Sunday, January 29, 2012

beef wraps

Assalamualaikum dan selamat berhari minggu disamping keluarga tersayang....:)
pagi ni kkida relax sangat....tak keluar kemana-mana....mula-mula ingat nak ke tapah jemput my hani....tapi since the old bibik not around sebab balik cuti...kkida suruh hubby and ajwad jelah yang pergi....kkida terpaksa monitor si kawiem yang kurang cekap buat kerja tu....
dan tengahari ni kkida tak masak nasi pun....buat makanan yang laku aje....hehe....macam resepi yang kkida share kat entri ni....

sebenarnya juadah camni kkida dah share berkali-kali....jika pergi balik kat entri lama-lama ada resepi wraps ni....but since my slogan sekarang adalah 'sharing is caring'...:) maka kkida share jugalah gambar-gambar yang kkida ambik tadi buat tatapan pembaca tegar blog kkida....hehe...
filling ni kkida guna mince beef, bebola daging, celery, tomato, bawang besar, cendawan butang, bawang putih dan cili blender....cincang semua vege...

tumis bawang putih dan cili blender dengan sikit minyak dalam kuali...masukkan mince beef dan bebola daging (belah 4)....masak beberapa minit....kemudian masukkan semua bahan selebihnya dan juga seasoning....
gulung dalam wraps dan letakkan dalam baking pan....
kali ni kkida guna white sauce...
 tuangkan white sos dan grated cheese....
 bakar dalam oven selama 30 minit @ 180C...
sejukkan sebentar dan hidang dengan salad....

jika tidak keberatan dan menghargai apa yang kkida share selama ini....please vote blog ni ye....:)
terima kasih...
kkida....:)))


Saturday, January 28, 2012

rendang telur

salam,
beberapa hari ni kepala kkida tak berapa betul sikit...hehe....sibuk bebeno dengan benda-benda camni...:)...tapi bila kkida fikirkan balik....apa salahnya kan...bersaing secara telus dan sihat...tiada bengkok geledok dan main tikam-tikam dari belakang...jika tiada sifat bersaing dalam diri manusia maka tiadalah petronas twin tower kat kayell tu atau syarikat tambang murah airasia...:)

...time periksa dulu-dulu....mak kita selalu cakap kat kita supaya belajar bersungguh-sungguh agar dapat nombor satu dalam kelas...termasuk le mak kkida...hehe...tapi sebab kurang berusaha...syukur je lah mana yang ada dan anggaplah itu bukan rezki kita, yang penting semangat untuk bersaing itu harus ada...jika tidak....hmmm...orang lain akan tepuk tangan kuat-kuat dan tersenyum lebar...sebabnya...."aiman tak kesah".....:)))

itu pandangan kkida...dalam apa bidang sekali pun, kena ada semangat untuk bersaing secara aman...bidang hiburan, bidang fashion, bidang bakeri, bidang sukan....itu sudah semestinye....mana ada orang tak nak menang kalau lumba lari atau main bola...:)....tapi yang paling terserlah sekali buat masa ini ialah bidang nyanyi-nyanyi...terutama pencipta lagu dan penulis lirik...:)...pertandingan JL kat tv3 tulah...yang tu memang komposer suka nak bersaing...sebabnya...lumayan...sapa yang tak nak tanding betul tak?

....bebalik kepada blogger award yang kkida sibuk-sibuk tu....bukannya dapat apa pun, award je dan kkida pun masuk saje suka-suka, nak hiburkan hati sendiri...hehe...

ada yang pelawa ajak kkida join pertandingan 'likes the photo' kat fb memandangkan my fb follower ramai...hadiahnya lumayan juga...wbp...kkida rasa berat hati sikitlah nak join...sebabnye...hmmm payah nak explain kat sini...nanti ada yang anggap lain pula...:-/...(so sorry kepada mereka yang berkenaan)...jika anda nak suruh kkida buat write-up kat blog pasal product anda dan pay me accordingly...itu yang terbaik....
nampak lebih sopan gitukan....hehe....:)

takpalah forget about it....banyak lagi perkara penting lain yang kkida nak fikirkan....jap lagi nak gi tapah....nak ambik anak kkida hani...dia sakit belakang....esok nak bawa gi chiropractor...
...rendang telur...resepi rendang camni banyak kali dah kkida share kat blog ni (sharing is caring..:)...gi search sendiri ye....telur tu lepas rebus kena goreng dulu...pastu baru masukkan ke dlm kuah rendang...

