Thursday, November 8, 2012

tumpang sihat....


kita makan....jamu selera cukup-cukup...jangan tunggu bila dah sakit baru nak suruh makan....masa tu apah tak guna (kata orang perak)

itulah perumpamaan yang sering mak kkida sebut...wbp, makan tu biarlah berpada-pada....kalau dah sampai sebeban petai camni...bukan makan namanye tu....orang perak sebut mentahkedarah.....huhu.....kasar sungguh bunyinye kan....:)

ngapa ek orang perak ni....pandai aje depa mereka cipta bahasa yg 'sedap' sangat bunyinye tu...kkida ingat lagi arwah opah kkida...bahasa peraknye memang pekat bebeno...maklum le orang lubuk merobo/merbau
...jika sekali-sekala dia keluarkan ayat peribahasanye tu...fuh! memang power habis...huhu....boleh tercabut anak telinga kita dibuatnye.....:-D

wbp, itu semua tinggal kenangan....kisah dulu-dulu...:')


oklah...berbalik kepada gambar yg kkida upload ni....semua orang pasti kenal petaikan...jika tak kenal memang orang tu ngada-ngada lah....."mungkin dia terpijak_____mat saleh"...walhal ada mat saleh yang suka makan petai dan jering...hehe...(teringat arwah kak anis....hubbynye mat saleh england tu suka betul makan sambal tumis jering....hingga kak anis buat bebannyak utk stok dalam peti sejuk...:)

anda nak tau dari mana datangnye petai yang gemuk-gemuk dan cantik isinye ni???

my dh balik kampung asal ayahandanye semalam....ulu selama perak...beliau ada urusan dengan pejabat tanah selama....dan seperti biasa...untuk mengesahkan kehadiran beliau kat sana (selama)....maka di hangkutnye balik sebeban petai sebagai buah tangan kepada orang tersayang...heheeeee....:)))

kenapa ye....orang kita suka bebebo makan benda-benda yang ada bau-bauan 'harum' camni...petai, jering, kerdas, tempoyak, belacan, budu, cencalok...you name it....macam tak cukup lengkap aje hidangan makan tengahari tanpa salah satu bahan-bahan ni....terutama sekali sambal belacan (kkida le tu)....:)


anda tengok le mata petai yg hubby kkida bawa balik tadi....sikit punya gumuks...haha...sampai aje rumah, terus dia suruh kkida bakar beberapa papan petai...nak makan dengan sambal tempoyak baru....fuh! memang terbaik...fresh...tak perlu lauk lain dah....hehe....:)

hanya rm30 for a whole bunch...dalam 100 keping....murah sesangat dan cantik....esok kkida nak gi hantar kat my mum sikit...dia ada kat rumah my sis jun...mak kkida lagi le kuat makan petai...dia boleh makan petai mentah camtu aje dengan nasi...:)

beberapa hari akan datang ni lunch dan dinner kat rumah kkida takkan lari dari petai dan tempoyak...hehe...anda bagaimana? suka ke makan cam gini?


itu cerita tatkala badan tengah sihat....semuanye nampak sedap belaka....tapi jika tetiba kita di uji dengan sakit yang amat sangat dan hanya ingat mati aje masa tu....huhu...kkida pasti tiada apa yang mampu bangkitkan selera kita....letak le apa pun depan mata.....jika selera telah tiada...sedap macam mana pun pasti tekak akan menolak....


my sis kak wati/june cupcakekasih tetiba warded semalam....kkida pun terkejut juga bila my mum call bagitau semalam....lah....dok elok-elok sihat walafiat...tetiba dapat khabar masuk spital dan nak kena operate...huhu....

nak buat lagu mana...bukan kita boleh atur ikut kehendak dan kemahuan kita...semuanye telah tersurat dan tersirat....wbp...Alhamdulillah...segalanye ok...tak perlu major operation, cukup takat 'repair-repair' dari luar aje...:)

nak tau apa sakitnye kak june kita ni?....yang tu anda kena tanya sendiri kat dia...:D....nantilah bila dah sihat pasti kak jun akan ceritakan apa yang berlaku.....:)


tumpang sihat...sementara orang sakit berpuasa...kita yang kurang sakit ni gi jamu selera kat kantin hospital ....tapi tu le...tiada banyak pilihan makanan kat cafe old wing sjmc tadi...indian cooking style...huhu....jika nak makan sedap sikit kena gi kat belah new wing sana...jika rajin...tapi nak kena menapak jauh jugak le....

mak kkida kata tak payah le....makan je apa yang ada kat situ...btw, syukur Alhamdulillah....bayangkan tatkala anda sedang menjamu selera kat kantin tersebut...ada orang dalam bangunan yang sama sedang menahan sakit yang teramat sangat atau mungkin sedang bertarung nyawa....:'(

bila berada dalam bangunan hospital emosi kkida secara otomatik akan berubah...berada dalam bangunan hospital membuatkan kkida terbayang akan kesakitan yang pernah di alami dan seterusnye kepada kematian...kkida melintasi wad pesakit cancer dan curi-curi tengok dari luar...ramai rupanye yang menghidapi penyakit tersebut....dari sekecil-kecil anak hingga ke usia senja...semuga mereka tabah hadapi dugaan ini....:'|

