Monday, December 24, 2012

Cotswold


Assalamualaikum,
dah masuk hari kelima kkida berada di rantau orang....cantik negeri orang tapi kkida masih sayang negeri sendiri....baru lima hari je anak kkida yang kecik, mamam dah nak ajak balik...:)....dia lebih seronok berpeleseran kat rumah atas katil sendiri dari kesana-kemari dalam cuaca sejuk ni....pada dia tiada beza....cantik ke tidak aku prefer dok rumah sendiri...tengok tv atau main game...hehe....dia masih tak pandai lagi nak appreciate benda-benda camni buat masa ni.....:-D

oklah kkida nak share sikit gambar-gambar yang sempat kkida snap sana-sini....nak ikutkan banyak sungguh cerita dan foto yang kkida nak share dengan youall....tapi tu le seperti apa yang kkida nyatakan sebelum ni...masa kkida jadi pendek kat sini....kkida masih lagi ikut time malaysia....tak leh nak ubah lagi...kul 12 tengahmalam UK pasti kkida terjaga (i.e 8 pagi kat Malaysia)...kkida sorang aje....yg lain depa no problem...:)


since kat sini takda orang nak tolong kkida kat ceruk dapor...maka semua proses memasak kkida kena buat sendiri...:P...dari awal hingga akhir....tapi takpa, no complain...kkida enjoy cooking while travelling...lagipun kkida tak perlu basuh pinggan mangkuk sebab ada dishwasher dan kkida dapati ia amat membantu...susun aje pinggan dalam mesen tu dan on....jap lagi semua bersih...begitu juga dengan mesen basuh pakaian yang terus kering...memang sesuailah utk negara yang kurang matahari seperti England ni....negara kita tak perlu kerana cuaca sentiasa panas (kecuali musim hujan)

senang aje cara orang ni meniaga sayur...tak perlu tunggu...sapa nak beli ambik dan tinggalkan duit kat situ...dia siap tulis...'harap anda jujur...tolong bayar'...:)

hari ni kkida nak check-out dari apartment ni....nanti kkida cerita hala tuju kkida seterusnya...Insyaallah...sementara tu anda layanlah gambar-gambar kkida ni ye.....:)

kebun sayur...tak silap kkida brussel sprout ni...

photo atas sekali tu...sebelum gambar lain kenalah tunjuk bagaimana rupa tuan blog ni kat negeri orang....hehe....tengok le rupa kkida dalam pakaian yang berlapis-lapis tu....:)....dah le kita ni sihat, pakai baju tebal camtu dah le kurang cun nampaknye...kan....kan....heheee.....tapi better tak cun dari menanggung sejuk....:)


nama tempat ni bourton on the water....sangat cantik....kkida pernah sampai sini tahun 2010 dengan eka...tak sangka dapat jejak kaki kat tempat yang sama sekali lagi....kkida cari cafe english muffin yang pernah kkida dan eka minum dulu...tapi dah takda kat lokasi tersebut...dah jadi kedai lain....ingat nak ajak hb minum kat situ...muffinnye.....sangat marveles (takda kat penchala....haha....:).....rupanya bukan rezki kkida nak rasa sekali lagi....:'-)


jika bercadang nak berjalan ke negara sejuk camni bukan setakat kos tambang pesawat dan penginapan aje yang perlu anda sediakan....pakaian yang cukup lengkap juga amat penting...jika tak betul cara berpakaian alamatnya anda tak keluar bilik hotel le....sejuknye hingga ke tulang hitam...


tempat ni namanye Bibury...cantik...ada sungai mengalir kat tengah pekan ni....tapi air tengah pasang...hujan lebat semalam...kat sini ada trout farm...jika nak enter kolam ikan dan memancing kena bayar 9pd....kkida taklah ingat nak memancing pula....hehe....


kat farm ni ada kedai jual ikan trout dan home-made sauces...cookies...bread, souvenirs...dan sebagainye...enjoy tengok semua barangan yang ada dalam kedai tu...jika dulu mesti ada je yang kkida nak beli...tapi sejak kurang muda ni...hehe....malas dah nak beli itu ini...malas nak mengangkut balik....lagipun selalunye kkida ni jika tengok apa pun masa tu aje yang teruja sangat nak beli...bila sampai rumah memang tak sempat guna...sebabnye kkida akan simpan dulu untuk beberapa bulan/tahun hingga ada barang yang kkida terlupa kkida pernah beli....:D
(percaya tak masih ada lagi barang yang kkida beli kat Perth last year yang masih dok elok-elok dalam kotak dan tersusun rapi dalam cabinet dapor...hehe...:)


 bread and cookies and cakes...fruit cakenye campak sedap banget...tapi tule bahannye yang kkida tak pasti...sebab ni home-made product...so takda tertulis bahan yang di gunakan...


