Friday, November 30, 2012

rempah instant...testing-testing...123...123...


anak yang nak gi belajar...mak yang sibuk-sibuk...anaknye relax aje...mak yang lebih ngelabah....walhal bukannye nak gi duduk ke kutub utara atau selatan....lol...

nak gi duduk kat tengah-tengah kota London...tempat yang memang terkenal dengan nasi biryani dan kari-karinye yang jauh lebih sedap dari biryani dan kari kita kat sini...:)

tapi tu le....seperti biasa kkida ni memang terlebih kuah dari sudu??? betul ke...atau sudu dari kuah...hehe...

kkida ni bukannye apa....kata orang tu sediakan payung sebelum hujan....ini hanyalah sebagai langkah persediaan....apa salahnyekan....kan....hehe....

beberapa hari ni kkida menjalankan ujikaji di makmal dapor kkida...lol....macam saintis le pulak...:]....yelah selama hari ni kkida tak pernah guna rempah-rempah instant atau ready-made paste camni untuk masak kari dan sebagainye...

sebabnye kkida kurang percaya yang ready made pes seperti ini mampu berikan hasil terbaik (sedap)...

tapi dek kerana ia jauh lebih praktikal berbanding rempah serbuk...terutama bagi orang yg tak pernah masuk ke dapor (seperti anak bujang kkida tu...:)...maka kkida terpaksa lakukan uji kaji ke atas beberapa bahan-bahan (perencah) tersebut...tujuan...kkida nak tengok rempah mana mampu berikan hasil terbaik walaupun tak seratus peratus sesedap rempah serbuk yang di bancuh sendiri....


ujikaji 1: pes kari ayam tesco choice....anda tahu tak apa bezanye antara tesco choice dan tesco value?
kkida pernah di beritahu (oleh orang tesco sendiri) bahawa tesco choice adalah brand tesco grade A, manakala tesco value adalah brand tesco grade B...sebab tu harganye jauh lebih murah...

oklah, berbalik pada pes kari ayam tesco choice...kkida tertarik dengan warna pek pes kari ayam ini (packaging memang penting)...maka kkida ambil keputusan nak buat ujikaji ke atas produk ini....lol...

memang senang sebenarnya guna ready pes ni...hanya panaskan sikit minyak....tumis pes kari, masukkan ayam dan air...biar didih dan ayam separuh masak....kemudian masukkan kentang dan santan...masak hingga kentang empuk...itu sahaja...dah siap kari ayam yang not bad...sedap gak...:-]

kuantiti...cukup utk makan seorang, dua kali makan (4 ketul ayam)....oleh itu....pes kari ini akan masuk senarai barang-barang yang akan di bawa bersama....lol...


ujikaji 2: perencah rendang tesco choice....juga amat memudahkan hidup anda yang tak tau masak rendang...hehe....

cara penyediaannye sama je seperti masak kari ayam tadi....masukkan pes rendang dengan ayam ke dalam periok...masukkan air dan santan...pelankan api dan tutup periok...masak hingga ayam empuk...kacau sekali sekala supaya tidak melekat...tambah santan jika perlu....akhir sekali masukkan kerisik jika suka...garam dan sebagainye terpulang...boleh tambah jika suka...


hmmmm....sedap juga....jadilah....asalkan ada rasa rendang...tak cukup syarat pun takpa....dalam keadaan serba kekurangan dan darurat...jangan banyak kerenah....makan aje apa yang ada dan mampu di sediakan...:|

oleh itu perecah rendang ini juga akan masuk senarai....hehe...


ujikaji 3: kuah ayam madu brahim....semalam juga kkida cuba masak ayam madu dengan perencah brahim's...dan hasilnye....hmmmm....oklah....but not so good lah...kurang uuummmppp!!!...sorry yek pakcik brahim...:-)

cara penyediaannye juga amat mudah...goreng ayam...ketepikan...panaskan kuah madu...bila mendidih masukkan ayam goreng...biar didih sebentar...angkat dan hidang...itu sahaja...

...kuah ayam madu pakcik brahim tidak termasuk dalam senarai penerbangan...huhu....


ujikaji 4: pes kari ayam maggi...sama cara seperti masak kari ayam tesco...wbp...soooo sorry en maggi...pes perencah kari ayam anda juga tidak layak untuk turut berada dalam senarai barangan yang akan terbang ke London....rasanye kurang enak berbanding pes kari ayam tesco choice...:/

wbp, en maggi tak perlu bersedih....mee segera anda pasti akan turut serta...itu sudah pasti...yang tu kalau takda memang semua orang tak leh hidup.....:D


oklah....itulah bahan ujikaji kkida setakat ini....Insyaallah masih ada lagi beberapa pes rempah dan kuah yang kkida nak test....nanti kkida akan buat lapuran kat sini ye...tq...:)



Thursday, November 29, 2012

cream cheese n peach muffin


salam,
sorry yek.....kkida ni ntah apa le sibuknye....malam ni baru sempat share resepi muffin ni....:)

sebenarnya beberapa hari ni mood kkida agak kurang nak menaip entri....antara sebab mengapa hanya gambar aje menghiasi blog kkida ni...

muffin ni kkida buat pagi semalam...teringat ada cheese kat dalam peti ais....lama dah kkida beli...resepi ni pulak kkida agak-agak lebih kurang...tak ikut mana-mana resepi pun....kkida main hantam aje ikut deria rasa sendiri....:) 


kkida guna ready oat meal 1 cawan, campur dengan yougurt 1 bekas supaya kembang sikit...


