Sunday, October 28, 2012

choc brownie with creamy topping


as-salam,
kkida nak share photo chocolate brownie kkida yang tak lawa ni...tapi rasanye sedap...kkida suka buat chocolate brownie sebab proses membuatnye lebih mudah lagi berbanding kek....


resepi chocolate brownie yang kkida copy paste ini adalah dari buku Australian Women Weekly...most recipes yang kkida buat berpandukan buku ni tidak mengecewakan...begitu juga dengan resepi chocolate brownie ini...


Chocolate brownies with sour cream frosting
(from AWW Cakes and Slices cookbook)

125g butter
185g dark chocolate, chopped
1 cup castor sugar
2 tsp vanilla essence
2 eggs, lightly beaten
1 cup plain flour
1/2 cup chopped pecan nuts

Sour Cream Frosting
100g dark chocolate, chopped
1/4 cup sour cream

Grease a deep 19cm square cake pan, line base with paper, grease paper.
Melt butter and chocolate in saucepan over hot water. Transfer mixture to large bowl. Stir in sugar and essence, then eggs, sifted flour and pecans. Pour mixture into prepared pan, bake in moderate oven for about 30 minutes, cool in pan. Turn brownies out, top with frosting, refrigerate until set before cutting. Store in refrigerator.

Sour cream frosting:
Melt chocolate in heatproof bowl over hot water, stir in sour cream, stir constantly until mixture s smooth and glossy.


topping atau icing tu kkida guna lebihan creamy chocolate custard dari entri ini....
atau anda boleh ikut topping seperti resepi diatas...


bagi anda yang suka makan kek coklat boleh cuba resepi ini....

13 comments:

  1. Salam, Kak Ida.
    Senangnya buat choc brownie tu, rasa Yaya pun boleh dikerah macam ni, kita lehlah bersenang-lenang smbil tengok dia buat, senang sgt, mesti dia suka.

    ReplyDelete
  2. Asslmkum kak ida.
    Sue suka. . Simple ja resepinya. Thanks kak share resepi. :D

    ReplyDelete
  3. wowwww...mengancam betul choc brownie nih..

    ReplyDelete
  4. subhanallah... sedapnyer.... geram tgk recipe kak masak.. thanks for share.. baru nak memfolo akak... terjumpa blog akak dari blog mat gebu....

    ReplyDelete
  5. Menyelerakan sungguh brownies akak ni.. ♥

    ReplyDelete
  6. Kak Ida bakar brownies nie dalam silicone mold nie kan kak? Ada dalam 1001shoppe kan kak? Boleh ekk, masuk oven bakar ekk? Dushh, punyalah kurang pandainya saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...kkida masak dlm silicone mold aje...senang cerita...ada jual kat 1001shoppe...:)

      Delete
  7. kkida memang best lah, semua resepi yang mudah2 jer. nak cuba nak cuba nak cuba

    ReplyDelete
  8. memang rugi lah siapa yg tak minat coklat... bak kata orang cina "lugila" (rugi la bukan lu gila okeyyy kkida... ehehehe)

    ReplyDelete
  9. Mmmmm, tergoda. Tak tertahan rasa hati tgk brownie kak ida. melambai2, menggoda2..

    ps: Kak ida, saya hantar 1001GA sebagai entry sy dlm myChef moment contest. Harap dpt sokongan dr Kak Ida dan semua geng 1001GA. Terima kasih.. :D

    ReplyDelete
  10. Salam Kkida, mudah rupanya ye bakar brownies dalam acuan silikon, tapi ada yang belum tahu
    http://dapurlangkawi.com/blog/apa-itu-loyang-silikon-dan-kebaikannya/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...