Tuesday, October 9, 2012

fizzi drink ala mcd


salam,
beberapa hari kkida tak bersiaran kan....hehe....sorry yek...kita busy....tapi sebenarnya hati kkida ni sangat unhappy jika tak berentri setiap hari....rasa macam ada je yang tak lengkap....:)

petang minggu lalu kkida gi minum-minum kat mcd....saje je takde apa nak buat....ajak le sapa yang nak ikut....kat mcd kkida cuba drink baru ni....namanye fizzy drink....kkida tanya kat cashier yg ambik order tu apa campuran dalam minuman tu....seperti ada emas dalam mulut dia kata air tu campuran ribena dengan sprite....:)


sedap juga dan tadi kkida cuba buat....saje nak menambahkan kalori mana yang kurang...haha....tapi tulah...since kkida ni suka menokok menambah....maka kkida tambahkan buah laichi kat dalam minuman tersebut....biar ada benda nak di kunyah....:)


lagi satu sebenarnye kkida nak cuba benda ni....tempat kisar air batu yang kkida order dari jauh...saje nak tengok bagaimana hasilnye...:)

hasilnye ok...,,memang jadi ais snow seperti kat warung mamak jual cendol tu....cuma ia lebih kepada kegunaan/mainan kanak-kanak....kecil dan ringan...tak perasan masa kkida order hari tu....tak baca betul-betul....nasib baik tak order banyak....hehe...

caranye: letak ais batu kat bahagian dalam penutup biru tu dan tutup kemas....pusing handle tersebut hingga keluar kisaran ais....berpeluh gak lah nak dapatkan semangkuk penuh tu....tapi dek kerana nak juga ais hancur untuk fizzi drink kkida tu...maka mau tak mau pusing juga le....lol....


letak mangkuk besar kat bawahnye....mangkuk yang datang sekali dengan alat ni cenoni benar...so kkida guna mangkuk lain yang besar sikit....baru elok je ais kisaran jatuh kat dalam mangkuk tersebut....dan bawah....tadaaa....dapat juga kkida merasa ais snow buatan sendiri....:)


pindahkan ais kisaran ke dalam gelas dan letak dua biji buah laichi.....tuangkan sprite hampir penuh....kemudian tuangkan sedikit ribena....kacau rata...srrrruuuuppppp....memang menghilangkan dahaga sungguh le....:)


lunch tadi juga kkida buat steam tofu ni....toppingnye tu kkida tumis bawang merah, putih dan udang kering yang di tumbuk....masukkan sos lada hitam dan sos tiram sikit....serta cili sos...tambah seasoning....tuangkan atas steam tofu tadi dan garnish dengan daun ketumbar dan tomato....memang sedap....:]


tengah dok belek-belek link blog yang ada kat sidebar 1001resepi...kkida terpandang cupcake mold yang sangat familiar ni.....oh! kak jun cupcakekasih kita rupanye....dia menerai bekas kek cawan yang kkida jual tu....comel la pula....tambah kak jun yang buat....hehe....


oklah...thanks kak jun...bolehlah jadi panduan kepada yang berminat dan masih ragu-ragu dengan silicone mold ini....memang silicone tahan panas dan tak cair dalam oven...ramai yang tanya kat kkida ada side effect tak guna silicone mold ni?...itu payahlah kkida nak jawab....kkida ni bukan ahli kimia atau saintis....

pada pendapat kkida zaman sekarang ni segala benda yang kita guna pakai dan makan pasti sedikit sebanyak ada kesan sampingan....ikan, ayam dan sayuran yang kita beli kat pasar dan supermarket yang kelihatan segar tu pun belum tentu segar 100%......begitu juga makanan dalam tin yg kita makan sekali sekala tu.....periok belanga yang kita guna seharian juga pasti ada kesan sampingan pada kesihatan kita....non-stick coated tu lama-lama pasti akan terhakis juga dari periok atau kuali yang kita guna....kemana perginye jika tak masuk kedalam badan kita...

