Sunday, September 23, 2012

nasi goreng usj dan kek butter merah hijau


salam pagi minggu...
lama tak kemari....kkida sibuk macam-macam....:)
mengadun blog 1001shoppe...hehe....
to all my blogger friends yg rajin masak dan baking jengah ke kedai kkida tu ye...manalah tau kot ada yang berkenan...:)

wbp, kkida nak ulas sikit hidangan nasi goreng kat atas tu....dasat kan...hehe....
nasi goreng USJ, bukan nasi goreng USA ok...:)

nasi goreng tu di sediakan oleh hubby kak jun cupcakekaseh....hmmmm....dasattttt gak....:)
siap ada sambal sotong, telor mata sapi, yang kat atas nasi tu apa ek...sambal ikan bilis ke? 
pastu yg kat tepi tu telor masin ke?....ish! banyaknye telor masin....naik darah tinggi nanti....:D
cuma timunnye tu aje yang tua sikit, tapi takpa le...janji sodap...sedap ke kak Jun....lol...

apa-apa pun memang salute le dengan abang Lan kita ni....bertuah kak jun....siap hidang cantik-cantik lagi...beradun....kalau kat kedai nasi goreng camtu mesti regenye tak kurang RM5...rasanye....:)
boleh share resepi ke abang Lan???


yang ni pulak kkida nak share kek butter sempoi kkida ni....sebenarnya nak tayang mold tu...hehe...

kek butter tu resepi mudah kkida...kalau nak cepat ini le resepi yg kkida guna....semua main masuk dalam satu bekas dan blend...tak perlu pukul butter hingga kembang dulu...

caranya mudah aje:
dalam mangkuk besar masukkan 1 1/2 cawan tepung self raising, 1/2 cawan gula halus (nak lebih pun boleh), 2 biji telur gred A, 3 sudu besar mentega (room temperature), 2/3 cawan susu full cream (room temperature), vanila/coffee/orange essence jika suka...

dengan menggunakan hand mixer....mix semua bahan hingga sebati pada kelajuan perlahan...kemudian mix pada kelajuan medium selama dua minit lagi...

tuangkan kedalam bekas baking atau cupcake mold....bakar selama 18 minit untuk cupcake...


kkida sengaja letak warna hijau dan merah ni....supaya terang warna nye...:)


mold ni kkida baru dapat....sesuai untuk pelbagai kegunaan...savoury or sweet dessert recipe...


ini pula mold yg sangat popular sekarang....berlubang kek tu kat tengah....boleh le letak apa-apa kat dalam tu....icing dsbnye...


sebaiknye jika rajin buatlah icing untuk kek ni....tapi sebab kkida kurang rajin dan hb tak suka kek letak icing, maka kkida just tabur icing sugar aje sikit....sedap tau kek kkida ni....hehe...

tengahari ni kkida ada makan kenduri....kat hujung kampung....maka kkida free dari masak memasak untuk tengahari ni...yeay...:)



5 comments:

  1. Bestnya ada jemputan.. Makan nasi minyak ke tu?

    Nasi goreng USJ tu memang menawan hati.. Untung Kak Jun, suaminya pandai memasak.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam, Kkida.
    Wahhh, bukan main lagi nasi goreng USJ tu ya, saya agak2 kalau kat kedai memang mahal ni, sy pnah jumpa satu kedai tu, timun sehiris pun dah dikira 30 sen, kalau telur masin yg berliku2 tu lagilah tinggi harganya. Tapi abg Lan memang sportinglah KKida, kelakar pilak teringat minggu lepas dgn sabarnya Abg Lan jadi cameraman, hihihi.

    aduhaiii, tinggi sungguh naiknya kek butter Kkida tu. Geram pulak tengoknya. Kalau taruk icing pas tu hias ceri sebijik memang berseri 2 tu, Kkida.

    ReplyDelete
  3. best tu nasi goreng baru tu..macam2 ada..gebu betul kek kkida tu..

    ReplyDelete
  4. Kak ida tahniah ya layak ke final TGBC myChef.. Saya tumpang gumbira..:D

    ReplyDelete
  5. Asslmkum kkida..
    Thank's share resepi kek tu ya..Memang tgk kek akak tu mengguda pun.. :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...