Wednesday, November 7, 2012

cendol bakar!!!

salam,
kkida nak share photo-photo cendol ini dengan anda....cendol bakar???
macam mana rupa cendol yang di bakar? ada ke istilah cendol bakar?

pengaruh iklan....dan mereka ini pandai create iklan untuk menarik perhatian orang ramai yang lalu larang di jalan utama ke sabak bernam/kuala selangor ini...sehingga kkida anak beranak juga tertarik untuk mencuba cendol bakar...

mati-mati kkida ingat cara pembuatan cendol tersebut seperti orang gril daging atau panggang ayam atas bara api....hehe....itulah yang kkida bayangkan....oleh itu bila terpandang aje iklan kain rentang yang terpampang yang nampak jelas dari jalan, cepat-cepat kkida suruh hb patah balik kerana teringin nak rasa cendol yang di bakar...huhu...


tempat ni nampak seperti baru...pandai juga depa create environment yang menarik seperti ini....ia seolah-olah memanggil-manggil kenderaan yang lalu lalang untuk singgah dan merasa cendol bakar...bagi yang tak nak minum kat situ boleh drive tru aje...:D

wahhh!!! hebatkan...macam McD le pulak....masa kkida berhenti makan/minum cendol ni kkida nampak kereta berderet dan beratur panjang utk beli cendol...lama juga sebenarnye nak menyiapkan satu-satu order...tapi orang ramai sanggup menunggu....lapor cendol atau mungkin tertarik dengan banner iklan tersebut...:)))


proses menyiapkan order....foto bawah ni...cendol di hidang dalam mangkuk ayan kecil bagi mereka yang makan/minum kat situ...


ada cendol pulut, durian, kacang, tapai, ice-cream dan macam-macam lagi....


dan foto bawah ni pula...adik-adik ni sedang siapkan pesanan pelanggan yang pandu lalu...nampak tak kereta yang tengah menunggu tu...:)

"cepat le sikit....jangan le dok bersembang, kereta berderet panjang tu....kena cekap dan cepat tau....sian pelanggan yang tunggu lama..."


pada pandangan kkida...

ownernye sangat pandai pengaruh orang ramai yg lalu lalang kat situ dengan iklan yang hebat...CENDOL BAKAR....hehe....dan kita pula 'tertipu' dengan iklan mereka....apa kebendanye CENDOL BAKAR ni...pasti best...lalu sanggup patah balik (sebab dah terlajak kedepan) dek kerana nak RASA cendol bakar....hihi...

ropa-ropanye....ia hanya cendol biasa aje....macam cendol mamak kat tepi jalan yang biasa kita makan tu.....tiada bezanye...cuma ada tambahan sampingan seperti durian, tapai, pulut, laici, ice-cream, buah-buahan, kekacang dsbnye...

habis tu apa yang di bakar hingga dinamakan CENDOL BAKAR?

lepas habis makan cendol bakar dan masuk kereta...kkida anak beranak ketawa....hehe...pandai adik-adik ni market peniagaan cendol depa....

hingga kini tak tau apa sebab mereka namakan CENDOL BAKAR...oleh itu kkida anak beranak buat kesimpulan yang nama empunya warung cendol tu mungkin ABU BAKAR...ATAU BURNT....lol....:)

lokasinye tak susah nak cari...lepas aje turun tol highway baru tu...terus menghala ke kuala selangor, ijok...nampak dari tepi jalan warung cendol bakar...cubalah....:-]

23 comments:

  1. saya pun ada pi sbb terpengaruh ngan iklan besar tu..rupanya cendol biasa..tanya adik kat kedai tu, betul owner dia nama bakar *pengsan* *pengsan* haish..hahahaha..n nasi lemak dia pun supeb :p

    ReplyDelete
  2. salam kenal sis..

    huhhu...saya pn tertipu sebenarnya dulu..igt dia bakar cendol tu ke...hhihihihi
    tp ghupenya nma owner bakar..tp my other half dah minum sekali kt situ dia ckp x sedap.
    biase je...so setiap kali lalu x singgah pn..
    tp ada satu g kedai cendol durian borhan namanya otw nak ke tanjong karang.
    my mum ckp sedap..x tahu mna sedapnya...sy kalu balik kg, pandu lalu je...x pernah singgah n beli ape pn...cm rasa sama cam cendol mamak

    ReplyDelete
  3. Biasa dngr jgk org ckp nma owner dia bakar.. Hehe.. Tp nmpk sggh tempting la kkida.. Klo area kedah ni di changlon ada JO cendol , mmg sedap letak pulut pn boleh..