bibury yang camtik....masa kkida sampai ada sekumpulan pelancung dari Jepun kat lokasi ni...


selain bibury dan bourton on the water kkida ke beberapa pekan lain sekitar Cotswold (photo-photo bawah)....ia satu kawasan unik dan menarik untuk anda terokai jika ke UK...jangan le asyik duduk kat London aje...balik-balik Madame Tussauds, London Bridge, Tower of London, Oxfort Street, Trafalgar Square, Big Ben....Buckingham dan .....better keluar sikit dari kota London...pada pandangan kkida Cotswold mesti anda lawati jika plan utk bercuti ke UK...selitkan dalam itenari anda...dan ia tidak merugikan...hotel banyak kat Cotswold ni....anda hanya perlu sewa kereta...perjalanan dari London ke Cotswold sekitar dua jam aje.....:)

kkida duduk kat tengah-tengah Cotswold iaitu Cheltenham....dari situ anda boleh explore pekan-pekan kecil seperti Bibury, Burford, Chipping Norton, Chipping Campden, Evesham, Bourton on the Water, Moreton -in-Marsh, Stratford-Upon-Avon dan banyak lagi...


anak kkida yang kecik tu (tapi badan dia yang besar sekali)...jadi bahan usikan abang-abang yang dua orang tu...tengok le gelagat depa...(bawah) kkida suruh mamam cium abang awad...hehe...mamam memang manja sangat dengan abang awad...tak tau le camna bila dah balik KL nanti....mesti rindu habis mamam kat abang...dan semestinye mama juga merindui abang awad....huhuuu....:'(


rumah atas ni unikkan....macam fairy tale pulak...kkida tak ingat area mana ni...banyak sangat pekan kecil dan namanye payah nak di ingat...kkida guna gps utk ke tempat-tempat ini dan amat mudah...


photo-photo atas ni kkida upload random (tak susun ikut nama pekan yang kkida visit)....wbp, kkida ada sebut nama tempat-tempat ni kat atas tu tadi....semuga anda enjoy tengok photos yang kkida share ni ye dan terima kasih kerana sudi baca celoteh kkida ni....kkida nak kena kemas-kemas dah ni....nak masak sikit...kemudian nak teruskan perjalanan ke utara UK.....tunggu my next entry....Insyaallah jika ada kesempatan kkida online lagi....bye....love...kkida........



13 comments:

  1. love u too, Kak Ida!!

    Wahhh!! Suka sangat baca story kak Ida. Skrg sy dah boleh bayangkan macammana Kak Ida menguruskan trip ni, memang best. Sangat seronok tengok.. rumah yg macam fairy tale tu lagilah suka tengok, seram pun ada.. hehehe..

    Terima kasih ya, Kak Ida add sy di fb, muahhhh!!

    ReplyDelete
  2. eh kakida 1001resepi..you memang pergi oversea ke?..macam gambar studio je..

    ReplyDelete
  3. Subhanallah.. indahnya pemandangan. sangat teruja tgk gambar2 yg kak ida upload, sebelumni sy pernah google gambar2 mcm ni semua muncul dr blog mem org putih.. kalini tgk dr 1001 resepi.. best best best!!!

    ReplyDelete
  4. as salam .. thanks K.Ida for sharing the magnificent views .. memang cantik sangat. Subhanallah .. ciptaan NYA memang tiada tandingan. Terasa macam melihat gambar lukisan .. gambar di poskad je. Kalau tak ada watak anak2 K/Ida dalam gambar tu .. memang confirm it's either a postcard picture or painting. Sejuk mata memandang ...

    ReplyDelete
  5. Kak ida, terpesona saya tgk gambar pekan2 ni.. Rasa tenang, nyaman dan bersih sekali.. Thanks share gambar2 ni. Tak dpt pergi, tgk gambar pun jadilah..

    ReplyDelete
  6. Cntik2 belaka suasana tu.....nmpk tenang.....nyaman je.....sg dia pun nmpk bersih jer.....
    Ermmmmm....bestnya......:-)

    ReplyDelete
  7. cantiknya semer tempat ni..teringin juga menghayatinya,,,

    ReplyDelete
  8. Cantik pemandangan kat sana.. Tak dapat bayangkan keadaan ketika musim salji.. Musim hujan sekarang ni pun Nur dah tahan sejuk.. Baik2 jalan ye kak.. Nanti share lagi gambar tau.. ;)

    ReplyDelete
  9. cantiknyaa....tahun depan plan nak pi UK lagi. bleh la suggest kat asben pi cotswold.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...