Thursday, November 1, 2012

cerita popia...


Assalamualaikum,
salam hari Jum'at....orang Indonesia sebut Jum'at bukan Juma'at tau....tak caya tanya kat Sumarni...:)))

hmmmm....siannye kkida dengor kabor ada yang tertido depan laptop menunggu kkida update entri....betul ke?...hehe....ngapalah kkida ni kan...lately jarang update blog hingga ada yang terigau-igau mimpikan kkida...:-D...

kkida nak perasan jap ye....:]


tadi my friend najat call...sembang-sembang....dia kata "zu, kenapa you jarang update blog lately...my friend kat office pun tanya gak kenapa you jarang update blog".....:P

dan yang ni pula komen Sariyusa...
Salam, Kak Ida.. hari2 datang sini, tunggu entry baru sambil korek2 resepi... huhu


tapi kkida nak gelak dengan Ibu Gebu ni (sedara cik mat gebu ke?..:)...dia ni memang senang cerita...sekali nak tulis komen bior berbaloi...sederet...

senang ye Ibu Gebu, sekali jalan...hehe...Ibu Gebu pun suka masak...cuba gi intai blog dia...

antara sebab kkida bertahan untuk terus menulis adalah kerana 'anda-anda' ni....rasa seronok bila ada orang yang 'rindu' kat kita...rindu nak dengar pok-pek kkida yang ke laut tu...huhu....:)

sebenarnya kkida bukan tak mau update blog hari-hari....seperti anda sedia maklum...blog kkida ni kan blog masak-masak....oleh kerana setiap hari kkida masak ala-ala gitu aje...segan le pulak rasanye nak share kat sini...balik-balik kari, pasta, sambal tumis....takut nanti youall jemu....huhu...


contohnye seperti photo-photo ni...dah banyak kali gak rasanye kkida share resepi dan foto popia kat blog ni kan...huhu...wbp, takpalah yek!....youall layan jugalah...hehe...

kkida suka makan popia (sebenarnye semua benda kkida suka makan...:)...tak kira yang basah atau yang goreng...intinye apa-apa pun ok...asal sedap...

semalam kkida teringat ada kulit popia beli kat tesco last week...tengok kat dalam fridge ada kobis, carrot dan mince chicken....maka kkida pun godek-godek le untuk di jadikan inti popia...(photo atas sana)...

tumis sebiji bawang merah dan putih (cincang)...masukkan mince chicken, lada putih, garam...kacau jap...pastu masukkan kobis dan carrot...masak hingga kering...selain dua sayur ni anda boleh guna sayuran lain kegemaran anda seperti black mushroom, bell pepper, mentimun, kentang, togeh dll....ikut selera masing-masing...perisanye juga anda boleh pelbagaikan....soya sos, oyster sos, black pepper sos, bbq sos...etc...


bila inti dah siap, bolehlah anda gulung dalam popia skin....kkida tambah suhun dan bawang goreng...gulung kemas dan guna putih telor sebagai gam...buat hingga habis dan goreng...cicah dengan sos...sos tu pun kkida buat sendiri....cili merah dan bawang putih tumbuk serta sikit cili blender...rebus lama...kemudian masukkan cuka sikit, garam dan gula (banyak)...itu saje...


after separuh jalan...inti popia yang kkida buat tu habis...kulit popia banyak lagi...kkida tak suka simpan balik kulit popia dalam freezer...jadi untuk menghabiskan kulit popia tu kkida pun buat inti lain....nak tau tak apa inti kedua kkida?

since, myChef beef keema masala banyak lagi dalam freezer...kkida pun guna bahan tersebut sebagai main ingredient...campur dengan carrot dan kobis juga....tambah cili blender sikit supaya pedas...tambah salt and pepper dan gula...masak hingga kering....kemudian gulung dalam kulit popia...:)


tapi tu le...dah habis kkida gulung inti kedua ni...berlebih juga lagi kulit popia tu...hihi....melilau kkida mencari dalam peti sejuk....apa pulak yang aku nak gulung kali ni....hehe....:)

akhirnye inilah bahan inti seterusnye....muahaha...cheese dan sosej...


pagi tadi baru kkida goreng...tak sempat nak ambik gambar....inti camni pasti digemari...takda yang tolak...:]


amacam...ok tak resepi kkida kali ni...sempoi aje kan...:)

....yang ni pula....ada sorang 'kawan lama' kkida ni....orang kampung teman (dari Perak)...dia hantar email kat kkida...bunyinye lebih kurang camni...


jom....sapa nak ikut...kita buat rombongan kak kiah....nak kemana yek!!!...kkida ikut aje...:)

17 comments:

  1. nk ikuttttt!!
    hahahahha...nk popia jugakkk!!

