Tuesday, January 31, 2012

berakit ke hulu, berenang ketepian...

salam,
bersakit dahulu...bersenang kemudian...begitulah diibaratkan kkida ni...sakit itu ada hikmahnya...mungkin nak mengurangkan dosa mana yang ada...:)

kkida rasa tak sihat lagi hari ni...masak pun ringkas-ringkas je...nasib baik kkida ada pembantu yang baik dan bagus yang tahu apa yang perlu di buat...sayang bibik...:)

tengok le kkida suruh posing ambik gambar pun dia tak bantah....hehe....
walau pun kepala berat...kkida memang tak boleh nak pejamkan mata...malam pun tidor tak lena....mungkin ini adalah tanda-tanda yang kkida semakin 'dewasa'...hehe...

oleh kerana boring dan tak tau nak buat apa...kkida pusing keliling rumah....snap beberapa keping foto...menikmati kehijauan dan udara yang nyaman...terasa ringan kepala bila duduk bawah redup pokok-pokok hutan yang tinggi menjulang ibarat payung melindungi rumah kkida dari panas matahari....wbp...hari ni redup dan mendung...hujan sekejap-sekejap....

kkida berdoa semuga esok adalah hari yang menceriakan....lebih cerah...termasuklah diri kkida ini...:)
ikan dalam kolam ni dah berusia lebih 5 tahun....pasti depa dah sebati dengan kolam ni....
ingat tak satu ketika dulu kkida pernah share photo bahagian rumah kkida yang ni....dinding yang ada water curtain tu pernah dipecahkan untuk buat bilik air....tapi my hb tak happy dengan lokasi bilik air tu...dia pecahkan  semula bilik air yang hampir siap tu dan dirikan semula dinding asal...dan buat water feature kat situ...dah hampir sebulah siap dan nampak cantik air mengalir perlahan kat dinding tu....

wbp...dua hari sudah air dari water feature tersebut meresap masuk ke dinding dalam bilik...dahlah terpaksa ditutup airnya....dalam kolam tu pula ada banyak anak ikan emas....kesian....takut habis mati nanti sebab tak dapat oksigen....:(
caca-marba....nak buang sayang nak simpan penuh store....akhirnya kkida biarkan aje kat meja tu...
bila kkida jenjalan kat beberapa blog yang cantik foto-fotonya....kkida teringin juga nak belajar guna camera DSLR....tapi tulah...kena ada minat dan kesabaran...rasanya hobby-hobby seperti tu lebih sesuai untuk anak-anak muda seusia anak-anak kkida...

wbp...nantilah kkida nak kecek kakak (eka) suruh ajar maknya ni....hehe....:) 


Monday, January 30, 2012

sihat sebelum sakit....


salam,
pagi ni bangun kepala kkida berasa amat berat, hidung tersumbat, tekak gatal dan mula batuk-batuk, telinga juga rasa tak selesa dan mata terasa panas dan nak pejam aje....:)
gejala-gejala tak sihat ni kkida dah mula rasa sejak semalam lagi dan hari ni rasa tak selesa semakin bertambah....bila dah sakit....semua benda tak mampu di kuit....dan semua perkara yang kita suka buat selama ni terpaksa tolak ketepi....nak masuk ke dapor pun tak larat apatah lagi mengadap laptop...

oleh itu disini kkida ingin memohon cuti (tanpa gaji...hehe...) dari pokpek kat blog dan bermuka buku....(semalam ada lagu cinta muka buku kat JL...hehe....) untuk beberapa hari...tak tau le sampai bila....jika ada rezki dan kembali sihat...Insyaallah kkida akan jengah kemari semula....:)

in the meantime, kkida harap anda terus vote blog ini ye...link nye ada kat entri atas sana....nampak gayanya kedudukan 1001 di leading nominations tak mampu bertahan...tapi nak buat camna, takpalah....dapat bertahan kat kategori F&B pun dah cukup bagus...huhu...

doakan kkida kembali sihat ye dan terima kasih...:)
Wassalam...
kkida@1001resepi....