p/s....btw...kedudukan 1001resepi kat sini semakin menurun...hehe...please vote jika blog ini ada tempat di hati anda...tempoh untuk mengundi masih lama lagi...hmmm....tak taulah samada 1001resepi mampu untuk terus bertahan kat posisi tersebut....thanks....:D



clam meat meehoon

salam,
lepas buat pancake toast tadi kkida goreng meehoon pulak...macam mana pun nak kena makan something yang berat jugalah...

sebenarnya kkida ni kuranglah nak share resepi-resepi camni....hidangan yang pasti semua orang tahu buat....meehoon goreng...goreng macam mana pun ok....tak sama tapi serupa....yang lain hanyalah bahan-bahannya...

kali ni kkida guna frozen clam meat sebagai perencah....sebab takda taugeh atau sayuran lain dan yang ada hanya celery maka itu jelah yang kkida campur....lately kkida memang jarang sangat beli taugeh....kerana baunya yang memang kurang menyenangkan....ada sekali tu kkida cuba cium taugeh kat tesco....bau hancing sangat....nampak memang segar....memang tak lalulah nak makan....tak tau depa jirus dengan air apa ke taugeh tu....
kkdia suka meehoon warna putih camni....jadi tak perlu letak cili blender atau kicap....memadai dengan cili padi dan perisa...
lunch nanti tak yah masak dah lah....hehe....:)



pankek toast atau roti hati ku berbunga cinta...

salam kepada sumua....pagi ni kkida rasa happy sesangat sebab bila buka website ini kedudukan blog 1001resepi dalam keadaan baik....duduk tengah-tengah sekali...terima kasih semua....kerana menyahut teriakan kkida semalam...hehe...:D

tapiiiikan...kan...kan....kkida minta youall terus vote ye...sebab proses vote ni akan berterusan hingga 6 february 2012....ada seminggu lagi...huhu....memang ngeri gaklah kkida rasa...manalah tau tetiba datang segelorombolan 'penyerang'...hehe....habislah semua yang tengah duduk syok-syok kat top ten tu....:() 
sebagai menghargai kepayahan anda untuk mengundi..(hmmm...macam undi pilihanraya pulakkan)...hehe...kkida persembahkan roti cinta hati ku ini.....:).....khas buat mereka yang telah mengundi dan yang akan mengundi untuk blog ini....heheee...kkida tahu memang leceh sikit proses mengundi tu...tapi tulah nak buat macam mana....kalau kkida yang reka memang habis senanglah...main click-click macam fb fan aje...:)
ok kita cerita hal makan pulak...ini adalah salah satu versi french toast...jika french toast biasa bahannya hanyalah telur dan susu...untuk pankek toast ni kkida campurkan sedikit tepung penkek instant (jenama apa pun ok)...

caranya camni:
1 biji telur pukul sedikit dalam mangkuk lebar (photo)...masukkan 1/2 cawan tepung pankek, 1/2 cawan susu full cream, 1 sudu teh vanila dan sedikit garam (jika suka boleh campur serbuk cinnamon)....pukul rata...

panaskan kuali leper....drizzle dengan sedikit minyak atau butter....celup roti dalam pankek batter dan gril atas pan hingga masak (keperangan)..kedua-dua belah....angkat dan hindangkan terus ketika masih panas...
sedap dimakan dengan madu, maple sirap, jam, buah-buahan seperti pisang dan strawberry, apple atau blueberry pie filling, chocolate sauce dan banyak lagilah...anak-anak mesti sukalah ni...senang di masak cepat di makan....
yang tengah tu kkida letak blueberry pie filling dan icing sugar...




Friday, January 27, 2012

bergedel mutton

salam,
resepi ni dah beberapa kali kkida share...cara buatnya sama, cuma kali ni kkida guna daging kambing yang telah di kisar....kalau tak suka kambing boleh ganti dengan ayam, daging dan sebagainya...
ratio untuk kentang lecek dan mince meat kena sama banyak atau lebihkan kentang...jika tak nanti payah nak kepal-kepalkan bergedel tu....kkida suka goreng i/o rebus kentang....jika rebus kentang akan berair sangat dan pasti hancur bila di goreng....

