Wednesday, September 5, 2012

ww....cherry pie...


kkida share photo aje...lain kali cerita-ceriti....:)

ok kkida nak share resepi pula...lama bebeno kkida biarkan...sian...

simple aje....kkida guna 1 keping shortcrust pastri untuk bahagian bawah dan 1 keping puff pastri untuk bahagian atas...

mula-mula cucuk-cucukkan dengan garpu shortcrust pastry tersebut...kemudian bakar dalam oven hingga masak...keluarkan dari oven dan biarkan pastry tu sejuk jap....

1 tin cherry pie....campurkan dengan sedikit tepung ubi dalam 2 sudu besar gitu, gula secukupnye (terpulang berapa manis yang anda suka)  dan jus lemon sikit....kemudian spreadkan atas shortcrust pastry yang dah masak tadi....kemudian layer puff pastry atas lapisan cherry...kkida gelek atas puff guna special roller yang kkida jual kat 1001shoppe supaya cantik berlubang...sapukan dengan telur jika suka...

masukkan semula ke dalam oven dan bakar hingga keperangan....keluar dan sejukkan...

potong dan serve dengan cream...

11 comments:

  1. kkida, gambar2 tu pun cukup membuat kan perut saya berkeriut

    ReplyDelete
  2. Adehhhh Kak Ida.. Di saat saya tengah nak mula diet nie, gambar nie bakal mempostponekan plan diet saya... Drooling.

    ReplyDelete
  3. uiiihhh sedapnyer kak ida... dah lah perot lapo ni..

    ReplyDelete
  4. Nmpk sedap....bila kkida nak letak resepinya?
    Mengiurkan!

    ReplyDelete
  5. Sangat menyelerakan.. Terasa nak sambar je.. sebab melihatnya di waktu perut sedang lapar... :)

    ReplyDelete
  6. terima kasih semua kerana tinggalkan komen...kkida amat hargai...cuma kkida tak dapat membalasnye satu persatu...:/

    ReplyDelete
  7. wahhh gebunye.... memang cantik donut ni

    ReplyDelete
  8. Senyum baca entry kak ida semenjak 2 ni.. sah, memang lakulah barang2 kat 1001shoppe. Semua nak msk macam kak ida, nak buat mcm kak ida.. Hasil masakan kak ida ada tarikan yg tersendiri..

    ReplyDelete
  9. salam...kkida..nak tanye...puff pastry mane nak beli ye?sy pnh jumpe yg shortcrust je...

    anyway...kalau guna pie maker...guna shortcrust atas & bahagian bawah ade different ke?

    ReplyDelete