Tuesday, October 30, 2012

anda pilih yang mana?


as salam,
sapa kata kkida tak makan healthy!!!....:)
hey! sebenarnyekan....cereal dan oat dan semua makanan yang seangkatan dengan bijirin camni memang sentiasa ada dalam lemari cabinet dapor kkida tu tau...hehe....cuma tu le...jika kkida tak buka dah letak dalam balang kaca supaya senang nampak memang makanan-makanan tu akan duduk betapa aje dalam cabinet tu....kekadang ada juga anak-anak kkida cari sendiri....kekadang tu depa buat  tak nampak aje....:)

kkida cuba varietykan dengan membeli beberapa jenis cereal dalam satu-satu masa....takut jemu pula makan benda yang sama setiap hari....tapikan bila kkida ingatkan balik....cam mana orang putih boleh makan benda ni hari-hari for breakfastkan....kita yang makan sekali-sekala pun ada masa rasa tak lalu....macam mana pun mesti nak pekena nasi lemak, roti canai dengan teh tarik gak....:)

apa-apa pun jika anda nak cepat inilah pilihan terbaik jika tak sempat nak uli roti canai pepagi..:D

dan yang bawah ni pula version yang kurang healthy...:)...anda pilih yang mana?....menu yang atas tu ke atau yang bawah ni....lol....(soalan cepumas dari kkida)...


gril chicken....kkida tak berapa ingat apa ramuan perapan ayam ni....sebenarnya kkida buat gril chicken ni minggu lepas lagi....sebelum raya haji....hari ni baru teringat nak tayang kat blog....:)

tapi more or less lebih kurang sama aje bahan perapan seperti gril chicken yang pernah kkida share sebelum ni....garam, lada hitam, kicap cair....dan herba....cuma gravy ayam tu kkida campur dengan orange marmalade sikit supaya ada rasa masam manis....dan memang sedap....

selepas ayam tu masak keluarkan dari baking tray, ketepikan....tuangkan jus ayam ke dalam periok kecil dan campurkan dengan marmalade, susu atau santan atau yogurt atau cream (terpulang pada selera anda)......

panaskan atas api hingga pekat (tambah tepung jika perlu) dan juga seasoning...


potong ayam dan letak dalam pinggan hidang dan tuangkan gravy ke atasnye....kkida bake sekali whole new potato dengan ayam tersebut....dan jika rajin anda buat le simple salad untuk kawankan dengan ayam dan potato tersebut....

so,,,,,yang mana satu pilihan anda?....:-]

25 comments:

  1. Replies
    1. salam,
      first time en padang dilalang komen kat sini ye....welcome to 1001resepi...
      anda mesti seorang yang kacak dan amat mementingkan kesihatan....bagusss....:)

      Delete
    2. Salam, Tq Kak Ida... Sblm ni cuma silent reader sj, sy suka usha2 resepi :). Nampaknya ramai yg memilih ayam nih hahaha... tapi mmg pun, ayam tu nampak sedap...

      Delete
  2. Kalau Nur pilih menu gril ayam tu.. :)

    ReplyDelete
  3. Sy pilih ayam gril tu.....hahaha....nmpk lgi sedap.....:-)

    ReplyDelete
  4. Salam, Kak Ida sayangggg..

    Urmmmm... satu dua satu dua satu dua satu dua satu dua satu dua...
    errrr.. pilih dua-dualah, satu untuk breakfast, satu untuk dinner.. tamakkan?? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sari ku sayanggg....
      bagus pilihan sari....kelas gitu...:)

      Delete
  5. pagi pilih cereal...tghari mtilah hayam...nyum nyum nyum...tgoda tgok ayam kkida tu...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugikan Zurina kalau tolak ayam tu...:-D

      Delete
  6. kkida,

    i pilih ayam tuh ehehehheheheh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ummi...ramai yg pilih ayam aje ni...hmmmm....:)))

      Delete
  7. kalau Nurul.. Nurul pilih yang grill ayam.. sedap.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alalalalaaaa...nurul pun pilih ayam...:)

      Delete
  8. Sy pilih ayam... Sbb nmpk seedap... Hehe

    ReplyDelete
  9. Semestinyaaaa ayammmm..yam..yam.....

    ReplyDelete
  10. dedua suka tp i wanna that chicken! looks so much more yummy! hikhik

    ReplyDelete
  11. makan cereal sket then chicken... hehehhe.. dapnyer tgk ayam tu

    ReplyDelete
  12. rupanya macam ayam percik, sedap nyer...

    ReplyDelete
  13. saya baru nak belajar masak western huhuhu...thanks..share..:)

    ReplyDelete
  14. kalau IG pun pilih ayam sebab kat rumah ni ramai yg "hantu ayam" termasuk yg komen ni :p

    tapi sekali sekala haruslah tukar kepada yg lebih healthy, tak kan hidup nak sedap aje kan... kesihatan kena jaga jugak, dah sakit esok memang conform tak boleh dah nak makan sedap2, semua kena pantang

    ReplyDelete
  15. Salam, Kak Ida.. hari2 datang sini, tunggu entry baru sambil korek2 resepi... huhu

    ReplyDelete
  16. Jujurnya sy pilih yg sedap dr yg sihat. Hehe.. Bilalah nak insaf ni.. Huhu..

    ReplyDelete
  17. Salam kak Ida, shila terliur ler nengok ayam tu. Mak teman tak ajar breakfast ngan cereal masa kecik dulu....tu yg nak nasik lemok pepagi tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...