Sunday, October 7, 2012

creamy chocolate custard


salam pagi minggu....anda dah sarapan? kkida baru je sarapan meehoon dan nasi goreng....goreng sempoi-sempoi aje...mana yang ada dalam peti ais....bibik gi cuti...oleh itu kkida malas nak gi pasar...selalu gi dengan dia....dia yang ambik itu ini apa yang takda....kkida ambik mana yang teringat nak masak aje...jadi meehoon kkida pagi ni tak bersayur....yg ada carrot dengan kucai aje...jalannn....hehe...


kkida nak share pastry berintikan cokolat custard yang kkida buat semalam....sebenarnye kkida nak menerai cutter yg baru dapat tu....yg bentuk bulat ni ada 6 ukuran...memang praktikal habislah jika ada cutter ni...selesai masalah nak memotong pastry atau roti atau cookies...

jika nak buat karipap biasa cutter yang besar sekali tu sesuai sangat ukurannye...kedua-dua belah boleh di guinakan...yg rata atau berbunga...


untuk choc pastry kkida ni....kkida guna dua ukuran...yang besar sekali dan yang medium size...kkida guna pastry kawan....memang ngam aje size pastry kawan dengan cutter yang besar sekali tu...mula-mula guna cutter besar....kemudian yang kecik sikit untuk buat lubang kat bahagian tengah....sapukan butter dulu kemudian baru lapiskan pasrty yang berlubang tu....panaskan oven dan bakar pastry hingga keperangan...


oven kkida ni memang tak sekata panasnye...tengok le tu...senget jadinye pastry kkida....jangan beli oven brand TEKA ni...mahal...tapi camtulah...jika bakar kek atau apa aje...mesti tak serata masaknye...sebelah gelap dulu...kkida kena pusing pula pan tu supaya yang sebelah lagi elok masaknye....bukan tak boleh nak tukar oven jenama lain....tapi kkida tak tau ke mana nak mengkalong oven yang sedia ada ni....ada tak yang berminat nak beli oven kkida ni? kkida lelong murah-murah aje....haha....:)


yang ni pula kkida bakar dalam acuan yang sangat bulat ini....


bila masak dia jadi seketul camtu....hehe....cantik le pulak...macam bunga...silicone pan tak melekat...oleh itu mudah mengeluarkan makanan dari pan tersebut...tolak aje dari bawah dah keluar...


untuk coklat gravy kkida ikut resepi chef kecik molek yang seksi...giada from food network....hari tu ternampak dia guna resepi ni untuk buat chocolate tartnye...


kkida guna hersyey choc chip...sebungkus dan heavy cream 300ml serta beberapa sudu besar madu...


panaskan dulu cream...jangan sampai mendidih....masukkan madu....kacau rata....kemudian tuangkan cream panas ke dalam mangkuk berisi coklat chip....kacau perlahan hingga coklat cair dan sebati....ketepikan supaya suhu turun sikit...


kemudian tuangkan ke dalam pastry yang dah masak tadi....letakkan kepingan badam yang telah di toast dan sprinkle dengan gula aising...


yang pastri dalam pan biru tadi di lubangkan sikit tengahnye....sudukan coklat dan tabur badam....tabur gula aising atasnye....dah jadi dessert yang mudah disediakan...


makan panas-panas...



14 comments:

  1. Asslmkum kkida.
    Ni lah yg sue suka dgn akk ni tau. Ada ja idea nak msk apa. Simple tp yummmmy. Thanks kkida sllu berkongsi resepi yg simple2 tp sedap. . :D

    ReplyDelete
  2. resepi simple.. nampak sedap.. thanks..

    ReplyDelete
  3. godaan coklat ni namanya.. harus meleleh-leleh bila makan nanti.. eiii.. tak tahan tengok lama-lama..

    ReplyDelete
  4. perghhhh..memang ngancam...meleleh dah ayo lior

    ReplyDelete
  5. Waduh tak boleh tahan tengok menu ni.. Mengancam abis.. :)

    ReplyDelete
  6. fuhh..sedapnya kkida....nk tanyalah..kulit pastry dgn kulit popia nie sama ke??

    jemputlah singgah ke blog hani juga ye..
    http://wadahberbicara.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. aduh sedapnya ngan coklattt...nyummmyyyy

    ReplyDelete
  8. canteQ...ttunya sedap kan...;)

    ReplyDelete
  9. Ya Allah.. memang menggida jiwa betul.. sedapnyer...

    ReplyDelete