(photo from google image...thanks)



Sunday, January 29, 2012

sembang petang...

salam,
dah petang-petang macam ni baru terasa nak makan nasi....tadi lunch memang kkida tak masak since dah buat beef wrap...

oleh kerana ada nasi lebih-lebih semalam kkida pun goreng le....goreng biasa-biasa je....tiada yang luar biasa...hehe....dan panaskan ikan pekasam goreng semalam...tu le sebabnya hitam...dah dua kali goreng...ikan pekasam tu mak mertua kkida buat...dia memang suka makan pekasam....kita pun suka juga...tapi tak rajin nak buat....hehe...
kawankan pulak dengan kopi panas...hmmm...memang tak dinner dah kkida malam ni...dah kenyang bebeno ni...:)...tapi nasi kena masak gak...ada ahli lain dalam rumah yang nak makan...tapi tulah...tak tau nak masak lauk apa....huhu....bila dah petang-petang camni malas dah nak masak heavy meal...jika boleh nak main goreng-goreng je...:D...nampaknya menu telor goreng jelah kita malam ni...hehe...
kopi ni kkida buat guna coffee maker beli kat perth hari tu...sekarang ni jika ingat nak minum kopi sedap sikit senang le...tak yah gi minum kat luar...buat sendiri kat rumah...murah dan cepat...rasanya memang ump!..buih nak tinggi macam mana pun boleh...hehe....

sambil makan sambil belek itu dan ini kat blog...teringat nak gi kat bahagian statistik...sebenarnya kkida jarang sangat dan tak border nak jengah kat bahagian ni selalu, seminggu sekali pun susah...sebabnya  takda apa yang interesting kat situ...statistiknya lebih kurang sama je setiap hari...viewer blog kkida ni tak le ramai mana...pukul rata lebih kurang 5 to10k je sehari...:)

...kkida lihat ada dua bukit tinggi kat bahagian overview...ingin juga nak tahu entri apa yang membuatkan ramai minat nak baca tu...rupa-rupanya....hehe...entri  niiiiii...
interesting sungguh ke cerita kkida tu?...tapi bagi kkida ia adalah kenangan yang tak mungkin kkida lupakan seumur hidup...hehe....

pastu kkida gi pulak kat bukit satu lagi...yang ni paling banyaklah orang view kat blog kkida ni so far...yelah dah kkida yang sibuk sangat dok promo entri tu....mana tak ramai yang datang menjengah....:)

tarikhnya 27 januari....dan ceritanya tak lain tak bukan cerita yang sangat popular buat masa ini...bukan kat blog kkida je...kat blog chedet dan blog yuna juga....hehe...
tapi tulah....sedih le pulak bila tengok angka tu...ramainya yang view...sikitnya yang membantu...tak sampai 0.5%...huhu....

btw....kkida sangat berbesar hati kepada yang telah vote blog kkida ni so far....anda adalah pembaca tegar blog kkida yang tak seberapa ni...sanggup luangkan masa beberapa minit demi memartabatkan blog masak-masak seperti ini...terima kasih daun keladi...jika boleh bantulah lagi....heheeeee...dan pada yang belum vote...jika tak keberatan boleh luangkan sikit masa ye...tqvm....


beef wraps

Assalamualaikum dan selamat berhari minggu disamping keluarga tersayang....:)
pagi ni kkida relax sangat....tak keluar kemana-mana....mula-mula ingat nak ke tapah jemput my hani....tapi since the old bibik not around sebab balik cuti...kkida suruh hubby and ajwad jelah yang pergi....kkida terpaksa monitor si kawiem yang kurang cekap buat kerja tu....
dan tengahari ni kkida tak masak nasi pun....buat makanan yang laku aje....hehe....macam resepi yang kkida share kat entri ni....

sebenarnya juadah camni kkida dah share berkali-kali....jika pergi balik kat entri lama-lama ada resepi wraps ni....but since my slogan sekarang adalah 'sharing is caring'...:) maka kkida share jugalah gambar-gambar yang kkida ambik tadi buat tatapan pembaca tegar blog kkida....hehe...
filling ni kkida guna mince beef, bebola daging, celery, tomato, bawang besar, cendawan butang, bawang putih dan cili blender....cincang semua vege...

tumis bawang putih dan cili blender dengan sikit minyak dalam kuali...masukkan mince beef dan bebola daging (belah 4)....masak beberapa minit....kemudian masukkan semua bahan selebihnya dan juga seasoning....
gulung dalam wraps dan letakkan dalam baking pan....
kali ni kkida guna white sauce...
 tuangkan white sos dan grated cheese....
 bakar dalam oven selama 30 minit @ 180C...
sejukkan sebentar dan hidang dengan salad....

jika tidak keberatan dan menghargai apa yang kkida share selama ini....please vote blog ni ye....:)
terima kasih...
kkida....:)))


