Wednesday, February 29, 2012

nasi mandi at hadramawt

salam,
hehe....memang membawa maut le jika makan macam ni setiap hari....dengar nama restorannye pun dah kecut perut...:D
apa taknya...hidangannya kaya dengan minyak dan kolesterol.....ayamnya...tengokle...sebelah untuk hidangan individu....tapi sebenarnya pada pendapat kkida kuantiti hidangan tersebut boleh makan untuk dua orang...

harga sepinggan nasi mandi ayam dan lamb tersebut adalah RM18....sihatkan....
hidangan ini memang tidak berkuah....hanya nasi dan ayam/lamb (serupa dengan nasi mandi yang kkida pernah makan di Makkah dan Madinah...:)...dan tomato yang di blender...salad tersebut kkida order asing...tak lalu pula makan tak bersayur...

nasi mandi memang tiada rasa pedas langsung...mula-mula suapkan ke mulut memang terasa sedap sangat...masuk suapan kelima dan seterusnya akan timbul rasa muak dan loya akibat kandungan minyak yang tinggi...jika ada rasa rempah dan pedas sikit, kkida rasa mungkin ok...

tapi inikan hidangan Arab...memanglah macam tu resepinya....mana ada berkari dan bersambal seperti hidangan nasi kandar atau nasi biryani....wbp, jika teringin nak rasa ok...once in a blue moon...tapi tak boleh le selalu...:)
memang cantik beras yang di gunakan....pasti beras impot dari India....panjang sungguh....
btw, kkida suka pula dessert ni...memang manis....tapi kena dengan selera kkida...oatmeal mix with mashed banana and honey....
apa-apa pun kkida really enjoy my lunch date with dear hubby....bedua-duaan....hehe...

Restaurant Wadi Hadramawt
Lokasi: Jalan Ampang
My Rating:
food: 4/5
servis: 4/5
enviroment: 4/5

Tuesday, February 28, 2012

pisau seramik tak perlu asah

pisau seramik...apa keistimewaannya berbanding pisau yang biasa kita guna....
Pisau Seramik diperbuat daripada zirconim dioxide (zirconia) antara bahan mineral terkeras didunia. Ia menjadikan mata pisau SENTIASA tajam dan TIDAK PERLU diasah.

Lebih baik dari itu mata pisau seramik TIDAK AKAN karat. Pisau Seramik adalah teknologi moden kulinari dan penyediaan makanan dibawa ke dapur rumah anda!

anda ingin tahu lebih lanjut lagi...sila layari 

http://www.pisauseramik.com/


Assalamualaikum,
oleh kerana sambutan di luar dugaan tahun lalu, kini pisau seramik kembali lagi....dan kkida rasa sungguh gembira kerana pihak admin pisauseramik.com sekali lagi ingin berkongsi keistimewaan pisau ini dengan pengguna melalui blog dan facebook 1001resepi...:)

apa keistimewaan dan kelebihan pisau ini?....pisau ini sentiasa tajam dan sememangnya ia tak perlu diasah...cuba lihat foto atas (pemegang hijau)...itu adalah pisau seramik pertama yang kkida terima dari pisauseramik.com...masih kelihatan cantikkan!...sudah pasti kerana kkida jaga pisau tersebut dengan cermat dan Alhamdulillah, hingga kini pisau tersebut masih tajam seperti mula-mula kkida miliki...itu yang penting...:)

pisau seramik terbaru (warna merah) mempunyai ukuran lebih besar dari pisau seramik pertama (hijau)...wbp, kedua-duanya punya kualiti yang sama...kkida terima pisau tersebut (merah) dari pisauseramik.com beberapa minggu yang lalu...pihak admin minta kkida guna dulu, rasa dulu kehebatan dan keistimewaan pisau tersebut...dan kini kkida ingin share kelebihannya dengan anda...

memang terbaik...kkida katakan ini dengan ikhlas...bukan hanya semata-mata untuk melariskan  product...sesuatu yang baik pasti kkida suka untuk berkongsi dengan pembaca setia blog kkida ni....bukan takat pisau seramik ni je...so far, telah banyak product/bahan yang pernah kkida share dengan anda kat blog nikan!...pada kkida jika ia berikan manafaat dan faedah apa salahnya...
dengan pisau seramik, mudahnya menghiris sengkuang ini nipis-nipis, dengan ketebalan yang sekata, kemudian rincik pula halus-halus...cantik dan tak berubah warnanya berbanding jika kita guna pisau biasa...

