedap itu....:D...dah terasa-rasa kat lidah akan kesedapan mee tersebut ....nanti kkida share photo ajelah kat sini ye....:)

Saturday, February 25, 2012

yang timur dan yang barat...

salam,
kkida suka makan rebus-rebus stail orang kampung macam ni sekali-sekala....anda suka tak? healthy version of kkida....hehe....betik muda memang kegemaran saya....kkida suka campurkan betik muda dalam gulai atau rebus sebagai ulam.....rasanya yang manis dan tinggi kandungan serat memang amat sesuai bagi mereka-mereka yang sihat dan ingin turunkan sikit  kilo-kilo yang ada...:)

dan sekali-sekala juga kkida suka masak yang creamy-creamy macam ni...:)....yang ada sikit kurang healthy dan pasti menambahkan kilo-kilo keliling pinggul dan pinggang anda...heeehee...tapikan..sekali-sekala aje...apa salahnye....hmmmm..:D.
apa yang kkida nak share kat sini adalah kelainan mac n cheese ni....kkida taburkan breadcrumbs atas mac n cheese sebelum gril...saute dulu serbuk roti tersebut dengan butter sebelum taburkan atas mac n cheese...
mac n cheese ni kkida pasti anda tahu buatkan....untuk resepi ini kkida hanya guna ready bottle mac n cheese sauce yang boleh anda beli dari pasaraya....masak dulu white sauce atas api perlahan dengan sedikit liquid samada air atau susu atau cream atau stock  bila dah didih kemudian masukkan parutan cheese pilihan anda....kkdia guna cheddar and parmesan...tambahlah apa-apa herbs yang anda suka....
masukkan macaroni yang dah direbus terlebih dahulu dan gaul rata...kemudian sendukkan kedalam glass baking dish....susun tomato dan taburkan bread crumbs...bakar pada suhu 180C hingga serbuk roti keperangan...bila makan terasa garingnya serbuk roti tersebut...

Wednesday, February 22, 2012

bengkang ubi kayu

Assalamualaikum,
selamat pagi kawan-kawan....:)
eh! kkida ok ke hari ni....rajin pula update blog....hehe....
hari ni kkida ok....sebab tu kkida rajin buat bengkang ubi kayu ni semalam....sedaaaap sangat...
jika ubinye cantik pasti bengkangnya pun sedap...tambah pula resepinya pun dari sumber yang sangat-sangat boleh dipercayai....

semalam kkida jengah ke blog DTS...bila tengok aje bengkang ubi kayu mat yang yummy tu baru kkida teringat ada ubi kayu beli kat pasar minggu hari tu...baca bahan dan cara buatnya...ish! simple aje rupanya nak buat kueh bengkang ni....kkida ingat payah bebeno...tu le yang tak pernah teringat nak buat tu....hehe....

thanks mat for the recipe...memang sedap dan pasti kkida akan keep the recipe dan turunkan hingga ke anak cucu kelak...:)

jika nak cuba ini resepinya yang kkida perolehi dari blog DTS
500g parutan ubi kayu
(kkida guna food processor aje....potong ubi kayu kecil-kecil dan blend hingga hancur...kemudian baru timbang)
70g kelapa parut putih
200g gula halus (kkida kurangkan sikit gula...takut manis sangat...:)
2 sudu besar mentega cair
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar esen vanilla

250ml santan pekat
2 biji telur
pewarna kuning

cara membuatnya:
1) campurkan ubi kayu dan kelapa parut dalam mangkuk besar
2) campurkan lain-lain bahan dalam mangkuk berasingan dan pukul sebati hingga gula hancur...kemudian tuangkan bahan liquid ke dalam campuran ubi kayu dan kelapa....gaul rata...
3) tuangkan batter kedalam bekas yang telah di sapu dengan minyak atau majerin atau butter...jika boleh guna bekas kaca atau non-stick baking pan...kkida ikut cara mat semalam guna aluminium foil...tapi mungkin kerana kandungan gula yang tinggi, bengkang melekat pada foil tersebut...pada pendapat kkida lebih baik jangan guna aluminium foil...takut tak perasan sebab ia pasti akan terkoyak kecil dan melekat pada bingka....takut termakan sekali....bahaya pula terutama pada kanak-kanak...:)
4) bakar pada suhu 190C antara 50 minit ke satu jam...kkida bakar biasa sehingg 45 minit...kemudian ubah kepada gril sehingga bahagian atas keperangan...lagi perang lagi sedap...:)
btw, inilah rupa bengkang kkida....taklah selawa bengkang dari dapur tanpa sempadan...tapi rasanya pasti tak larikan....:)

selain bengkang...since ada lebih ubi kayu...kkida rebus dan buat cucur goreng ubi kayu ni...selepas ubi dah direbus empuk, hancurkan atau blender, tambahkan kelapa, gula dan garam...bulat-bulatkan dan goreng dalam minyak panas (deep fry)
ubi kayu ni memang sedap di makan....tapi tunggulah...jap lagi...hihi............:o



