Monday, November 26, 2012

yyyuuuuuukkkkkksssss!!!


As-Salam,
selama hari ni inilah yang kkida sumbat ke dalam perut anak-anak kkida....ayam merupakan lauk utama dlm rumah kkida dan hampir setiap hari kkida masak hidangan berasaskan ayam....paling simple ayam goreng....bila beli ayam dari kedai atau supermarket kkida hanya cuci biasa sahaja...belah beberapa biji asam limau, bilas bersih dan terus masak atau simpan dalam peti sejuk...selama hari ni kkida tak pernah nak ambil tahu mengenai benda-benda yang tak nampak dalam badan ayam tersebut...yelah, kita bukannye jenis yang nak kaji dalam-dalam....bila dah masak nampak elok aje...yang utama hidangan kita tu nampak sedap dan menyelerakan...

budak-budak lagilah tak angkat tau, depa peduli apa...janji sedap dan perut kenyang...maka tanggungjawab itu adalah 100% terbeban di bahu kita, sebagai ibu rumahtangga yang menguruskan bab-bab makan minum dan sebagainye...

hubby kkida pernah beberapa kali suarakan berkenaan perkara ini....segala unsur-unsur negatif yang ada pada makanan harian yg kkida masak...beliau pernah bercerita mengenai kawannye yang terus tak makan ayam bila melihat segumpal benda asing terhasil selepas ayam tersebut melalui proses 'ozone treatment'

dia suruh kkida find out mengenai alat tersebut....yg kkida ni buat tak tau aje....sebabnye...ayam yang kkida bawa balik dari tesco tu elok aje bila di cuci bersih....tak nampak pun benda/unsur asing keluar dari ayam tersebut...


tapi tadi bila Afzan (one of my blog reader) tunjukkan pada kkida apa yang terhasil setelah ayam tersebut di ozonekan...huhu....baru kkida percaya...memang sangat eeeeeeuuuuuwww!!

terbayang di mata kkida....dah beratus ekor ayam yang aku masak selama ni....ntah dah berapa banyak benda yang meloyakan tekak ini bersarang dalam badan anak-anak aku...:'(


cara penggunaan alat ini amat mudah....letak ayam dalam bekas kaca besar yang boleh menenggelamkan ayam tersebut dalam air paip biasa....celupkan alat tersebut kedalam air (ayam)...on switch dan biarkan 30 minit...

....dan inilah yang terhasil selepas 30 minit ozone treatment...:(


ayam yang telah melalui proses ozone....kelihatanye lebih segar dan cantik...wbp, kkida masih rasa tak puashati...kkida beli seekor lagi ayam...kali ni ayam tersebut kkida potong kepada beberapa bahagian....nak tengok hasilnye...dan kkida lakukan proses yang sama....

selepas 15 minit ayam berpotong melalui proses ozone....hasilnye memang tersangat meloyakan tekak kkida...


...selepas 30 minit proses tersebut kkida datang balik utk lihat banyak mana benda yang meloyakan itu terhasil....memang nak termuntah dibuatnye....bibik kata..."rupa telur katak benda ni ye bu"....huhu....

selain rupanya yang meloyakan...baunye juga meloyakan...huhu....apalah yang depa suntik ke ayam tu hingga camtu jadinye....tujuan pengusaha adalah untuk percepatkan proses pembesaran ayam supaya mereka dapat jual dalam masa yang singkat...yang jadi mangsa adalah kita...pengguna...


....mulai hari ini kkida akan cuba sedaya upaya utk tidak menyumbatkan perut anak-anak kkida dengan benda asing seperti ini...mana yang dah lepas tu memang tak boleh nak buat apa...since dah tau ni...kkida akan pastikan ayam di bersihkan (ozone) terlebih dahulu sebelum di simpan atau di masak...

di sini kkida ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Afzan yang perkenalkan alat ini kepada kkida...anda telah melakukan suatu kebaikan pada kkida dan seterusnye kkida pula boleh berkongsi kebaikan ini kepada kalian di luar sana....:')


foto atas: gumpalan asing ini lebih banyak terhasil jika ayam di potong kepada beberapa bahagian...kkida cuba bakar gumpalan ini....anda ingin tahu apa hasilnye???

hasilnye...benda ini tidak terbakar langsung....ia hanya berubah warna...kesimpulannya....gumpalan ini akan tetap kekal dalam badan kita jika ia tidak ikut keluar dengan uhu uhu melalui uhu uhu....:)

itu sebab orang sekarang banyak penyakit banding tok nenek kita dulu....tok kkida dulu jika nak makan ayam gi tangkap kat reban ayam (bela sendiri)...ayam yang takda cucuk cucuk punya...suci bersih....kita la ni main tangkap muat aje...nak senang kerja (termasuklah kkida)....hehe...tapi dengan adanye alatan canggih seperti BioZone ni...sekurangnye ia mampu membantu mengurangkan kemudharatan yang berlaku pada tubuh badan kita...Insyaallah....


lain kali kkida nak cuba alatan ozone ini dengan daging, makanan laut, sayuran dan buahan...dan kkida akan share dengan anda hasilnye....ok...

HUBUNGI 

AFZAN @ 012-208 3854

UNTUK DAPATKAN MAKLUMAT LANJUT MENGENAI ALATAN OZONE INI.