kkida banyak guna pisau seramik ni untuk mengupas dan menghiris buah-buahan setiap hari seperti epal, orange, mangga, lemon, nenas, tomato, celery, timun, salad dan sebagainya....:)))
lihatlah bunga kantan tu...cantik je di hiris halus....alah membeli menang memakai...memang tak rugilah pada mereka-mereka yang telah memilikinya....
peeler ceramic...bila anda dah ada peeler ni...pasti peeler lama tak berguna lagi...buang aje le...:)
peeler ni akan diberi percuma dengan 200 pembelian pertama pisau seramik...baik cepat order...jangan dok fikir lelama sangat...RM60....pejam mata ajelah...kita yang nak guna...hubby mana tau kalau tanya pun...best ke tak best ke...bukan depa yang dok cerok dapor...muahaha...:)))


untuk keterangan lanjut sila layari page ini

http://www.pisauseramik.com/

 http://www.facebook.com/pisauseramikdotcom


(sponsored post)



Sunday, February 26, 2012

salam pagi minggu...

anda dah sarapan ke?  pasti sudah....dah jam berapa ni...kecuali yang bangun lewat sebab semalam tidor lewat....kkida pasti ramai yang bangun awal terutama ibu-ibu yang perlu menguruskan berbagai perkara yang perlu diberes sebelum menjelang isnin esok...sediakan sarapan dulu kemudian ke pasar beli lauk pauk untuk seminggu atau selepas shopping kat pasar beli juadah untuk sarapan sekali...:)

pagi ni kkida tak gi pasar...rasa malas pula...lagi pun dalam freezer masih banyak lauk-pauk yang belum di masak...dan pagi ni kkida goreng meehoon je untuk sarapan...seadanya...since semua jenis sayur daun dah kehabisan stok....maka kkida guna jelah apa yang ada dalam peti sejuk untuk dijadikan rencah dalam meehoon...dan yang ada hanya kacang panjang, tauge dan daun bawang/sup...maka itu le rencahnya...oklah tu kan!...:)

maka jadilah meehoon goreng ala-ala sempoi gitu dipagi minggu nan indah ini....meehoon goreng kacang panjang dan daging...kkida tumis guna sambal belacan lebih semalam....btw...sedap jugalah meehoon goreng resepi terbaru kkida ni ..hehe....hmmm....mestilah sedapkan...sebab kkida yang buat...lol....
semalam pula kkida buat salad ni....ada yang tak nak makan nasi....nak makan yang healty sahaja...healthy ke cam ni?
cantiknya roti nikan....haaaaa....jangan salah anggap ye....yang ni bukan hasil dari airtangan kkida....yang ni hasil kreativiti kak mah...kawan kkida....
dalam roti manis ni kak mah letak inti kacang merah....sedap kak mah....nak lagi....:)
wholemeal bread kak mah...
ok le, itu je sembang kkida pagi ni...jap lagi kkida nak ke rumah sis-in-law di puncak alam....nak lunch mee rebus kuah daging mertua ku yang sedap itu....:D...dah terasa-rasa kat lidah akan kesedapan mee tersebut ....nanti kkida share photo ajelah kat sini ye....:)

Saturday, February 25, 2012

yang timur dan yang barat...

salam,
kkida suka makan rebus-rebus stail orang kampung macam ni sekali-sekala....anda suka tak? healthy version of kkida....hehe....betik muda memang kegemaran saya....kkida suka campurkan betik muda dalam gulai atau rebus sebagai ulam.....rasanya yang manis dan tinggi kandungan serat memang amat sesuai bagi mereka-mereka yang sihat dan ingin turunkan sikit  kilo-kilo yang ada...:)

dan sekali-sekala juga kkida suka masak yang creamy-creamy macam ni...:)....yang ada sikit kurang healthy dan pasti menambahkan kilo-kilo keliling pinggul dan pinggang anda...heeehee...tapikan..sekali-sekala aje...apa salahnye....hmmmm..:D.
apa yang kkida nak share kat sini adalah kelainan mac n cheese ni....kkida taburkan breadcrumbs atas mac n cheese sebelum gril...saute dulu serbuk roti tersebut dengan butter sebelum taburkan atas mac n cheese...
mac n cheese ni kkida pasti anda tahu buatkan....untuk resepi ini kkida hanya guna ready bottle mac n cheese sauce yang boleh anda beli dari pasaraya....masak dulu white sauce atas api perlahan dengan sedikit liquid samada air atau susu atau cream atau stock  bila dah didih kemudian masukkan parutan cheese pilihan anda....kkdia guna cheddar and parmesan...tambahlah apa-apa herbs yang anda suka....
masukkan macaroni yang dah direbus terlebih dahulu dan gaul rata...kemudian sendukkan kedalam glass baking dish....susun tomato dan taburkan bread crumbs...bakar pada suhu 180C hingga serbuk roti keperangan...bila makan terasa garingnya serbuk roti tersebut...

