Saturday, November 10, 2012

petai jeruk


As salam,
tak habis lagi cerita petai kkida ni....yelah kan kkida dah cakap kat entri lepas....dua tiga hari ni rumah kkida berbau petai aje....sian orang yang tak makan petai kat rumah ni....hehe....mak ayah 'hantu' petai...anak-anak pula tengok petai terus tak jadi makan...:)

nak buat camnakan....kita orang lama asal kampung....itu yang mak kita ajar makan masa kecik dulu...jadi hingga kini kita tak boleh tengok petai...oleh itu bagi yang tak makan petai...sorrylah yek....ada masa kkida share resepi/photo cheese dan keju....ada masa kkida suka nak share makanan exotic kampung seperti ini...:)


oleh kerana banyak lagi petai yang my dh bawa balik dari kampung dua hari lalu dan jika di biarkan lama ia akan kecut dan rosak...maka pagi ni kkida jerukkan petai-petai tersebut....seronoknye tengok mata petai yang bulat dan gemuks itu....:)

anda tahu bagaimana nak jeruk petai?....kkida belajar teknik menjeruk petai dari my mum....mudah saja caranye...


didihkan air dalam periok....petai tu patah dua atau tiga setiap papan...tak perlu guna pisau...hanya lipat dan tarik supaya ia terpisah dari urat tepinye...masukkan ke dalam air mendidih....biarkan ia terendam dalam air panas tersebut beberapa minit...jangan lama sangat....asal lembut kulitnye dan boleh picit keluar mata petai dari kulit memadai...

terus angkat keluar dari air panas dan masukkan dalam mangkuk air sejuk...kkida letak ais dalam mangkuk tersebut supaya stop the cooking process...biarkan ia sejuk sebentar...


tujuan celur petai dalam air panas/didih adalah untuk melembutkan kulit petai....bukan nak masak isi petai tersebut...bila kulit petai lembut mudahlah bagi anda untuk memicit keluar mata petai....


tengok senang aje nak keluarkan mata petai...just tekan aje terus petai tu melompat keluar...dengan selaput putihnye sekali...jangan buang selaput putih tersebut...selaput tulah yang akan melindungi isi petai supaya sentiasa sedap dan tak hilang baunye tu...hehe....


cantikkan...sangat lemak dan crunchy...kunyah sebiji-sebiji macam makan almond nuts pun sedap...lol....:)


basuh bersih petai tersebut sebelum masukkan ke dalam bekas kaca....tambah air masak sejuk...tambah garam dan cili padi...kkida patah sebiji dua cili tu supaya keluar rasa pedasnye...tutup kemas dan simpan terus dalam peti sejuk...petai jeruk tahan berbulan lamanye...boleh makan sebagai ulam cicah sambal tempoyak atau belacan....atau boleh masak sambal dengan udang dan ikan bilis....fuh! sodapnye....:-P


semalam kkida buat sambal ikan bilis petai...kkida tambah tempoyak sikit....kkida ingat tak laku...rupanye selesai gak...hehe...


selain tu kkida cuba buat gulai lemak udang dengan petai...tumbuk cili padi sikit supaya pedas...hmmmm.....selesai juga walau pun yang di tangguk hanya kuah dan udang...petainye terkontang-kanteng...berenang-renang sendirian dalam kuah lemak tu...sian....:]


dan tadi kkida buat lagi sambal ikan bilis dengan petai campur tempoyak.....heheeeee....anak-anak kkida mula merungut..."mama ni asyik petai aje...payah la nak makan"...huhu....nasiblah...nak makan...tak nak gi makan benda lain...:)))


selamat bercuti hujung minggu buat semua....pasti ramai yang ambil cuti panjang minggu akan datang ni....cuti sekolah telah bermula....dan minggu ni pula ada dua hari public holiday....kkida tak boleh kemana...aiman masih belum habis periksa lagi...

ada yang naik/turun KL ke.....jika ada roger-roger le kkida....boleh kita lepak-lepak, sembang-sembang, gossiping-gossiping sambil pekena teh tarik/roti canai kat area damansara ni....:-)

16 comments:

  1. suami sy mmg hantu petai..mkn ngan biskut pon jalannnn...nk try buat jeruk mcm tu la..mesti dia suka..slmt berhujung minggu kak ida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dengan biskut? yg tu tak pernah dengar...:P

      Delete
    2. Class..makan dgn biskut tu..hehehe
      Memang kaki petai ni..

      Delete
  2. Geramnya tengok petai tu kak ida.. nampak gebu dan segar je.. :D

    ReplyDelete
  3. ooo.. cam tu ye nak buat petai jeruk.. memang nampak cantik!

    ReplyDelete
  4. Salam, Kak Ida..

    Ilmu baru sy belajar, selalu sy beli petai dah kopek sebab sy rasa susah sgt nak keluarkan isinya tu sebijik2, lepas ni mesti nak beli yg fresh2 dari papannya.. lepas tu nak jerukkan cara Kak Ida, senang kalau nak masak sebab sy ngan husband memang bleh tahanlah kehantuannya terhadap petai, hahaha.. thanx, Kak Ida :-)))))

    ReplyDelete
  5. segar dan gumuknya petai tu...pekena sepapan...pengsannnn...;)

    ReplyDelete
  6. saya peminat setia petai. tp petai jeruk kurang sikit. ummi saya ratu petai.bila baca kunyah petai mcm almon nuts, ummi saya kalo ratah petai jeruk mcm tu laa..abg sedara saya makan petai jeruk dgn roti. tp petai memang de best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan petai dengan roti tu macam mana faa?

      Delete
  7. sejak kawin dgn orang kelantan terus jadik makanan feberet sebab mak mentua memang simpan stok petai jeruk ni kat dalam umah dia..klau balik KL misti paw skit petai jeruk dia..heheh

    ReplyDelete
  8. As salam kkida.saya dah lama mengikuti blog kkida.banyak resepi yang best2.harap kkida sudi pula menjadi kawan dapur saya.

    ReplyDelete
  9. sedapnya petai.. bak la sikit kak ida

    ReplyDelete
  10. Ya Allah kak Ida... sedapnyerrrr.. petai mahal lah kat sini.. kalau dah teringin sgt baru beli..

    ReplyDelete
  11. Kak ida..tq for the recipe..
    Dah selamat membuat petai jeruk...tk sabar nk makan ni

    ReplyDelete
  12. Assalam kak ida...nak tanya sikit , kalau petai yang dah dikopek kulitnya masih boleh dibuat jeruk ke? mcmana caranya ....tkasih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...