potong kentang bentul wedges dan goreng asalkan empuk sahaja....jangan garing sangat...kemudian tumbuk kentang lumat....campurkan semua bahan dalam satu bekas....iaitu bawang goreng, daun bawang cincang, cili merah cincang, telur sebiji (untuk 2 cawan kentang dan 1 cawan daging)...salt and pepper to taste...
gaul rata...masukkan dalam peti sejuk sebentar supaya ia beku sikit dan mudah nak di kepalkan nanti...
panaskan minyak banyak...kepal dan leperkan kentang, celup dalam putih telur dan goreng dalam minyak panas hingga masak...
cam gitulah rupanya...walau pun tak cantik tapi rasanya sedap....jika nak bega-bega sendiri bahannya boleh...ikut suka nak campur apa...ikut selera masing-masing...



green apple pancake

Assalamualaikum,
salam pagi jumaat...anda sihat...jika sihat Alhamdulillah....syukur nikmat Allah....jika tak sihat....Alhamdulillah juga...itu menandakan yang Allah swt sayangkan kita....tu sebab kita diuji....:)....bayangkan jika kita terus sihat dan takda masalah dalam hidup...pasti akan lupa diri dan tak ingat mati....hehe....kata orang tu sihat sebelum sakit, suka sebelum duka, hidup sebelum mati....dan lapar sebelum kenyang.....hmmm....pi mai pi mai tang tu jugakkan....pusing-pusing kkida ni mesti nak cerita pasal makan....yelah....kalau dah perut lapar apa kerja pun tak jadi....nak taip entri kat blog ni pun pasti tak larat....:)
pagi ni untuk breakfast my kids kkida buat pancake aje....wbp...since ada apple hijau...kkida sagat dan campur dalam pancake batter...kkida guna pillsbury instant mix pancake...senang cerita...dan grill atas sandwich pressure...saje je kkida nak test...boleh ke guna sandwich maker tu utk masak pancake...
untuk sukatan 2 cawan tepung pancake kkida letak 2 biji apple yang telah di parut....lain-lain bahan kena ikut arahan pada kotak pancake yang anda guna...

sebenarnya kkida jarang sangat beli apple hijau ni....tak berapa minat...kkida prefer apple fuji atau granny smith cooking apple aje...tapi masa kkida tengah nak timbang sayur kat kaunter penimbang....kakak tukang timbang tu tegur kkida...."kak apple hijau tu 15 sen aje sebijik....dah nak habis dah"....kkida angguk-angguk jelah, sebab kureng minat....tapi gi gaklah kat longgokkan buah apple tu....tengok orang dok memilih dan ada yang dah bungkus berplastik-plastik...macam orang nak meniaga...

sambil dok pilih-pilih apple tu kkida dengarlah seorang aunty tu dok sembang dengan seorang minah indonesia yang nampaknya bergaya (kalah kkida...hehe...yelah orang muda...buat camna pun cantikkan...:)

"wah! you beli banyak maaa....apa mau bikin"

"saya juallah"

"oh! ini buah you jual?"

"ya"

"mana you jual"

"pasarlah....bos saya jual buah dan sayur dekat pasar"

"ooooo....itu macam...selalu memang you beli barang jualan dari tesco ka"

"tak, selalu dari pasar borong....pasar borong tutup maaaa...."

"oh! ok....bagus ka you kerja dengan itu orang"

"bagus....bos saya tak banyak cakap...tak suka bising-bising sama saya...saya senang ma kerja sama dia"

"ooooo....you punya bos banyak baiklah itu macam"

"ye...sangat baik...."

hmmmm...ok...soalan kkida pula...hehe...apakah pengajaran yang anda rasa anda boleh dapat dari perbualan antara aunty nyonya dan minah indonesia tersebut...?....ish! dah macam belajar bahasa malaysia pulak kkida ni....hehe.....
pada kkida....
1) jangan suka pok pek dengan maid anda....mereka tak suka majikan yang kuat berleter....kena senyum memanjang....baru depa boleh kerja...huhu....
2) jangan sombong...rajin-rajin le menegur dan bersembang dengan sesiapa sahaja....ambil sikap peduli....:)
3) buah atau sayur atau apa saja bahan makanan yang anda beli kat pasar malam, pasar minggu atau penjaja tepi jalan tu sebenarnya telah berpindah tuan berkali-kali sebelum ia masuk ke dalam periok atau kuali anda di rumah...tu le sebabnya mahal...(kalau tak nak mahal kena tanam sendiri le..:)