    ReplyDelete
  2. Tulah Kak Ida jarang update skrang.. sedapnyer popia.. Isi dia tu yang terbaik.. :)

    ReplyDelete
  3. ok jugak inti popia tu kan..boleh cubalah pas nie, selalu letak taugeh dan timun ajer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salmi, edisi terbaru...
      inti popia boleh di pelbagaikan sebenarnya...:)

      Delete
  4. Salam, Kak Idaaaaaaa...

    haaa.. tulah tunggu-tunggu, sempoi2 resepi sekali keluar tiga jenis inti, kira macam bayar utang pun ada ni, ahaha. Puas makan popia buat sendiri sebab boleh buat gumuk2 kan, sos boleh cicah banyak2, memang seronoklah anak-anak Kak ida ni mengunyah popia kan..

    cadangan rombongan ke New Zealand tu, baekkkk punyaaaa!!!

    satu kepuasan bila baca ayat-ayat Kak Ida yg sempoi, bagus adik beradik Kak Ida ni, satu sempoi, satu puitis orangnya, dua2 sama menghiburkan hati orang lain, banyak dapat pahala tau menghiburkan hati peminat ni, hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom sari nak ikut ke kalau kkida anjurkan rombongan cik kiah...terima kasih ye kerana rajin jengah dan komen kat blog kkida ni...:)

      Delete
  5. Salam.. Memang rinduuuu... Memang hari datang sini.. jenguk2 mana tahu ada entri baru.. Sesekali buat orang rindu best jugak kan.. Ternyata penangan blog Kak Ida ni memang hebat..

    Wah berderet2 komen Ibu Gebu tu.. Macam Kak Sari kata akak dan adik akak pandai olah ayat dalam blog buat orang terhibur dan ternanti2 entri. Tentang cadangan kawan akak tu, ok jugak tu.. Ok kak, jaga diri bebaik tau.

    p/s : Kak, send my regards to Aiman, Nur wish good luck utk SPM yang mula hari Isnin nanti... All the best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Nur...Nur juga pasti sibuk...minggu depan mula periksa besar SPM...semua parents yg ada anak nak periksa pasti suspen...kkida ni biasa2 aje...hehe....ni dah kali ke 4 anak nak periksa SPM...hanya mampu berdoa aje agar dia mampu buat yang terbaik...:)

      Delete
  6. salam ziarah,

    kecur saya.. family sy suka makan popia cicah sos cheese.... jemput ke blog akak, mana tau berkenan nak cuba serbuk cheeze maz yg bila dicampur air panas menjadi sos yg sesedap cheeze wedge, kfc

    cheezemaz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. popia cicah cheese...good idea tu...nak juga cuba cheese maz tu...jual ke? boleh share ngan kkida tak?

      Delete
  7. unik laa letek suun...cam best je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye faa...letak apa pun takpa...kita yang nak makan...:)

      Delete
  8. memang best la kkida nie.... sy pun slalu gak intai2 blog akak... bkn ape, nak cari ilham nak masak ape utk anak... kekadang bila pikir ape nak masak nie, bole jam gak pale otak nie... tqvm kkida sebab slalu bagi ilham utk masak memasak nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama Liza...Liza buat frozen food ke? untuk jualan?

      Delete
  9. Kebetulanlah kak ida, baru 2 hari lepas mkn popia inti dlmnya ada suhun. Dlm hati teringin nak buat, buka blog kak ida ada resepi baru. Best!

    Betullah kak ida kan, bukan senang nak jadi blogger masak2 ni. Sy memang tabik dgn mereka2 (terutama kak ida) yg boleh update banyakkkkkk entry tntng masakan. Tak kisahlah tak hari2 pun, tp bg sy mmg bukan senang. Tahniah pd semua blogger masakan.. :D

    Tertarik dgn popia inti sosej tu. Simple bebenor, tp tak pernah terfikir pun nak buat selamani. Terima kasih buat kak ida yg selalu mencetuskan idea buat kami.. :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...