Saturday, January 28, 2012

rendang telur

salam,
beberapa hari ni kepala kkida tak berapa betul sikit...hehe....sibuk bebeno dengan benda-benda camni...:)...tapi bila kkida fikirkan balik....apa salahnya kan...bersaing secara telus dan sihat...tiada bengkok geledok dan main tikam-tikam dari belakang...jika tiada sifat bersaing dalam diri manusia maka tiadalah petronas twin tower kat kayell tu atau syarikat tambang murah airasia...:)

...time periksa dulu-dulu....mak kita selalu cakap kat kita supaya belajar bersungguh-sungguh agar dapat nombor satu dalam kelas...termasuk le mak kkida...hehe...tapi sebab kurang berusaha...syukur je lah mana yang ada dan anggaplah itu bukan rezki kita, yang penting semangat untuk bersaing itu harus ada...jika tidak....hmmm...orang lain akan tepuk tangan kuat-kuat dan tersenyum lebar...sebabnya...."aiman tak kesah".....:)))

itu pandangan kkida...dalam apa bidang sekali pun, kena ada semangat untuk bersaing secara aman...bidang hiburan, bidang fashion, bidang bakeri, bidang sukan....itu sudah semestinye....mana ada orang tak nak menang kalau lumba lari atau main bola...:)....tapi yang paling terserlah sekali buat masa ini ialah bidang nyanyi-nyanyi...terutama pencipta lagu dan penulis lirik...:)...pertandingan JL kat tv3 tulah...yang tu memang komposer suka nak bersaing...sebabnya...lumayan...sapa yang tak nak tanding betul tak?

....bebalik kepada blogger award yang kkida sibuk-sibuk tu....bukannya dapat apa pun, award je dan kkida pun masuk saje suka-suka, nak hiburkan hati sendiri...hehe...

ada yang pelawa ajak kkida join pertandingan 'likes the photo' kat fb memandangkan my fb follower ramai...hadiahnya lumayan juga...wbp...kkida rasa berat hati sikitlah nak join...sebabnye...hmmm payah nak explain kat sini...nanti ada yang anggap lain pula...:-/...(so sorry kepada mereka yang berkenaan)...jika anda nak suruh kkida buat write-up kat blog pasal product anda dan pay me accordingly...itu yang terbaik....
nampak lebih sopan gitukan....hehe....:)

takpalah forget about it....banyak lagi perkara penting lain yang kkida nak fikirkan....jap lagi nak gi tapah....nak ambik anak kkida hani...dia sakit belakang....esok nak bawa gi chiropractor...
...rendang telur...resepi rendang camni banyak kali dah kkida share kat blog ni (sharing is caring..:)...gi search sendiri ye....telur tu lepas rebus kena goreng dulu...pastu baru masukkan ke dlm kuah rendang...

p/s....btw...kedudukan 1001resepi kat sini semakin menurun...hehe...please vote jika blog ini ada tempat di hati anda...tempoh untuk mengundi masih lama lagi...hmmm....tak taulah samada 1001resepi mampu untuk terus bertahan kat posisi tersebut....thanks....:D



clam meat meehoon

salam,
lepas buat pancake toast tadi kkida goreng meehoon pulak...macam mana pun nak kena makan something yang berat jugalah...

sebenarnya kkida ni kuranglah nak share resepi-resepi camni....hidangan yang pasti semua orang tahu buat....meehoon goreng...goreng macam mana pun ok....tak sama tapi serupa....yang lain hanyalah bahan-bahannya...

kali ni kkida guna frozen clam meat sebagai perencah....sebab takda taugeh atau sayuran lain dan yang ada hanya celery maka itu jelah yang kkida campur....lately kkida memang jarang sangat beli taugeh....kerana baunya yang memang kurang menyenangkan....ada sekali tu kkida cuba cium taugeh kat tesco....bau hancing sangat....nampak memang segar....memang tak lalulah nak makan....tak tau depa jirus dengan air apa ke taugeh tu....
kkdia suka meehoon warna putih camni....jadi tak perlu letak cili blender atau kicap....memadai dengan cili padi dan perisa...
lunch nanti tak yah masak dah lah....hehe....:)



pankek toast atau roti hati ku berbunga cinta...

