Monday, November 12, 2012

musim durian datang lagi....


salam,
tiada lagi cerita petai....hehe....petai kkida semua dah selamat di jerukkan dan kini sedang berjimba-jimba dalam peti sejuk sebelum pelan-pelan habis kita sambalkan atau ulamkan...banyak tau kkida dapat jeruk petai hari tu...ber botol-botol....boleh le untuk stok sebulan dua...:)

beberapa hari ni rumah kkida mula di masuki oleh cik durian....selain hantu petai, hantu durian pun ye juga kkida ni...cuma tulah...petai tak leh makan banyak sebab baunye yang terlalu harum dan pasti angin satu badan....durian pun lebih kurang sama kesannye...selain baunye durian juga mampu menghantar kkida ke wad....hehe...

betul ke? kkida pun tak pasti....sejak dulu lagi orang kata jangan suka sangat makan durian kerana ia boleh mengakibatkan darah tinggi dan memudaratkan kesihatan....juga boleh bawa maut....huhu....mungkin para doktor boleh mengesahkan kebenaran fakta-fakta ini....tapi tu le....kerana sedap, kekadang kita alpa dan terlupa akan kesan sampingannye...

satu yang kkida tak faham hingga kini kenapa orang putih boleh kata bau durian busuk sehingga mereka samakan dengan bau tong sampah....:-O


cantiknye isi durian ni dan sangatlah manis....since rumah kkida ni di kelilingi oleh pokok durian (walaupun bukan kkida yang punya)...kkida hanya perlu pesan aje kat tuan tanah yang sentiasa ada kat kebun durian setiap kali musim durian supaya hantar aje buah durian yang beliau kutip setiap pagi ke rumah kkida...

memang puas jugalah makan durian setiap kali tiba musim durian...itulah untungnye tinggal dalam kawasan kampung ni....jika dok kat pekan memang payah le nak dapat makan durian kampung yang berkualiti macam ni...


oklah....kkida nak share photo lunch yang kkida buat tengahari ni...hidangan yang bisa membuatkan anak-anak kkida senyum hingga ke telinga....hehe...

bila depa tengok aje ada gril chicken dan kentang (tolak carrot) masing-masing mulalah dok pusing keliling dapor selagi ayam tu tak masak dan tak keluar dari oven...:)


ayam tu kkida gril simple aje...letak garam, lada sulah dan lemon herbs (beli ready-made) serta drizzle dengan olive oil...masuk oven dan bakar each side 40 ke 50 minit...serve dengan kentang dan sayuran...

new potato stir fry dengan bawang besar cincang dan bawang putih....mula-mula kena rebus dulu kentang tu hingga empok...sejukkan...kemudian potong dua...tumis dulu bawang putih dengan bawang besar, masukkan kentang...kemudian tambahkan lada, garam dan herba kegemaran anda...itu sahaja...


honey carrot....kkida guna frozen baby carrot....letak dalam pan, drizzle sikit dengan minyak dan honey, salt anda pepper...jangan masak lama sangat supaya tak hilang kerangupannye....serve dengan ayam dan kentang....selain carrot anda boleh guna lain-lain sayuran...terpulang kepada selera masing-masing...


yang ni pula apam balik tiruan kkida...hehe....kkida pernah share sebelum ni resepi apam balik nak cepat kkida ni...:)


kkida guna tepung pancake aje....bancuh ikut arahan pada kotak...tapi cairkan sikit supaya tak tebal sangat jadinye...kkida guna mini elektric pan untuk masak 'apam balik' kkida ni...mudah kemain....dan ukurannye comel aje...sesuai utk sekeping apam balik...letakkan jagung krim, kacang goreng tumbuk dan taburkan gula putih....hmmm...memang sedap apam balik instant kkida ni...


walau pun rupanye tak cantik...takpa...janji ada benda nak di kunyap petang-petang camni....terutama dalam musim hujan ni....tambah pula anak-anak ada kat rumah (cuti sekolah)...pasti masing-masing asyik dok tawaf keliling dapor aje...kejap-kejap selak tudung saji....:D

6 comments:

  1. besnyer dpt dok kat kampung yg dikelilingi duriann....

    ReplyDelete
  2. saya pun heran kenapa omputih kata bau durian macam tong sampah laa macam bau tandas laa...cheese diorang tu pun lagi teruk bau dia..siap keluar ulat dan berlumut lagi...tapi makan tak hengat dunia...

    ReplyDelete
  3. Kak Ida nie kan, buat simple jer pun sedappp jer. Tengok gambar pun dah confirm sedap. Ishh..kena try nie... Senang jer nak buat apam balik rupanya..

    ReplyDelete
  4. Sedapnya buah durian.. Kecik2 dulu memang musim buah durian paling ditunggu2.. tapi kadang2 takde rezeki sebab tupai dah tebuk dulu. Ayah Nur dulu tanam 3 pokok durian kat belakang rumah.. sekarang nak makan kena la beli..

    ReplyDelete
  5. haaa.. tulah.. ops! lupa nak bagi salam.. teruja tengok durian punya pasal, hihi..

    Salam, Kak Ida.. sy pun pelik laaa.. apa yang busuk sangat bau durian tu ya?? Saya punya kehantuan terhadap petai lagi teruk dari kehantuan terhadap durian.. hihi

    ReplyDelete
  6. Lain orang lain hidungnya.. hehe.. tu pasal dorang kata durian busuk. Saya sendiri sgt suka durian. Tp bau durian boleh buat saya sakit kepala.. huhu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...