Thursday, September 27, 2012

roti jala kak mah...

salam,
nampak cantik ajekan roti jala kak mah ni...:)
kak mah (kawan dan jiran sekampung kkida) guna botol satu muncung (photo bawah)...i/o bekas tebar roti jala warna kuning yang biasa kita guna tu....kak mah kata bestlah kirai roti guna bekas satu muncung ni....lagi senang kita nak control rupa dan bentuk roti kita tu....

nak tau tak macam mana dapatnye idea guna botol satu muncung ni?....:)
sebenarnya last week kkida ajak kak mah gi cari acuan kirai roti jala tiga muncung yang ramai orang guna sekarang ni....puas pusing satu pekan nilai 3 tu....tak nampak langsung bayang acuan yang di cari...akhirnya mau tak mau kkida kata boleh le jika kak mah nak cuba kirai roti dengan bekas sos dua lubang tu....tapi ntah macam mana....tak beli pula bekas penutup sos dua lubang tu dan kak mah gi beli acuan sos satu lubang camni....

kkida pula sebab memang dah ada bekas yang sama, taklah beli....yang kat rumah tu pun jarang kkida guna....


pagi tadi jumpa kak mah...kak mah kata dah beberapa kali dia kirai roti guna botol satu muncung yg beli kat nilai last week...senang kata kak mah kirai roti dengan bekas tu...mudah nak di bentuk roti kirai kita tu....sama seperti kita melukis atas kertas....

kkida kata....kalau camtu buatlah roti jala kat kkida petang ni....kkida nak order....hehe....kkida ni bab kirai mengirai memang penyegan sikit....nak suruh bibik kirai...hmmm....dok terkial-kial depan api...lama-lama satu kerja pun tak menjadi....takat nak buat dua tiga puloh keping tu oklah...ni....huhu....mana cukup sikit-sikit sayang oi....anak-anak kkida memang 'hantu roti jala'....depa boleh tibai 10 keping sorang senang-senang...:)

petang tadi suruh aiman gi ambik roti jala yang dah siap kat rumah auntie mah....dan malam ni tadi kkida anak beranak dinner roti jala kak mah dengan kari ayam dan sambal tumis kkida....lepas makan semuanya tersandar kekenyangan....roti tu kembang dalam perut pelan-pelan....macam cucur udang gak....lol.....hingga pagi esok pun akan rasa kenyangnye....:)))


yang ni pula adalah apa yang kkida tau buat dan rajin nak buat....kirai mengirai kkida malas sikit....tapi gril mengril kkida suka banget...:D

salad kat atas tu dah biasa kkida tayang kat blog ni beberapa kali...cuma kali ni salad kkida tu terlebih sedap sebab kkida tambah dried pineapple dan dried raisin....dried pineapple tu kkida potong kecil-kecil supaya sama besar dengan raisins...pastu gaul sekali dengan mayonnaise, garam, lada sulah dan sikit gula....kkida tambah tomato sebiji (buang biji)


makan dengan gril salmon dan mash potato....hmmm...best...:]



19 comments:

  1. Fuuhhh roti jala.. favourite nurul tu.. sedapnyer..

    ReplyDelete
  2. klu pakai botol mayonis muncung 3 tu lagi cepat kak kirai roti jala. sy sllu pakai botol mayonis muncung 3 tu buat roti jala

    ReplyDelete
  3. Lama tak buat roti jala.. teringin plak.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. cuba lar...victoria ni orang melayu ke?...hehe....

      Delete
  5. samalah kita, setakat roti jala dua tiga puluh keping celah gigi jerlah makan anak-beranak, kih kih kih.

    Saya ada botol muncung tiga tu, berangannya nak buat dwiwarna, sampai la ni, habuk pun takde, hehe.

    gambar last tu.. aiiiii... tak menahannnn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sari....cubalah buat dwi warna...kkida nak tengok macam mana...mesti menarik...

      Delete
  6. kkida,s aya nak ikan salmon tu.... hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ikan salmon?
      boleh...meh le datang rumah kkida...:)

      Delete
  7. kak ida,kat daiso ada jual botol muncung 3 tu..tapi saya lebih suka pakai botol sos muncung satu..senang nak kontrol ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, ok kat daiso...nanti kkida nak cari...tapi muncung satu pun ok...lagi senang ezza...thanks...

      Delete
  8. alahaiiii...barang nak buat roti jala dah beli dekat 3bln tapi roti jalanya tak terkirai lagi ...tengok roti jala dkt blog kak ida ni.. berkobar balik rasa nak mengirai roti jala hehehe

    ReplyDelete
  9. meh2! kita pakat mjala...xkira la muncung satu ke tiga ke+++...;)

    ReplyDelete
  10. kelakar betul ayat kak ida ni

    "roti tu kembang dalam perut pelan-pelan"

    tak pasal2 IG sengih sorang2 depan lappy ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullahkan...hehe...itu le pemahaman kkida bila makan makanan dari tepung...mesti ambik masa untuk makanan tu hadam dalam perut...:)))

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...