Tuesday, February 21, 2012

bunbury, busselton jetty

salam,
harap kalian sihat...kkida ok, ok je...hehe....ada beberapa resepi yang kkida nak share....tapi nantilah dulu ye...jemu pula rasanya asyik tulis cerita makan dan resepi je...banyak dah resepi yang kkida share kat blog ni....gi buat yang mana ada tu dulu yek....:D

kkida ada terima beberapa email yang bertanyakan mengenai trip kkida ke western australia tempoh hari....nak ikutkan banyak yang kkida nak share dengan anda....yelah trip 10 hari...pasti banyak yang boleh dikongsi...ada 1001cerita dan pengalaman tatkala disana....kkida travel amat jauh...ribuan kilometer....

bermula dari perth ke utara (pinnacles)...kemudian perth ke timur (pendalaman wa) dan terus keselatan....pusing balik naik ke utara menyusuri pantai hingga tiba ke perth semula....
kkida dah cerita perjalanan kkida dari perth ke albanykan....ada di entri sebelum ini....disini izinkan kkida kongsi sikit lagi ye...kkida rasa cuti sekolah bulan mac dan may ni pasti ramai yang dah booking tiket untuk ke perth....(kkida pun dah booking tiket bulan may ni...hehe...nak gi aussie gak lagi...tapi sebelah lain aussie pula...:)

oklah...kkida sambung lagi ye....selepas katanning, albany, valley of the giant (tree top walk) dan melalui beberapa pekan kecil...kkida tiba bunbury lewat petang....check-in hotel (hotel kkida dah booking awal melalui booking.com)..letak barang dan terus keluar untuk melihat-lihat bandar bunbury...

bawah...video pantai tempat kkida sekeluarga berkelah tatkala matahari hampir terbenam yang sempat eka rakamkan...


tatkala pusing dalam pekan bunbury yang berwarna-warni tu...kkida merasakan seolah berada dalam disneyland pula....jalan dalam pekannya kecil...hanya muat untuk satu kenderaan sahaja dan bangunannya berwarna-warni...memang menarik sungguh....masa kkida lalu tu matahari dah hampir terbenam...lampu-lampu kedai dan jalan yang colorful membuatkan pekan tersebut sangat menarik...tambahan pula masih lagi dalam suasana perayaan krismas...sayangnya kkida tak ambil gambar pun sebab sangat letih seharian on the road beratus km....rasa rugilah pula...tapi takpalah ada rezki kita gi lagi..:)
kkdia sekeluarga terus ke sebuah taman di tepi laut...tujuannya nak makan....keluarkan apa saje bekalan dan minuman yang ada....dan berkelah kat situ...cuaca pula mulai sejuk dan nyaman dan angin bertiup kuat...memang bestlah...taman ni pula sangatlah bersih dan cantik....ada tempat bbq....masukkan je coins....dah boleh bakar ikan dan sebagainya...
lepas dah makan kenyang...relax aje kat taman tu sehingga matahari terbenam....cantiknya bumi ciptaan Allah ni...memang tarik nafas panjanglah kkida....kalaulah ini tempat kita....pasti seronok sangat....wbp....pasti keadaan persekitaran tak akan sama jika ini negara kita....pasti kita akan lihat botol plastik, suratkabar, bekas makanan sterofoam dan sebagainya bertaburan di sana-sini dan di tepi pantai...itu memang tak dinafikanlah...:/
Busselton....
lepas check-out hotel, kkida sekeluarga menuju ke busselton, bandar tepi laut yang terletak lebih kurang sejam perjalanan dari bunbury....salah satu tempat yang mesti anda lawati jika ke western australia....rugi jika tak tengok jetty tersebut...panjangnya hampir 2 kilometer....nasib kkida baik masa tu kerana jetty tersebut baru je dibuka kepada orang ramai setelah lama di tutup untuk di perbaiki....
jika berkemampuan...jalanlah hingga ke hujung sana....:)
langit yang membiru tiada awan...
warna yang menarik....biru putih....untuk enter jetty ni kena beli tiket kat sini....tapi rezki kkida hari tu dapat masuk free aje...:) thank you.....sebabnya kaunter tiket belum buka lagi....kita sampai awal...penjual tiket tu pun baik hati dan benarkan kkida anak-beranak masuk tanpa perlu bayar apa-apa...train pun ada....jika teringin nak pergi sampai ke hujung jetty....
ada pelantar tak jauh dari main entrance jetty tersebut....ramai kanak-kanak memancing dan mandi-manda....airnya sangat jernih...
seperti biasa....kerana tak boleh melompat ke laut....anak orang malaysia ni lompat tinggi-tinggi atas jetty....bergegarlah juga jetty tu....hehe.....
jika ada masa busselton dan bunbury mesti anda lawati jika ke western australia....setakat perth sahaja tak banyak yang boleh anda lihat....selain bangunan tinggi, kings park dan fremantle....jika datang dengan tujuan hanya untuk shopping...perth lah tempatnya....tapi jika anda berminat nak tengok negeri orang....kena keluar jauh dari perth....ke utara, selatan dan timur....

Insyaallah....ada sikit lagi cerita aussie ni yang kkida nak share dengan anda, terutama yang email kkida bertanyakan berbagai soalan....margaret river, cape leeuwin dan mandurah...kkdia akan sambung nanti...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...