22 comments:

  1. Kak Idaaaaaa... nak menangis saya tengok petai gemok2 tu. Udah lama bebenor tak makannya, ngan tempoyak pulak tu. Suka dengar loghat perak ni, sekali cakap terus masuk kepala, tak kuar mana2 kiri kanan dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nas pun orang perak ke...ramei pulak le orang perak baca blog kkida ni...:)

      Delete
    2. Arwah bapa orang Perak, so melekat la jugak sedikit sebanyak. Yang baca blog kak Ida ni sepelosok dunia ha, saya kat Berlin ni salu tatap blog kak ida time rindu2 masakan mak haha.

      Delete
    3. wah...jauhnye Nas duduk...:) kkida nak jaga tepi kain jap ye...Nas duduk kat Berlin buat apa? study ke atau ikut hubby? best ke duduk kat sana?

      Delete
    4. Hehehe soalan ni blom kategori jaga tepi kain la Kak Ida. Ikut husband, best lagi duk Malaysia la.

      Delete
  2. sedapnya kak idaa... balik kampung je lah makan, teman hidup serumah xmakan petai..xbest xde geng hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sian atie...huhu...dia makan cheese aje ke...:)

      Delete
  3. Assalamulaikum kak Ida.
    dalam dunia blogging ni saya dah jumpa 2 org yg bersangkut paut dgn selama .sebab saya pun dr SELAMA juga.Sorang MULAN (suami org Selama dan Kak Ida , suami juga org selama.
    Balik kampung beli tanah ke ? hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat apa beli tanah Nieda...tanah orang tua hb kat sana pun terbiar camtu aje...:)

      Delete
  4. Salam, Kak Ida..

    Ialah, kita pun terperanjat bila tahu tentang kak Jun semalam, terbayang2 lagi keceriaan Kak Jun tuari :'(

    Saya dan husband memang hantu sambal belacan tau Kak Ida. lepas tu nanti kalau dah lepas makan & dah lama sikit pun dok mencium tangan masing2 siapa punya bau sambal belacan lagi kuat, hahaha. Selagi tak hilang bau tu, selagi tu asyiklah berlumba siapa yang paling lama simpan bau, hihi..

    urmmmm, perenggan yang terakhir tu macam ada cerita di sebaliknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kelakar pulak kkida baca komen seri ni...itu lagi extreme dari kkida...hihi...simpan bau belacan kat tangan...selalunye sapa yang menang?...:)

      Delete
  5. gumuknya petai...klau mkn camtu...mentua lalupun xperasan...;) utk k.jun...mg cepat sembuh dan dpt jlani rutin hrian spt biasa..insyaAllah!

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum.. Kak Kkida lama sha tak singgah sini.. hari ni ada free singgah jap...

    sha doakan semoga Akak Kak Kkida cepat sembuh yaa.. Amin..

    Kak Kkida nampak petai teringat masa zaman sha kekakan dulu.. sha suka makan petai... tapi bonda tak bagi.. katanya kalau makan petai time waktu sekolah tandas berbau.. okay itu di terima :) yang tak leh terima... bonda tak bagi makan petai sebab takut kencing malam! hadoii hahhaa... kenangan2... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam sha...sha ni kejap ada kejap takda...macam biskut oreo pulak...takut kencing malam...ye ke...kkida ingat kot takut berbau harum bila keluar tandas...lol...thanks sha...

      Delete
  7. Saya ada seorang sepupu lelaki yang sejak dia berumur 2 tahun, dia makan petai macam makan kacang goreng. Mentah2 pun dia boleh hadap sepiring. Now dah remaja, dia kontrol2 macho juga sikit la... Orang semua asyik perli dia hantu petai jer.

    yang pasti, memang menaikkan selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. petai tu bagus aziela...ubat tu...:)
      tapi sepupu aziela tu memang teror habislah...makan petai macam makan kacang...mesti makwe dia takmo duduk dekat...hehe...:)

      Delete
  8. Salam Kak Ida. Bess nyaa Petai!!.....terus teringat sambal tempoyak udang letak petai...Dan pada Kak Jun, moga cepat sembuh, siang tadi saya dgr juga kat Radio Sinar FM, Kak Bed (Abby Fana), sebuat nama Kak Jun...

    ReplyDelete
  9. Salam kak ida, saya tgh diet ni. Tergugat je baca kak ida punya entry sebut petai gemuk dgn sambal tempoyak. Hmmm, tiba2 rasa nak makan nasi.. hehe..

    ps: semoga kak jun cepat sembuh.. amin..

    ReplyDelete
  10. As salam...husband akak org ulu selama yea...mmg tmpt tu byk petai durian etc lah utk menu makanan kg. Kg saya Kubu Gajah...Petai ohhh my fav too, kita suka sesangat....nasi panas ikan kering lauk petai pun dah cukup kak...org kampung kan

    ReplyDelete
  11. ".. to love is to care, to care we must share..."
    get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...