42 comments:

  1. as salam Kak Ida... terima kasih berbanyak kerana berkongsi sesuatu yang menarik dan memanfaatkan ramai pengunjung blog ini. Saya pernah terbaca hal-hal 'mengozonkan' sayuran tetapi tidak pula pernah terbaca or dengar hal yang sama boleh dilakukan pada ayam. Memang jelas kelihatan sesuatu yang tidak ' menyihatkan' yerr .. ermmm .. lepas ni ramai le pakat cari alat BIO OZONE ni :) .. samalah macam FILTER WATER dulu. Bila jelas kelihatan kekotoran antara air yang telah di tapis dengan sebelum di tapis maka ramai lah lahirnya usahawan PENAPIS AIR di Malaysia sebab permintaan cukup tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni hampir semua makanan kita mengandungi bahan kimia...tak kira makanan segar atau yg di proses...jika boleh kita rawat better kita rawat tul tak shaty...keluar duit sikit takpa janji ia bermanafaat...

      Delete
  2. yukssss...waaaa menakutkan...lainx kena wat cmni gk la..baru tau...thanks for the good info KakIda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama adda....jika nak beli ozone ni hubungi afzan ye...tk

      Delete
  3. tahu ayam kena cucuk tapi makan juga ayam. tambhan anak2 lagi la depa suka.

    macam palstik benda tu ye kak ida ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieda, mende tu mcm lendir, tapi kenyal, tarik2 die macam getah, bile bakar, tak hangus, malah akan jd seketul gitu. Yang tu la masuk dlm perut kite. Kalau bakar pon tak cair, apatah lagi kalau masuk dlm perut kita. dia akan stay je dlm badan tau..

      Afzan
      www.nurulafzanaini.com
      012-208 3854

      Delete
    2. Nieda lebih kurang camtulah...ia tak boleh di hadam...maka ia akan kekal dalam badan kita...:|

      Delete
  4. memang tak sangka yer..selama nie makan jer..huhuhu macam tu rupanya..thanks sebab kongsi info Kkida

    ReplyDelete
  5. Bagus info ni..thanks for sharing...

    ReplyDelete
  6. Yukkksssss. . Itu yg kita mkn sekali ya selama ni. Thanks kkida berkongsi ilmu ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sue...itu baru ayam...belum makanan yg lain lagi...

      Delete
  7. thank kak ida..bru je tahu..bykny benda tu dlm bdn kta..hmmm

    ReplyDelete
  8. ya allah teruknya apa yang kita makan selama ini. Thanks for your brilliant info..

    ReplyDelete
  9. Happy tengok kak ida suka Biozone Food Purifier tu. u all boleh dptkan lebih maklumat berkenaan Biozone ni di blog saye www.nurulafzanaini.com mari kita bertukar kpd makanan yg lebih sihat tanpa mengorbankn makanan kegemaran kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida happy campur unhappy Afzan...selama ni banyak dah benda ni masuk dalam badan kita...:(

      Delete
  10. Kkida try tak dengan ayam yang tak disuntik2 nih...means ayam beli melalui orang yang bela sendiri ayam dia...tidak menggunakan kaedah suntik2 nih...

    Kakida try eh...nanti bg tau result tau.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah jika ada nanti kkida cuba...nak cuba dgn ayam kampung pula nanti...

      Delete
    2. Diana,

      Saya pun interested jugak nak tau kalau buat pada ayam kampung yang tak disuntik apakah resultnya? Actually try google alat ni tapi mcm tak byk kat pasaran so....just curious jerk...

      Delete
  11. tu ler...ayam sll saya beli suruh potong siap. Bila balik rumah mmg cuci satu2...nti akn jumpa lendir2 gini...tp mgkin xkluar smua spt guna alat tu. Makanan skrg ni byk risikonya...sayuran skalipun dh byk bhn kimianya...tu yg kadang pahit semacam. Nak selmat kena bukak ladang...bkebun sdiri, ternak sdiri...sanggup ker kita ek?...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zurina, Fatty acid dan antibiotik yang disuntik dalam ayam tak akan hilang walaupon dibasuh. Lendir yang kak ida bakar tu, bukan lendir yang kite kikis dari isi ayam atau lemak bawah kulit tau yang Zurina maksudkan, mende tu didalam isi ayam tu sendiri. Memang tak akan hilang dengan basuhan. cuma dengan kaedah Purifikasi ni sahaja Lemak asid dan antibiotik tu boleh keluar.

      Delete
  12. Thanks for the info Kak Ida. Mohon utk disharekan bersama rakan2 sy yg lain.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Berapa RM kak Kida beli BioZone nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harganye kena tanya dengan Afzan Aini ye Umira....:)

      Delete
    2. Eeeeiiiyuurrr.. teruk nyer kan..

      Delete
  15. TQ for sharing kak ida... memang x rugi beli biozone purifier ni. selain daripada purify ayam, kita boleh purify semuaaaa bahan mentah kita i.e. ikan, udang, sotong, daging. sayur2an & buah pun boleh. Nak buat terapi mandi ozon pun boleh!

    Kalau biozone kan sayur/buah akan lebih rangup & segar. Then masak pakai garam buluh masakan. Notice masakan kita lambat basiii uuu :)

    TQ Afzan & Kak Ida!

    www.hazawani.com

    ReplyDelete
  16. Selama ni tahu je benda2 tak baik dlm ayam belaan ni, tp tu lah tahu tp buat2 tahu. Tapi lepas baca entry kak ida ni mememang.. Owh.. terkedu.. lagi terkelu.. Terima kasih kak ida.. :D

    ReplyDelete
  17. wahhhhhhhhhhh!! Patutlah makin lama saya makin gemuk, akibat makan ayam hari2.. huhuhu

    ReplyDelete
  18. For your concern tak semua fatty acid tak baik. Kita kena tengok jenis Fatty acid and carbon chain dia.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...