Wednesday, February 22, 2012

bengkang ubi kayu

Assalamualaikum,
selamat pagi kawan-kawan....:)
eh! kkida ok ke hari ni....rajin pula update blog....hehe....
hari ni kkida ok....sebab tu kkida rajin buat bengkang ubi kayu ni semalam....sedaaaap sangat...
jika ubinye cantik pasti bengkangnya pun sedap...tambah pula resepinya pun dari sumber yang sangat-sangat boleh dipercayai....

semalam kkida jengah ke blog DTS...bila tengok aje bengkang ubi kayu mat yang yummy tu baru kkida teringat ada ubi kayu beli kat pasar minggu hari tu...baca bahan dan cara buatnya...ish! simple aje rupanya nak buat kueh bengkang ni....kkida ingat payah bebeno...tu le yang tak pernah teringat nak buat tu....hehe....

thanks mat for the recipe...memang sedap dan pasti kkida akan keep the recipe dan turunkan hingga ke anak cucu kelak...:)

jika nak cuba ini resepinya yang kkida perolehi dari blog DTS
500g parutan ubi kayu
(kkida guna food processor aje....potong ubi kayu kecil-kecil dan blend hingga hancur...kemudian baru timbang)
70g kelapa parut putih
200g gula halus (kkida kurangkan sikit gula...takut manis sangat...:)
2 sudu besar mentega cair
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar esen vanilla

250ml santan pekat
2 biji telur
pewarna kuning

cara membuatnya:
1) campurkan ubi kayu dan kelapa parut dalam mangkuk besar
2) campurkan lain-lain bahan dalam mangkuk berasingan dan pukul sebati hingga gula hancur...kemudian tuangkan bahan liquid ke dalam campuran ubi kayu dan kelapa....gaul rata...
3) tuangkan batter kedalam bekas yang telah di sapu dengan minyak atau majerin atau butter...jika boleh guna bekas kaca atau non-stick baking pan...kkida ikut cara mat semalam guna aluminium foil...tapi mungkin kerana kandungan gula yang tinggi, bengkang melekat pada foil tersebut...pada pendapat kkida lebih baik jangan guna aluminium foil...takut tak perasan sebab ia pasti akan terkoyak kecil dan melekat pada bingka....takut termakan sekali....bahaya pula terutama pada kanak-kanak...:)
4) bakar pada suhu 190C antara 50 minit ke satu jam...kkida bakar biasa sehingg 45 minit...kemudian ubah kepada gril sehingga bahagian atas keperangan...lagi perang lagi sedap...:)
btw, inilah rupa bengkang kkida....taklah selawa bengkang dari dapur tanpa sempadan...tapi rasanya pasti tak larikan....:)

selain bengkang...since ada lebih ubi kayu...kkida rebus dan buat cucur goreng ubi kayu ni...selepas ubi dah direbus empuk, hancurkan atau blender, tambahkan kelapa, gula dan garam...bulat-bulatkan dan goreng dalam minyak panas (deep fry)
ubi kayu ni memang sedap di makan....tapi tunggulah...jap lagi...hihi............:o



Sunday, February 19, 2012

super soft donut

salam pagi minggu,
banyak hari juga kkida tak berentri ye...mood untuk menulis blog semakin berkurang lately....ntah kenapa...:/ mungkin kurang cerita-cerita yang nak di kongsi...jika ada pun idea untuk menulis tu tiada....

pagi ni seperti biasa daddy and kids kayuh basikal di frim kepong....pepagi lagi mereka dah keluar...since tinggal sorang, kkida pun takdalah masak apa-apa for breakfast dan kkida sendiri pun rebus mee segera sahaja....kkida ni bukanlah peminat tegar maggi...sebulan mungkin sekali kkida jamah unhealthy noodle ni...hehe...
tapi kkida memang peminat donut....kalau tak rajin buat pasti kkida suka nak beli yang sedia di makan seperti dunkin donut atau JCo donut atau big apple donut...:)

beberapa hari lalu kkida ke Bagus Bakery Shop di Kota Damansara, Sungai Buloh...cawangan ni baru dibuka...
banyak jugalah baking ingredients boleh beli kat situ dan kkida terjumpa xanthan gum yang sejak sekian lama kkida mencari-cari....