salam kepada sumua....pagi ni kkida rasa happy sesangat sebab bila buka website ini kedudukan blog 1001resepi dalam keadaan baik....duduk tengah-tengah sekali...terima kasih semua....kerana menyahut teriakan kkida semalam...hehe...:D

tapiiiikan...kan...kan....kkida minta youall terus vote ye...sebab proses vote ni akan berterusan hingga 6 february 2012....ada seminggu lagi...huhu....memang ngeri gaklah kkida rasa...manalah tau tetiba datang segelorombolan 'penyerang'...hehe....habislah semua yang tengah duduk syok-syok kat top ten tu....:() 
sebagai menghargai kepayahan anda untuk mengundi..(hmmm...macam undi pilihanraya pulakkan)...hehe...kkida persembahkan roti cinta hati ku ini.....:).....khas buat mereka yang telah mengundi dan yang akan mengundi untuk blog ini....heheee...kkida tahu memang leceh sikit proses mengundi tu...tapi tulah nak buat macam mana....kalau kkida yang reka memang habis senanglah...main click-click macam fb fan aje...:)
ok kita cerita hal makan pulak...ini adalah salah satu versi french toast...jika french toast biasa bahannya hanyalah telur dan susu...untuk pankek toast ni kkida campurkan sedikit tepung penkek instant (jenama apa pun ok)...

caranya camni:
1 biji telur pukul sedikit dalam mangkuk lebar (photo)...masukkan 1/2 cawan tepung pankek, 1/2 cawan susu full cream, 1 sudu teh vanila dan sedikit garam (jika suka boleh campur serbuk cinnamon)....pukul rata...

panaskan kuali leper....drizzle dengan sedikit minyak atau butter....celup roti dalam pankek batter dan gril atas pan hingga masak (keperangan)..kedua-dua belah....angkat dan hindangkan terus ketika masih panas...
sedap dimakan dengan madu, maple sirap, jam, buah-buahan seperti pisang dan strawberry, apple atau blueberry pie filling, chocolate sauce dan banyak lagilah...anak-anak mesti sukalah ni...senang di masak cepat di makan....
yang tengah tu kkida letak blueberry pie filling dan icing sugar...




Friday, January 27, 2012

bergedel mutton

salam,
resepi ni dah beberapa kali kkida share...cara buatnya sama, cuma kali ni kkida guna daging kambing yang telah di kisar....kalau tak suka kambing boleh ganti dengan ayam, daging dan sebagainya...
ratio untuk kentang lecek dan mince meat kena sama banyak atau lebihkan kentang...jika tak nanti payah nak kepal-kepalkan bergedel tu....kkida suka goreng i/o rebus kentang....jika rebus kentang akan berair sangat dan pasti hancur bila di goreng....

potong kentang bentul wedges dan goreng asalkan empuk sahaja....jangan garing sangat...kemudian tumbuk kentang lumat....campurkan semua bahan dalam satu bekas....iaitu bawang goreng, daun bawang cincang, cili merah cincang, telur sebiji (untuk 2 cawan kentang dan 1 cawan daging)...salt and pepper to taste...
gaul rata...masukkan dalam peti sejuk sebentar supaya ia beku sikit dan mudah nak di kepalkan nanti...
panaskan minyak banyak...kepal dan leperkan kentang, celup dalam putih telur dan goreng dalam minyak panas hingga masak...
cam gitulah rupanya...walau pun tak cantik tapi rasanya sedap....jika nak bega-bega sendiri bahannya boleh...ikut suka nak campur apa...ikut selera masing-masing...



green apple pancake

Assalamualaikum,
salam pagi jumaat...anda sihat...jika sihat Alhamdulillah....syukur nikmat Allah....jika tak sihat....Alhamdulillah juga...itu menandakan yang Allah swt sayangkan kita....tu sebab kita diuji....:)....bayangkan jika kita terus sihat dan takda masalah dalam hidup...pasti akan lupa diri dan tak ingat mati....hehe....kata orang tu sihat sebelum sakit, suka sebelum duka, hidup sebelum mati....dan lapar sebelum kenyang.....hmmm....pi mai pi mai tang tu jugakkan....pusing-pusing kkida ni mesti nak cerita pasal makan....yelah....kalau dah perut lapar apa kerja pun tak jadi....nak taip entri kat blog ni pun pasti tak larat....:)
pagi ni untuk breakfast my kids kkida buat pancake aje....wbp...since ada apple hijau...kkida sagat dan campur dalam pancake batter...kkida guna pillsbury instant mix pancake...senang cerita...dan grill atas sandwich pressure...saje je kkida nak test...boleh ke guna sandwich maker tu utk masak pancake...
untuk sukatan 2 cawan tepung pancake kkida letak 2 biji apple yang telah di parut....lain-lain bahan kena ikut arahan pada kotak pancake yang anda guna...