....itu adalah pandangan kkida yang kurang ilmu ini....mungkin bagi mereka yang bijak pandai ada 1001 alasan lagi....tepuk dada tanya selera...:)))

kkida nak share mold ni....biasa makan butter cookies kan...inilah mold nye jika nak buat butter cookies sendiri....yang uniknye adalah acuan yg berbentuk seperti pretzel tu...comelkan....:)




19 comments:

  1. semua best tp saya tak boleh makan manis sekarang. so yg paling best adalah steamed tofu :)

    ReplyDelete
  2. kkida minum sorang jer ke... tengah2 musim panas ni mmg molek sgt minum fizzy drink ni

    ReplyDelete
  3. sedapnya minum bila waktu panas..sejuk jer kat tekak

    ReplyDelete
  4. Memang ubat untuk sakit tekak Nur ni... :D
    Sangat menyelerakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nur oh nur mana gi....lama kkida tak nampak nur...kat sini le...:)

      Delete
    2. Kak Ida.. Nur ada.. Selalu jengah dapur Kak Ida... Jangan risau, Nur masih setia mengikuti perkembangan akak... cuma kadang2 sibuk sikit al-maklum la anak2 murid dah nak SPM. Ada free dah tentu Nur singgah blog kesayangan ramai ni... Take care sis..

      Delete
    3. Kak Ida.. Nur ada.. Selalu jengah dapur Kak Ida... Jangan risau, Nur masih setia mengikuti perkembangan akak... cuma kadang2 sibuk sikit al-maklum la anak2 murid dah nak SPM. Ada free dah tentu Nur singgah blog kesayangan ramai ni... Take care sis..

      Delete
  5. tgah haus ni..bleh mintk segelas x? kihkih

    ReplyDelete
  6. Salam, Kak Ida, wahhhhh, lama sungguhlaaa tak dgr cete Kak Ida ni. tetiba muncul dengan air yg sedap, sejuk jer mengalir kat tekak tukan.. Tuari dalam katalog pie magic tu ada jugaklah rasanya sy nampak pengisar ais ni. Berkenan sangat tapi sy dok fikir juga, nak putar tu harus kerah tenaga habis-habisan, hehe.

    Steam taufu tu kalau air tangan Kak Ida rasanya tak ada siapa yg mampu nafikan kesedapannya. Makan gitu2 pun sedapkan, kalau tengah diet tak yah dah makan nasi, mesti dah kenyang.. Eh! Tak jadik dietlah, sebab ada carrot cake bertatah cream cheese dari kak Jun tu, resepi best ever carrot cake dari 1001 Resepi, betul tak??? Bila letak dalam silcup mould tu, ditambah dgn kopi secawan, boleh mimpi sampai ke bintang ;-))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,
      ade aje sari tu....hehe....dah hilang sakit hati ngan anak murid ke....takpalah sari biorlah dia orang....mak pak dia orang pun dia tak nak dengar cakap inikan pula kita...relax ajelah...jgn berenti kerja yek....:)

      Delete
  7. pagi2 ni baca entry kak ida rasa lapo ler..

    ReplyDelete
  8. Sedapnyer.. Kalau bukak blog kak ida tengah2 hari + cuaca panas confirm terliur bangat ngan air tu.. skrang boleh kawal lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  9. Saya peminat tofu.. tiba2 rasa tak sabar nak cuba resepi kak ida. Nampak sangat sedap. Dan air ribena + sprite + laici tu, terasa2 lalu ditekak walaupun sekadar tgk gambar kak ida.. :D

    ReplyDelete
  10. salam kkida, kalau de arward pasal kreativiti mmg kkida leh menang, copy n improvised, me suke utk polo polo :))

    ReplyDelete
  11. kak ida....boleh x nk tnye...mane kak ida dapat acuan bentuk pretzel tu?nk beli jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida ada jual kat sini
      http://1001shoppe.blogspot.com/2012/10/butter-cookies-cutter.html

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...