tahu tak apa itu xathan gum? ia seperti baking powder atau soda....xanthan gum selalunya di campur kedalam bahan kek atau pastry yang menggunakan gluten free flour...kkida ingin cuba resepi donut dari buku resepi babycakes ini yang dah lama juga kkida beli (order online)...tapi tulah bahan-bahannya payah juga nak cari...sesetengah tempat je ada...oleh kerana nampak sedap sangat donut tu kkida ingin juga nak buat satu hari nanti...since dah ada xanthan gum ni bahan yang lain-lain tu mudah je nak dapatkan...:)


donut bawah ni bukanlah resepi babycakes...yang ni instant punya resepi...hehe....kkida beli donut mix flour kat Bagus Bakery....saja nak cuba...nak tengok apa hasilnya dan rasanya....cara bancuhannya senang sahaja....campur yis segera dan air sejuk je....

dan hasilnya...kkida dapat donut yang super soft and fluffy...mungkin tepung tersebut telah di campur dengan baking powder dan soda dan kemudian ditambah pula dengan ragi segera....double kembanglah donut tersebut jadinya....

bolehlah....jika nak cepat dan tak mau susah-susah....inilah penyelesaiannya....cepat di buat, cepat di masak dan cepat di makan....
kkida nak gi kenduri kawin jiran sebelah jap....kita sambung cerita lain hari ye...:)

Thursday, February 16, 2012

crispy waffle

salam,
jumaat hadir kembali...malam yang penuh dengan rahmat...selalunya malam jumaat di tempat kkida ni masjid dan surau adakan majlis tahlil, yaasiin dan kenduri kecilan...nasi lemak bungkus, roti canai dan sekali-sekala kenduri nasi biryani dsbnya...memang macam tulah suasana kampung, sentiasa happening dan ceria berbanding suasana perumahan dalam taman...:)

oklah berbalik kepada foto yang kkida upload kat entri ni...
...sebenarnya sejak kkida beli belgian waffle maker ni kkida terus mencari dan mencari resepi waffle yang sedap...makna sedap pada kkida ialah bahagian luarnya crunchy, moist di dalam...tidak liat...

pagi tadi kkida cuba lagi cari resepi waffle seperti yang kkida teringin nak buat....sebenarnya kkida suka waffle A&W...sangat crispy bahagian luarnyakan...:)...jika dapat resepi waffle A&W tu bestnye....

btw....dalam mencari-cari tadi kkida terjumpa beberapa tips...kkida pun cuba buat waffle seperti resepi dan tips tersebut dan Alhamdulillah...texture waffle much better berbanding dengan waffle yang pernah kkida buat sebelum ini....petuanya adalah dengan mencampurkan sedikit tepung jagung dan putih telur di pukul dulu hingga kembang sebelum di tuangkan kedalam waffle batter...
ini resepi waffle yang kkida buat petang tadi...

campurkan/ayak dalam satu bekas:
3/4 cawan all purpose flour
1/4 cawan tepung jagung/constarch
1/4 cawan wheatgerm (optional)
1/2 sdk garam
1/2 sdk baking powder
1/4 sdk baking soda
(gaul rata)
dalam bekas yang lain campurkan:
3/4 cawan buttermilk
1/4 cawan susu
1 biji kuning telur
6 sudu besar vegetable oil
(gaul rata)
pukul 1 biji putih telur hingga kembang dalam mangkuk kecil (guna hand mixer)...masukkan 1 sudu besar gula dan 1/2 sudu teh esen vanila...
tuangkan bahan liquid kedalam campuran tepung...gaul rata...kemudian kaupkan putih telur kedalam waffle batter dan gaul asalkan bercampur sahaja...
panaskan waffle maker/griddle...tuangkan batter dan masak hingga kekuningan....hidang ketika masih panas dengan butter dan syrup...
crunchy and yummy...best...:)
 kkida nak share photo yang sangat unhealty tapi mampu membangkitkan selera ini...hehe...
since buah nangka muda lebih hari tu ada lagi, kkida gulaikan dengan mutton...heheeee....memang hb suka...tapi tulah...tak boleh le selalukan...tips untuk kari kkida ialah....kkida suka campur kerisik dalam apa juga kari berasaskan daging dan ayam...memang lain rasanya kari di campur kerisik...pasti lebih sedap dan lebih le kolesterolnye....:D
oklah..dah tengah malam ni....Insyaallah jika ada kesempatan kkida berntri lagi...selamat malam dan selamat beristirehat di hujung minggu....:)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...