sebenarnya kkida jarang sangat beli apple hijau ni....tak berapa minat...kkida prefer apple fuji atau granny smith cooking apple aje...tapi masa kkida tengah nak timbang sayur kat kaunter penimbang....kakak tukang timbang tu tegur kkida...."kak apple hijau tu 15 sen aje sebijik....dah nak habis dah"....kkida angguk-angguk jelah, sebab kureng minat....tapi gi gaklah kat longgokkan buah apple tu....tengok orang dok memilih dan ada yang dah bungkus berplastik-plastik...macam orang nak meniaga...

sambil dok pilih-pilih apple tu kkida dengarlah seorang aunty tu dok sembang dengan seorang minah indonesia yang nampaknya bergaya (kalah kkida...hehe...yelah orang muda...buat camna pun cantikkan...:)

"wah! you beli banyak maaa....apa mau bikin"

"saya juallah"

"oh! ini buah you jual?"

"ya"

"mana you jual"

"pasarlah....bos saya jual buah dan sayur dekat pasar"

"ooooo....itu macam...selalu memang you beli barang jualan dari tesco ka"

"tak, selalu dari pasar borong....pasar borong tutup maaaa...."

"oh! ok....bagus ka you kerja dengan itu orang"

"bagus....bos saya tak banyak cakap...tak suka bising-bising sama saya...saya senang ma kerja sama dia"

"ooooo....you punya bos banyak baiklah itu macam"

"ye...sangat baik...."

hmmmm...ok...soalan kkida pula...hehe...apakah pengajaran yang anda rasa anda boleh dapat dari perbualan antara aunty nyonya dan minah indonesia tersebut...?....ish! dah macam belajar bahasa malaysia pulak kkida ni....hehe.....
pada kkida....
1) jangan suka pok pek dengan maid anda....mereka tak suka majikan yang kuat berleter....kena senyum memanjang....baru depa boleh kerja...huhu....
2) jangan sombong...rajin-rajin le menegur dan bersembang dengan sesiapa sahaja....ambil sikap peduli....:)
3) buah atau sayur atau apa saja bahan makanan yang anda beli kat pasar malam, pasar minggu atau penjaja tepi jalan tu sebenarnya telah berpindah tuan berkali-kali sebelum ia masuk ke dalam periok atau kuali anda di rumah...tu le sebabnya mahal...(kalau tak nak mahal kena tanam sendiri le..:)

sekarang ni tahulah kkida....rupanya setiap kali kkida terlihat orang borong sayur-sayur, ayam, ikan dan macam-macam lagi kat tesco tu dalam kuantiti yang banyak adalah juga seorang peniaga...selama hari ni kkida wander juga...apahal lah orang ni....beli sayur sawi atau kobis sampai penuh troli...depa nak buat apa dengan sayur berlambak camtu...kalau meniaga makan pun taklah sebanyak itu sayur kobis atau sawi yang di perlukan....rupanya mereka jual balik barangan tersebut...samada di pasar pagi, rumah ke rumah...pasar malam dan sebagainya....

kkida teringat ada sekali tu kat pasar pagi minggu berhampiran rumah....tengah kkida dok memilih sayur kampung kat seorang nenek peniaga....tetiba dia bangun dengan selambanya dan pergi ambik sayur-sayuran (banyak) dari rakan beliau yang juga menjual sayur kampung bersebelahan dan letak kat tempat dia (depan kkida)...:)))

tergaru-garu japlah kkida masa tu...hehe....tapi beli jugalah sebab dah pegang (dan niat nak sedekah kat orang tua...:)....

moral of the story....sebelum bahan-bahan makanan tersebut masuk ke dalam perut anda 'mereka-mereka' itu telah melalui beberapa fasa berpindahan....hingga ada yang naik layu mayu kerana keletihan....dan ikan naik merah mata kerana mengantuk....letih dipindahkan kesana-kemari....hehe....dan yang pastinya.....harga yang dari awal hanya seringgit...bila sampai kat tangan kita dah jadi lima ringgit...
dah le tu...panjang benar bebelan kkida pagi ni....jom makan pancake dan minum kopi....

dan jangan lupa terus vote kkida ye....terima kasih....
http://www.koleksi1001resepi.com/2012/01/best-f-b-blogworld-bloggers-and-social.html


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...