Friday, November 30, 2012

rempah instant...testing-testing...123...123...


anak yang nak gi belajar...mak yang sibuk-sibuk...anaknye relax aje...mak yang lebih ngelabah....walhal bukannye nak gi duduk ke kutub utara atau selatan....lol...

nak gi duduk kat tengah-tengah kota London...tempat yang memang terkenal dengan nasi biryani dan kari-karinye yang jauh lebih sedap dari biryani dan kari kita kat sini...:)

tapi tu le....seperti biasa kkida ni memang terlebih kuah dari sudu??? betul ke...atau sudu dari kuah...hehe...

kkida ni bukannye apa....kata orang tu sediakan payung sebelum hujan....ini hanyalah sebagai langkah persediaan....apa salahnyekan....kan....hehe....

beberapa hari ni kkida menjalankan ujikaji di makmal dapor kkida...lol....macam saintis le pulak...:]....yelah selama hari ni kkida tak pernah guna rempah-rempah instant atau ready-made paste camni untuk masak kari dan sebagainye...

sebabnye kkida kurang percaya yang ready made pes seperti ini mampu berikan hasil terbaik (sedap)...

tapi dek kerana ia jauh lebih praktikal berbanding rempah serbuk...terutama bagi orang yg tak pernah masuk ke dapor (seperti anak bujang kkida tu...:)...maka kkida terpaksa lakukan uji kaji ke atas beberapa bahan-bahan (perencah) tersebut...tujuan...kkida nak tengok rempah mana mampu berikan hasil terbaik walaupun tak seratus peratus sesedap rempah serbuk yang di bancuh sendiri....


ujikaji 1: pes kari ayam tesco choice....anda tahu tak apa bezanye antara tesco choice dan tesco value?
kkida pernah di beritahu (oleh orang tesco sendiri) bahawa tesco choice adalah brand tesco grade A, manakala tesco value adalah brand tesco grade B...sebab tu harganye jauh lebih murah...

oklah, berbalik pada pes kari ayam tesco choice...kkida tertarik dengan warna pek pes kari ayam ini (packaging memang penting)...maka kkida ambil keputusan nak buat ujikaji ke atas produk ini....lol...

memang senang sebenarnya guna ready pes ni...hanya panaskan sikit minyak....tumis pes kari, masukkan ayam dan air...biar didih dan ayam separuh masak....kemudian masukkan kentang dan santan...masak hingga kentang empuk...itu sahaja...dah siap kari ayam yang not bad...sedap gak...:-]

kuantiti...cukup utk makan seorang, dua kali makan (4 ketul ayam)....oleh itu....pes kari ini akan masuk senarai barang-barang yang akan di bawa bersama....lol...


ujikaji 2: perencah rendang tesco choice....juga amat memudahkan hidup anda yang tak tau masak rendang...hehe....

cara penyediaannye sama je seperti masak kari ayam tadi....masukkan pes rendang dengan ayam ke dalam periok...masukkan air dan santan...pelankan api dan tutup periok...masak hingga ayam empuk...kacau sekali sekala supaya tidak melekat...tambah santan jika perlu....akhir sekali masukkan kerisik jika suka...garam dan sebagainye terpulang...boleh tambah jika suka...


hmmmm....sedap juga....jadilah....asalkan ada rasa rendang...tak cukup syarat pun takpa....dalam keadaan serba kekurangan dan darurat...jangan banyak kerenah....makan aje apa yang ada dan mampu di sediakan...:|

oleh itu perecah rendang ini juga akan masuk senarai....hehe...


ujikaji 3: kuah ayam madu brahim....semalam juga kkida cuba masak ayam madu dengan perencah brahim's...dan hasilnye....hmmmm....oklah....but not so good lah...kurang uuummmppp!!!...sorry yek pakcik brahim...:-)

cara penyediaannye juga amat mudah...goreng ayam...ketepikan...panaskan kuah madu...bila mendidih masukkan ayam goreng...biar didih sebentar...angkat dan hidang...itu sahaja...

...kuah ayam madu pakcik brahim tidak termasuk dalam senarai penerbangan...huhu....


ujikaji 4: pes kari ayam maggi...sama cara seperti masak kari ayam tesco...wbp...soooo sorry en maggi...pes perencah kari ayam anda juga tidak layak untuk turut berada dalam senarai barangan yang akan terbang ke London....rasanye kurang enak berbanding pes kari ayam tesco choice...:/

wbp, en maggi tak perlu bersedih....mee segera anda pasti akan turut serta...itu sudah pasti...yang tu kalau takda memang semua orang tak leh hidup.....:D


oklah....itulah bahan ujikaji kkida setakat ini....Insyaallah masih ada lagi beberapa pes rempah dan kuah yang kkida nak test....nanti kkida akan buat lapuran kat sini ye...tq...:)



10 comments:

  1. Ishh....nak buat ujian macam ni gak lah kat makmal saya.... ^__^ (setuju dengan kak ida, apa2 benda sekali pun packaging dia yang jadi tarikan utama..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom mat kita buat ujikaji...so far tesco product memang terbaik...:)

      Delete
  2. Tahniah kkida , masa anak saya dulu nak gi blaja main beli je sume instant recipe nih sampai penuh satu trolley , pandai2 dialah....kesian dia. Bertuah anak awak dpt ibu mcm kkida...ngheeehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua orang gi london mesti hangkut macam2 bahan dari malaysia, macamlah kat sana takda jual...lol....saje je suka-suka...takkan gi tangan kosong...utk permulaan hidup negara orang....

      Delete
  3. Entry kak ida ni buat sy teringat kenangan 16 tahun lalu masa nak g belajar.. Rindu kenangan lalu.. :D

    ReplyDelete
  4. ooooo... ini bukan lebih kuah dari sudu tapi lebih rempah dari sudu, hehehehe.. Nampaknya tesco Choice terbaiklah, saya pun nak cuba. Senang ya, dah tak perlu masukkan bawang, selalunya bab kopek bawang tu yg mim alif lam sin, hehehe

    ReplyDelete
  5. Pernah cuba Brahims...tak berapa suka. Leh try Tesco Choice next time, thanks kak! :)

    ReplyDelete
  6. Rajin akak buat ujikaji, demi anakanda tersayang.. Nak cuba juga produk Tesco Choice ni..

    ReplyDelete
  7. assalam...sya suke statement ni "en maggi tak perlu bersedih....mee segera anda pasti akan turut serta...itu sudah pasti...yang tu kalau takda memang semua orang tak leh hidup.....:D

    stok megi sya masih byk...sya dh lebih 2 thn d cni..zimbabwe..huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...