    ReplyDelete
  4. nama owner tu Bakar la kot..masa bulan puasa kat PARAM pon ada air SOYA BAKAR..sbb owner tu nama Bakar..:)

    ReplyDelete
  5. Hehehe.. kalau Nurul pun tertarik jugak..tapi cendol dia nampak sedap.. :)

    ReplyDelete
  6. hahaha...dayah baca baca tu dah gelak gelak jugak...sbb cam dah teragak yg takde kena mengena ... tapi iklanmenarik cam gitu mmg akan buat semua org nak merasa... hehe.. melalui gmbr cendolnya nampak sedap....

    ReplyDelete
  7. mula2 saya pun ingatkan cendol tu dibakar tapi rupanya nama empunya tu BAKAR...
    hari2 kak, saya lalu kat situ selama 2 tahun tapi tidak pernah singgah...
    ni lokasi baru... dulu kat tempat lain..dulu kat bandar
    rasanya lokasi baru ni lagi bagus sebab lagi besar....

    ReplyDelete
  8. Saya dah pernah baca a few times kat blog org lain yang saya pun ter'tipu' gak..hehehehehe. Nama owner dia Bakar. Siap ada branches kat a few states dah Kak Ida tau... Dahsyat kan...

    ReplyDelete
  9. hahaha.. cendol bakar.. mmg ingt btol la cendol tu dibakar ke ape.. baru smlm tau psl cendol bakar ni tgk kat rancangan meletop astro ria.. mmg terbaik. nmpak sedap!

    ReplyDelete
  10. Kuasa banner dan nama "Bakar" tu... Cendol Borhan antara Tg Karang - K.Selangor lagi sedap kot.. Meriah juga customer dia

    ReplyDelete
  11. Masa saya dan kelurga pi meminang bakal adik ipar hari tu, mati mati saya fikir apa rasa nya cendol bakar ni...sempat gak tanya kat orang sebelah tu..cendol bakar tu apa....dia kata..nama toke dia Bakar..cendol macam biasa jer..aduii tipah tertipu laaa

    ReplyDelete
  12. Perrghh, kakida 1001resepi bagi promo iklan percuma kat pak bakar..kena mintak cendol percuma nih....

    ReplyDelete
  13. Business marketing yg sgt bijak... :)

    ReplyDelete
  14. nampak tittle kat blog akak ni pun dah saya terbayang cendol yang dibakar idup2. lepas baca penerangannya, baru la saya tau. haha

    ReplyDelete
  15. Hahaha.. nak gelak pulak baca entry kak ida ni. Bukan gelakkan kak ida, tp cara kak ida cerita. Saya tiap2 minggu lalu situ balik sekinchan, tp tak pernah nak singgah pun.. hehehe..

    ReplyDelete
  16. nama Bakar ni dah cukup komersial sekarang. Apa saja makanan kalau ada perkataan bakar di hujungnya mesti mwnjadi punya!!! Kat Johor ni dulu satu ketika popular betul dengan karipap bakar. Tapi yg memang real punya bakar ialah air kelapa bakar sebab ia bukan gimik, memang kelapa tu dibakar sebelum diminum air & diambil isinya.

    ReplyDelete
  17. thank you diatas komen2 kalian...:)))

    ReplyDelete
  18. salam kkida,
    Tempat Cendol Bakar ni memang jalan utama saya balik kg..tapi saya tak pernah mnyinggah..hehe.Cuma satu hari suami sy buat surprise mengatakan dia belikan sy cendol bakar time balik kg bersama abangnya..Cendol di bakar? mmg itulah soalan yg menrjah dlm kepala saya...suami saya kata, nti trylah makan ye..D.

    ReplyDelete
  19. salam ida..
    maklong dah cuba juga.. tapi cendol burhan lebih sedap pada tekak maklong..

    ReplyDelete
  20. ingatkan cendol tu dibakar sebelum makan...hihi

    ReplyDelete
  21. sbenarnye gula merah jer yg dorg bakar sbelum di cairkan..emm ade kelainan skit rsenye berbeza dgn cendol gula merah biase.

    ReplyDelete
  22. Sya pun nak buat pelanggan tetarik gak la,sya nak namakan cendol gearbox klw nak minum bawak straw je air di sediakan dlk gearbox kereta anda semua bole sedut beramai-ramai he....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...