pukul 250g cream cheese hingga kembang dengan gula caster 1 cawan...masukkan 1 biji telur dan pukul lagi....masukkan lemon jus dari 1 biji buah lemon (jika suka boleh parut kulit lemon tu dah masukkan ke dalam cream cheese tersebut) 


ayak 1 1/4 cawan tepung dengan 1/2 sudu besar baking powder...tuangkan tepung ke dalam cream cheese, gaul rata...masukkan pula campuran oat dengan yogurt dan gaul rata....sudukan kedalam cupcake mold....letak potongan buah peach atas doh, sprinkle dengan gula putih kasar...bakar dlm preheated oven selama 25 minit pada suhu 170C atau hingga atasnye kekuningan...


rasanye...mestilah kkida kata sedap....heheee....

Saturday, November 17, 2012

sayur ulam kampung...


salam malam minggu....anda masih di kampung atau dah tiba ke 'sarang' sendiri?...malam minggu camni pasti ramai yang suka berlibur bersama keluarga sambil menjamu selera....kkida juga sejak tengahari tadi keluar...maghrib tadi baru tiba rumah...

tengahari tadi kkida kerumah adik sepupu hb di saujana impian kajang...menjamu selera dengan gulai kambing yang waduh mak...sodapnye...lupa langsung pada camera dalam handbag dek penangan lauk pauk ina yang yummy tu....sepupu hb kkida tu buat kenduri aqiqah anaknye yang baru lahir...

my hb kata "ingat nak minta tapau sikit tadi...segan le pulak takut tamu depa ramai lagi yang belum sampai"

take note...jika nak buat kenduri nanti (ntah bila tak tau...:)...kkida nak minta caterer tersebut masakkan...:)))

lepas saujana impian kkida terus pecut ke batu caves pula...ke kampung sungai tua baharu....visit sahabat yang tak sihat....lama kkida lepak dan sembang kat rumah kawan kkida tu...hingga dekat nak maghrib baru ingat nak balik...al-maklumlah lama tak jumpa...ade jelah ceritanye...:)

lupa gak nak ambik gambar...huhu...bawa camera macam bagus aje...memberatkan handbag...gambar sebagai kenangan satu pun tak di abadikan....:\


berbalik kepada photos kkida ni...sebenarnye ni semua menu semalam...tapi dek kerana sibuk yang di buat-buat....hihi....maka malam ni baru dapat upload kat sini....:)...lagi pun semalam internet kat rumah kkida ni
lemah bebeno....macam orang sakit....berjam menunggu nak upload satu-satu gambar tu...akhirnye kkida terus malas nak berentri semalam...malam ni baru ok...laju aje...

jika mak ada kat rumah kkida....inilah rupa lauk pauknye...mak kkida memang suka ulam ulaman...tak kira apa jenis...mentah atau ulam rebus...sambalnye juga berjenis-jenis...sekali sekala makan camni memang best...

ulam pucuk janggus dan daun selom, makan dengan sambal kelapa....krup krup bunyinye....pahit, lemak, pedas, manis, masin becampur baur dalam mulut bila di kunyah....:)


dua menu kegemaran mak kkida...rendang kerang dan rebus pindang ikan kembung....healthykan....:)


dan bawah ni healty cara kkida...cereal...apa lagi...:)


ramai yang minta kkida bawa masuk mold ni...dan kini dah ada stok tapi tak banyaklah....pada yang berminat sila ke 1001shoppe

Thursday, November 15, 2012

cucur ikan bilis


Assalamualaikum,
SALAM MAAL HIJRAH buat semua....:)
anda kemana cuti-cuti ni....kkida mendiamkan diri di rumah aje...hanya gi keluar dekat-dekat aje....makan-makan....

esok dah hari jumaat, sabtu dan ahad....ramailah yang akan berpusu-pusu untuk pulang ke kota semula setelah hampir seminggu bercuti...pandu cermat jiwa selamat...


pagi tadi kkida ke kedai/pasar berhampiran....beli lauk basah sikit-sikit....kkida ternampak ikan kecil ni...kkida panggil ikan bilis aje kerana ukurannye yang comel....sejak kecil lagi kkida memang biasa makan ikan ni yang di goreng garing dengan tepung....mak kkida memang suka beli ikan ni....mungkin sebab murah...:)

so, kkida pun belilah sikit ikan ni tadi...jika di goreng rangup dan garing...kepala dan tulangnye juga kita boleh kunyah...crunchy dan sedap...

resepi kkida utk bancuhan tepung simple aje....tepung gandum, garam dan air sahaja tanpa lain-lain bahan....tapi tadi kkida ubah sikit....kkida buat seperti bancuhan cucur udang/jagung...

kucai, cili merah dan bawang besar...semua cincang/potong kecil...tepung gandum dan sedikit tepung muruku atau tepung beras....ratio 80:20...garam, soda dan perisa jika suka...tuang air suam kuku dan gaul rata hingga pekat dan sebati seperti foto dia atas...



panaskan minyak banyak untuk deep fry...sendukkan bancuhan ikan/batter dalam kuantiti 2,3 ekor sesudu dan goreng dalam suhu sederhana panas...makan ketika masih panas...cicah dengan sos cili thai dan mayonnaise...

Wednesday, November 14, 2012