sekarang ni tahulah kkida....rupanya setiap kali kkida terlihat orang borong sayur-sayur, ayam, ikan dan macam-macam lagi kat tesco tu dalam kuantiti yang banyak adalah juga seorang peniaga...selama hari ni kkida wander juga...apahal lah orang ni....beli sayur sawi atau kobis sampai penuh troli...depa nak buat apa dengan sayur berlambak camtu...kalau meniaga makan pun taklah sebanyak itu sayur kobis atau sawi yang di perlukan....rupanya mereka jual balik barangan tersebut...samada di pasar pagi, rumah ke rumah...pasar malam dan sebagainya....

kkida teringat ada sekali tu kat pasar pagi minggu berhampiran rumah....tengah kkida dok memilih sayur kampung kat seorang nenek peniaga....tetiba dia bangun dengan selambanya dan pergi ambik sayur-sayuran (banyak) dari rakan beliau yang juga menjual sayur kampung bersebelahan dan letak kat tempat dia (depan kkida)...:)))

tergaru-garu japlah kkida masa tu...hehe....tapi beli jugalah sebab dah pegang (dan niat nak sedekah kat orang tua...:)....

moral of the story....sebelum bahan-bahan makanan tersebut masuk ke dalam perut anda 'mereka-mereka' itu telah melalui beberapa fasa berpindahan....hingga ada yang naik layu mayu kerana keletihan....dan ikan naik merah mata kerana mengantuk....letih dipindahkan kesana-kemari....hehe....dan yang pastinya.....harga yang dari awal hanya seringgit...bila sampai kat tangan kita dah jadi lima ringgit...
dah le tu...panjang benar bebelan kkida pagi ni....jom makan pancake dan minum kopi....

dan jangan lupa terus vote kkida ye....terima kasih....
http://www.koleksi1001resepi.com/2012/01/best-f-b-blogworld-bloggers-and-social.html


Thursday, January 26, 2012

pulut serunding kelapa udang kering

salam, ingat tak dua hari lalu kkida ada share resepi sambal udang kering?
petang semalam kkida guna lebih sambal udang kering yang tak habis tu untuk dijadikan sambal serunding kelapa ni....resepinya sama dengan sambal udang kering tu....cuma kkida tambahkan 3 batang serai....hiris nipis dan tumbuk hingga lumat serai tersebut....

tumis sekali dengan bawang dan lain-lain bahan hingga wangi...akhir sekali masukkan kelapa dan serbuk kunyit sikit dan kacau rata atas api perlahan...masak hingga garing....tambahkan garam, gula dan perisa jika perlu....jika suka boleh masukkan jintan manis tumbuk sikit....memang sedap baunya...
pulut tu masak seperti biasa....kkida letak santan sikit masa tanak pulut tu....jika tak letak santan pun ok...
ratio untuk pulut dan liquid adalah 2 cawan pulut dan 2 cawan lebih sikit liquid...jangan letak banyak sangat air/cecair...nanti pulut sangat...dan jangan lupa garam serta daun pandan...
simple dan mudahkan resepi ni....tapi makannya tak leh banyak le...kalau kkida makan 2,3 sudu pun mulalah kepala ngap ngap....angin kuat tau pulut ni....hehe....tapi sebab sedap tu memang tak ingat angin ke...ribut ke...:)

p/s.....jangan lupa vote blog kkida ye....terima kasih....:)))



Wednesday, January 25, 2012

sweet red potato chips

salam,
terima kasih kepada semua vote yang datang 'mencurah-curah'....:)
nampakya seperti cerah harapan kkida untuk mendahului kategori ini....Insyaallah...semuga ia akan menjadi kenyataan dan dengan bantuan kalian follower blog dan fb 1001resepi...thank you very very much ye...:)))
ok....sebenarnya kkida ada masalah internet kat rumah...semalam kkida beronline dengan daily rate wifi melalui handphone....ntahlah kkida pun tak faham nak cerita macam mana....semua tu anak kkida ajwad yang tolong buatkan....maknye ni memang blurr sikit bab-bab ni....tau menaip blog je....hehe....
ni kkida 'lari' jap ke office hubby...till today orang tm unifi dok berdolak dalik...kejap kata nak datang...kita tunggu depa tak datang....lepas tu bila kita keluar baru depa nak datang....jika ada produk yang sama yang lebih efficient memang kkida tak hingin lah berurusan dengan tm ni....memang dari dulu hingga kini servis depa tak bagus...mengabiskan bil telephone kita aje berulang-kali call...bila kita bising-bising telephonis tm tu akan biarkan kita kat line....hingga kita bosan dan letak telephone....terukkan...

jika ikut nak tulis pasal rasa tak puashati ni berkajang-kajang kerotas....tapi no point...sabar jelahkan....memang itu stail orang kita bekerja....nak wat camna....

jomlah kita cerita pasal resepi pulak....kkida nak share resepi yang teramat mudah dan simple dan cepat di masak dan sedap di makan ini....jika dah jemu makan potato chips...mai kita cuba guna keledek merah yang manis ni untuk ganti kentang goreng biasa....
berbanding kentang....keledak memang semula jadi manis....makan camtu je pun memang sedap...sebenarnya banyak cara untuk masak sweet potato ni....kita je yang kurang arif...balik-balik buat goreng keledek atau kulit cobadak selain campur dalam bubur caca...jika kita tengok kat internet ada berbagai cara mat saleh masak dengan bahan ini....kkida pun nanti pelan-pelan nak cuba resepi yang berlainan menggunakan bahan keledek ini....
untuk resepi ni jika boleh guna keledek merah....jika takda keledek putih pun ok...cari yang bentuknya memanjang...bolehlah slice panjang-panjang supaya rupanya menyerupai potato chips...cuci bersih kemudian lumurkan dengan tepung gandum biasa....letak dalam penapis dan ketuk-ketukkan untuk kurangkan tepung yang melekat pada chip keledek tersebut....
panaskan minyak banyak untuk deep fry....goreng chip keledek hingga keperangan....angkat dan toskan...taburkan garam dan serbuk cili dan gaul rata...makan ketika masih panas dicicah dengan sourcream dan sos cili manis...taburkan daun bawang yang di cincang halus....
potato chip yang atas tu kkida goreng kurang lama...jadi warnanya lighter berbanding chips photo terakhir ini...boleh le buat untuk minum petang atau side dish untuk grill chicken, lamb chop, fish and sweet potato chip atau makan camtu aje....selamat mencuba....

sambal sandwich udang kering....

salam,
sedapnyeeeee........makan dengan roti atau biskut atau dengan pulut dan kelapa....sangatlah..ummmmp....:)
tapikan sebelum kkida share resepi sambal udang kering ni kkida nak tanya sikit....dah vote ke untuk blog 1001resepi ni...hehe....jika dah terima kasih banyak-banyak....jika belum...please ye...kembang hati kkida ni jika youall vote blog kkida ni...itulah caranya untuk anda buktikan yang anda penyokong blog 1001resepi dan appreciate hasil kerja kkida selama hari ni....
nanti bila dah dapat 70 vote kkida share resepi sambal ni ye....:-D

jika nak vote boleh click kat link tepi kanan dan atas sekali tu...thanks....

ok....masanya untuk kkida share resepi sambal udang kering ini....dah melebihi kuota 70 vote...sorry ye...kkida keletihan....terlelap jap tadi....sekarang ni baru segar sikit dan boleh le menaip...:)

bahan-bahan yang kkida guna untuk sambal udang kering adalah:
1 cawan udang kering....good quality...
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 - 4 sudu besar cili blender
1 sudu besar asam jawa
gula, garam dan perisa secukupnya

cara untuk buat sambal:
1) rendam udang kering dalam air panas termos selama 20 minit atau hingga udang kembang dan hilang baunya...tos kering-kering dan tumbuk hingga lumat...
2) bawang besar di hiris/cincang halus....ketepikan
3) bawang putih cincang halus...ketepikan
4) campurkan sedikit air dengan asam jawa
5) panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi....masukkan cili blender dan kacau hingga pecah minyak dan cili garing...masukkan udang kering tadi dan kacau rata....tambahkan minyak jika perlu...
6) masukkan asam air asam jawa, garam, perisa dan gula secukupnya....kacau hingga garing dan kering...lebih kurang 10 minit...
7) angkat dan sejukkan....rasanya haruslah sedikit masin, manis, pedas....sesuai sebagai sandwich spread...sapukan butter pada roti...susun sedikit timun yang di hiris nipis dan sapukan sambal udang kering....hmmmm....memang sedap....kkida suka....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...